Pinetum Ter Borgh in het Evertsbos - hotspots

Een collectie coniferen in het Evertsbos

In het Pinetum Ter Borgh aan de weg van Anloo naar Anderen staan meer dan 400 verschillende soorten naaldbomen in een prachtige bosrijke omgeving, het Evertsbos. Het park werd in 1953 aangelegd door de houthandelaar Everhard Everts jr. Hier vind je een prachtige verzameling van kleurrijke coniferen in een mooie, bosrijke omgeving rijk aan archeologische overblijfselen. 

Zeldzame coniferen in het pinetum (foto Jannes van Echten)

Pinetum

Tijdens zijn vele zakenreizen naar Scandinavië en Noord-Amerika raakte Everts gefascineerd door de naaldwouden die hij onderweg zag. Hij besloot in het familielandgoed Terborgh een pinetum, ofwel een park met een verzameling naaldbomen aan te leggen. Het eerste stukje van het landgoed van de familie Everts werd in 1910 door de opa van Everhardus aangelegd. In de loop van de tijd groeide het uit tot het meer dan 200 hectare grote Landgoed Terborgh. Sinds de jaren ’70 is het landgoed eigendom van Staatsbosbeheer. Er groeien o.a. indrukwekkende mammoetbomen (Sequoiadendron giganteum).

Rijke omgeving

De bossen rondom het Pinetum zijn zeer rijk aan archeologische overblijfselen. Je vindt er celtic fields, een hunebed, karrensporen en je kunt er op zoek gaan naar markenstenen. Op enige afstand staat het kerkje van Anloo, een van de oudste in Drenthe. Staatsbosbeheer heeft een mooie wandelroute aangelegd langs de mooiste en interessantste plekjes in het Evertsbos. Link

Wandelroute Evertsbos en Pinetum (Staatsbosbeheer), start bij het Galgwanderveen

Locatiegegevens

Parkeerplaats Pinetum

Coördinaten: 53°02’05.5″N 6°41’57.0″E

Pinetum Ter Borgh in het Evertsbos