Neanderthaler

ER IS HIER VAN ALLES TE BELEVEN. STEL JE EIGEN OERTOER SAMEN.

Ben je uit het sportieve hout gesneden en altijd buiten in de weer? Ben je geïnteresseerd in geschiedenis en duik je er het liefst helemaal in? Dan is De Hondsrug OerToer echt iets voor jou. We presenteren activiteiten en bijzondere locaties die je vast interesseren. Daarnaast helpen we je op weg met het kiezen van een gezellig restaurant voor een lunch of diner en maken we het boeken van een overnachting in de buurt makkelijk. Maak je keuze en stel je eigen OerToer samen.

Hoe werkt het

kies uit een van de thema’s: Ijstijd, Prehistorie, Veen. Op de volgende pagina vind je de 6 best things to do voor dat thema overzichtelijk gepresenteerd. Wil je voor een bepaald onderdeel toch iets anders ondernemen, dan helpen wij je om een alternatief te zoeken en te vinden. Ben je klaar met samenstellen? Stuur dan een e-mail of maak een papieren print om je keuze op te slaan.

Veel plezier met De Hondsrug OerToer!

kies een Thema

De IJstijden

IJzige tijden in het Hondsruggebied

Ongeveer 2,5 miljoen jaar geleden begonnen de ijstijden. Door extreme kou ontwikkelde zich landijs. Afwisseling met warme perioden veranderde deze ijskap in stromen van smeltwater en schuivend ijs. Met afzetting van zand en stenen tot gevolg.  De mammoet voelde zich er goed bij. De één na laatste, de Saale ijstijd, vormde zo’n 100.000 jaar geleden, het Hondsruggebied.

Prehistorie

Rijk aan prehistorische monumenten

Ontdek één van de oudste bewoonde gebieden van Nederland. Laat je overweldigen door de oudste monumenten van ons land; de hunebedden. Ontdek grafheuvels, galgenbergen en restanten van karrensporen. Volg het spoor door over de Hondsrug te wandelen of te fietsen. Kortom, beleef het mysterie van de prehistorie. Laat je inspireren.

Veen

Veennomimaal

In het brede dal ten oosten van de Hondsrug ontstond in de loop van de laatste duizenden jaren een dik pakket hoogveen. Vanaf de middeleeuwen werd dit veen als brandstof (turf) hogelijk gewaardeerd en ging men het hoogveen afgraven en verkopen. In het begin waren het de monniken, later namen veencompagnieën die rol over. Vele eeuwen lang zwoegden de veenarbeiders om het zwarte goud te winnen uit de natte bodem.