Je Eigen OerToer

Ben je uit het sportieve hout gesneden en altijd buiten in de weer? Ben je geïnteresseerd in geschiedenis en duik je er het liefst helemaal in? Dan is De Hondsrug OerToer echt iets voor jou. Op deze pagina presenteren we activiteiten en bijzondere locaties die je vast interesseren. Daarnaast helpen we je op weg met het kiezen van een gezellig restaurant voor een lunch of diner en maken we het boeken van een overnachting in de buurt makkelijk. Maak je keuze en stel je eigen OerToer samen.

Hoe werkt het?

Om te beginnen kies je één van de zes thema’s: IJstijden, Kids, Prehistorie, Het Oerlandschap, Veen of Prehistorisch Groningen. Op de daarop volgende pagina vind je de best things to do voor dat thema overzichtelijk gepresenteerd. Wil je voor een bepaald onderdeel toch iets anders ondernemen, dan helpen wij je om een alternatief te zoeken en te vinden. Ben je klaar met samenstellen? Stuur dan een e-mail of maak een papieren print om je keuze op te slaan.

Veel plezier met De Hondsrug OerToer!

 KIES EEN THEMA

oertoer

Lekker Lokaal Toer

Lekker Lokaal gemaakt voedsel koop je bij een van onze verkopers. Je steunt de kleine producenten in je omgeving, en je weet waar de producten vandaan komen: hoe is de groente verbouwd, hoe wordt er voor dieren gezorgd, en hoe wordt de bakkerij gerund. Weinig schakels waardoor er ook nog eens weinig voedsel verloren gaat.

oertoer

Ambachten Toer

Bekijk en bezoek de ambachtelijke werkplaatsen van de smid, de weefster, de mandenvlechter. Of kijk bij de leerbewerker, de molenaar, de imker of houtbewerker. Zij vertellen met liefde, passie en trots over hun vak. Neem een kijkje in hun werkplaats en je laat je verrassen door het unieke handwerk.

Ijzige tijden

Ijzige tijden in het Hondsruggebied

Het Hondsruggebied ligt vol met sporen van de ijstijden. Wist je dat die 2,5 miljoen jaar geleden begonnen? De sabeltandtijger, de harige mammoet, ooit leefden ze hier. Maar misschien is de Hondsrug zelf wel het meest bijzondere spoor: deze werd zo’n 100.000 jaar geleden gevormd in de Saale ijstijd. En er is meer. Bewonder eens een pingo, een droogdal, de Leewal of het doorbraakdal Besloten Venen!

Het oerlandschap

Het oerlandschap van de Hondsrug

Hoe zag het Hondsruggebied eruit vóór de mens hierheen kwam? Wat was onze oernatuur? Ons authentieke, oeroude landschap heeft allerlei soorten natuurgebieden. Het Bargerveen, het beekdal van de Drentsche Aa, het Annermoeras, prachtige bossen, stuifzandgebied Drouwenerzand en de uitgestrekte heide van het Molenveld bijvoorbeeld. Je hoeft bij ons dus niet te kiezen! Je kunt ze allemaal ontdekken met deze Oertoer.

Het oudste mysterie

De Randstad van de prehistorie

Wat je hier ontdekt, is niet zomaar oud! Je komt hier in een van de oudste, bewoonde gebieden van Nederland en bewondert hier de oudste monumenten van ons land. Dat doet iets met je. Laat je gerust overweldigen door de hunebedden, grafheuvels, galgenbergen en restanten van karrensporen. Waar dat spoor heen leidt? Volg het, wandelend of fietsend en maak het mysterie van de prehistorie mee!

Kids

Zoveel beleef je nergens anders!

Ontmoet reuzen, verstop je in het onderduikershol, volg het spoor van de sabeltandtijger, ren over de heide, ga mee met de schaapherder, plons in een zwemplas, loop bovenin de bomen, zoek de voorlopers van een kasteel, ga met de kano op zoek naar bevers, klim en klauter in het bos….op de Hondsrug raak je niet uitgespeeld en ontdek je steeds iets nieuws!