Poolshoogte - foto door Arjen Snijder

De Hondsrugacademie

De Hondsrug UNESCO Global Geopark organiseert ieder voor- en najaar een reeks lezingen op het snijvlak van geologie, archeologie, natuur en (cultuur)geschiedenis. Daarbij staat het Hondsruggebied, met haar geheel eigen en vaak verrassende verhalen, centraal.

Ontmoet de Hondsrug op een andere manier
Diverse sprekers nemen het publiek vanuit verschillende invalshoeken mee op reis door het verleden van het Hondsruglandschap, waarbij ook nieuwe inzichten en actuele ontwikkelingen worden gedeeld. Je komt meer te weten over de achtergrond en geschiedenis van de omgeving, maar ook: welke vragen leven er en welke uitdagingen komen we nu tegen? Zo leren we het gebied samen steeds beter kennen.

Voor wie?
De lezingen zijn bedoeld om jong en oud bij het Hondsruggebied te betrekken en zijn toegankelijk voor een breed publiek; iedereen die meer wil weten over het dit bijzondere Hondsruggebied is dan ook van harte welkom. Voorkennis is niet vereist.

Pingoruïne in het Hondsruggebied, foto door De Hondsrug UNESCO Global Geopark

PROGRAMMA VOORJAAR 2024 – LEZINGEN & EXCURSIES

NIEUW: in het verlengde van elke lezing organiseren we telkens ook een aparte excursie. Deze lezingen en excursies worden los van elkaar aangeboden, maar het is ook mogelijk om aan beiden deel te nemen. Let wel: bij de excursies is er maar beperkt plek aangezien de groepsgrootte hier aanzienlijk kleiner is.

🎤🥾 Lezing en excursie ‘In de voetsporen van de Drentse cowboys’
door Bert Finke (schrijver van o.a. ‘Het booënboek: vetweiderij in de Schoonebeeker Marke’)

Ochtendprogramma
’s Morgens vertelt Bert Finke in een lezing eerst alles over het fenomeen boo, dat alles te maken heeft met de vetweiderij in de Schoonebeeker marke. Wat is een boo? Waar stonden ze? En wie waren de booheren, ook wel de ‘Drentse cowboys’? Finke schreef een omvangrijke studie over deze booën, waarvan de Schoonebeeker boeren er zo’n 35 hadden. Archeoloog Luuk van der Weijden vertelt over de relatie tussen de ondergrond en de booën. Wat is hierover bekend? Of kunnen we nog geen conclusies trekken?

Middagprogramma
Na de lunch gaan we op excursie en rijden we met de auto (eigen vervoer) naar diverse locaties waar we met eigen ogen de restanten uit het verleden kunnen zien. Je bepaalt zelf welke locaties je wilt bezoeken. Te zien zullen zijn de originele gebinten van de Hekmansboo, de na een brand herbouwde Wilmsboo, de Wennyboo die van 1825 tot 1855 werd gebruikt als noodkerkhof door de Nieuw-Schoonebeeker kolonisten. En mogelijk bekijken we over de Duitse grens ook de tot voor kort onbekende locatie van de Ringerboo.

Over Luuk van der Weijden
Luuk van der Weijden (1994) is werkzaam bij de Gemeente Emmen als gemeente-archeoloog. Hij studeerde in augustus 2022 aan de RUG af op Landschapsgeschiedenis. Zijn masterscriptie behandelde de ontwikkeling van biodiversiteit in Oost-Nederland vanaf de Middeleeuwen.

Over Bert Finke
Bert Finke (1965) is 20 jaar bezig met onderzoek naar de dorps-, behuizings- en bewoningsgeschiedenis van het kerkdorp Oud-Schoonebeek. Ruim 45 jaar hebben genealogie en dorpsgeschiedenis zijn grote interesse. Hij schreef hierover diverse boeken en artikelen. De laatste jaren is hij actief in het erfgoed en toerisme in Zuidoost-Drenthe.

NB: het is mogelijk om alleen de lezing te volgen, of om een ticket te kopen voor de hele dag (incl. verzorgde lunch).

📌 Zaterdag 22 juni van 10.00 – circa 15.00 uur.
🕖 Inloop 10:00, start lezing 10.30, lunch 12:00, excursie 13:00 (met eigen auto)
🚩 MFC ’t Aole Gemientehoes, Kerkeind 1, 7761 CL Schoonebeek
🎫 €5,00 p.p. voor alleen het OCHTENDprogramma (lezing, inclusief koffie/thee). Aanmelden is verplicht en betaling gaat online (zie knop hieronder).
🎫 €22,00 p.p. voor het hele DAGprogramma (lezing + excursie, inclusief koffie/thee en lunch). Aanmelden is verplicht en betaling gaat online (zie knop hieronder).
📖 Tijdens deze dag is er tevens de mogelijkheid om ‘Het booënboek: vetweiderij in de Schoonebeeker Marke’ te kopen tegen het speciale tarief van 30,00 euro (normaal 45,00 euro). Bestel je alvast van te voren een boek via bfinke@ziggo.nl dan is het tarief zelfs 25,00 euro. Op de dag zelf ligt het dan voor je klaar.

Boo in de Schoonebeeker Marke, foto via Bert Finke 

Bij onze evenement kunnen foto en video opnames worden gemaakt door de organisatie. Wanneer je aan onze activiteiten deelneemt, geef je de organisatie toestemming om beelden (foto en video) waar je op staat te gebruiken voor communicatiedoeleinden.