De Hondsrug UNESCO Global Geopark

De Hondsrug UNESCO Global Geopark

Duizenden jaren al wonen er mensen op de Hondsrug. Een zandrug in het noorden van Nederland, vroeger omgeven door zompig veen en vlakbij de Waddenzee. Destijds was de Hondsrug de enige streek in de wijde omtrek waar je hoog en droog kon wonen en reizen.

De Hondsrug UNESCO Global Geopark. Mammoet.

Lange geschiedenis

De Hondsrug heeft een lange geschiedenis die haar weerga niet kent. Een gebied vol spannende verhalen. Hoe het allemaal begon, een paar miljoen jaar geleden in de ijstijden toen ijs, wind en water de Hondsrug zijn vorm gaven. Over het metersdikke veenmoeras dat later tegen zijn hellingen omhoog kroop.

Verhalen over de eerste mensen die naar de Hondsrug kwamen. Hier sloegen Neanderthaler-jagers hun kampen op. We vonden hun vuurstenen werktuigen en de botjes van hun jachtbuit. Het trechterbekervolk bouwde op de Hondsrug de hunebedden om hun doden in te begraven. In het veld vind je nog steeds de sporen van de wagens en karren die in de middeleeuwen de Hondsrug volgden op weg naar Groningen.

Hier bouwden boeren hun dorpen en kerken. We vertellen hun verhalen over het leven te midden van de Drentse heidevelden. Hoe mensen elkaar bang maakten met de wrede reuzen Ellert en Brammert die over het veld heersten. En over de betoverende Witte Wieven die reizigers ’s nachts beheksten.

Die Hondsrug is er nog steeds. Zijn verhalen worden nog steeds verteld. We nodigen je uit naar Drenthe en Groningen te komen om de Hondsrug te ontdekken.

De Hondsrug UNESCO Global Geopark. Pingoruïne op de Hondsrug.

Het gebied | De Hondsrug UNESCO Global Geopark

Het Hondsruggebied is een groot gebied. Het loopt  van het centrum van de stad Groningen in het noorden, via de gemeenten Tynaarlo, Aa en Hunze en Borger – Odoorn naar het zuiden naar de gemeente Emmen en de gemeente Coevorden. Ook het Bargerveen in het zuidoosten van Drenthe, het gebied ten oosten van de eigenlijke Hondsrug, het Hunzedal en het Nationaal Park Drentsche Aa, dat grenst aan Assen behoren tot De Hondsrug UNESCO Geopark. Het gebied is goed ontsloten met toegangswegen. Treinstations zijn te vinden in Coevorden, Dalen, Nieuw Amsterdam, Emmen, Assen, Haren en Groningen.

De Hondsrug UNESCO Global Geopark is oorspronkelijk het eerste Geopark in Nederland dat de UNESCO staat toegekend kreeg.

De kaart