De Hondsrugacademie
De Hondsrug UNESCO Global Geopark organiseert ieder voor- en najaar een reeks lezingen op het snijvlak van geologie, natuur en (cultuur)geschiedenis. Daarbij staat het Hondsruggebied, met haar geheel eigen en vaak verrassende verhalen, centraal.
Ontmoet de Hondsrug op een andere manier
Diverse sprekers nemen het publiek vanuit verschillende invalshoeken mee op reis door het verleden van het Hondsruglandschap, waarbij ook nieuwe inzichten en actuele ontwikkelingen worden gedeeld. Je komt meer te weten over de achtergrond en geschiedenis van de omgeving, maar ook: welke vragen leven er en welke uitdagingen komen we nu tegen? Zo leren we het gebied samen steeds beter kennen.
Voor wie?
De lezingen zijn bedoeld om jong en oud bij het Hondsruggebied te betrekken en zijn toegankelijk voor een breed publiek; iedereen die meer wil weten over het dit bijzondere Hondsruggebied is dan ook van harte welkom. Voorkennis is niet vereist.
Pingoruïne in het Hondsruggebied, foto door De Hondsrug UNESCO Global Geopark
Deze najaarseditie is een speciale samenwerking van De Hondsrug UNESCO Global Geopark met het Hunebedcentrum en Het Drentse Landschap.
🎤 Lezing donderdag 16 januari 2025: ‘De laatste Neanderthalers in Noord-Nederland: vuurstenen bladspitsen van de Hondsrug’ door Marcel Niekus
❗ DEZE LEZING IS HELAAS VOL, AANMELDEN KAN NIET MEER
In deze lezing wordt ingegaan op de oudste bewoning van Drenthe, d.w.z. de periode van de Neanderthaler, zo tussen 130.000 en 40.000 jaar geleden. Vele Drentse vindplaatsen en vondsten van fraaie vuurstenen werktuigen zullen de revue passeren. In het tweede deel van de lezing zoomen we in op het Hondsruggebied waar enkele bladspitsen zijn gevonden die getuigen van de allerlaatste Neanderthalers in onze contreien.
Spreker Marcel Niekus (foto: Corné Sparidaens)
Over de spreker
Marcel Niekus is archeoloog en gespecialiseerd op onderzoek naar de oude steentijd, met name Neanderthalers. Hij schrijft regelmatig artikelen, zowel voor vakgenoten als voor een breed publiek. Daarnaast is hij medeauteur van meerdere populair-wetenschappelijke boeken over de oude en midden-steentijd.
📌 Donderdag 16 januari 2025
🕖 Inloop 19:00, start lezing 19:30, einde circa 22:00
🚩 Auditorium – Hunebedcentrum, Hunebedstraat 27, 9531 TG Borger
🎫 €5,00 euro per persoon (inclusief een kop koffie/thee). Er is plek voor maximaal 100 deelnemers. Aanmelden is verplicht. Betaling vindt plaats op locatie bij het Hunebedcentrum.
⭐ De lezing is gratis voor:
– Houders van de Museumkaart (op vertoon bij de kassa)
– Vrijwilligers van het Geopark, Hunebedcentrum en Het Drentse Landschap
– Vrienden van het Hunebedcentrum
Na aanmelding ontvang je binnen enkele minuten een kopie van je aanmelding in je mail. Een week van te voren krijg je van ons een aparte e-mail met alle informatie nog een keer op een rij.
Fragment van een bladspits van late Neanderthalers uit Drenthe (foto: Corné Sparidaens)
————————————————————————————
Tijdens onze evenementen/activiteiten kunnen foto en video opnames worden gemaakt door de organisatie. Wanneer je aan onze activiteiten deelneemt, geef je de organisatie toestemming om beelden (foto en video) waar je op staat te gebruiken voor communicatiedoeleinden.