safaris

Pinetum ‘TER BORGH’

Terug in de tijd gaat in Drenthe gemakkelijk. Anloo heeft boerderijen van een paar honderd jaar oud, een kerk die nog ouder is. Er liggen grafheuvels van 2500 jaar geleden. Het hunebed haalt makkelijk 4000 jaar. Het landschap zelf is uit de ijstijd.

Maar ouder wordt het niet, totdat u het Pinetum ‘TER BORGH’ binnen loopt. Daar staan coniferen waarvan diverse soorten dinosauriërs gezien en overleefd hebben. Niet één, maar verscheidene.

Het arboretum Ter Borch
Aracaria araucana

Die kent u vast wel. De vreemd stijve Apentreiter of Slangenden uit de voortuinen in de nieuwbouwwijken. Een boom die zo weinig op andere bomen lijkt, dat het wel een alien zou kunnen zijn. Regelmatig in takkenkransen en voorzien van scherpe driehoekige bladeren. Als aap blijf je daar wel uit. Voel maar hoe stijf en scherp die bladeren zijn. Waarom? Ter bescherming tegen vraat van dinosauriërs. Toen de gigantische Argentinosaurus door Zuid-Amerika struinde, was de Araucaria er al. Een boom die het niet gauw te heet onder de voeten wordt. Ook letterlijk, hij groeit optimaal op de lavavelden van Chili.

Metasequoia glyptostroboides

Een spreekwoordelijk ‘levend fossiel’. Jarenlang was de boom alleen als fossiel bekend totdat hij in 1941 in een afgelegen dal in China teruggevonden werd. Dit werd pas na de Tweede Wereldoorlog in het westen bekend. Wereldnieuws was het, vette krantenkoppen deden een ster geboren worden. De Vijvercipres deed de wereld verbaasd staan. Nog verbazingwekkender is het feit dat de boom oorspronkelijk uit het poolgebied 700 NB stamt. En dan te bedenken, dat in de tijd van de dino’s geen permanente sneeuw op de polen lag. Het klimaat is heus veranderd. Verder is het opmerkelijk dat deze conifeer zijn bladeren verliest en de knoppen onder het bladlidteken zitten.

Sciadopitys verticillata

De enige overgebleven soort van zijn familie. De Kransspar uit Zuid Japan heeft dus geen verwanten meer. Er zijn fossielen van 200 miljoen jaar geleden gevonden. Dat is ruim voordat de dino’s over de aarde heersten. De Kransspar dankt zijn naam aan het feit dat de kransen op een eigen wijze gevormd worden door twee aan twee vergroeide naalden. Het is overigens niet eens zeker dat het naalden zijn, misschien zijn het ook wel speciale stengels. Een andere naam is Parasolden.

Dit zijn drie bomen uit het pinetum. Maar daar staan veel meer, ieder met zijn eigen verhaal. Het pinetum ligt verscholen in de bossen en vormt een oase van rust.

Hoe bereikt u het pinetum?

Vanaf de parkeerplaats aan de Anderenseweg (tussen Anloo en Anderen) is de route met borden aangegeven. De route loopt langs het hunebed D11 en een schilderachtig vennetje. De loopafstand is ca 1 km.
Voor groepen vanaf 8 personen kan een gids aangevraagd worden.
Neem daarvoor contact op via mobiel 06 248 63 741 of via info@pinetumanloo.nl