Neanderthaler

Je Eigen OerToer

Ben je uit het sportieve hout gesneden en altijd buiten in de weer? Ben je geïnteresseerd in geschiedenis en duik je er het liefst helemaal in? Dan is De Hondsrug OerToer echt iets voor jou. Op deze pagina presenteren we activiteiten en bijzondere locaties die je vast interesseren. Daarnaast helpen we je op weg met het kiezen van een gezellig restaurant voor een lunch of diner en maken we het boeken van een overnachting in de buurt makkelijk. Maak je keuze en stel je eigen OerToer samen.

Hoe werkt het?

Om te beginnen kies je één van de zes thema’s: IJstijden, Kids, Prehistorie, Het Oerlandschap, Veen of Prehistorisch Groningen. Op de daarop volgende pagina vind je de best things to do voor dat thema overzichtelijk gepresenteerd. Wil je voor een bepaald onderdeel toch iets anders ondernemen, dan helpen wij je om een alternatief te zoeken en te vinden. Ben je klaar met samenstellen? Stuur dan een e-mail of maak een papieren print om je keuze op te slaan.

Veel plezier met De Hondsrug OerToer!

kies een Thema

De Hondsrug

(Pre-) Historisch Groningen

De Hondsrug heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de stad Groningen en het gebied rondom het Hondsrugdorp Haren. Veel van die (prehistorische) geschiedenis is nog steeds zichtbaar in het landschap: een uitnodigend decor voor een ‘prehistorische fietstocht’ vanaf de Grote Markt tot aan de hunebedden in Noord- en Midlaren.

Prehistorie

De Randstad van de prehistorie

Ontdek één van de oudste bewoonde gebieden van Nederland. Laat je overweldigen door de oudste monumenten van ons land; de hunebedden. Ontdek grafheuvels, galgenbergen en restanten van karrensporen. Volg het spoor door over de Hondsrug te wandelen of te fietsen. Kortom, beleef het mysterie van de prehistorie en laat je inspireren!

het oer lanschap van de Hondsrug

Het oerlandschap van de Hondsrug

Het Hondsruggebied kenmerkt zich door een authentiek oeroud landschap met een grote verscheidenheid aan natuur gebieden. Van het Bargerveen en het beekdal van de Drentsche Aa tot aan een stuifzand gebied als het Drouwenerzand en de uitgestrekte heide van het Molenveld. Natuur in het Hondsruggebied is een moeilijk te definiëren begrip omdat de mens hier eigenlijk overal en altijd zijn invloed heeft doen gelden, ook in de natuur. Hoe zag het Hondsruggebied er uit vóór de mens naar deze streken kwam? Wat was onze oer-natuur?

De IJstijden

IJzige tijden in het Hondsruggebied

Ongeveer 2,5 miljoen jaar geleden begonnen de ijstijden. Door extreme kou ontwikkelde zich landijs. Afwisseling met warme perioden veranderde deze ijskap in stromen van smeltwater en schuivend ijs, met afzetting van zand en stenen tot gevolg.  De mammoet voelde zich er goed bij. De één na laatste, de Saale ijstijd, vormde zo’n 100.000 jaar geleden de Hondsrug. De Hondsrug zelf is dus het meest bijzondere wat deze ijstijd ons heeft nagelaten. Maar er is meer. Bewonder eens een pingo of een droogdal en wat dacht je van de Leewal of het doorbraakdal de besloten venen.

Kids

Kids ontdekken de Hondsrug

Ga op ontdekkingstocht op de Drentse Hondsrug. Klim en klauter in het bos. Ren over de heide of ga mee met de schaapsherder. Of wil je kijken hoe het was in het Onderduikershol  en de voorlopers van een kasteel zoeken of met de kano op zoek naar de bever? Er is hier van alles te beleven.

 

Veen

Veenomenaal

In het brede dal ten oosten van de Hondsrug ontstond in de loop van de laatste duizenden jaren een dik pakket hoogveen. Vanaf de middeleeuwen werd dit veen als brandstof (turf) hogelijk gewaardeerd en ging men het hoogveen afgraven en verkopen. In het begin waren het de monniken, later namen veencompagnieën die rol over. Vele eeuwen lang zwoegden de veenarbeiders om het zwarte goud te winnen uit de natte bodem.