Je hebt gekozen voor het thema 'Het oerlandschap '. Op deze pagina vind je een aantal best things to do voor dit thema overzichtelijk gepresenteerd. Wil je voor een bepaald onderdeel toch iets anders ondernemen dan maken wij het makkelijk om een alternatief te zoeken en te vinden. Ben je klaar met samenstellen? Stuur dan deze pagina URL per e-mail of maak een papieren print om jouw keuze op te slaan. Veel plezier met De Hondsrug Geopark OerToer!
Thema Het oerlandschap
Musea
Veenloopcentrum ( Nederland)
Het Veenloopcentrum in Weiteveen vormt het middelpunt van de wandelactiviteiten: het veenlopen. Je kunt er binnenlopen voor informatie over het Bargerveen. Staatsbosbeheer heeft paaltjesroutes uitgezet om je het Bargerveen zelf te laten ontdekken.
Het Veenloopcentrum in Weiteveen vormt het middelpunt van de wandelactiviteiten: het veenlopen. Je kunt er binnenlopen voor informatie over het Bargerveen. Staatsbosbeheer heeft paaltjesroutes uitgezet om je het Bargerveen zelf te laten ontdekken. Bijvoorbeeld de vier kilometer lange blauwe paaltjesroute aan het eind van de Zuidersloot.
Veenloopcentrum Weiteveen
Weiteveen en Bargerveen
De eerste mensen in Weiteveen waren boeren van over de grens. Ze pachtten 150 jaar geleden een stukje veengrond om er boekweit te verbouwen. De dorpsnaam Weiteveen herinnert hier nog aan. Hun boekweit zaaiden ze in het veen. Het was ouderwetse roofbouw. Ze staken het veen in brand en zaaiden de boekweit in de vruchtbare as. Het duurde tot de twintigste eeuw voor de turfgravers dit deel van Zuidoost-Drenthe bereikt hadden. Toen op het veengebied ‘het Amsterdamsche Veld’ de turfproductie goed en wel op gang gekomen was, bleken de turfjaren voorgoed voorbij.
Bourtangermoeras
In het Bargerveen bij Weiteveen kun je nog iets van de weidsheid van het eindeloze Bourtangermoeras van weleer ervaren. Eens was het Bourtangermoeras net zo groot als de hele provincie Drenthe. Wat ervan overbleef, is het huidige Bargerveen. Dit is een natuurgebied van meer dan 2000 hectare met een van de laatste stukken levend hoogveen. In kleine veenmeertjes, meerstallen genaamd, groeit nog steeds het veenmos.
Openingstijden
April t/m oktober van 10:00 tot 16:00 uur
De rest van het jaar beperkt geopend
De vijfde Expeditiepoort van De Hondsrug UNESCO Global Geopark is gevestigd in het receptiegebouw van bungalowpark Waterpark de Bloemert in Midlaren. Hier is een expositie ingericht over het water in het landschap van het Hondsruggebied.
*** IVM CORONA is deze POORT tot nader order gesloten.
De vijfde Expeditiepoort van De Hondsrug UNESCO Global Geopark is gevestigd in het receptiegebouw van bungalowpark Waterpark de Bloemert in Midlaren. Hier is een expositie ingericht over het water in het landschap van het Hondsruggebied. Deze expositie is de opmaat naar de expeditie Water, en gaat over ijs en smeltwater, kwelwater en drinkwater. Over meren, moerassen en beken die verdwenen en weer teruggekomen zijn.
Zuidlaardermeer
Water in het Hondsruggebied
IJs en water vormden in de ijstijden het Hondsruggebied. Nog steeds is water hier van levensbelang. We hebben kwalitatief goed water nodig, en voldoende water, zodat de natuur niet verdroogt. Als er een keer te veel water is, wordt het opgeslagen. In het Hondsruggebied is ruimte vrijgemaakt om miljoenen kubieke meters water tijdelijk te kunnen bergen. Grondwater uit de Hondsrug voedt de bijzondere flora in de beekdalen. Water dat diep in de Hondsrug door het zand gefilterd werd, levert drinkwater aan honderdduizenden mensen.
Expositie Water, Waterpark de Bloemert
Bijzondere plekken
De Expeditiegids Water brengt je naar diverse bijzondere plekken in het Hondsruggebied. Bij de meeste van deze ‘hotspots’ kun je met behulp van de gids een wandeling maken om de omgeving goed te leren kennen. De expeditiepoort in het Waterpark de Bloemert vertelt je wat je bij de hotspots kunt ervaren.
De Hortus Botanicus Haren is een van de oudste en grootste botanische tuinen van Nederland. Hier vind je veel bijzondere tuinen met elk een eigen karakter en sfeer, zoals een Keltische tuin en een Chinese tuin.
De Hortus Botanicus Haren is een van de oudste en grootste botanische tuinen van Nederland. Hier vind je veel bijzondere tuinen met elk een eigen karakter en sfeer, zoals een Keltische tuin en een Chinese tuin. De tuinen vormen regelmatig het decor voor diverse festivals, workshops en beeldenexposities.
Chinese tuin
Hondsrugtuin
De Hortus maakt sinds 2016 deel uit van De Hondsrug UNESCO Global Geopark. De nieuwste tuin is de Hondsrugtuin. Landschapsarchitect Jan Maas liet zich voor zijn ontwerp van de Hondsrugtuin inspireren door de Hondsrug. Met deze nieuwe tuin wil de Hortus Haren bezoekers laten ervaren hoe boeiend en uniek het landschap van de Hondsrug is.
Plattegrond Hondsrugtuin
Culinair
Midden in de botanische tuin liggen twee horecagelegenheden, De Plantage en Chinees Theehuis Het kreunen van de draak. Zo gevarieerd als de tuinen zijn, zo divers is ook het aanbod op culinair gebied. De Hortus is dus een goede plaats voor een tussenstop, voor of na een bezoek aan een andere attractie binnen het Geopark.
Openingstijden
November t/m februari dagelijks van 11:00 tot 16:00 uur
Maart t/m oktober dagelijks van 10:00 tot 17:00 uur
Als je het bos vanuit eens anders wilt beleven, maak dan een wandeling over het Boomkroonpad bij het Houtvester Kuhn Huis. Uiteindelijk loop je op 22,5 meter hoogte door de toppen van de bomen.
Bij Buitencentrum Boomkroonpad beginnen verschillende fiets- en wandelroutes door het uitgestrekte bosgebied. Als je het bos vanuit een ander perspectief wilt bekijken, maak dan een wandeling over het Boomkroonpad bij het Houtvester Kuhn Huis in Papenvoort.
Van wortels naar toppen
De wandeling start in een tunnel door de boomwortels. Daarna klimt het pad snel omhoog naar 7,5 meter. Uiteindelijk loop je op 22,5 meter hoogte door de toppen van de bomen en heb je een ongewone kijk op de bomen in de wijde omgeving. In de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw zijn de meeste loofbomen in de Staatsbossen rond het Boomkroonpad gekapt. De sneller groeiende naaldbomen konden meer hout produceren en loofhout stond het inzetten van zware machines in de weg. Tegenwoordig streeft Staatsbosbeheer naar gevarieerde bossen met meer verschillende soorten, meer variatie in oud en jong en meer dood hout dat als voedingsbodem voor het bosleven dient.
Wie vindt de wijze Hoteme Totem?
De Groene Veder
Kinderen kunnen via het beleefpad De Groene Veder van alles ontdekken over het bos. Dit is een pad van 3,5 kilometer, gemarkeerd met kleine totems. Van tevoren kunnen de kinderen een knapzak maken. Deze kunnen ze onderweg vullen met mooie blaadjes en andere dingen uit het bos. Verder kunnen ze bostekens maken, op zoek gaan naar sporen, een natuurkunstwerk maken en andere spannende opdrachten uitvoeren. Uiteindelijk zullen ze de Wijze Hoteme Totem in het bos vinden. Kinderen die op zoek willen gaan naar de Wijze Hoteme Totem en het beleefpad willen lopen, kunnen voor vijf euro bij het Buitencentrum Boomkroonpad het Groene Veder-pakket kopen.
Beleefpad De Groene Veder
Openingstijden
Van april t/m 5 november: dagelijks van 10:00 tot 17:00 uur
Van 6 november t/m maart: zaterdag van 12:00 tot 16:00 uur en zondag van 10:00 tot 16:00 uur
Tijdens schoolvakanties: dagelijks van 10:00 tot 16:00 uur
Gesloten op 25 december, 31 december en 1 januari
De Zwaantje Hans-Stokman’s Hof is een fraai gerestaureerde, Saksische boerderij in Schoonebeek in het zuiden van Drenthe. Zwaantje Hans, een van de laatste leden van de familie die de boerderij bewoonde, heeft door het ‘zandstrooien’ van […]
De Zwaantje Hans-Stokman’s Hof is een fraai gerestaureerde, Saksische boerderij in Schoonebeek in het zuiden van Drenthe. Zwaantje Hans, een van de laatste leden van de familie die de boerderij bewoonde, heeft door het ‘zandstrooien’ van deze boerderij een toeristische attractie gemaakt. In het achterdeel van de boerderij is een permanente tentoonstelling ingericht over de historie van de aardolie-industrie die zo belangrijk was voor Schoonebeek.
Zandtapijt
In veel boerderijen in de provincie Drenthe trof men vroeger een zandtapijt aan. Tot het begin van de vorige eeuw was vloerbedekking een onbekend begrip voor de boer. De vloeren in de verschillende vertrekken bestonden uit grote brokken Bentheimer zandsteen en blauwe en rode plavuizen. Met fijn zand bracht de vrouw van de boer meestal eens in de week een versiering aan op één van die kale vloeren: een zandtapijt. Bij het zandstrooien toonden de boerinnen hun kunstzinnige aanleg. Allerlei figuren werden tot een compleet zandtapijt gestrooid, echte kunstwerken waren het. De boerenkeuken zag er dan op z’n zondags uit.
De mooie voorkamer in de boerderij
Historisch gebruik
In Schoonebeek heeft men tot op heden dit historische gebruik in ere gehouden. In de zandstrooiboerderij kun je de kunst van het zandstrooien zien en het ook zelf eens proberen. Op de deel van de boerderij kun je een expositie van de NAM bekijken over geologie en de oliewinning in het gebied.
Het mooie patroon gestrooid op de kale vloer
Permanente tentoonstelling over aardolie in Schoonebeek
Schoonebeek was lang beroemd om zijn olieveld en ja-knikkers. Na jaren van afwezigheid kwam de NAM in 2011 terug in Schoonebeek om weer olie te winnen. Dit gaf veel werkzaamheden in het dorp en de NAM doet altijd graag iets terug voor de samenleving. Het was een wens van de inwoners om de hechte band tussen Schoonebeek en de oliewinning voor jong en oud inzichtelijk te maken in een interactieve tentoonstelling.
Permanente expositie over aardolie
Openingstijden
April t/m september, van 13:00 tot 17:00 uur
Het hele jaar op afspraak
Zondag en maandag gesloten
Ooit begon deze markante korenmolen uit 1851 “De Wachter” als oliemolen. Zo’n 200 vrijwilligers onderhouden en runnen het museum. Zij zorgen ervoor dat alles in werking te zien is.
Bij Molen De Wachter kun je veel ontdekken. Deze markante korenmolen uit 1851 maakt deel uit van het museum. Ooit begon De Wachter als oliemolen. De olieslagerij is nog steeds aanwezig. Naast koren en lijnzaad worden er vier soorten specerijen gemalen. Zo’n 200 vrijwilligers onderhouden en runnen het museum. Zij zorgen ervoor dat alles in werking te zien is.
Oorspronkelijke molenaars
In 1851 laat Egbert van Bon aan de Zuidlaarder Vaart in het noorden van Drenthe de molen bouwen. De boekweit- annex oliemolen wordt betaald met de bruidsschat van zijn vrouw Anna Bazuin. De molen komt in 1895 in handen van de Zuidlaarder familie Medendorp, die al snel de beslissing neemt om de olieslagerij en de specerijenmaalderij te mechaniseren.
Bezoek aan Molen De Wachter
Ambachtelijk
Onder het motto ‘Van koren tot ons dagelijks brood’ laat het museum je de authentieke productiewijze zien. In de olieslagerij kun je het complete proces van lijnzaad tot lijnolie bekijken. De specerijenmaalderij maalt nootmuskaat, kaneel, kruidnagel en peper. Ook is er een ambachtelijke bakkerij ondergebracht. De mengmachine voor het kneden van het deeg wordt aangedreven door een stoommachine. Een replica van een bakkerswinkel van toen maakt het geheel af. Ook vind je hier een stelmakerij (houtbewerking), een klompenmakerij, een smederij en het originele beeld van Berend Botje.
Berend Botje
Alle producten die hier gemaakt worden, kun je in de winkel van De Wachter kopen.
Stoommachine
Openingstijden
Van de laatste zaterdag van april t/m de laatste zaterdag van oktober
Zaterdag van 10:00 tot 16:30 uur
Woensdag van 13:30 tot 16:30 uur
Het Ballooërveld ligt ten noorden van het dorp Balloo. Op het heideveld Ballooërveld heb je de ijstijden echt binnen handbereik: het glimmende witte zand uit de Elster-ijstijd; zwerfkeien uit de Saale-ijstijd en een aantal pingoruïnes.
Het uitgestrekte heideveld van het Ballooërveld ligt ten noorden van het dorp Balloo. Op het Ballooërveld heb je de ijstijden echt binnen handbereik: het glimmende witte zand uit de Elster-ijstijd, zwerfkeien en grind – door het ijs van de Saale-ijstijd deze kant op gebracht en een aantal pingoruïnes – ofwel de restanten van ijsheuvels – uit de Weichsel-ijstijd…
Opvallend is het keizand dat op sommige plaatsen aan het oppervlak ligt. Het is een keiharde ‘vloer’ van leem waarin vuursteentjes, grind en keitjes vastgemetseld lijken te zitten. Deze laag bleef achter toen het ijs aan het einde van de Saale-ijstijd gesmolten was, en de wind het bovenliggende dekzand uit de Weichsel-ijstijd had weggeblazen. Tevens vind je op het Ballooërveld enkele pingoruïnes. In de laatste ijstijd waren dat hoge ‘ijsheuvels’. Toen het ijs gesmolten was, lieten de pingo’s diepe kraters in het veld achter. Later bleef er water in staan en groeiden de pingoruïnes vol veen.
Vanuit de lucht een kijkje over de paars gekleurde heide op het Ballooërveld
Prehistorie
Vóór er zich mensen op de plek van de huidige dorpen Balloo en Rolde vestigden, stonden er huizen op het Ballooërveld, lagen er akkers en werden hier doden ter aarde besteld. Verspreid over het Ballooërveld liggen tientallen grafheuvels. In de grafheuvels in het zuidwesten van het veld rond de Mandenberg zijn veel opgravingen gedaan. Archeologen trokken de conclusie dat er in de prehistorie maar liefst zo’n 3000 jaar lang onafgebroken mensen begraven werden.
Brede zandpaden gaan over het veld langs de heide, grafheuvels en pingoruïnes …
Karrensporen
Duidelijk zichtbaar lopen over het Ballooërveld – van het Gasterensche Diep naar Rolde – bundels van oude sporen van de karren die in vroegere eeuwen over het veld trokken. De kerktoren van Rolde in de verte vormde destijds een baken in een eindeloze zee van heide.
Karrensporen en celtic fields op het Ballooërveld (AHN.nl)
Unieke plek
Het Ballooërveld ligt tussen de beekdalen van het Loonerdiep en het Gastersche Diep. Het is het grootste heideveld van Noord-Drenthe. Ten noorden van het veld komen beide beekjes samen in het Oudemolensche Diep. Het Ballooërveld is een unieke plek in het stroomdal van de Drentsche Aa. De hogere delen van het veld zijn zo zanderig en droog, dat alleen de struikheide zich er thuis voelt. De kans is groot dat je hier de herderin met de schaapskudde tegen zult komen. Aan de randen loopt het veld sterk af en verzamelt het water zich op de laagste plekken. In het Drents heten dit ‘stroeten’. Hier vandaan stromen waterloopjes het beekdal in, zoals het Smalbroekenloopje aan de westrand van het veld en de Slokkert aan de oostkant.
Locatie van parkeerplaats Ballooërveld
Coördinaten infobord: 53°01’33.0″N 6°39’02.2″E
Adres
Visvliet
9466 Gasteren
Hotspot
Bargerveen ( Nederland)
Na de laatste ijstijd begon zo’n 10.000 jaar geleden het klimaat warmer en vochtiger te worden. In de beekdalen ontwikkelde zich tussen de rivieren Hunze en Eems een enorm veenmoeras, het Bourtanger Moor.
Na de laatste ijstijd begon zo’n 10.000 jaar geleden het klimaat warmer en vochtiger te worden. In het stagnerende water van de beekdalen ging veenmos groeien. Het veen bleef doorgroeien en zo ontwikkelde zich tussen de rivieren Hunze en Eems een enorm veenmoeras: het Bourtangermoeras. Eens was het wel 3000 vierkante kilometer groot.
Bargerveen, overblijfsel van het Bourtangermoeras
Omhoog groeien
Het veenpakket werd zo dik dat het zelfs tegen de Hondsrug omhoog begon te groeien. Hier en daar bedekte het veen de Hondsrug volledig, zo ook hier aan de rand van het Bargerveen. Onderweg zie je veel keien die bij de vervening onder het veen gevonden zijn.
Levend hoogveen
Het Bargerveen is het enige grote, levende stuk van het Bourtangermoeras dat in Nederland overgebleven is. Het is een natuurgebied van meer dan 2000 hectare met één van de laatste stukken levend hoogveen. In kleine veenmeertjes – meerstallen heten ze – groeit nog steeds het veenmos.
Veen en water
Veen en water hebben alles met elkaar te maken. Veen bestaat voor negentig procent uit water. Het water zorgt ervoor dat het veenmos kan groeien tot metersdikke veenpakketten. Een veengebied is allesbehalve vlak en eentonig. Je vindt er hoge veenbulten, vlakke stukken, moerassen en meertjes. Het noordelijke deel van het Bargerveen is één grote waterpartij. Een waar vogelparadijs, zoals je in de grote kijkhut met eigen ogen kunt zien.
Natuurgebied
Eens strekte het Bourtangermoeras zich uit van de Hunze tot aan de Eems en was het groter dan de provincie Drenthe. Wat er in Drenthe van overbleef, is het Bargerveen in het zuidoosten van de provincie. Met een oppervlak van 2000 hectare overigens nog steeds een natuurgebied om u tegen te zeggen.
Veenpluis als kenmerkende vegetatie
Uniek en kwetsbaar
In het Bargerveen vind je levend hoogveen en dat is een voor Nederland unieke situatie. En heel kwetsbaar! Met dammen probeert Staatsbosbeheer zoveel mogelijk het water in het Bargerveen vast te houden. Als het veen verdroogt, verdwijnen met het veenmos ook de zeldzame planten en dieren van het hoogveen. Dus is het letterlijk een kwestie van ‘pappen en nathouden’… In het Bargerveen zie je wat je elders in de natuur van het Hondsruggebied ook zo vaak ziet: dat mens en natuur elkaar hard nodig hebben!
De afgelopen jaren is hard gewerkt aan het herstel van het Hunzedal en in de Elzemaat kan je goed zien wat dit het landschap heeft opgeleverd. Van een recht kanaal door het aardappelland veranderde de Hunze in een kronkelende beek door ruige groenlanden. Het gebied is te vinden ten westen van Eexterveen.
Een deel van de nieuwe Hunze
Buiten zijn oevers
In dit gebied mag de Hunze weer buiten zijn oevers treden. Er ontwikkelen zich in het beekdal allerlei moerasjes en moerasbosjes. De zwarte els is typisch een boom voor zo’n moerasbos. Niet voor niets gaf de boom het gebied de naam ‘Elzemaat’. Ook de otter en de bever komen weer in het gebied voor.
Het gebouwtje in de Elzemaat werd halverwege de vorige eeuw gebouwd om schoon Hunzewater naar een drie kilometer oostelijk gelegen aardappelmeelfabriek te pompen. Stichting Het Drentse Landschap heeft er een informatiepunt en uitkijkpost van gemaakt.
Uitkijktoren Elzemaat
Locatie van Hunze Elzemaat
Coördinaten: 53°02’31.0″N 6°48’40.9″E
Uitkijktoren Elzemaat
Elzemaat
9658 Eexterveen
Hotspot
Besloten Venen ( Netherlands)
Tussen Noordlaren en Glimmen liggen de Besloten Venen in een zogenaamd doorbraakdal. Het dal ontstond aan het eind van de Saale ijstijd toen smeltwater een laagte uitspoelde die dwars door de Hondsrug heen sneed.
Tussen Noordlaren en Glimmen liggen de Besloten Venen. Het gebied is het resultaat van een bijzonder verschijnsel uit de voorlaatste ijstijd, de Saale-ijstijd. Geologen noemen het een doorbraakdal. Het dal ontstond aan het eind van die ijstijd toen smeltwater een laagte uitspoelde die dwars door de Hondsrug heen liep. Zo ontstond de laagte van de Besloten Venen, die een verbinding vormde tussen de beekdalen van Drentsche Aa en Hunze.
Na de laatste ijstijd heeft de Drentsche Aa een tijdlang rechtstreeks op de Hunze afgewaterd. Geologen vonden het bewijs hiervan in de vorm van een zogeheten spoelzandwaaier in het Hunzedal die nu deels op de bodem van het Zuidlaardermeer ligt. Zoals de naam Besloten Venen al doet vermoeden, groeide deze verbinding op een gegeven moment dicht met veen en hernam de Drentsche Aa haar oude loop langs de westflank van de Hondsrug naar het noorden.
Weids uitzicht over de nieuwe natuur in de Besloten Venen
Natuurontwikkeling
In 2015 is in de Besloten Venen een natuurontwikkelingsproject van start gegaan om water van de Drentsche Aa het gebied weer binnen te brengen. Er zullen overstromingsgebieden ontstaan waar bevers en otters zich prima thuis gaan voelen. Het uitzicht vanaf het bruggetje is overweldigend.
Uitzicht vanaf het bruggetje naar het oosten
Locatie Bruggetje Besloten Venen
Coördinaten bruggetje: 53°07’13.1″N 6°38’06.6″E
Informatiebord: 53°07’13.1″N 6°38’17.3″E
Adres
Pollselaan 5
9756 CJ Glimmen
Hotspot
Amerdiep ( Nederland)
Rond het dorpje Amen is te zien hoe de beekdalen van de Drentse beekjes er vroeger hebben uitgezien. Allerlei stukken van het oude Amerdiepje zijn in de laatste jaren hersteld. Er is weer een stromende beek.
Overal rond het kleine dorp Amen is te zien hoe de beekdalen van de Drentse beekjes er vroeger hebben uitgezien. Dit ondanks een aantal rigoureuze ingrepen begin jaren ’60 (ruilverkavelingen) waarbij het oude diepje werd rechtgetrokken en omgeleid, om een eind te maken aan de wateroverlast. Allerlei stukken van het oude Amerdiepje bleven echter in het landschap achter en deze zijn in de laatste jaren weer opgenomen in de herstelde, opnieuw stromende beek.
Helder water in het Amerdiep
Landjes langs het diepje
Hier en daar is in het beekdal van het Amerdiep de oude perceelindeling van de groenlanden nog zichtbaar. Het gaat om smalle percelen die haaks op de stroom staan. De landjes zijn van elkaar gescheiden door sloten en wat hogerop door houtwalletjes. Houten landhekken geven toegang tot de landjes. Er is een bijzonder mooie wandeling uitgezet langs het Amerdiep en door het Amerholt, beginnende bij het informatiebord in Amen.
Huisweiden van esdorp Gees (Dorpsstraat 47 in Gees)
Enkele jaren geleden ontstond het idee om op eigentijdse manier huisweiden in het esdorp terug te brengen. In 2012 sloegen de bewoners de handen ineen en werden in gezamenlijkheid authentieke weilandjes en dierenbehuizingen gebouwd.
De bewoningsgeschiedenis van het esdorp Gees gaat terug tot de prehistorie. Al bij het begin van de jaartelling was er sprake van enkele boerderijen en celtic fields. Celtic fields waren omwalde akkertjes die werden beteeld totdat zij waren uitgeput, waarna nieuwe in gebruik werden genomen. De oudste schriftelijke vermelding stamt uit 1207, als G(h)ies, waarschijnlijk in de betekenis van moeilijk vruchtbaar te maken land. Lang was Gees belangrijker dan de latere hoofdplaats van de gemeente, Oosterhesselen. De meeste ambachtslieden waren te vinden in Gees en het was een aantrekkelijke vestigingsplaats voor enkele joodse families van handelaren. De joodse begraafplaats aan de overzijde van de es van het dorp herinnert daaraan. Ten noordwesten van het dorp ligt de boswachterij Gees, met daarbij de Geeserstroom.
Een van de schitterende boerderijen die Gees rijk is.
De Huisweiden van Gees
Enkele jaren geleden ontstond het idee om op eigentijdse manier huisweiden in het dorp terug te brengen. Historische boerenerven met streekeigen groen, akkers met traditionele gewassen en huisweiden met oude dierenrassen. In 2012 sloegen de bewoners de handen ineen en werden in gezamenlijkheid authentieke weilandjes en dierenbehuizingen gebouwd. Daarmee werd het open karakter van het dorp versterkt en extra aantrekkelijk gemaakt door de introductie van zeldzame dierenrassen. Bij de Toeristische Informatie in Gees is een foldertje te verkrijgen met alle informatie en routebeschrijving. Voor meer informatie over Gees klik hier.
Het foldertje van het Huisweidenproject.
Wil je meer ontdekken over Gees, haar rijke geschiedenis en de huisweiden in het dorp? Wandel dan de beleefroute ‘Historisch Gees’ of de wandelroute langs de huisweiden. Bij het Toeristische InformatiePunt in Gees is een folder te verkrijgen met alle informatie en de routebeschrijving.
Via deze link vind je ook de beschrijving van de wandeling door Gees.
De huisweiden waar de Bentheimer varkens vertoeven.
Bij de rondwandeling kom je eiken hekken en dierenbehuizingen tegen zoals je ze vroeger in deze streek zag. Kenmerkend zijn bijvoorbeeld de ouderwetse raamkozijnen waardoor er veel lichtinval is, oud-hollandse dakpannen en wanden bekleed met verticale houten delen. Onderweg zie je, naast de zwartbonte Holsteiner melkkoeien, Piemonteser vleeskoeien en Texelaar schapen, Drentse Heideschapen, Nederlandse Landgeiten, Bonte Bentheimer Varkens, Landganzen, een Nederlands Trekpaard en bijenkasten. Op de site van de Stichting Zeldzame Huisdierrassen vind je meer informatie over álle zeldzame huisdierrassen.
Locatie (coördinaten):
52°44’50.0″N 6°41’20.5″E
Toeristisch Informatie Punt Gees
Dorpsstraat 47
7863 PB Gees
Toeristische Informatie
Dorpsstraat 47
7863 PB Gees
Hotspot
Hunze en Torenveen ( Nederland)
In de vorige eeuw werd de Hunze rechtgetrokken en opgesloten tussen kades. Voortaan was het waterpeil exact te regelen. Sinds 2012 is er een project gaande om de oude Hunze in zijn oude glorie te herstellen.
In de jaren ’50 en ’60 werd de Hunze rechtgetrokken en opgesloten tussen kades. Met stuwen en gemaaltjes was het waterpeil voortaan exact te regelen. Als een herinnering aan hoe het eens geweest is, werd onder andere in het Torenveen tussen Gasselternijveen en Gieterveen een meander van de oude Hunze bewaard. Sinds 2012 is er een project gaande om de Hunze in zijn oude glorie te herstellen.
Een natuurvriendelijke drempel van keien in de Hunze
Nieuwe kansen voor de Hunze
Het Drentse Landschap is bezig de natuur in het Hunzedal te herstellen om het riviertje nieuwe kansen te geven. Het Torenveen-project werd in 2012 voltooid. De oude meanders werden weer open gegraven en de kades zijn een flink stuk naar buiten verlegd. Dit was om de kleine rivier weer de ruimte te geven, te gaan kronkelen als weleer. De natur heeft geprofiteerd van deze ingrepen, want dieren als bevers en otters komen weer volop voor. Zie voor meer details de Hunzevisie.
Klimaatbuffer
Het Torenveen fungeert als een klimaatbuffer, om in extreem natte periodes de grote hoeveelheden water een tijdje vast te kunnen houden, om zo overstromingen stroomafwaarts tegen te gaan.
Fietsbruggetje tussen Gieten en Gieterveen
Locatie van de hotspot
Veenhoverdijk, Veenhof
Coördinaten: 53°00’18.8″N 6°49’25.5″E
Eind van de weg
Veenhoverdijk
9461 TG Gieten
Hotspot
Mandelanden ( Nederland)
In de velden achter Westdorp begint het Voorste Diep. Het Voorste Diep is één van de twee bovenloopjes van de Hunze. Bij Borger breekt het Voorste Diep door de Hondsrug.
In de velden achter Westdorp begint het Voorste Diep. Het Voorste Diep is één van de twee bovenloopjes van de Hunze. Bij Borger breekt het Voorste Diep door de Hondsrug. Het Voorste Diep loopt door het gebied Mandelanden heen, waar de natuur nieuwe kansen heeft gekregen.
De moerassige Mandelanden
Terug naar de oorsprong
Het Voorste Diep leverde lang geleden een opmerkelijke prestatie door zich een weg dwars door de Hondsrug te banen. Bij het graven van het Kanaal Buinen-Schoonoord werd handig van deze natuurlijke laagte gebruik gemaakt. In de loop van de vorige eeuw is het oorspronkelijke beekdal vrijwel helemaal verdwenen. Het Drentse Landschap heeft in 2012 de oorspronkelijke beekloop van het Voorste Diep teruggebracht naar zijn oude staat.
Bovenloop van het Voorste Diep in de Mandelanden
Locatie van de Mandelanden
Coördinaten: 52°54’32.1″N 6°46’35.5″E
Natuurgebied Mandelanden
Borgerderstraat 15
9534 PA Westdorp
Hotspot
Kampsheide ( Nederland)
Aan de rand van het beekdal van het Deurzerdiep bij Assen ligt het natuurgebied Kampsheide. In de prehistorie hebben hier tientallen eeuwen lang mensen geleefd. Tussen ongeveer 3500 v.Chr. en het begin van onze jaartelling blijkt […]
Aan de rand van het beekdal van het Deurzerdiep bij Assen ligt het natuurgebied Kampsheide. In de prehistorie hebben hier tientallen eeuwen lang mensen geleefd. Tussen ongeveer 3500 v.Chr. en het begin van onze jaartelling blijkt Kampsheide nagenoeg onafgebroken als woonplaats en begraafplaats in gebruik te zijn geweest. Oude jeneverbessen zorgen voor een intieme sfeer.
Het ven aan de rand van Kampsheide
Boeren van de trechterbekercultuur
Het begon met de boeren van de trechterbekercultuur, die het hunebed van Balloo bouwden om er hun doden in bij te zetten. In de nieuwe steentijd en de bronstijd volgden de grafheuvels midden op Kampsheide aan de rand van het ven. Er zijn ook sporen van Celtic Fields uit de ijzertijd.
Tumulibos
De meer dan 35 grafheuvels in het Tumulibos bij de weg Assen-Rolde zijn brandheuvels uit de ijzertijd (800-12 v.Chr.). Ze werden opgeworpen op de plaats waar de dode gecremeerd was. Ook in de heide van Kampsheide vind je hele grote grafheuvels.
Het Tumulibos
Boerderij Kamps
Op een idyllische ligging in het bos ligt boerderij Kamps. Dit was een van de oudste boerderijen in Drenthe, totdat het gebouw in 2010 afbrandde. De boerderij is geheel in de oude stijl herbouwd en er vinden nu culturele evenementen plaats. De geschiedenis van boerderij Kamps is verweven met die van het klooster in Assen, Maria in Campis.
De Onnerpolder ligt tussen het dorp Onnen en de noordpunt van het Zuidlaardermeer. Poldermolen De Biks (1857) pompte het polderwater het Drentsche Diep in. Zijn werk is tegenwoordig overgenomen door het moderne gemaal 'De Onnerpolder' van Waterschap Hunze…
De Onnerpolder ligt tussen het dorp Onnen en de noordpunt van het Zuidlaardermeer. Poldermolen De Biks (1857) pompte het polderwater het Drentsche Diep in. Zijn werk is tegenwoordig overgenomen door het moderne gemaal ‘De Onnerpolder’ van Waterschap Hunze en Aa’s. Door de vernatting is het een aantrekkelijk natuurgebied, rijk aan vogels, geworden.
Meertje ‘De Biks’ in de Onnerpolder
De Onnerpolder als waterwingebied en bergingsgebied
Behalve een uniek natuurgebied is de polder ook een belangrijk waterwingebied én een waterbergingsgebied. Dit bergingsgebied kan bij een dreiging van wateroverlast tijdelijk onder water worden gezet. Vanaf het monumentale gemaal aan het einde van de Zuiderhooidijk heeft men een prachtig uitzicht over de omgeving.
Grondwater
Aan het eind van de Waterleidingweg, ten zuiden van Onnen, staat het pompstation van het Waterleidingbedrijf Groningen. Hier wordt drinkwater opgepompt van een diepte van zo rond de 90 meter. Het grondwater ligt hier opgesloten in een dikke laag zand die miljoenen jaren geleden in Noord-Nederland afgezet is door de oerrivier Eridanos. Deze rivier stroomde toen vanuit het huidige Oostzeegebied onze kant op.
Locatie van Onnerpolder
Coördinaten: 53°09’59.4″N 6°40’15.4″E
Poldergemaal
Zuiderhooidijk
9755 Onnen
Hotspot
Klinkenberg ( Nederland)
De Klinkenberg is een lage bult met een gracht eromheen. Het is een motte, een kasteelheuvel uit ca. 1250. Zo’n motte heeft steile zijkanten en is meestal opgehoogd met de grond die uit de gracht kwam.
De Klinkenberg in het dal van het Loodiep bij Gees is een lage bult met een ondiepe gracht eromheen. Het is het overblijfsel van een motte, een kasteelheuvel uit ca. 1225 -1250. Zo’n motte heeft steile zijkanten en is meestal opgehoogd met de grond die uit de gracht kwam die eromheen gegraven werd. De kasteelheuvel kan wel vier of vijf meter hoog zijn. De Klinkenberg heeft nog een iets lager voorterrein, de Keutershoogte, zodat de gracht een achtvorm heeft. De motte behoort tot het oudste type middeleeuwse versterking. De naam motte komt van het Latijnse ‘mota’, dat heuvel betekent. Er zou een houten toren op gestaan kunnen hebben met een houten palissade eromheen. Hij moet gediend hebben om de weg van Coevorden naar Ruinen te beheersen, of als uitvalsbasis voor een plaatselijke roofridder.
Vanuit de lucht is het spoor van de oude gracht te zien die om de heuvel loopt
Mysteries
De Klinkenberg is met mysteries omgeven. Zo doet het verhaal de ronde dat midden op de heuvel een kist verborgen zou zijn. Klokslag twaalf uur zou de deksel van de kist met zware slagen open en dicht slaan. De overlevering wil dat roofridders daar begonnen met de bouw van een kasteel. ’s Nachts werden zij verjaagd door de Geeser boeren met dorsvlegels en hooivorken. Toch lukte het de roofridders om uiteindelijk een kasteel te stichten.
Afbeelding van een mottekasteel op het tapijt van Bayeux
Locatie van de Klinkenberg (informatiebord)
Coördinaat: 52°44’44.3″N 6°39’16.6″E
Informatiebord
Goringdijk 5
7863 TC Gees
Hotspot
Deurzerdiep ( Nederland)
In de laagte tussen Assen en Rolde stroomt het Deurzerdiep. In 1965 kwam er een verbinding tussen het Deurzerdiep en het Noord-Willemskanaal ten noorden van Assen om een eind te maken aan de wateroverlast verder stroomopwaarts […]
In de laagte tussen Assen en Rolde stroomt het Deurzerdiep. In 1965 kwam er een verbinding tussen het Deurzerdiep en het Noord-Willemskanaal ten noorden van Assen om een eind te maken aan de wateroverlast verder stroomopwaarts waar de boeren veel last van hadden. Ter wille van deze ‘afleiding’ werd het Deurzerdiep vergraven tot het afwateringskanaal dat nu de weg Assen-Rolde passeert. Recentelijk is de oude bedding van het Deurzerdiep hersteld en is er een toegangspoort voor het Nationale Park ingericht.
Gekanaliseerde Deurzerdiep
Kanalisatie als redmiddel
De aanleg van het afleidingskanaal destijds zou uiteindelijk overigens wél de redding van de rest van de Drentsche Aa betekenen. De noodzaak om het beeksysteem verder stroomafwaarts ook op zijn kop te zetten was met de ingreep komen te vervallen.
In de groenlanden ten oosten van het gekanaliseerde diep mag het Deurzerdiep als het ware weer van voren af aan beginnen. Verder stroomafwaarts kronkelt de beek als vanouds door het landschap, alsof er niets gebeurd is… Ook ten zuiden van de weg Assen-Rolde is het Deurzerdiep inmiddels ge-hermeanderd, terwijl er ook plannen zijn om het Amerdiep verder stroomopwaarts aan te pakken.
Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa is één van de 20 nationale parken in Nederland. Het totale Drentsche Aa-gebied is 34.000 hectare groot. Ongeveer een tiende deel daarvan is bij natuurorganisaties in beheer.
Galloway runderen langs het Deurzerdiep
Hier starten verschillende wandelroutes door het dal van het Deurzerdiep.
Locatie van het Deurzerdiep (Toegangspoort Drentsche Aa)
Vlak naast het drukke centrum van Emmen, achter het ziekenhuis, liggen de Emmerdennen: een oase van rust. ‘Klein Zwitserland’, noemen ze het in de buurt. Het is een prachtig bos met oude zandduinen. Het Haantjeduin vormt met zijn…
Vlak naast het drukke centrum van Emmen, achter het ziekenhuis, liggen de Emmerdennen: een oase van rust. ‘Klein Zwitserland’, noemen ze het in de buurt. Het is een prachtig bos met oude zandduinen. Het Haantjeduin vormt met zijn 27 meter boven NAP één van de hoogste toppen van de Hondsrug.
Vastleggen Emmerzand
Regelmatig dreigde het stuifzand vroeger de akkers aan de oostkant van Emmen onder te stuiven. In de negentiende eeuw begonnen boeren uit de buurt met plaggen op het zand en met het inzaaien van grove den het Emmerzand vast te leggen. De bomen sloegen aan, de Emmerdennen groeiden en het gevaar van de zandstormen was geweken. De Emmerdennen zijn uitgegroeid tot een prachtig bos. Voor Drentse begrippen mag je het zelfs een oud bos noemen. Onder de bomen voelen mossen, varens en paddenstoelen zich thuis.
Haantjeduin
In de loop van de jaren hebben de Emmerdennen zich ontwikkeld tot een prachtig gemengd bos waar Emmen in de loop van de tijd omheen gegroeid is. Rond Haantjeduin heeft Staatsbosbeheer de voormalige zandverstuiving hersteld. Reusachtige dennen lijken hier op poten te staan. De wind heeft het zand rond hun wortels weggeblazen. In het bos van de Emmerdennen ligt Hunebed D45. De parkeerplaats is bereikbaar vanaf de Boermarkeweg.
Locatie Emmerdennen
Coördinaten: 52°47’31.3″N 6°54’33.2″E
Adres
Boermarkeweg/Matenpad
7822 Emmen
Hotspot
Katshaarschans ( Netherlands)
[caption id="attachment_739" align="alignnone" width="600"] De Katshaarschans is vanuit de lucht goed zichtbaar[/caption] Vanuit Vlieghuis - een buurtschap tussen Coevorden en Schoonebeek - liep vroeger een pas door de veenmoerassen naar het noordwesten. Deze pas had de naam de…
De Katshaarschans is vanuit de lucht goed zichtbaar
Vanuit Vlieghuis – een buurtschap tussen Coevorden en Schoonebeek – liep vroeger een pas door de veenmoerassen naar het noordwesten. Deze pas had de naam de Katshaar. Voorbij de Katshaar voerde de route over andere zandruggen in de Dalervenen, langs Den Hool in de richting van Sleen, Dalen en Coevorden.
Route naar Groningen
In 1593, tijdens de Tachtigjarige oorlog, was een Spaanse troepenmacht al eens vanuit Duitsland over de Katshaarpas naar de stad Groningen getrokken. Daarom werd een nieuwe, betrekkelijk kleine, stervormige schans aangelegd. In welk jaar is niet bekend. In 1681 was de schans er in ieder geval. Een nieuw aangelegde schans in 1797 bestond uit een vierkante redoute van 50 x 50 meter. Daarvoor lag een wal met twee bolwerken. Rondom de schans bevond zich een gracht, die echter in de zomer bijna droog was.
De Katshaarschans op een kaart van 1681
Locatie Katshaarschans
Coördinaten: 52°40’03.2″N 6°49’12.5″E
Adres
Schansweg 1
7756 Stieltjeskanaal
Hotspot
Appelbergen ( Nederland)
Het voormalige militair oefenterrein Appelbergen ligt op de Hondsrug ten oosten van het dorp Glimmen. Het heeft een grote dichtheid van overblijfselen uit de ijstijden en andere prehistorische resten.
Het heuvelachtige gebied van de Appelbergen moet wel een van de mooiste plekjes van de Hondsrug zijn. Het voormalige militair oefenterrein ligt op de Hondsrug ten oosten van het dorp Glimmen. Het eerste stukje van de naam spreek je uit als Appèl (volgens de Groningers). Het herinnert nog steeds aan het militaire gebruik, want dit was de plek waar de troepen zich verzamelden voor de oefeningen in het veld. Het gebiedje rond de Appelbergen heeft een grote dichtheid van overblijfselen uit de ijstijden en andere prehistorische resten.
Zandverstuivingen
Sinds mensenheugenis voert de route van Coevorden naar Groningen door het gebied. Nog steeds zijn de oude karrensporen herkenbaar als diepe geulen over het veld. Die drukte zorgde er destijds voor dat de heidebodem stuk gereden werd en er zandverstuivingen ontstonden. En daarmee is het tweede deel van de naam Appelbergen meteen verklaard…
Oude karrensporen over de Appelbergen
Pingoruïnes
In de Appelbergen zijn op allerlei plekken sporen van de laatste ijstijd te herkennen. Zo ontstonden er pingoruïnes op de plaatsen waar in die Weichsel-ijstijd grote ijskoepels hebben gelegen. Ze zijn te herkennen als ronde veentjes in de hei. Het zand dat in de zandverstuivingen aan de oppervlakte ligt, is dekzand die poolwinden hier in de Weichsel-ijstijd hebben afgezet op de destijds kale flanken van de Hondsrug.
Pingoruïne bij de Appelbergen
Wandelingen
Vanaf het theehuis/paviljoen De Appelbergen kun je verschillende mooie wandelingen maken door het glooiende terrein. De wandelingen zijn gemarkeerd met paaltjes of bordjes, of je volgt de instructies van de app. Zie bijvoorbeeld:
Het Schapenpark bij het dorp Odoorn aan de overkant van de N34 is een fraai heideveld. Een parkachtig landschap met hier en daar een boom of een groepje bomen. En natuurlijk lopen er heel veel schapen. Midden in…
Het Schapenpark bij het dorp Odoorn aan de overkant van de N34 is een fraai heideveld. Een parkachtig landschap met hier en daar een boom of een groepje bomen. En natuurlijk lopen er heel veel schapen. Midden in het Schapenpark staat het megalitische kunstwerk ‘Ode aan de Zon’ van Rob Schreefel. Vanaf de kunstmatige heuvel ‘Poolshoogte’ met zijn hoge uitkijktoren heb je een prachtig uitzicht over het gebied.
Schapenpark met ‘Ode aan de Zon”
Zware storm
Er is een tijd geweest dat het Schapenpark een bos was zoals alle Staatsbossen in de buurt. Een zware storm in het najaar van 1972 velde in een paar uur tijd in het gebied tienduizenden bomen.
Staatsbosbeheer besloot geen nieuwe bomen aan te planten, maar omheinde het terrein dat bijna 300 hectare groot was. Op dit enorme ‘weiland’ kwamen honderd Drentse heideschapen die er het hele jaar door mochten rondscharrelen. Hun eetlust moest ervoor zorgen dat het Schapenpark niet weer zou dichtgroeien.
Poolshoogte
In 1934, bij de tweede ontginningsfase van het gebied, werd in opdracht van boswachter Meelker een heuvel van 13 meter hoogte opgeworpen, naar een ontwerp van zijn zoon, die ook de naam Poolshoogte bedacht. De “klus” werd verricht vanuit de werkverschaffing. De arbeiders moesten dit aanvankelijk met schop en kruiwagen doen. Vanaf de top kon de omtrek goed in gaten gehouden worden: men kon er “poolshoogte nemen” (Wikipedia).
Om met eigen ogen te zien hoe een Drents esdorp vroeger functioneerde, moet je in het oude gedeelte van het dorp Aalden gaan kijken. Met zijn klinkerweggetjes langs de oude boerderijen is het één van de mooiste buurtjes…
Om met eigen ogen te zien hoe een Drents esdorp vroeger functioneerde, moet je in het oude gedeelte van het dorp Aalden gaan kijken. Met zijn klinkerweggetjes langs de oude boerderijen is het één van de mooiste buurtjes van Drenthe.
De brink van Oud Aalden
Symbiose van landbouw en natuur
Aan de ene kant van Aalden liggen de essen op de hogere gronden. De vroegere weilanden en hooilanden vind je aan de andere kant van het dorp in het beekdal van Aalderstroom en Westerstroom.
De erven van de boerderijen zijn niet alleen monumentaal mensenwerk, maar ook kostbare stukjes natuur. Let bijvoorbeeld eens op de prachtige oude appelbomen en perenbomen bij de boerderijen. En op de prachtige tuinen met ouderwetse ‘boerenplanten’ als pioenrozen, hortensia’s, dahlia’s en duizendschoon.
Locatie van Oud Aalden
Coördinaten: 52°47’11.7″N 6°42’55.8″E
Informatiebord
Oud Aalden 22
7854 RW Aalden
Hotspot
Strubben Kniphorstbosch ( Nederland)
Tussen Anloo en Schipborg ligt een natuurgebied met een dubbele naam, namelijk De Strubben Kniphorstbosch. De Strubben zijn bosjes op de overgang van de es naar het heideveld. Dit gebied is rijk aan archeologische sporen.
Tussen Anloo en Schipborg ligt een natuurgebied met een dubbele naam, namelijk De Strubben Kniphorstbosch. De Strubben zijn eikenbosjes op de overgang van de es van Schipborg en het heideveld. In het zuidoosten van het gebied liggen grote open stukken. Dat waren vroeger zandverstuivingen met mooie paraboolduinen. Ertussen vind je het Kniphorstbosch. Hier liet destijds de familie Kniphorst de heide ontginnen om er een bos aan te leggen voor de houtteelt.
Archeologische monumenten
Het is een gebied met veel archeologische monumenten. Onderweg in De Strubben Kniphorstbosch kom je langs twee hunebedden en tientallen grafheuvels. Je ziet er karrensporen uit voorbije eeuwen en bomkraters uit de Tweede Wereldoorlog.
Grafheuvels als onderdeel van een prehistorisch dodenlandschap
Nóg twee hunebedden
Behalve de huidige twee hunebedden moeten de boeren van de trechterbekercultuur (3400-2850 v.Chr.) er destijds in elk geval nóg twee hunebedden meer hebben gebouwd. Archeologen hebben de plek van deze verdwenen hunebedden kunnen vaststellen.
De Galgenberg
Verder vind je in De Strubben Kniphorstbosch tientallen grafheuvels uit vrijwel alle prehistorische perioden. Eén van de grootste is de Galgenberg. In de middeleeuwen koos men het liefst dit soort opvallende plekken uit om veroordeelden op te hangen. Dagenlang lieten de gezagsdragers het lijk op de heuvel hangen om voorbijgangers te laten zien hoe het afliep met mensen die niet wilden deugen.
Archeologisch reservaat
Sinds 2000 is De Strubben Kniphorstbosch het eerste en tot nu toe enige archeologisch reservaat van Nederland.
Echte Drentse natuur
Strubbenbossen zijn een stukje typisch Drentse natuur. Het woord ‘strubbe’ betekent kreupelhout. Strubben bestaan uit lage, grillig gevormde eikenbomen. Veel zware takken lopen bijna over de grond. Hun opvallende vorm kregen de strubben doordat de schapen aan de takken van de jonge boompjes aan de rand van het veld knaagden. Toen de schapen verdwenen zijn de eiken in grillige vormen opgeschoten. Jammer genoeg zijn de strubbenbosjes bij de meeste dorpen verdwenen toen de heidevelden werden ontgonnen.
Lage, grillig gevormde eikenboompjes in het open landschap, de zogenaamde strubben
Open landschap
Het hout in de Strubben werd om de tien à vijftien jaar gekapt. Vaak gebeurde dit door de eekschillers. Ze verkochten de eikenbast aan de leerindustrie die er looizuur van maakte. De bundeltjes hout verkochten de eekschillers in de dorpen als brandhout. Op de stronk liepen dan weer nieuwe eikenstammen uit. Toen de schapen de heide verlaten hadden, groeiden de meeste Drentse strubbenbossen dicht met opslag. In 2012 zijn hier in De Strubben veel bomen gekapt om het open landschap van vroeger terug te krijgen.
Landgoed
Het Kniphorstbosch dateert uit de tweede helft van de negentiende eeuw. Eerst was het een landgoed met ouderwetse ‘bomenakkers’. In de loop van de tijd is het uitgegroeid tot een gevarieerd bos met loofbomen en naaldhout. Aan de rechte lanen met beuken of eiken aan weerszijden kun je nog goed zien dat de familie Kniphorst hun bos als een landgoed heeft aangelegd. Staatsbosbeheer probeert dit oorspronkelijke karakter zo goed mogelijk vast te houden. Hier en daar zijn enkele bospercelen gekapt waar zich spontaan nieuw bos kan ontwikkelen.
Parkeerplaats Strubben Kniphorstbosch
Coördinaten: 53°03’35.4″N 6°41’04.4″E
Locatie
Schipborgerweg
9469 Schipborg
Route
Appelbergen bij Glimmen ( Nederland)
De Appelbergen bij Glimmen vormen een aardkundig waardevol gebied. De voormalige functie als militair oefenterrein heeft eraan bijgedragen dat het ijstijdenlandschap hier nog steeds goed te zien en te beleven is.
De Appelbergen (Appèlbergen voor Groningers) bij Glimmen vormen een aardkundig waardevol gebied tussen Haren en Glimmen. Het kaartbeeld uit 1925 laat dit gevarieerde gebied goed zien. Binnen dit relatief kleine gebied liggen veel verschillende elementen die iets vertellen over de natuurlijke ontstaanswijze van dit landschap. Al lopende tref je pingoruïnes, verstoven dekzandruggen en karrensporen uit de middeleeuwen aan. De voormalige functie als militair oefenterrein heeft eraan bijgedragen dat het ijstijdenlandschap hier nog steeds goed te zien en te beleven is.
Het gevarieerde landschap van de Appelbergen op de topografische kaart uit 1925
IJstijdgeschiedenis van het gebied
Het gebied de Appelbergen ligt op de Hondsrug, een complex van meerdere ruggen, die van noordwest naar zuidoost lopen. Zij zijn gevormd door het landijs aan het einde van de voorlaatste ijstijd, het Saalien (370.000 tot 130.000 jaar geleden). Aan het einde van deze ijstijd ontstonden op een aantal plekken aan de ijskaprand enkele relatief snel stromende ijstongen. Deze ijstongen stroomde met een snelheid van zo’n 6 km per jaar naar het zuidzuidoosten. Hierbij werd de ondergrond zijwaarts gestuwd tot een langgerekte rug, een stuwwal. De opgestuwde rug raakte deels bedekt met een dikke laag keileem. Vervolgens zijn er op en tegen de rug, gedurende de laatste ijstijd (het Weichselien, 115.000 jaar tot 10.000 jaar geleden), dekzanden afgezet en zijn er pingoruïnes ontstaan.
Pingoruïne
Holoceen
In het Holoceen, de periode waarin we nu leven, is het zand gaan stuiven en zijn er vennetjes ontstaan. Ook groeiden de pingoruïnes dicht met veen. Nog recenter, vanaf 3500 v Chr., had de mens grote invloed op het gebied en zijn er o.a. karrensporen en zandverstuivingen ontstaan. Kortom: er zijn veel processen geweest die dit gebied hebben gevormd tot wat het nu is!
Karrensporen bij de Appelbergen
De wandelroute gaat langs 15 gemarkeerde bordjes.
Routekaartje Appelbergen
Route
Het Annermoeras (9656 PE)
Het Annermoeras bij Spijkerboor ligt sprankelend in het zonnetje. Een groep smienten zoekt een geschikte landingsplaats, Een wit paardje komt slungelachtig op ons. Loop mee door een prachtig stuk ‘nieuwe natuur’.
Het Annermoeras bij Spijkerboor ligt sprankelend in het zonnetje. Een groep smienten zoekt een geschikte landingsplaats, terwijl de grote zilverreiger het tafereel met enige belangstelling gadeslaat. Een wit paardje komt slungelachtig op ons af in de veronderstelling dat er wel iets lekkers te halen valt. Loop mee door een prachtig stuk ‘nieuwe natuur’ waar twintig jaar geleden eigenlijk nog niemand van kon dromen.
De nieuwe bochten in de Hunze
Dit is een wandeling van de Stichting het Drentse Landschap. Honden zijn niet toegestaan vanwege het vee. De paden de kades rond gebied zijn goed begaanbaar. Het schouwpad langs de Hunze tussen punt 5 en 6 kan erg nat zijn of begroeid met hoog gras, dus laarzen zijn aan te raden. Ook per kano is dit gebied vanuit Spijkerboor goed te bereiken; er is een speciale aanlegplaats aan de Hunze.
Routekaartje
Achtergrondinformatie
Op 20 maart 1995 presenteerden Stichting Het Drentse Landschap, het Groninger Landschap en het Wereld Natuur Fonds hun Hunzevisie. De Hunzevisie was het resultaat van een onderzoek naar de kansen van het gebied. Was het mogelijk om in het Hunzedal met grootschalige natuurontwikkeling iets terug te krijgen van de natte natuur van vroeger met haar groenlanden, moerassen en broekbossen? De Hunzevisie liet zien dat het Hunzedal zich goed voor zo’n ontwikkeling zou lenen. Extra gunstig was het dat op veel plekken in het dal kwelwater van goede kwaliteit afkomstig van de Hondsrug naar het oppervlak kwam.
Annermoeras
Het Hunzegebied als natuurontwikkelingsgebied verraste velen. De mogelijkheden die de natuurorganisaties voor het veenkoloniale gebied zagen, kwam hen dan ook nogal theoretisch voor. Toen in december 1993 ruim 23 hectare bij het Annermoeras onder de hamer kwam, besloot Het Drentse Landschap te laten zien dat het haar serieus was met haar plannen en ging meebieden op de veiling. Voor het tegenwoordig onbegrijpelijk lage bedrag van 7000 euro per hectare – tegenwoordig ligt de prijs minstens zes keer zo hoog – werd de stichting eigenaresse van haar eerste grond in het Annermoeras. Later kwamen daar de twee oude Hunzemeanders bij die sinds de ruilverkaveling eigendom waren van Staatsbosbeheer.
Route
Toer langs de boer ( Nederland)
De fietsroute Toer langs de boer neemt je mee naar vroeger én naar nu. Langs sporen van prehistorische landbouw, middeleeuwse boerendorpen, oude en nieuwe boerderijen, door het esdorpenlandschap, langs beekdalen, hoogveenontginningen, heidevelden en ruilverkavelingsgebieden. En je […]
Fiets je de route Toer langs de boer dan betekent dat genieten van het Drentse boerenland en de unieke plekjes die je er kunt vinden. Stap op de fiets en bezoek bijzondere locaties zoals het Kerkje van Van Gogh, hunebed de Papeloze Kerk, het meertje de Kibbelkoele en niet te vergeten de schitterende expositie Boeren op de Hondsrug in Museumboerderij De Nabershof in Emmen.
Expeditiepoort Boeren op de Hondsrug @arjensnijder.design
Roodbont vee in de wei
Bezoek de bedrijven Weitkamp en Hilhorst
De boerenbedrijven Weitkamp en Hilhorst vind je in Noord-Sleen en kun je bezoeken. Wanneer je de beachvlag WELKOM buiten ziet staan is de boer telefonisch bereikbaar (nummer staat op het bord bij de locatie) om een rondleiding in het bedrijf te geven.
Picknicktafel bij de boeren die je kunt bezoeken
De korenmolen Albertdina in Noord-Sleen @arjensnijder.design
Folder
We hebben en mooie folder voor je samengesteld die je bij de Tourist Informatiepunten in de omgeving kunt ophalen. Een pdf van de folder kun je hier downloaden.
Route
Het Oosterbos ( Nederland)
Vlak in de buurt van Nieuw-Dordrecht kun je een prachtige wandeling van ongeveer zes kilometer maken door het Oosterbos, dat een eeuw geleden nog een kaal veenmoeras was.
Vlak in de buurt van Nieuw-Dordrecht kun je een prachtige wandeling van ongeveer zes kilometer maken door het Oosterbos. Het bos oogt als een ongerept natuurgebied, maar de schijn bedriegt… Wat nu het Oosterbos is, was een eeuw geleden nog een kaal veenmoeras. Maatschappij Klazienaveen begon aanvankelijk enthousiast met de vervening, maar de onderneming werd één grote mislukking. Ontdek zelf de verraderlijke schoonheid van het Oosterbos tijdens deze bijzondere wandeling door een oud veengebied!
Hoogveen in het Oosterbos
Routekaartje Oosterbos
Routebeschrijving wandeling Oosterbos
Startpunt parkeerplaats links van de weg Heerenstreek vanuit Nieuw-Dordrecht, Heerenstreek/Karrepad, 7885 AV Nieuw Dordrecht
1) Volg het fietspad linksaf vanaf parkeerplaats door het Oosterbos tot aan de doorgaande weg, de Velengde Splitting.
–– Bij doorgaande weg rechtsaf
2) Na 300 meter rechtsaf over dam bos in.
–– Neem eerste pad linksaf. Pad loopt omhoog.
–– Boven met bocht mee naar rechts.
–– Op driesprong rechtdoor.
3) Bij de volgende driesprong linksaf.
–– Met de bocht mee naar rechts. Boven met bocht mee naar links.
–– Vlak vóór de bocht naar rechts linksaf slaan.
–– Volg smal paadje door greppel.
–– Daarna rechtsaf. Links ligt open terrein. Blijf pad langs sloot volgen.
4) Einde pad bij open stuk rechtsaf en meteen weer rechts. (je loopt als het ware een stukje terug!)
–– Eerste pad linksaf nemen.
–– Meteen na bruggetje rechtsaf.
–– Op de T-kruising linksaf.
–– Op de kruising opnieuw linksaf
5) Na 400 meter in de bocht naar links rechtsaf dijkje op.
–– Op dijkje meteen linksaf. (je bent nu op het hoogveen!)
–– Links aanhouden.
–– Einde open terrein bij het paaltje met blauwe kop linksaf.
6) Bij watertje linksaf.
–– Einde pad rechtsaf terug naar startpunt.
Route
Aalderstroom ( Netherlands)
Vanuit het monumentale dorp Oud-Aalden wandel je door het stroomdal van Aalderstroom en Westerstroom en kun je zien dat dat de beek weer net als vroeger door het weidse landschap kronkelt.
Vanuit het monumentale dorp Oud-Aalden wandel je door het stroomdal van de Aalderstroom en de Westerstroom en kun je met eigen ogen te zien dat dat de beek weer net als vroeger door het weidse landschap kronkelt. Een groot deel van de route loopt over brede zandwegen. De route is in totaal zo’n 8,5 kilometer lang. Je vindt hieronder een uitgebreide routebeschrijving plus een kaartje.
Wandelen langs het Bodepad
Na punt 7 loopt u via een paadje waar de postbode vroeger langs fietste als hij snel van Oosterhesselen naar Aalden moest. In het kader van het Aalderstroom/Westerstroom-project is dit Bodepad door de Kerkhorsten in 2010 hersteld. Een ‘horst’ is een wat hogere plek in een beekdal. Je moest via deze Kerkhorsten, want elders in het drassige zijdalletje van de Westerstroom was er geen doorkomen aan.
Kunstwerk “Het Gebint”
De Italiaanse kunstenaar Bettino Francini werd geïnspireerd door de gebinten in de oudere Drentse boerderijen. Het lijkt echter wel of dit gebint in verval is geraakt en nog met moeite overeind blijft. Het roept herinneringen op aan andere verlaten behuizingen waar wind en water vrij spel hebben. Het kunstwerk is gemaakt van dikke eikenbalken en steekt scherp af tegen de wijdse luchten op deze landelijke locatie
Routekaartje Aalderstroom
Route
Het Hondsrugpad ( Nederland)
Het Hondsrugpad is een wandelroute in het Hondsruggebied die loopt van de zuidwestkant van Emmen naar de noordkant van de stad Groningen. Er zijn diverse leuke wandelingen met een lengte van ongeveer 10 kilometer.
Het Hondsrugpad is een wandelroute in het Hondsruggebied die loopt van de zuidwestkant van Emmen naar de noordkant van de stad Groningen. Er zijn diverse leuke wandelingen met een lengte van ongeveer 10 kilometer. Je kunt op verschillende locaties opstappen. Onderweg ervaar je het prachtige landschap. Het pad voert je langs bijzonder plekken die verwijzen naar de ontstaans- en/of bewoningsgeschiedenis van het Hondsruggebied. Geïnteresseerden in geologie en cultuurhistorie komen volop aan hun trekken. Een wandeling langs en over de Hondsrug van Groningen naar Emmen of andersom, met een uitstapje naar de Hoofdstad van Drenthe.
Het Hondsrugpad is een langeafstandswandeling ontworpen door UNESCO Geopark De Hondsrug.
Een goed beschreven wandelroute om te lopen met niets anders dan een paar stevige wandelschoenen en een rugzak vol goede moed.
De route is in delen te lopen; deze worden apart beschreven. De respectievelijke deeltrajecten zijn hieronder te downloaden.
Van Zuid naar Noord (Emmen -> Groningen)
Van Noord naar Zuid (Groningen -> Emmen)
Van West naar Oost [v.v.] (Assen -> Anderen)
Route
Ontdek Kampsheide (9458 TC Balloo )
Dit is een route van het Drentse Landschap. Kampsheide is het oudste terrein van Stichting Het Drentse Landschap, gekocht in 1948. De wandeling gaat door en rond Kampsheide en brengt je langs heideveldjes, kletsnatte stukken heide, een ongelooflijk mooi […]
Dit is een route van het Drentse Landschap. Kampsheide is het oudste terrein van Stichting Het Drentse Landschap, gekocht in 1948. De wandeling gaat door en rond Kampsheide en brengt je langs heideveldjes, kletsnatte stukken heide, een ongelooflijk mooi ven, schitterende jeneverbesstruwelen, strubben, een fraaie es met een hunebed, meer dan vijftig grafheuvels, drasse madelanden in een oud beekdal, oude eikenbossen, beukenbossen en houtwalletjes. Heel Drenthe in twee uur, kom daar ergens anders maar ’ns om…Ook krijg je een prachtig uitzicht over het Deurzer Diep! Zie ook Kampsheide van eindjeomindrenthe.nl voor een gedetailleerde beschrijving.
Eeuwenoud cultuurlandschap
Kampsheide ligt tussen de es van Balloo en het beekdal van de Drentsche Aa. De omgeving van Kampsheide vormt een stukje Drenthe in het klein. In het gebied zijn alle, voor het Drentse landschap zo kenmerkende, elementen bij elkaar te vinden. Het terrein is rijk aan archeologische bewoningssporen, zoals grafheuvels en restanten van prehistorische akkers (celtic fields). Ook ligt er vlakbij een hunebed. Op Kampsheide is een groot ven en er zijn oude Jeneverbesstruiken aanwezig.
Het ven van Kampsheide
Landgoed Kamps
Het eigenlijke Kampsheide maakte deel uit van Landgoed Kamps. De boerderij Kamps is in oorspronkelijke vorm herbouwd nadat het monumentale pand in 2012 door brand verloren ging. Op Kamps liggen oude akkers met houtwallen die gemaakt zijn om het vee tegen te houden. Al voor 1900 werden deze akkers ingeplant met bos, maar de omtrekken zijn nog goed herkenbaar. Ook de resten van andere middeleeuwse hoeven zijn nog te herkennen, zoals het prachtige esje van Lantinge (punt 8). Het informatiebord bij de parkeerplaats geeft een uitstekende uiteenzetting over de lange historie van dit gebied.
De stad Groningen is al in de elfde eeuw ontstaan op een plek waar ooit twee oude Drentse esdorpen met brinken hebben gelegen. De ligging van de stad is niet toevallig; Groningen is strategisch gelegen op het meest noordelijke deel van de Hondsrug, op de overgang van zand naar klei en is geflankeerd door moeilijk begaanbare hoogveenmoerassen. Dat betekende dat de bewoners relatief veilig waren voor zowel hoog water als indringers. Ook voor de handel was de ligging aan de overgang tussen klei en zand en nabij de Drentsche Aa bijzonder gunstig.
De Hondsrug heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de stad Groningen en het gebied rondom het Hondsrugdorp Haren. Veel van die (prehistorische) geschiedenis is nog steeds zichtbaar in het landschap: een uitnodigend decor voor een ‘prehistorische fietstocht’ vanaf de Grote Markt tot aan de hunebedden in Noord- en Midlaren.
De vesting Groningen op de Hondsrug
De Hondsrug UNESCO Global Geopark
Het Hondsruggebied ten zuiden van de stad Groningen kenmerkt zich door een viertal kaarsrechte heuvelruggen die in de voorlaatste ijstijd zijn ontstaan. De meest oostelijke en prominente is de Hondsrug, die van Groningen tot aan Emmen loopt en 70 kilometer lang is. Vanwege zijn unieke geologische geschiedenis is het Hondsruggebied aangewezen als het eerste Geopark van Nederland en werd in 2015 uitgeroepen tot UNESCO Global Geopark.
Het ontstaan van de Hondsrug begint ongeveer 150.000 jaar geleden tijdens de Saale ijstijd. Een enorme ijsmassa baande zich toen een weg door het landschap. Smeltwater en ijs stuwden en kneedden het land tussen Coevorden en Groningen. Zo ontstond een aantal evenwijdige heuvelruggen die pas echt goed zichtbaar werden toen al het ijs was gesmolten. De Hondsrug wordt al duizenden jaren bewoond en bereisd. Vroeger was het de enige plek in de regio waar mensen hoog en droog genoeg konden wonen, op veilige afstand van veenmoerassen en de zee. Zichtbare herinneringen aan die tijd zijn de hunebedden die zo’n 5500 jaar geleden werden gebouwd.
De Fietstocht
Deze fietsroute van ongeveer 44 kilometer start en eindigt op de Grote Markt van Groningen en volgt veelal de fietsknooppunten. Daar waar wordt afgeweken, wordt dit in de tekst vermeld. Een foldertje met gedetailleerde beschrijving van de route is ook bij de VVV Groningen.
De Grote Markt op de Hondsrug
De Hondsrug loopt van Klazienaveen via Emmen, Gieten en Zuidlaren tot aan het noorden van de stad Groningen. In het zuiden is de zandrug plaatselijk wel 25 meter hoog, maar ook in de stad bereikt hij nog een hoogte van 9 meter boven NAP.
De ligging van de stad is niet toevallig, want Groningen ligt op het meest noordelijke deel van de Hondsrug, op de overgang van zand naar klei en geflankeerd door moeilijk begaanbare hoogveenmoerassen. Dat betekende dat de bewoners relatief veilig waren voor zowel hoog water als indringers. Ook voor de handel was de ligging aan de overgang tussen klei en zand en nabij de Drentsche Aa bijzonder gunstig.
De Grote Markt van Groningen
Hoogstraatje
In winkelstraten zoals de Herestraat ten zuiden van de Grote Markt is de meest noordelijke heuvel van de Hondsrug nog heel goed zichtbaar. De zijstraat op het hoogste punt heet zelfs het Hoogstraatje. Ook in de omliggende straten is de helling merkbaar. Vanaf dit punt gaat de helling in noordelijke en oostelijke richting langzaam naar beneden richting de lagere Ommelanden.
Trechterbekercultuur
De hunebedbouwers maakten potten van aardewerk in een vorm die je bijna nergens anders ziet: een beker met een hals in de vorm van een trechter. De groepen mensen die deze trechterbekers maakten worden daarom het Trechterbekervolk genoemd. De mensen van de Trechterbekercultuur lieten hunebedden achter in hun leefgebied: de Noord-Nederlandse zandgronden en met name de Hondsrug.
De voorouders van de hunebedbouwers waren nog jagers en verzamelaars. De mensen van deze Trechterbekercultuur waren de eerste landbouwers in onze streken. Op het terrein waar je nu staat, bij de Van Julsinghastraat en het Oude Winschoterdiep, zijn resten gevonden van een akkercomplex van de Trechterbekercultuur. Dit akkercomplex stamt uit ongeveer 4.500 jaar voor het begin van onze jaartelling.
Een stel Trechterbekers
Essen en voormalig klooster Yesse
Je bent zojuist over een deel van de Esserweg gereden. Deze weg ligt dwars over de Hondsrug op de grens tussen Groningen en Haren. Op deze grens is de Hondsrug niet breder dan 500 meter. De Esserweg is een zogenaamde ‘holle weg’, een weg die is uitgesleten door erosie en intensief gebruik. De weg komt hierdoor tussen twee hellingen te liggen.
In Essen werd in 1215 het vrouwenklooster Yesse gesticht dat behoorde tot de orde der Cisterciënzers. In natte tijden was deze plek amper bereikbaar. Juist daarom kozen de Cisterciënzers voor deze locatie: ze werden hier zo min mogelijk gestoord. Klooster Yesse heeft tot 1594 bestaan. Alleen overblijfselen van de gracht om het klooster zijn nog zichtbaar in het landschap. Aan Essen 7 bevindt zich een bezoekerscentrum dat elke tweede zaterdag van de maand is geopend, zie www.kloosteryesse.nl.
Hortus Botanicus Haren
De Hortus is een van de oudste botanische tuinen van Nederland. In totaal bestaat de Hortus uit twintig hectare aan zeer verschillende tuinen. Zo is er een wilde plantentuin, een Keltische tuin en een Chinese tuin. Hierin staat een authentiek Chinees theehuis. Daarnaast worden er regelmatig aciviteiten en exposities georganiseerd. De Hortus is het hele jaar door dagelijks geopend, zie www.hortusharen.nl.
Chinees paviljoen in de Hortus
Rijksstraatweg en zwerfsteen
De Rijksstraatweg is van oudsher onderdeel van de zuidelijke toegangsweg tot Groningen. Vanuit Coevorden loopt deze route over de Hondsrug tot aan de Grote Markt. Aan de Rijksstraatweg staan prachtige villa’s, gebouwd op de stevige zandondergrond van de Hondsrug.
Op het plein achter Brasserie Intermezzo ligt een mooie grote zwerfkei. Deze steen herinnert aan de vele zwerfstenen in de regio en de geschiedenis van het landschap. Denk je maar in: zulke stenen komen oorspronkelijk helemaal uit Scandinavië en zijn hier ongeveer 150.000 jaar geleden met het schuivende landijs terechtgekomen.
Vanaf hier kun je ook de kortere route fietsen.
Hunzedal
De Bartholomeüskerk van Noordlaren kijkt uit op het Hunzedal ten oosten van de Hondsrug. Het kleine haventje verbindt Noordlaren met het Zuidlaardermeer dat in dit dal ligt. Het oerstroomdal van de Hunze ontstond in de tijd dat het landijs van de voorlaatste ijstijd zich terugtrok. Het dal werd uitgesleten door het smeltwater. Lange tijd was het Hunzedal nog nauwelijks herkenbaar als beekdal. Dit kwam door de vervening en de ruilverkaveling. De afgelopen twintig jaar is door diverse organisaties hard gewerkt aan natuurontwikkeling in het stroomgebied van de Hunze.
Expeditiepoort Water en Zuidlaardermeer
In het receptiegebouw van Waterpark De Bloemert vind je de gratis te bezoeken expeditiepoort ‘Water’, een van de expeditiepoorten van De Hondsrug UNESCO Global Geopark. De expeditie vertelt het verhaal van het water van het Hondsruggebied, van ijs en smeltwater, via moerassen en beken tot kwelwater en drinkwater. Het verhaal van het geopark wordt er op beeldende wijze verteld; absoluut een kijkje waard!
Het Zuidlaardermeer
Hunebedden D3 en D4 in Midlaren
Hunebedden werden ongeveer 5.500 jaar geleden gebouwd in de laatste periode van de Steentijd. Het zijn de oudste monumenten van Nederland. Ze werden gemaakt van zwerfkeien die met de ijskap in de ijstijd naar Noord-Nederland schoven. Hunebedden werden gebruikt als grafkamers. De botten van de overleden mensen zijn vergaan, maar een deel van de grafgeschenken is bewaard gebleven, zoals potten van aardewerk, sieraden van barnsteen en gereedschap en wapens van steen.
De hunebedden met de codenamen D3 en D4, naast Schutsweg 42, zijn vrijwel compleet. Uniek is dat ze precies in elkaars verlengde liggen. Vroeger werden ze zelfs als één hunebed beschouwd. In 1870 is er in de kelder gegraven. Een deel van wat toen werd gevonden is nu in het bezit van het Drents Museum in Assen.
Hunebed G1 in Noordlaren
In Noordlaren vind je het meest noordelijke hunebed van de Hondsrug: het enige hunebed van de provincie Groningen. Het hunebed heeft de officiële codenaam G1, maar wordt in de volksmond Hunebed ’t Heiveen genoemd. De eerste vermelding van het hunebed dateert uit 1694.
Hunebed G1 te Noordlaren
Een andere bron is een artikel van Jetzo Boeles in de Groningsche Volksalmanak van 1845. Hierin beschrijft hij hoe een oude inwoner ooit zijn vader vertelde over een opgraving bij het hunebed, waarschijnlijk omstreeks 1750. Hierbij zouden beenderen, urnen met as en een bewerkte zwarte stenen hamer zijn gevonden. Kruitgaten linksachter en rechtsvoor bovenin de stenen markeren de poging om het hunebed omstreeks het jaar 1800 op te blazen. De daders wilden de stukken steen verkopen als grondstof. Gelukkig werden ze betrapt en werd de sloop van de rest van het hunebed op het nippertje voorkomen. Tegenwoordig zijn hunebedden wettelijk beschermd
Noordlaarderbos
Het Noordlaarderbos is een gemengd bos dat door Natuurmonumenten wordt beheerd. Al sinds de prehistorie vormt dit bos een schakel in de route over de Hondsrug tussen Coevorden en Groningen. Eeuwenlang was hier een heidegebied, dat door de verkeersdrukte deels veranderde in een zandverstuiving. De karrensporen zijn hier en daar nog altijd zichtbaar. Ook vind je hier grafheuvels van zeker 2.500 jaar oud. Vlakbij Natuurvriendenhuis De Hondsrug ligt het Heilig Bergje of de Galgenberg, een preekoord of misschien juist een terechtstellingsplaats. Het Noordlaarderbos wordt bewoond door vele vogels, zoals de wielewaal, de nachtegaal, uilen, sperwers en haviken. Met een beetje geluk kom je een ree, vos, hermelijn of steenmarter tegen.
Noordlaarderbos
Besloten Venen
De Besloten Venen vormen een bijzondere verbinding tussen de Drentsche Aa aan de westkant van de Hondsrug en de Hunze aan de oostkant van de Hondsrug. Het is een doorbraakdal dwars door de zandrug heen. In het hele Hondsruggebied zijn er slechts twee van zulke doorbraakdalen: het andere ligt ter hoogte van Borger in Drenthe. De doorbraakdalen zijn ontstaan in de ijstijden. Water onder de kilometers dikke ijskap smolt en begon te stromen. Dit stromende water spoelde aan beide kanten van de Hondsrug een inkeping uit. In de laatste ijstijd zorgde erosie ervoor dat beide inkepingen met elkaar verbonden werden om zo een zeldzame onderbreking van de Hondsrug te vormen. Na de laatste ijstijd zijn De Besloten Venen een beekdal geworden, waardoorheen water vanuit het dal van de Drentsche Aa naar het Hunzedal kon stromen.
Waterplas Sassenhein
Ten noorden van waterplas Sassenhein, in het dal aan de westzijde van de Hondsrug, ligt Wolddeelen. Dit was een wingebied voor laagveen, waarbij turfwinningsplassen ontstonden. Ook de plas Sassenhein is op die manier ontstaan. Na het einde van de turfwinning rond 1900, kregen de waterplassen een functie als ‘hengelaarsoord’. De visvijver, het paviljoen, de dienstwoning en een standbeeld zijn rijksmonumenten en in het paviljoen zit nu een horecagelegenheid. In de omgeving zijn resten van een jong-paleolithisch kampement gevonden.
Visplas Sassenhein
Beekdal van de Drentsche Aa
Ook het Paterswoldsemeer ontstond in de 18de en 19de eeuw door het afgraven van veen. Het meer ligt in de laagte ten westen van de Hondsrug: het beekdal van de Drentsche Aa. De Drentsche Aa is de westelijke tegenhanger van de Hunze die ten oosten van de Hondsrug stroomt. De Drentsche Aa bestaat uit een heel stelsel aan riviertjes en beekjes in de kop van Drenthe die bij Schipborg samenkomen tot één rivier. Het laatste deel van de fietstocht volg je deze rivier tot deze uitmondt in de grachten rondom de binnenstad van Groningen. Vanaf daar gaat de Aa over in het Reitdiep en stroomt hij vervolgens door tot aan het Lauwersmeer. Vanaf de Hoornsedijk, het dijkje waarover je nu fietst, kun je goed zien hoe de rivier hier door het landschap kronkelt.
Groningen aan de Aa
Groningen is ontstaan langs de oever van de Aa, een Drentse beek. De Drentsche Aa schuurde langs de Hondsrug om vervolgens via het Reitdiep naar zee te stromen. In de middeleeuwen lag hier het oudste havenkwartier van de stad, aan wat nu het Hoge der A en het Lage der A heet. In verband met eb en vloed was het handig om zowel een hoge als een lage kade te hebben. De hoge kade voor tijdens hoog water, nu het Hoge der A, lag aan de kant van de Hondsrug. In de Brugstraat is het hoogteverschil door de westelijke flank van de Hondsrug nog goed zichtbaar.
Herenhuizen aan de Hoge der A
Einde van de fietsroute
Route
De Hondstong ( Yde)
Het beekdal van de Runsloot is in natuurgebied De Hondstong tussen Vries en Yde amper honderd meter breed. Als door een wonder werd het aan het eind van de jaren zestig bij de ruilverkaveling Vries gespaard.
Het beekdal van de Runsloot is in natuurgebied De Hondstong tussen Vries en Yde amper honderd meter breed. Als door een wonder werd aan het eind van de jaren zestig bij de ruilverkaveling Vries zo’n anderhalve kilometer van de oude Runsloot gespaard en kreeg Het Drentse Landschap de kans om zich erover te ontfermen. Begin jaren negentig werd een natuurontwikkelingsproject aan de noordwestkant van het terrein gestart om de hoge zandgronden langs de beek hun oude functie terug te geven. De snelheid waarmee de natuur haar plek hier weer inneemt, verbaasde zelfs de grootste optimist.
Kattestaart in de Hondstong
De route door de Hondstong is uitgezet met paaltjes met een paarse kop. Wist je overigens dat de Hondstong een oude bloemennaam is? Vroeger noemde men in deze streken de paardenbloem zo. De route door de Hondstong is uitgezet met paaltjes met een paarse kop. Honden zijn aangelijnd toegestaan. De begaanbaarheid van de paden is goed, in natte jaargetijden aan het begin van de route even goed uitkijken en laarzen dragen.
De route gaat ook langs het kunstwerk “Gebroken Cirkel”, ontworpen en gemaakt door de Groninger kunstenaar Derk den Boer (1954) en herinnert aan de vindplaats van het meisje van Yde, een veenlijk dat in 1897 door arbeiders in het nabije Stijfveen werd aangetroffen. Het bestaat uit een gebroken cirkel, die is aangelegd in zowel akkerland, het stroomdallandschap van de Runsloot en een jong stukje bos (stop 7).
Monument en kunstwerk Gebroken Cirkel
Onderweg zie je met eigen ogen hoe Stichting Het Drentse Landschap haar best doet voor de natuur en voor het Drentse cultureel erfgoed. Natuur en erfgoed zijn ook úw aandacht meer dan waard! Steun ons… Dat kan op verschillende manieren. Kijk voor meer informatie op www.drentslandschap.nl.
De Runsloot kronkelt door het dalletje
Houtwallen
De houtwallen en singels in het landschap dienden als veekering (om vee tegen te houden) en leverden bovendien boerengeriefhout (hout voor eigen gebruik). De houtwallen bevatten veel eik maar ook: Zoete kers, Gelderse roos, Eenstijlige meidoorn, Sleedoorn, Sporkehout en Hulst. Veel van de wallen zijn dermate oud dat typische bosplanten als Lelietje-van-dalen, Gewone salomonszegel, Dalkruid en Hengel zich er uitstekend thuis voelen.
Routekaartje wandeling De Hondstong
Route
Esdorp Noordlaren ( Nederland)
Noordlaren is een typisch esdorp in het noordelijke gedeelte van het Hondsruggebied, waarop de stad Groningen en het Zuidlaardermeer een belangrijke stempel hebben gedrukt. Op deze wandeling kun je alle aspecten van dit mooie oude dorp […]
Het dorp Noordlaren is meer dan 855 jaar oud. De eerste vermelding van het dorp dateert uit 1160, wat op te maken valt uit een inkomensregister van het Duitse klooster Werden. Noordlaren is een typisch esdorp in het noordelijke gedeelte van het Hondsruggebied, waarop de stad Groningen en het Zuidlaardermeer een belangrijke stempel hebben gedrukt.
De aangegeven tijdsindicatie van circa 2 uur is van toepassing op de ± 6,5 kilometer lange wandelroute Noordlaarder es (punt 1 t/m punt 12). Deze kernroute kan verlengd worden met een circa 1,5 uur durende en ± 4 kilometer lange wandeltocht door de Besloten Venen (punt 13). Hetzelfde geldt voor de circa 2 uur durende en ± 5,5 kilometer lange wandeltocht door het Hunzedal (punt 14).
Hieronder volgt een korte beschrijving van de wandelroute. Voor meer details zie verderop in dit document. De wandeling is ook beschikbaar als app route.
Wandelroute Noordlaren
1 Brink, haventje en kerk
De wandelroute start direct bij punt 1 vanaf de parkeerplaats bij het haventje. Tevens vormt deze plek het eindpunt van de route. Loop vanaf de parkeerplaats in zuidelijke richting de Boenderstraat naar punt 2.
2 Oude Zuursche brink
Loop de Boenderstraat uit en ga rechtdoor de Zuiderstraat in. Sla vervolgens de eerste straat rechtsaf en loop de Middenstraat in. Punt 3, de oude boerderij, bevindt aan de rechterzijde aan het Zuinigstraatje.
3 Boerderij Zuinigstraat
Ga rechtdoor op de Middenstraat. Volg deze straat tot aan de Kerkstraat, en sla hier linksaf. Punt 4 bevindt zich rechts aan het einde van de Kerkstraat.
4 Voormalige melkfabriek
Sla linksaf de Zuidlaarderweg in, waar punt 5 zich direct aan de rechterkant begeeft.
5 Molen de Korenschoof
Loop de Zuidlaarderweg af richting het zuiden tot aan de eerste straat rechts, Weg langs Het Hunebed geheten. Punt 6 bevindt zich vlak voor deze weg aan de rechterzijde.
6 Voormalige molen
Sla rechtsaf en loop de Weg langs Het Hunebed in, waar punt 7 zich openbaart.
7 Noordlaarder Es
Vervolg de tocht over de Weg langs Het Hunebed tot het bosje in de bocht, waar punt 8 zich bevindt.
8 Hunebed G1, het enige in Groningen
Loop de Weg langs Het Hunebed uit, en sla rechts af op Haasakkers. Blijf dit pad rechts volgen tot aan de Duinweg, en sla hier rechtsaf. Volg deze weg circa 500 meter, waar punt 9 zich aan de rechterzijde begeeft.
9 Keuterboerderij Duinweg
Volg de Duinweg tot aan de t-splitsing met de Oorsprong en sla hier rechtsaf. Punt 10 is gelegen aan de rechterzijde van deze weg, na circa 300 meter te hebben gelopen.
10 Pingoruïne Kreuzenveen
Loop de Oorsprong uit, en sla linksaf de Zuidlaarderweg op. Sla vervolgens rechtsaf de Kampsteeg in. Loop deze weg uit, en sla vervolgens rechtsaf op de Lageweg. Volg deze weg richting het zuiden tot aan punt 11. Deze is na een kilometer gelegen aan de rechterzijde van de weg.
11 Boerderij Hoenderken
Volg de Lageweg. Direct achter De Steeg verschijnt punt 12 aan je rechterzijde.
12 Boerderij De Steeg
Volg de Lageweg in zuidelijke richting, tot aan de parkeerplaats bij het haventje aan je linkerzijde waar de route eindigt.
Einde van de wandeling
13 Besloten Venen
Het is mogelijk om de route vanaf punt 9 te verlengen met een tocht langs punt 13, de Besloten Venen. Volg de Duinweg tot aan de Pollseweg, en sla hier linksaf. Loop vervolgens het zandpad uit om rechtdoor te gaan op de Pollselaan, waar punt 13 zich na 200 meter aan je rechterzijde openbaart. Loop de Pollselaan uit, om vervolgens op de Zuidlaarderweg uit te komen. Blijf deze straat volgen tot aan de Beslotenveenseweg, en sla hier rechtsaf. Sla dan linksaf de Duinweg in, en loop vervolgens door tot de Oorsprong. Ga vervolgens linksaf deze straat in, om de oorspronkelijke route te vervolgen.
14 Petgaten Osdijk
Het is ook mogelijk om de route vanaf punt 10 te verlengen met een tocht door het Hunzedal langs punt 14, de petgaten aan de Osdijk. Loop de Oorsprong uit, en sla linksaf de Zuidlaarderweg op. Sla vervolgens de eerste weg rechtsaf, de Kampsteeg in. Loop deze weg uit, en sla vervolgens linksaf op de Lageweg. Volg deze weg richting het noorden, en sla direct rechtsaf op de Osdijk. Na een goede kilometer bevindt punt 14 zich aan je linkerzijde. Loop de Osdijk verder in, en sla vervolgens rechtsaf op de Meester Koolweg. Loop deze straat uit, om vervolgens op de parkeerplaats bij het haventje te eindigen.
Details van de bezienswaardigheden
1. Brink, haventje en kerk
Noordlaren heeft het typische karakter van een Drents dorp, waarbij de huidige brink het centrum vormt. Aan de brink liggen de kerk, het haventje met het Noordlaarder vaartje, het voormalige veerhuis en tal van oude boerderijen met werkplaatsen. Tevens werd de brink in het verleden gebruikt voor het houden van veekeuringen en de jaarlijkse kermis.
Brink en haventje op een oude foto
De Bartholomeüskerk is een kerk die oorspronkelijk gewijd is aan de heilige apostel Bartholomeüs. Na de Reductie in 1594 ging de kerk over in protestantse handen. De kerk kent een bewogen geschiedenis. Wanneer de eerste kerk precies is gebouwd, is moeilijk te achterhalen. Uit onderzoek blijkt dat het oudste deel van de kerk nog uit het einde van de 12e eeuw stamt. De eerste kerk betrof een houten gebouwtje. In de loop van de 13e eeuw werd het huidige stenen kerkgebouw in verschillende fasen gebouwd. Ook de toren is van baksteen en bezit nog een aantal Romaanse kenmerken. In de 15e eeuw kreeg de kerk in grote lijnen haar huidige aangezicht. Bij de restauratie van de kerk in 1976/1977 zijn veel oorspronkelijke elementen weer in het zicht gebracht. In de kerk zijn nog fragmenten van muurschilderingen uit de 13e en 15e eeuw waar te nemen. Oorspronkelijk bezat de kerk veel grond in de omgeving van het dorp, die grotendeels werd verhuurd.
De Bartholomeüskerk in vervlogen dagen
Het haventje met het Noordlaardervaartje is in 1846 gegraven. Hoewel het oorspronkelijk de bedoeling was dat er een geul vanuit het Zuidlaardermeer naar het dorp zou worden gegraven waaruit bluswater gehaald kon worden, verrees al snel een haven op het eind van de vaart. Schepen konden langs het vaartje aanmeren en in het haventje aan de brink goederen overslaan. Langs het vaartje naar het Zuidlaardermeer liep de hooidijk, tegenwoordig Meester Koolweg geheten. Het veerhuis fungeerde als café en de plek waar liggeld betaald moest worden. Zowel de vaart als het veerhuis waren eigendom van de marke.
2. Oude Zuursche Brink
Noordlaren heeft twee brinken: de Kerkbrink en de zuidelijk gelegen Zuursche (Zuider) Brink. Beide waren open ruimtes voor gemeenschappelijk gebruik die aan de rand van het dorp Noorlaren lagen. De zandweg van de Kerkbrink naar de Zuursche Brink loopt achter de kerk langs. Halverwege de 19e eeuw verloor deze weg grotendeels zijn functie. Dat had te maken met de steeds hoger wordende waterstand in die tijd. De doorgaande weg is toen verplaatst naar de voorkant van de kerk. Dat is de reden waarom de ingang van de kerk zo dicht aan de weg ligt. Voor de aanleg van de weg voor de kerk werd een deel van de begraafplaats opgeofferd.
Weg achter de kerk met Zuursche Brink
De contouren van de Zuursche Brink zijn nog steeds goed zichtbaar. Aannemelijk is dat boeren op deze brink hun vee verzamelden. De Zuursche Brink was begin 1800 al particulier bezit. Niet bekend is wanneer de brink zijn gemeenschappelijke functie verloor. Alleen aan de noordkant van de brink stonden huizen. Rond 1850 zijn enkele huizen in brand gevlogen en daarna gesloopt. Daarvoor in de plaats werd de huidige monumentale boerderij op de brink aan de Lageweg gebouwd.
Zuursche brink en Meerlust op een oude kaart
Als je oostelijk om de Zuursche Brink heenloopt heb je een prachtig uitzicht op boerderij Meerlust in de polder. Deze boerderij maakte deel uit van het buitengoed Meerlust. De toenmalige eigenaar Johan de Drews heeft in 1813 het buitengoed, dat tussen de boerderij en de weg in lag, afgebroken en in delen verkocht. Dit was omdat in die tijd het buitengoed onverkoopbaar was. Alleen de boerderij is blijven staan. Tot ongeveer 1500 was het buitengoed bisschoppelijk tafelgoed en daarna Stadshof van Groningen. Halverwege de 17e eeuw kwam het in particuliere handen.
Boerderij Meerlust in vroeger tijden
3. Boerderij Zuinigstraat
Deze hallenhuisboerderij aan de Zuinigstraat 2 is van het Saksische langgeveltype, en bezit twee naar achteren liggende zijbaanders met een dwarsdeel. Deze bevatten nog enkele 17e eeuwse onderdelen. Het is een van de weinige boerderijen in de provincie Groningen die nog een dwarsdeel bezit. De boerderij heeft een rieten dak, een praktisch gesloten voorgevel met zeshoeks-venster en vensters in de zijgevel. De boerderij werd gerestaureerd tussen 1962 en 1976 en kent de status van rijksmonument. Het verhaal wil dat de boerderij gespaard bleef bij het in brand steken van het dorp door Münsterse troepen in 1672, omdat de troepen van de bisschop de boerderij gebruikten voor onderdak.
Boerderij Zuinigstraat
4. Voormalige melkfabriek
In het verleden heeft Noordlaren een coöperatieve melkfabriek gekend, de zogenaamde N.V. Stoomzuivelfabriek ‘Noordlaren’. Deze heeft dienst gedaan van 1896 tot en met 1930. Als gevolg van onenigheid onder de leveranciers nam de hoeveelheid aangeleverde melk zodanig af, dat in laatstgenoemd jaar besloten is de fabriek stop te zetten. De boeren leverden de melk voortaan aan de melkfabriek ‘De Ommelanden’ te Groningen. In datzelfde jaar werd de 18 meter hoge schoorsteenpijp op afbraak verkocht. Twee jaar later werd het gebouw grotendeels door brand verwoest, kort nadat een manufacturenzaak met woongedeelte in het pand was gevestigd. Tegenwoordig is een deel van de voormalige melkfabriek en de voormalige directeurswoning als woonhuis in gebruik.
Molen de Korenschoof en melkfabriek
5. Molen de Korenschoof
De Korenschoof is een korenmolen uit 1849 en staat aan de Zuidlaarderweg 73, aan de rand van het dorp en de es. Het is een achtkante stellingmolen met een stenen onderbouw, die boven de stelling wordt bedekt met houten platen. Daarboven bevindt zich de houten romp.
De molen is sinds 1940 eigendom van de gemeente Haren en wordt bediend door vrijwillige molenaars. In 1973 werden de molen en aangrenzende schuren aangewezen als rijksmonument. De molen is voorzien van een molenbiotoop. De molen wordt tegenwoordig vooral gebruikt voor het malen van veevoer voor een in de buurt wonende boer. De molen is in het verleden gebruikt als examenmolen voor nieuwe vrijwillige molenaars en wordt ook nu nog regelmatig door een vrijwillig molenaar in bedrijf gesteld.
De molen op een oude ansichtkaart
De bouw van deze molen hing samen met het verdwijnen van de molen uit Harendermolen rond 1823, waardoor het voor inwoners van het dorp lastiger was geworden om hun graan te laten malen. In 1841 werd een verzoek om een molen in Noordlaren te bouwen afgewezen. Na de verharding van de Zuidlaarderweg in 1848 werd een jaar later toch een pel- en roggemolen gebouwd in Noordlaren door molenmaker Harm Seubring in opdracht van Roelof Klinkhamer. Deze beide namen staan in de sluitstenen boven respectievelijk de oostelijke en westelijke ingang.
In 1862 werd de molen uitgebreid om ook dienst te kunnen doen als schorsmolen (barkmolen). Hiertoe werden stenen aangebracht voor het malen van run, waarmee looizuur kon worden gemaakt voor leerlooierijen. Ook werden hiervoor naast de molen twee nog altijd aanwezige met riet gedekte schuren gebouwd. Tussen 1882 en 1888 werden de runstenen weer verwijderd omdat de leerlooierijen in die tijd overstapten op kunstmatige looistoffen.
Na een restauratiebeurt werd de molen in 1945 weer in werking gesteld. Omdat een van de roeden echter in niet al te beste staat verkeerde, werd in 1947 een nieuwe roede aangebracht van de in 1946 afgebroken korenmolen van Spijkerboor. In 1951 werd de andere oude roede hersteld. Tussen 1972 en 1973 en in 1977 werd de molen gerestaureerd door molenmaker Doornbosch uit Adorp. Hierbij werd de bestaande zelfzwichting vervangen door Oudhollandse tuigage. Tussen 2004 en 2005 is de molen voor het laatst gerestaureerd. Er werd gekozen voor een systeem met fokwieken en zeilen. Ook werden bij de restauratie de roeden van het wiekenkruis en een deel van de kap vernieuwd.
6. Voormalige molen
In 1867 werd, nabij de Weg langs het Hunebed achter het huis aan de Zuidlaarderweg 89, een korenmolen gebouwd door Pieter Lourens Bronkema, afkomstig uit het Groningse Rasquert. Even voor 1870 moet de molen in bedrijf zijn gesteld. In 1879 werd deze molen door Bronkema verkocht aan Lucas Albertszoon Hoenderken. Hoenderken kocht daarop in 1888 ook de andere korenmolen van Noordlaren, de huidige Korenschoof, en verkocht daarop zijn oude molen. Deze werd vervolgens afgebroken en weer opgebouwd in Coevorden, alwaar deze kort daarop afbrandde als voorganger van molen De Arend.
Voormalige molen, bezien vanaf het hunebed
7. De Noordlaarder Es
De Noordlaarder Es is een golvend bouwland zover het oog reikt. Vandaag de dag zijn delen van de es in eigendom bij twee grote landbouwfamilies en enkele particulieren. Voor de ruilverkaveling 1972/1974 zag de Noordlaarder Es er heel anders uit. Toen was het een lappendeken met talloze langgerekte perceeltjes.
Oogsten op de Noordlaarder Es
De Noordlaarder Es is veel later in cultuur gebracht dan de lager gelegen gebieden rond Noordlaren en de gebieden langs de Drentsche Aa en in de Besloten Venen. Al in de 16e en 17e eeuw waren die in gebruik als wei- of bouwland. De ontginning van het voormalige heideveld tot de Noordlaarder Es vond geleidelijk plaats. Vroeger was het de gewoonte dat als men bouw- of weiland nodig was, men met elkaar een blokvormig stuk heidegrond ontgon. En als het werk klaar was, verdeelde men het ontgonnen stuk grond onder elkaar in lange smalle stroken. Deze werkwijze had ook tot gevolg dat iedere landbouwer wel ergens een stuk land bezat. Als je op de veldnamenkaart kijkt, dan zie je overal op de Noordlaarder Es rechthoekige blokken grond verdeeld in stroken.
Veldnamenverzamelkaart op de Noordlaarder Es
Ieder blok op de es kreeg een eigen veldnaam. Voorbeelden daarvan zijn Zuiden/Noorden, Delakkers, Stainbargen en Lange Tochten. De ene keer refereerde de naam aan de ligging van het stuk land, de andere keer aan de grondsoort en dan weer aan het gebruik van de grond. Door elk blok een eigen naam te geven wist iedereen over welk stuk grond je het had. Pas bij de invoering van het Kadaster in 1832 is de omschrijving van de blokken vervallen. Toen kreeg ieder perceel een eigen kadastraal nummer.
Dorsen op de Es
8. Hunebed G1
Hunebed G1, ook wel bekend als De Steenbarg, ligt ten zuidwesten van de dorpskern van Noordlaren, nabij de grens met de provincie Drenthe. Het hunebed ligt midden op de es, tussen de beekdalen van de Drentsche Aa en de Hunze. Vanaf de Zuidlaarderweg is het monument te bereiken via een zandpad dat de naam ‘Weg langs het Hunebed’ draagt. Het monument ligt in een bosje in de bocht van het pad.
Het hunebed wordt vermeld in een reisverslag uit 1694 van Michiel Bolhuis, die in gezelschap van anderen van Groningen naar Bremen reisde. In die tijd was het monument al een deel van zijn stenen kwijt en dus ook een groot deel van zijn dekheuvel; misschien gaat het begin van de sloop wel terug tot de 12de eeuw. In het midden van de 18de eeuw vonden er graverijen plaats, waarbij vondsten werden gedaan. Kort voor 1800 werd er met behulp van buskruit een slooppoging ondernomen – twee boorgaten uit die tijd getuigen daar nog steeds van – maar een plaatselijke notabele wist erger te voorkomen. Dominee Boeles schrijft in 1845 over die boorgaten, ‘opdat niet, na verloop van tijd sommigen zich het hoofd breken met gissingen over den oorsprong en betekenis dezer gaten. Immers reeds nu maakt men de kleine kinderen wijs, dat de reuzen in dezelve den duim staken, en elkander zoo de steenen toewierpen’.
Hunebed G1 in vroeger tijden
Het hunebed is in 1957 door de archeologen Van Giffen en Bakker gedeeltelijk onderzocht. Bij dit onderzoek kwam aardewerk aan het licht van naar schatting de resten van zo’n 150 potten. Opmerkelijk zijn de paalgaten die aan de oostkant van het hunebed zijn aangetroffen en die met de bouw van het hunebed kunnen samenhangen. Voor de ingang is een kuil gevonden waarin zich twee lijk-silhouetten (wellicht van kinderen) aftekenden. Ook bij andere hunebedden zijn vlakgraven aangetroffen, onder meer bij het (verdwenen) hunebed van Mander in Twente, Overijssel (O2).
9. Keuterboerderij Duinweg
De keuterij aan de Duinweg nr. 18 staat op een duin, plaatselijk bekend als ‘bargie’ (bergje). Het zand werd afgegraven en door omwonenden gebruikt. De keuterboer was zelfvoorzienend: vlees, groente, aardappels en zuivelproducten vormden de dagelijkse maaltijd. Deze werden eveneens verkocht vanuit huis. De kippeneieren werden in latere jaren aan het nabijgelegen Natuurvriendenhuis verkocht.
Keuterij met moestuin
10. Pingoruïne Kreuzenveen
De laagte in het weiland langs de Oorsprong heet Kreuzenveen. Het is een pingoruïne. Pingoruïnes zijn ontstaan in de laatste ijstijd. Toen waren het ijskernen met daarop aarde. Door toevoer van grondwater stuwden de ijskernen de aarde op tot heuveltjes. Als dat lang genoeg doorging, gleed de aarde van de ijskern af en vormde een wal. Toen in een warmere periode de ijskern smolt, bleven er ronde laagtes over. Na verloop van tijd vulden die zich vaak op met veen. Eeuwenlang is het Kreuzenveen gemeenschappelijk bezit van de marke Noordlaren geweest. Het was Rudolf de Sitter, luitenant-kolonel en burgemeester van Haren, die het Kreuzenveen in 1848 kocht van de marke . Het Kreuzenveen werd gebruikt als hooiland. Bij deze pingoruïne is de wal om de laagte niet zo zichtbaar. Dat komt omdat de randen door natuurlijke erosie en door landbouwers zijn afgevlakt.
De pingoruïne in winterse omstandigheden
Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen (Biologisch-Archeologisch Instituut) namen in 2007 boormonster van de pingoruïne in het Kreuzenveen. Aan de hand daarvan konden ze de vegetatie tot ongeveer het jaar nul in kaart brengen. Ook bleek dat de drie meter dikke laag veen in de pingoruïne niet is afgegraven. Daarom wordt het een onverveende pingoruïne genoemd. Het meest bijzonder was de vondst van de stobbe van een Grove Den. Die bleek zo’n 9000 jaar oud te zijn, dus van net na de laatste ijstijd. Het kan haast niet anders dan dat dit de eerste en oudste Grove Den van Noordlaren is.
Het Kreuzenveen
11. Boerderij Hoenderken
De familie Hoenderken heeft in de marke van Noordlaren altijd een voorname rol gespeeld. Telgen uit de familie fungeerden als voorzitter en vertegenwoordigden de marke. Nog steeds betreft het één van de drie belangrijkste landbouwfamilies in Noordlaren. De anderen zijn de landbouwfamilies Veldman en recent Arends. Aan het eind van de 14e eeuw komt de naam Hoenderken al in oude stukken voor. Van oorsprong heeft het erf toebehoord aan de bisschop van Utrecht als leengoed. In de 15e en 16e eeuw bleek een lid van de familie Ette in de Etstoel van de Drenthe te zijn, het hoogste rechtscollege van de Olde Lantscap. Dat de familie veel land in eigendom heeft gehad blijkt uit de markeverdeling van 1848. Een groot deel van de waardelen hoorde dit landbouwgeslacht toe. Ook na de markeverdeling is de boerenfamilie bestuurlijk actief gebleven, onder meer in het gemeentebestuur van Haren, de Plaatselijke Commissie voor de Ruilverkaveling van de Noordlaardermade en de Coöperatieve Aan- en Verkoopvereeniging van Noordlaren.
Boerderij Hoenderken
12. Boerderij De Steeg
Boerderij De Steeg aan de Lageweg 39 in Noordlaren is een vrij gaaf bewaard gebleven voorbeeld van de bouwwijze van vroegere boerderijen. Het is een zogenaamde Saksische boerderij met Drentse invloeden. Dit type boerderij komt voor ten zuiden van de stad Groningen en in het noordwestelijk gedeelte van de provincie Drenthe. Het bouwjaar ligt tussen 1630 en 1650 met vermoedelijk jaar 1644 als start.
Voor de bouw werden eenvoudige natuurlijke materialen gebruikt. Leem voor de deel en voor het metselen van bakstenen, hout voor de gebinten en het dragende deel, veldkeien voor de fundering en erfverharding en riet als dakbedekking.
De Steeg, een saksische langhuisboerderij
Bij een dergelijke Drentse boerderij lopen de gebinthoofden door in de stijlen (ankerbalkgebint) en liggen er niet op zoals bij Groninger en Friese boerderijen. De gebintconstructie is vermoedelijk van nog ouder datum dan de boerderij. In de gebinten zijn merktekens aangebracht in Romeinse cijfers. Deze merktekens werden in de 17e eeuw al verdrongen door korte ingehakte kerven. De Romeinse cijfers werden in de middeleeuwen toegepast.
Het woongedeelte is opgemetseld in zogenoemde roswinkels, een steenformaat dat vanaf de 15e eeuw tot ongeveer 1750 in de provincie Groningen werd gebakken. Het is waarschijnlijk dat mens en dier vroeger in dezelfde ruimte vertoefden.
Rond 1750 is de boerderij vrij ingrijpend verbouwd. Hiervan getuigt de uit die periode stammende bedstedewand en de deur in de gang naar de woonkamer. Rond 1890 werd de boerderij aan de voorzijde uitgebouwd met een extra woonkamer, bedoeld voor de huisvesting van het oudere boerenechtpaar toen een van de kinderen het bedrijf overnam. Begin jaren ’90 van de vorige eeuw is de boerderij gerestaureerd.
13. Besloten Venen
Het gebied ten noordoosten van De Poll is een van de twee doorbraakdalen door de Hondsrug (de andere is het Voorste Diep, tussen Ees en Borger). Door de relatieve slechte afwatering ontstond hier een veengebied van zo’n 100 tot 200 meter breed. Het dal loopt door tot de Lageweg bij Vogelzang. Het veen was als het ware opgesloten (besloten) door het zand van de Hondsrug.
De Besloten Venen heeft net als de Hunze haar oorsprong in een erosiedal dat ontstond aan het einde van het Saalien, geflankeerd door de Drentsche Aa aan de westzijde en de Hunze aan de oostzijde. In het Weichselien werden beide dalen opgevuld met dekzand. Op een gegeven ogenblik moet de Drentsche Aa door het dal zijn gebroken waardoor een verbinding ontstond met de Hunze. In de loop der tijd slibte de verbinding echter weer dicht, waarna het dal zich opvulde met plantenresten, die na verloop van tijd vergingen tot een veenpakket. Van het oorspronkelijke doorbraakdal bleef alleen een moeras over.
Hoogtekaart van de Besloten Venen, tussen Aa en Hunze
In de middeleeuwen vormde dit moeras een natuurlijke barrière tussen het noordelijker gelegen Gorecht en het zuidelijker gelegen Drenthe. Het vormde tevens de taalgrens tussen beide gebieden. Door het gebied liep een keileemrug ter hoogte van de huidige Zuidlaarderweg, die de enige verbinding door het gebied vormde tussen Groningen en Coevorden. Aan beide zijden van het dal werden in de middeleeuwen versterkingen gebouwd om deze doorgang te bewaken.
De Besloten Venen bestaan uit twee delen: De hogere delen aan noord- en zuidzijde bestaan uit veldpodzolgronden met lemig fijn zand en de lagere delen in het midden vormen moerige podzolgronden met een veenkoloniaal dek en moerige tussenlagen. In het verleden is veen gewonnen in het gebied.
In 1962, 1969 en 1970 probeerde het bedrijf ‘NV Meisner Zand Midlaren’ uit Hoogkerk om een vergunning te krijgen om de Besloten Venen te mogen afgraven tot op een diepte van 20 meter. De gemeente Haren, de hervormde kerkgemeente Noordlaren en een aantal particulieren dienden hiertegen bezwaar in. Voor zover bekend is het gebied nooit ontgrond.
Besloten Venen ter hoogte van het Pollmeer.
Iets ten zuiden van de Besloten Venen lag tot in de 19e eeuw het Pollmeer. Door bemaling veranderde dit meertje in een moeras. In 2005 werd het meertje weer uitgegraven door toedoen van de Noord-Nederlandse Golf- en Countryclub, Staatsbosbeheer en de familie Buist. De familie richtte op een deel van de Besloten Venen, Westerlanden en het Boerveld landgoed Blanckenborch in. Het andere deel van de Besloten Venen is in handen van Staatsbosbeheer.
Door het gebied loopt een kleine sloot, die afwatert op de Drentsche Aa (in plaats van de Hunze zoals vroeger). Tussen 2015 en 2016 is het beekdal door de Besloten Venen hersteld om zo de Drentsche Aa weer met de Hunze te verbinden. De beek zelf is weer uitgegraven om het dal te ontwikkelen tot een ecologische verbindingszone, waarbij de beek ook buiten haar oevers kan treden. Vanaf het nieuwe bruggetje heb je een overweldigend uitzicht over het wijde dal van de Drentsche Aa.
14. Petgaten Osdijk
Vanaf de 19e eeuw tot en met de Tweede Wereldoorlog werd er in de polder van Noordlaren turf en baggel gestoken. Hierdoor zijn er petgaten in de polder ontstaan, onder andere aan de Osdijk. De turf en baggel werd door de lokale bewoners gebruikt als brandstof voor het stoken van de kachel.
De polder en het meer hebben van origine een drassige zandgrond als bodem, waar zich door de eeuwen heen veen op ontwikkelde. Het meer is pas tussen de 10e en 12e eeuw ontstaan door klink en oxidatie die de turfwinning met zich meebracht, onder andere geïnitieerd door de kloosters van Aduard en Essen. Overigens heette het meer toen nog Northlaremade in plaats van Zuidlaardermeer.
Machinale turfwinning in de Oostpolder
In het voorjaar – als het niet vroor – kon men beginnen met het steken van de turf. De turf werd op stapels op de hooidijken gelegd, zodat het kon drogen in de zomer. De stapels met turf werden regelmatig gekeerd om het droog proces te versnellen, zodat het voor de herfst kon worden opgehaald en in de schuur of turfhok kon worden bewaard. Wanneer de turf nog nat was, kon de vorst zijn intrede doen. De turven zouden dan uit elkaar vallen, waardoor deze niet langer geschikt waren als brandstof.
Losse turf, hoogveenturf of turf van mindere kwaliteit, werd ook als strooisel in de stal en daarna als mest op de essen gebruikt. Men kon ongeveer 1 meter diep turfsteken in de polder, daarna zat men op de zandbodem. Om al het turf te kunnen steken tot de zandbodem moest men baggeren, want het meerderdeel van dit veen lag onder het water.
Het baggeren en afsteken van laagveen vond plaats met de beugel of met de steekschop. De getrokken of gestoken veenmodder werd vervolgens in een mengbak gedaan en vermengd met water en daarna op het land (strekakker) of dijk – waarop stro lag – uitgespreid.
Wanneer het vocht voldoende uit de veenmodder was verdwenen, wordt de “turfspecie” gesneden tot baggelturf. Deze baggelturven zijn zwart van kleur, kleiner en zwaarder dan de hoogveenturf en geven meer warmte en branden langer door hun compactheid. De kwaliteit was doorgaans matig. Dit komt door dat het veen uit de polder veel zand bevatte. De droogmethode was verder gelijk aan die van de losse turf, dus drogen op het land en regelmatig keren.
De teksten en afbeeldingen zijn afkomstig van De Hondsrug UNESCO Global Geopark, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Rijkswaterstaat (Actueel Hoogtebestand Nederland), Harener Historische Kring Old Go (Henk Abbring en Annet Boekel), Ingrid Schenk, Jogchem de Jonge, Pim Timmer en Theo Sieling.
Je kunt deze route op ieder gewenst punt beginnen. Bepaal met behulp van de Steenmannetje op fietse-app welk punt het dichtst bij jouw locatie is en ontdek De Hondsrug! Deze app kun je gratis downloaden in de app store. Iedere fietsroute neemt je mee langs een aantal bijzondere plekken. Op deze plekken krijg je een opdracht of werp je door middel van VR een blik in het verleden. DE VR bril kan je onder andere verkrijgen bij de Toeplah leden Camping De Berken, Camping de Sparrenhof, of Camping De Lente van Drenthe in Gasselte. De routebeschrijvingen geven een beeld van waar de route jullie langsbrengt. Altijd handig! Let op: het startpunt van de route kan afwijken van het startpunt op de kaart!
Zwemplas ‘t Nije Hemelriek
De startplek van deze route is Speelvijver ‘t Nije Hemelriek; dit is ook de eerste opdrachtplek. Deze zwemplas ligt aan de rand van boswachterij Gieten-Borger en naast zwemplas ’t Gasselterveld. Deze route dwars door De Hondsrug is ook goed te volgen via de knooppuntenroute. Hiervoor volg je grote delen van het netwerk met de nummers 61-2-42-40-94-86-61. Handig, mocht je onderweg de weg kwijtraken.
Vanaf ‘t Nije Hemelriek volg je het fietspad door de boswachterij richting Gasselte. Deze gaat langs de Bosweg. Volg dit fietspad tot jullie rechtsaf kunnen naar de Herenkampdwarsweg.
Ga de weg in en neem de eerste links: de Heerenkampsweg. Zo fietsen jullie onder de N34 door. Blijf op de Heerenkampsweg fietsen, ook als deze in Gasselte overgaat in de Lutkenend.
Bij de eerste kruising in het dorp gaan jullie rechtsaf, naar de Kerkstraat (opdrachtplek). Volg de Kerkstraat die later overgaat in de Borgerweg en in de Gasselterstraat. Vlak na Attractiepark Drouwenerzand kunnen jullie een uitstapje maken door over te steken naar de hunebedden D19 en D20 aan de Steenhopenweg (VR-plek).
Vervolg jullie weg via de Gasselterstraat, die na Drouwen de Borgerderstraat en Drouwenerstraat heet. Onderweg vinden jullie aan jullie linkerzijde een grafheuvel (opdrachtplek). Zo komen jullie in Borger aan, de hunebedhoofdstad van Nederland.
Ga in Borger even linksaf de Hunebedstraat in. Hier vind je na 600m het Hunebedcentrum en het grootste hunebed van het land (VR-plek). Een leuke tussenstop.
Keer daarna terug op de Drouwenerstraat en fiets een stukje van de Hoofdstraat tot je rechtsaf kunt. Zo kom je op de Koesteeg terecht. Volg deze weg over de N34.
Fiets even door tot je aan je rechterzijde een fietspad hebt. Ga dit fietspad – dat parallel loopt aan de Rolderstraat – op.
Sla ter hoogte van knooppunt 94 rechtsaf, het bos in. Fiets langs het Lunsveen en kom langs twee opdrachtplekken. Volg de knooppunten 86 en 61 om weer op de beginplek te komen.
Routekaartje
Dit is één van de vijf interactieve Steenmannetje fietsroutes die je met de Steenmannetje op Fietse app kunt doen.
Route
Tijdreisroute Leewal ( Nederland)
Deze wandeling voert door de mooiste stukjes natuur en ijstijdenlandschap bij Exloo. Onderweg leer je over de invloed van de ijstijden in dit gebied.
Met deze wandeling van 7,5 kilometer door bossen, heidevelden en stuifzand, langs hunebedden en akkers tussen Exloo en Odoorn maak je een tijdreis van 470.000 jaar. Je ziet indrukwekkende overblijfselen van de ijstijden en de raadselachtige Leewal die door het landschap kronkelt. Een tijdbalk geeft veel informatie over de historie van het Hondsruggebied.
Ook bij deze route is een app beschikbaar. Met 360gradenfilmpjes, animaties en opdrachten beleef je die historie van heel dichtbij en krijg je veel informatie over het ontstaan van het gebied, over droogdalen en over de wolharige mammoet en de sabeltandtijger die hier hebben geleefd.
De tijdsbalk in het Molenveld bij de Leewal
Beleef nóg meer met de app!
Wil je het Leewal Tijdreisroute lopen met de app?
Voor Apple: download De Hondsrug Hunzebosroutes vanuit de App store
Voor Android: download De Hondsrug Hunzebosroutes vanuit de Playstore
Of scan onderstaande QR-code om de route(s) te downloaden:
Tip: neem een VR-bril mee. Dan kom je nóg dichterbij.
Zo kom je er:
De route is bereikbaar vanaf twee startpunten:
Parkeerplaats zwembad Leewal, Zuideinde 36, 7875 CD Exloo
Parkeerplaats Fletcherhotel De Hunzebergen, Valtherweg 36, 7875 TB Exloo. Vanaf daar kun je de bordjes met de mammoet volgen naar het begin van de route. De route is niet geschikt voor rolstoelen, scootmobiels en kinderwagens. Startpunt 1 is bij zwembad de Leewal, 52°52’12.4″N 6°51’31.9″E, coördinaten 52.870096, 6.858865, maar je kunt ook aan de kant van het Fletcher Hotel starten. De route is aangegeven door bordjes met een mammoet silhouet.
Routekaartje Leewal
Doen
Bevers zoeken ( Nederland)
Geopark-Bever-safari: Op de step door Geopark-HOTSPOT De Duunsche Landen naar het Bever Informatie Centrum. Vertrekpunt: Breeland Recreatie, Annen.
Op de step door Geopark-HOTSPOT De Duunsche Landen naar het Bever Informatie Centrum.
Vertrekpunt: Breeland Recreatie, De Bulten 4, 9468 TD Annen
Op de step door Geopark-HOTSPOT De Duunsche Landen naar het Bever Informatie Centrum. De volgende Geopark-HOTSPOT is Café ‘t Keerpunt, een historische plek met vele bijzondere verhalen. Dus gauw even naar binnen!
Knaagsporen van een bever
Na dit bezoek ga je in de kano om over de rivier de Hunze terug te varen naar Breeland Recreatie.
Met een beetje geluk spot je onderweg een bever.
Interessante punten tijdens deze safari:
– Uitwaaibekken bij de Duunsche Landen
– De Duunsche Landen
– Schippers van het Vloonest
– Egberts Lent
– ‘t Keerpunt
– Anner Moeras
– Restanten Aqauduct Annerkanaal
Ervaar samen met familie, vrienden of collega’s een bijzondere ‘groene’ excursie op de Hondsrug met Eko-Tours. Rij zélf in een 100% elektrische terreinwagen en geniet van het mooie Drentse landschap. Beleef met Eko-Tours een bijzondere ontdekkingsreis.
Ervaar samen met familie, vrienden of collega’s een bijzondere ‘groene’ excursie op de Hondsrug met Eko-Tours. Rij zélf in een 100% elektrische terreinwagen en geniet van het mooie Drentse landschap.
Beleef met Eko-Tours een bijzondere ontdekkingsreis langs al het moois in dit UNESCO natuurgebied! Onze gids heeft een mooie excursie voor je uitgestippeld en samen bezoek je de vele bezienswaardigheden, de prachtige natuur en de mooiste plekjes.
Eko-Tours is een ideaal familie-avontuur of uitstapje met vrienden. Samen een heerlijke ochtend of middag genieten van de natuur en vele bezienswaardigheden tijdens de tocht. Ook voor minder mobiele gasten is Eko-Tours dé kans om weer eens te genieten van de prachtige natuur.
Meerdere keren per week organiseert Eko-Tours diverse avontuurlijke excursies met verschillende thema’s en routes vanaf de startlocatie midden in het bos van Exloo. Zoals het natuur-avontuur ‘Ontdek Drenthe’, een speciale Hunebedden-tocht of de exclusieve Geopark Hondsrug excursie.
Zie onze website voor meer informatie over de excursies en de kalender om meteen een excursie te boeken: www.eko-tours.nl
Doen
Bootje varen op het Paterswoldsemeer – Rietschans ( Nederland)
Wat is er lekkerder dan bootje varen op een mooie, zonnige dag op het Paterswoldsemeer? Bij De Rietschans bieden wij u diverse mogelijkheden om met een bootje te varen op het meer.
Met De Rietschans bieden wij u een bijzondere locatie aan het Paterswoldsemeer. In een prachtig, nieuw pand met een groot terras is De Rietschans sinds 12 september 2016 weer de ontmoetingsplaats, die velen twee jaar hebben moeten missen.
Kom bij ons genieten van het fraaie uitzicht over het meer en op de stad. Waan u even in een andere wereld, wanneer u met familie, vrienden of collega’s neerstrijkt bij De Rietschans. En laat u verrassen door de heerlijke gerechten, goede wijnen en ouderwetse gastvrijheid.
Wat is er lekkerder dan bootje varen op een mooie, zonnige dag op het Paterswoldsemeer? Bij De Rietschans bieden wij u diverse mogelijkheden om met een bootje te varen op het meer. Bij ons kunt u een sloep huren om gezellig met familie of vrienden het meer op te gaan.
Of vindt u het leuker om met onze rondvaartboot Neptunus het meer rond te varen? Dit kunt u zowel individueel doen als met een grotere groep.
Sinds het voorjaar van 2017 is het ook mogelijk om bij ons een rondvaart voor groepen te organiseren. Wij zetten daarvoor de “Neptunus” in; een rondvaartboot die al sinds de jaren ’20 van de vorige eeuw op het Paterswoldsemeer vaart. Dus bent u op zoek naar een leuke activiteit voor een groep in de omgeving van Groningen? Denkt u dan ook eens aan onze rondvaartboot! U heeft dan de gehele boot tot uw beschikking.
Het Paterswoldsemeer biedt u een fraaie omgeving om lekker bootje te varen en het gevoel te hebben even op vakantie te zijn. En dat zo dicht bij huis!
Voor informatie en/of reserveringen:
De Rietschans aan het Paterswoldsemeer
Meerweg 221
9752 XC Haren
Heerlijk stil en relaxed rijd je samen door de natuur langs mooie plekken, door prachtige dorpjes, over de heide en door het bos en zo bezoek je de meest bijzondere punten op de routes. Wie weet kom je ook nog verschillende dieren of wild tegen onderweg!
Je wordt niet zomaar ‘het bos in gestuurd’. Nee… je krijgt van ons een route mee om te volgen. Want daardoor rijd je een speciale tocht langs de mooiste plekjes en bezienswaardigheden en mis je niets van het moois dat de Hondsrug bij Exloo te bieden heeft.
Corona-proof op pad met de Eko-Chopper
Vanaf vrijdag 17 april 2020 is het weer mogelijk om een excursie in de natuur mee te maken op de Eko-Choppers. Door alle maatregelen zijn er wel wat wijzigingen en aanvullende regels om toch door de natuur te kunnen rijden.
We maken de voertuigen schoon en desinfecteren belangrijke onderdelen na iedere excursie. Eko-Tours zorgt voor minimaal contact tussen de deelnemers met een aantal maatregelen. Deelnemers die niet tot 1 gezamenlijk huishouden behoren, moeten minimaal 1,5 meter afstand houden van elkaar. We houden ons aan de maatregelen en voorschriften van overheid en adviezen van RIVM. De borg dient vooraf op de website te worden betaald zodat er zo min mogelijk contact is tussen mensen. We bieden tijdelijk minder excursies aan. De ontvangst is iets anders dan je misschien van Eko-Tours gewend bent; daarover ontvang je meer informatie bij de bevestiging.
We hopen dat je ondanks deze beperkingen toch een mooie excursie met Eko-Tours op de Eko-Chopper gaat maken !
Paardrijcentrum Les Chevaux organiseert in samenwerking met De Hondsrug UNESCO Global Geopark een Hondsrug Safari te paard. Elke donderdag in de reguliere schoolvakanties. Laat je meenemen naar plekken waar het duizenden jaren oude verleden van […]
Paardrijcentrum Les Chevaux organiseert in samenwerking met De Hondsrug UNESCO Global Geopark een Hondsrug Safari te paard. Elke donderdag in de reguliere schoolvakanties.
Laat je meenemen naar plekken waar het duizenden jaren oude verleden van het Hondsruggebied nog zichtbaar is. Elke donderdag in de reguliere schoolvakanties organiseert Les Chevaux in samenwerking met De Hondsrug UNESCO Global Geopark een Hondsrug Safari te paard. De safari begint om 10.00 uur. Bij aankomst maak je kennis met het safariteam en de paarden. Na het poetsen en opzadelen start deze spannende tocht en gaan we op zoek naar ‘The Big Five’ van De Hondsrug.
Zo kom je langs hunebedden, een pingoruïne en grafheuvels. De tocht gaat door het stormbos, via een oude keienweg en over prachtige bospaden.
Na een rit van ongeveer 2 uur keren we terug en kunnen we nog nagenieten onder het genot van een drankje.
Voor onze niet-ruitersbestaat er de mogelijkheid, bij voldoende animo, deze route met paard en wagen te beleven.
Deze safari is geschikt voor geoefende en ervaren ruitersdie de galop uitstekend beheersen!
Beelden in Gees biedt vele mogelijkheden voor een bedrijfsuitje, het vieren van een verjaardag of een familie-reünie. Op maat worden voor een aantrekkelijke prijs arrangementen samengesteld waarin veel mogelijk is. Lunch, high tea, borrel, diner, een presentatie over de tuin en de kunst, we regelen het. Groepen kunnen ook buiten de reguliere openingstijden de tuin bezoeken. Neem via de mail of telefonisch contact met ons op zodat we u een aantrekkelijk voorstel kunnen doen.
Toegankelijkheid
De galerie en de tuin zijn prima toegankelijk voor mensen die minder goed ter been zijn. De gazons zijn kort geknipt en er zijn geen hoge drempels, waardoor iedereen zich makkelijk kan bewegen, met of zonder hulpmiddelen. Voor wie daar behoefte aan heeft zijn scootmobiels beschikbaar, het verdient aanbeveling deze vooraf (telefonisch) te reserveren. In de galerie is een ruime rolstoeltoilet, met een voorziening om baby’s te verschonen.
Omgeving
Beelden in Gees ligt in Zuidoost Drenthe in de gemeente Coevorden, niet ver van Emmen. In de regio zijn diverse andere toeristische attracties, zoals het Drents Museum in Assen, Wildlands in Emmen, het Hunebedmuseum in Borger, het Veenpark in Barger-Compascuum, het Gevangenismuseum in Veenhuizen. Andere beeldentuinen zijn Wildevuur in Hooghalen en Zwakanaga in Exloo.
Allemaal redenen om wat langer in Drenthe te blijven, er is genoeg te zien! Desgewenst kunnen wij u informeren over overnachtingsmogelijkheden in de directe omgeving van Gees.
Breeland Recreatie in Annen te Drenthe beschikt over twee groepsaccommodaties, die op basis van zelfverzorging worden verhuurd. De groepsaccommodaties bieden veel comfort en veiligheid en uitstekende voorzieningen.
Breeland Groepsaccommodatie
Groepsaccommodatie in Drenthe
Breeland Recreatie in Annen te Drenthe beschikt over twee groepsaccommodaties, die op basis van zelfverzorging worden verhuurd. De groepsaccommodaties bieden veel comfort en veiligheid en kwalitatief uitstekende voorzieningen. Wat wilt u nog meer tijdens uw familieweekend, vriendenweekend of schoolkamp?
Een uitgebreid outdoor activiteiten aanbod
Breeland Recreatie in Annen is specialist in groepsuitjes, familiedagen, teambuilding en actieve natuur beleving. Wij bieden een breed aanbod aan outdoor activiteiten voor jong en oud op eigen terrein en in de naaste omgeving. Iedereen kan hier aan meedoen en het voegt variatie, plezier en sportiviteit toe aan uw verblijf in Drenthe.
Volop mogelijkheden voor catering in de groepsaccommodatie
Op steenworp afstand van de accommodatie staat Paviljoen Breeland: een uniek en sfeervol ingericht groepsrestaurant. Met een uitstekende keuken en eerlijke streekproducten. Henk Philips is onze Chef-kok en hij heeft inmiddels al zoveel lekkers op tafel gezet en ons verrast met heerlijke smaakcombinaties dat wij de catering vanuit onze keuken u van harte aan kunnen bevelen.
Omgeven door prachtige natuurgebieden
De groepsaccommodatie van Breeland zijn omgeven door prachtige natuurgebieden de Hunzevallei, Unesco Global Geopark de Hondsrug en Drentsche Aa Nationaal Park en Landschap.
Faciliteiten bij elke groepsaccommodatie
• WiFi (draadloos internet op het hele terrein)
• een volledig ingerichte keuken met professionele keukenapparatuur voor zelfverzorging (inclusief vaatwasser)
• een sfeervolle living met meerdere zithoeken en veel spelmateriaal
• een eigen terras met overdekte barbecueplaats, speeltuintje en een eigen sportveld
• op aanvraag een campingbedje, kinderstoel, box en een badje met aankleedkussen
• maximale privacy rondom de groepsaccommodatie
De goed onderhouden shortgolf-baan en het sfeervolle clubhuis/brasserie liggen aan de rand van de staatsbossen in het dorpje Ees, gemeente Borger Odoorn, in het mooie Drenthe.
De goed onderhouden shortgolf-baan en het sfeervolle clubhuis/brasserie liggen aan de rand van de staatsbossen in het dorpje Ees, gemeente Borger Odoorn, in het mooie Drenthe. De 18 kwalitatief hoogwaardige holes liggen op 5 hectare en variëren in lengte van 50 tot 100 meter. De brede fairways, ruime mooie greens en een verzorgde rough zijn speels aangelegd met uitdagende hoogteverschillen en glooiingen.
De driving range van 2,5 hectare heeft acht overdekte afslagplaatsen in een authentieke houten kapschuur.
Voor het spelen van de golfbaan is geen GVB en ervaring vereist, beginners en geoefende golfers kunnen derhalve samen de baan spelen. Gebruik van onze golfmaterialen is bij de prijs inbegrepen.
Ervaar samen met familie, vrienden of collega’s een bijzondere ‘groene’ excursie op de Hondsrug. Rij zélf in een 100% elektrische terreinwagens en geniet van het mooie Drentse landschap.
Beleef met Eko-Tours een bijzondere ontdekkingsreis langs al het moois in het De Hondsrug UNESCO Global Geopark. Onze gids heeft een mooie excursie voor je uitgestippeld en samen bezoek je de vele bezienswaardigheden, de prachtige natuur en de mooiste plekjes .
Eko-Tours is een ideaal familie-avontuur of uitstapje met vrienden. Samen een heerlijke ochtend of middag genieten van de natuur en vele bezienswaardigheden tijdens de tocht. Ook voor minder mobiele gasten is Eko-Tours dé kans om weer eens te genieten van de prachtige natuur.
Meerdere keren per week organiseert Eko-Tours diverse avontuurlijke excursies met verschillende thema’s en routes vanaf de startlocatie midden in het bos van Exloo. Zoals het natuur-avontuur ‘Ontdek Drenthe’, een speciale Hunebedden-tocht of de exclusieve Geopark Hondsrug excursie.
Een Eko-Tours excursie is te boeken voor 1 of meer personen, of als familie of groep via de website. In de kalender staan de excursies waar je voor kunt reserveren. Bij groepen van af 10 personen kun je ook een exclusieve excursie boeken.
Zie onze website voor meer informatie over de excursies en de kalender om meteen een excursie te boeken.
Galerie Drentsche Aa exposeert schilderijen van Drentse schilders en schilderijen van Drenthe. De galerie is gelegen in het hart van het Beek en Esdorpenlandschap van het Nationaal Park Drentsche Aa, ingeklemd tussen het Balloërveld […]
Galerie Drentsche Aa exposeert schilderijen van Drentse schilders en schilderijen van Drenthe.
De galerie is gelegen in het hart van het Beek en Esdorpenlandschap van het Nationaal Park Drentsche Aa, ingeklemd tussen het Balloërveld en Kampsheide.
Zowel klassiek werk als hedendaags- modern en realistisch werk behoren tot de collectie van de galerie.
Meerdere keren per jaar worden exposities georganiseerd en voor aankomende kunstenaars is de mogelijkheid tot deelname aan de expositie Open Art Sale.
Voor particuliere verzamelaars biedt Galerie Drentsche Aa een mogelijkheid om via kunstmakelaardrenthe.nl hun eigen schilderijen te laten taxeren en/of verkopen.
Voor meer informatie zie onze website; www.galeriedrentscheaa.nl
In het Wilde weg… heeft een jarenlange ervaring in het aanbieden van natuurbelevingstochten met de kano en kajak.
Het Hunzedal is ons thuis, en daarnaast mogen wij De Onlanden en het Reitdiepdal ook tot ons werkgebied rekenen!
Wij weten waar de bevers wonen en waar de sporen van de otter te vinden zijn!
Dankzij een unieke mix van kanovaren, bushcraft en wildplukken wordt elke tocht een onvergetelijke natuurbeleving!
Schaapskooi Bargerveen is de grootste schaapskooi die er in Nederland is ten behoeve van natuurbegrazing. De kudde bestaat uit maar liefst 1000 schapen!
In december 2017 is de geheel nieuwe schaapskooi Bargerveen in Weiteveen in gebruik genomen. Schaapskooi Bargerveen is de grootste schaapskooi die er in Nederland is ten behoeve van natuurbegrazing. De kudde bestaat uit maar liefst 1000 schapen!
Contactgegevens
Ambachtsweg 11
7765 BX Weiteveen
Doen
Zandspeelplaats Grolloo
Voor een dagje lekker spelen in het zand of je tent een keer opzetten? Kun je terecht op de zandspeelplaats Grolloo. Natuurlijk kun je er ook gewoon picknicken.
Voor een dagje lekker spelen in het zand of je tent een keer opzetten? Kun je terecht op de zandspeelplaats Grolloo. Natuurlijk kun je er ook gewoon picknicken.
Locatie: parkeerplaats Zandspeelplaats, Elperweg N374, Grolloo. Download de routebeschrijving (PDF).
Locatie: 52°54’08.4″N 6°39’14.5″E
Contactgegevens
9443 Schoonloo NL
Eten en drinken
Landhuis Hotel Restaurant Rikus
Rikus is een thuis voor iedereen die van rust, natuur en culinair genieten houdt. Rikus is letterlijk verbonden met buiten. Bij Landhuishotel Restaurant Rikus ligt een hectare moestuin waarop wij de Groenten van Rikus […]
Rikus is een thuis voor iedereen die van rust, natuur en culinair genieten houdt. Rikus is letterlijk verbonden met buiten.
Bij Landhuishotel Restaurant Rikus ligt een hectare moestuin waarop wij de Groenten van Rikus telen.
De Rietschans is een gastvrij en verrassend veelzijdig horecabedrijf met een groot terras aan het water, een à la carte restaurant met open keuken en een aanlegsteiger.
De Rietschans is prachtig gelegen aan het Paterwoldsemeer. Wij zijn een gastvrij en verrassend veelzijdig horecabedrijf. Met een groot terras aan het water, een à la carte restaurant met open keuken, een proeflokaal voor bier en wijn, drie bars, vijf zalen, verschillende veranda’s en een aanlegsteiger biedt De Rietschans voor iedereen passende mogelijkheden.
Lunchkaart
U kunt bij ons het hele jaar terecht voor een heerlijke lunch met uitzicht op het water. Wij bieden u een uitgebreide en gevarieerde lunchkaart. Uiteraard werken wij uitsluitend met dagverse producten.
Dinerkaart
Iedere dag gaat onze keukenbrigade in De Rietschans de uitdaging aan om voor u een heerlijk diner te bereiden. Daarbij werken we uitsluitend met dagverse vis, vlees en groenten. Wij adviseren u hierbij graag over de bijpassende dranken.
Eet u vegetarisch, lactose- of glutenvrij, volgt u een bepaald dieet of heeft u een allergie, dan kunnen wij hier uiteraard rekening mee houden. Geef het wel even aan bij de reservering.
Sloep huren Even lekker uitwaaien? Bij ons kunt u ook een sloep huren om met vrienden of familie het Paterswoldsemeer op te gaan. Vaar over het Paterswoldsemeer en ontdek de rust en de prachtige natuur in het noorden van Drenthe.
Onze stoere e-sloepen bieden plaats aan 8 personen en zijn uitgerust met een elektromotor. Alle sloepen hebben lekkere kussens en een functionele rubberen stootrand.
Maximaal 8 personen
Sloephuur gecombineerd met picknickmand of lunch/diner
Op een fantastische locatie midden in het mooie esdorp Exloo bevindt zich Diner-Café Bussemaker. Een grand café van nu, maar met een vleugje stijl van sfeer van toen. Proef de unieke sfeer: Terras met […]
Op een fantastische locatie midden in het mooie esdorp Exloo bevindt zich Diner-Café Bussemaker. Een grand café van nu, maar met een vleugje stijl van sfeer van toen.
Proef de unieke sfeer:
– Terras met een mooi uitzicht op Exloo
– Stijlvolle serre
– Grand café met een vleugje stijl en sfeer van toen
– Lounge met heerlijke fauteuils en een stoere bank tot 30 personen
Een kopje koffie met een overheerlijk stukje huisgemaakte appeltaart na een wandeling in het bos, een lekkere rosé-wijn op een warme zomeravond, onder het genot van een hapje en drankje genieten van een openluchtconcert, […]
Een kopje koffie met een overheerlijk stukje huisgemaakte appeltaart na een wandeling in het bos, een lekkere rosé-wijn op een warme zomeravond, onder het genot van een hapje en drankje genieten van een openluchtconcert, na een vermoeiend fietstochtje genieten van een overheerlijk diner, een compleet verzorgde familiedag, een zakenlunch of een bruiloft. Het is allemaal mogelijk bij Terras Restaurant Poolshoogte, een unieke locatie in de boswachterij van Odoorn.
Begin 2009 werd de grond uitgegraven voor de bouw van het nieuwe Terras Restaurant. Inmiddels zijn de bouwwerkzaamheden afgerond en staat er een modern gebouw met een knipoog naar het verleden.
In de na-zomer van 2009 heeft het geheel vernieuwde Terras Restaurant haar deuren geopend.
Wilt u romantisch trouwen, gezellig uit eten, sfeervol borrelen in de avondzon, uitrusten na een boswandeling met een heerlijk kopje koffie? Of bent u op zoek naar een passende locatie voor uw familie- of […]
Wilt u romantisch trouwen, gezellig uit eten, sfeervol borrelen in de avondzon, uitrusten na een boswandeling met een heerlijk kopje koffie? Of bent u op zoek naar een passende locatie voor uw familie- of bruiloftsfeest, reunie, vergadering of bedrijfsuitje?
Ons Restaurant biedt u niet alleen een ruime keuze uit onze menukaart. Uitgebreide buffetten en steengrillen in een Toscaanse ambiance bevelen wij ook van harte bij u aan. Buffetten en keuzemenu’s mag u in overleg met ons samenstellen. Van vis tot vlees én vegetarisch.
Ons café restaurant bedrijf is gelegen aan de brink in Noord-Sleen. Een comfortabel, ruim opgezet etablissement in een prachtige omgeving in de nabijheid van andere pittoreske dorpjes en vele bezienswaardigheden. U kunt genieten van […]
Ons café restaurant bedrijf is gelegen aan de brink in Noord-Sleen. Een comfortabel, ruim opgezet etablissement in een prachtige omgeving in de nabijheid van andere pittoreske dorpjes en vele bezienswaardigheden. U kunt genieten van een prachtig uitzicht op de karakteristieke boerderijen. In het café, of op het terras, kunt u genieten van een lekker drankje en een klein hapje eten van de lunchkaart. Café restaurant zaal Wielens heeft een gezellig restaurant met een hollandse keuken, die garant staat voor een goede smaak. Daarnaast beschikt café restaurant zaal Wielens over meerdere zalen, waar bijvoorbeeld grote en kleine partijen, zoals bruiloften, familiefeestjes, vergaderingen en verschillende soorten buffetten georganiseerd kunnen worden. Het prachtige dorp Noord-Sleen ligt vlak bij de autoweg 381 Emmen-Drachten, zo’n 8 kilometer vanaf Emmen.
Cosineros is Spaans voor koks. Deze staan in onze keuken waar ze naar hartelust koken met de beste ingrediënten: dagverse groenten, mooi vlees, verse vis. Daarbij plukken zij kruiden in de eigen kruidentuin, maken […]
Cosineros is Spaans voor koks. Deze staan in onze keuken waar ze naar hartelust koken met de beste ingrediënten: dagverse groenten, mooi vlees, verse vis. Daarbij plukken zij kruiden in de eigen kruidentuin, maken zelfgetrokken bouillon en sauzen of bakken een taart. Zij gaan creatief om met wat er in de koeling op voorraad is. Dan zijn de ‘Cosineros ‘ op hun best, dat vinden ze leuk om te doen en DAT proef je!
Marc & Nies hebben een speciale band met Zuid-Amerika en Argentinië in het bijzonder. Zij zijn er meerdere malen voor kortere en/of langere periodes geweest. Hun (schoon)zus woont in Argentinië en Zuid-Amerika is een prachtig Spaanstalig continent dat hun hart gestolen heeft.
Ook heeft Marc jarenlang onder de noemer Theatrale Catering Cosineros feesten en partijen opgeluisterd met mooi eten en leuke typetjes.
Cosineros, een plek van pure horeca, een eerlijke keuken, waar veel kan en mag, een grap en een grol, een warme plek om lekker te kunnen zijn die om al deze redenen de naam ‘COSINEROS’ dragen!
Onze herberg ligt midden in het pittoreske dorpje Anloo. Anloo is bekend vanwege de Magnuskerk en de prachtige omgeving midden in het Drentsche Aa gebied. Wij bieden leuke arrangementen met fiets en wandelroutes.
Onze herberg ligt midden in het pittoreske dorpje Anloo. Anloo is bekend vanwege de Magnuskerk en de prachtige omgeving midden in het Drentsche Aa gebied. Wij bieden leuke arrangementen met fiets- en wandelroutes.
Eethuis voor Allen is een gezellig restaurant aan de Brink in Zuidlaren. Wij laten u genieten van zowel streekgerechten als gerechten met een internationaal karakter.
Eethuis voor Allen is een gezellig restaurant aan de Brink in Zuidlaren. Wij laten u genieten van zowel streekgerechten als gerechten met een internationaal karakter. Schuif gezellig aan om in een nostalgische sfeer te proeven van de met streekproducten bereide gerechten. Wij werken uitsluitend met verse producten die we met veel zorg en liefde vakkundig voor u klaar maken. U kunt bij ons heerlijk lunchen en dineren, maar ook gewoon gezellig een borrel komen drinken. Wij hebben een groot terras, waar u lekker in de zon kunt genieten.
Al in de jaren ’20 van de vorige eeuw stond op de plek van onze huidige restaurant een hotel-restaurant: Hotel Enting. Met uitzicht op de befaamde Zuidlaardermarkt en aan de rechterkant van het pand nog een grote schuur waar men varkens woog in die tijd. Al jaren is het pand een belangrijke ontmoetingsplaats voor bezoekers en handelaren van de beroemde Zuidlaardermarkt.
Wat kunnen wij u over ons vertellen? Het huidige pand werd in 1986 gebouwd en in de winter van 2015/2016 compleet verbouwd en gerenoveerd om aan de actuele eisen en wensen te voldoen. Met ons restaurant Eethuis voor Allen proberen we de nostalgische sfeer van weleer terug te halen. Onze keukenbrigade werkt uitsluitend met verse producten die we met veel zorg en liefde vakkundig voor u bereiden. Wij gebruiken in onze gerechten veel streekproducten, omdat we het fijn vinden om u te laten proeven van al het lekkers dat Drenthe én Groningen te bieden hebben.
Wij zijn onderdeel van de Martini Hotel Group: een diverse groep met hotels, hostels en restaurants in het noorden van Nederland. Tot onze groep behoren ook:
Brinkhotel Zuidlaren
Martini Hotel Groningen
Restaurant Weeva Groningen
Bud Gett Hostels Groningen
Taveerne Rabenhaupt Groningen
De Rietschans Haren
EETHUIS VOOR ALLEN Centraal gelegen tussen Assen en Groningen
Eeserhof, een heus familiebedrijf, met mooie terrassen, een sfeervolle brasserie, een gezellig restaurant en 18 ruime hotelkamers.
Kom genieten van echte Drentse gastvrijheid en gemoedelijkheid!
De kamers van Eeserhof zijn deels gelegen op de begane grond, deels op de eerste verdieping. De kamers op de begane grond hebben een eigen terrasje. De kamers op de eerste verdieping een Frans balkon.
Eeserhof is een rolstoelvriendelijk bedrijf, beschikt over een mindervalidentoilet en heeft een aantal kamers ingericht voor mindervaliden.
Gelegen in de jachthaven van Midlaren aan de rustige zuidoevers van het Zuidlaardermeer ligt het paviljoen Meerzicht, gebouwd in 1932 met schitterend uitzicht over het Zuidlaardermeer.
Gelegen in de jachthaven van Midlaren aan de rustige zuidoevers van het Zuidlaardermeer ligt het paviljoen, gebouwd in 1932. Vanaf het royale terras kunt u genieten van het schitterende uitzicht over het Zuidlaardermeer met de mooiste zonsondergang. Ook in het Paviljoen is het goed vertoeven wanneer de houtkachel brandt en u in een van de fauteuils heerlijk kunt genieten van een goeie borrel. Bij ons kunt u terecht voor lekkere verse koffie met verschillende soorten gebak, een gezonde lunch, een gezellige borrel of een fijn diner. De menukaart biedt een uitgebreide keuze van verse gerechten op een eerlijke wijze bereid. Een gerecht met een goed verhaal smaakt beter. Niet alleen omdat het beter voelt maar ook omdat de herkomst van ingredienten bepalend is voor de kwaliteit. We maken daarom zoveel mogelijk gebruik van regionale, duurzame, biologische en fair trade producten die beter zijn voor mens, dier en milieu.
In het mooiste stukje van Drenthe, midden in de bosrijke omgeving van Gasselte, vindt u restaurant ‘t Hemelriek. Bij veel mensen bekend als de perfecte plaats om ‘s zomers je handdoek op het zand […]
In het mooiste stukje van Drenthe, midden in de bosrijke omgeving van Gasselte, vindt u restaurant ‘t Nije Hemelriek. Bij veel mensen bekend als de perfecte plaats om ‘s zomers je handdoek op het zand neer te leggen en te genieten van zon, water en strand. Maar ‘t Nije Hemelriek biedt meer. Veel meer.
Een familiefeest, personeelsuitje, of een andere groepsactiviteit? Bij ’t Nije Hemelriek bent u aan het juiste adres. Wij bieden u een gevarieerd aanbod van arrangementen. Binnen in ons gezellige restaurant en buiten in de prachtige bosrijke omgeving.
‘Wat een verrassing’! Dat horen we iedere keer opnieuw, wanneer nieuwkomers uit het hele land en buitenland ons restaurant ontdekken en genieten van deze unieke plek.
Maar ‘t Nije Hemelriek is ook een prima plek om weer terug te komen voor jong en oud, van een kleine lunch, tot een spetterend feest, het kan allemaal verzorgd worden.
Rikus is een thuis voor iedereen die van rust, natuur en culinair genieten houdt. Rikus is letterlijk verbonden met buiten.
Bij Landhuishotel Restaurant Rikus ligt een hectare moestuin waarop wij de Groenten van Rikus telen.
De Rietschans is prachtig gelegen aan het Paterwoldsemeer. Wij zijn een gastvrij en verrassend veelzijdig horecabedrijf. Met een groot terras aan het water, een à la carte restaurant met open keuken, een proeflokaal voor bier en wijn, drie bars, vijf zalen, verschillende veranda’s en een aanlegsteiger biedt De Rietschans voor iedereen passende mogelijkheden.
Lunchkaart
U kunt bij ons het hele jaar terecht voor een heerlijke lunch met uitzicht op het water. Wij bieden u een uitgebreide en gevarieerde lunchkaart. Uiteraard werken wij uitsluitend met dagverse producten.
Dinerkaart
Iedere dag gaat onze keukenbrigade in De Rietschans de uitdaging aan om voor u een heerlijk diner te bereiden. Daarbij werken we uitsluitend met dagverse vis, vlees en groenten. Wij adviseren u hierbij graag over de bijpassende dranken.
Eet u vegetarisch, lactose- of glutenvrij, volgt u een bepaald dieet of heeft u een allergie, dan kunnen wij hier uiteraard rekening mee houden. Geef het wel even aan bij de reservering.
Sloep huren Even lekker uitwaaien? Bij ons kunt u ook een sloep huren om met vrienden of familie het Paterswoldsemeer op te gaan. Vaar over het Paterswoldsemeer en ontdek de rust en de prachtige natuur in het noorden van Drenthe.
Onze stoere e-sloepen bieden plaats aan 8 personen en zijn uitgerust met een elektromotor. Alle sloepen hebben lekkere kussens en een functionele rubberen stootrand.
Maximaal 8 personen
Sloephuur gecombineerd met picknickmand of lunch/diner
Op een fantastische locatie midden in het mooie esdorp Exloo bevindt zich Diner-Café Bussemaker. Een grand café van nu, maar met een vleugje stijl van sfeer van toen.
Proef de unieke sfeer:
– Terras met een mooi uitzicht op Exloo
– Stijlvolle serre
– Grand café met een vleugje stijl en sfeer van toen
– Lounge met heerlijke fauteuils en een stoere bank tot 30 personen
Een kopje koffie met een overheerlijk stukje huisgemaakte appeltaart na een wandeling in het bos, een lekkere rosé-wijn op een warme zomeravond, onder het genot van een hapje en drankje genieten van een openluchtconcert, na een vermoeiend fietstochtje genieten van een overheerlijk diner, een compleet verzorgde familiedag, een zakenlunch of een bruiloft. Het is allemaal mogelijk bij Terras Restaurant Poolshoogte, een unieke locatie in de boswachterij van Odoorn.
Begin 2009 werd de grond uitgegraven voor de bouw van het nieuwe Terras Restaurant. Inmiddels zijn de bouwwerkzaamheden afgerond en staat er een modern gebouw met een knipoog naar het verleden.
In de na-zomer van 2009 heeft het geheel vernieuwde Terras Restaurant haar deuren geopend.
Wilt u romantisch trouwen, gezellig uit eten, sfeervol borrelen in de avondzon, uitrusten na een boswandeling met een heerlijk kopje koffie? Of bent u op zoek naar een passende locatie voor uw familie- of bruiloftsfeest, reunie, vergadering of bedrijfsuitje?
Ons Restaurant biedt u niet alleen een ruime keuze uit onze menukaart. Uitgebreide buffetten en steengrillen in een Toscaanse ambiance bevelen wij ook van harte bij u aan. Buffetten en keuzemenu’s mag u in overleg met ons samenstellen. Van vis tot vlees én vegetarisch.
Ons café restaurant bedrijf is gelegen aan de brink in Noord-Sleen. Een comfortabel, ruim opgezet etablissement in een prachtige omgeving in de nabijheid van andere pittoreske dorpjes en vele bezienswaardigheden. U kunt genieten van een prachtig uitzicht op de karakteristieke boerderijen. In het café, of op het terras, kunt u genieten van een lekker drankje en een klein hapje eten van de lunchkaart. Café restaurant zaal Wielens heeft een gezellig restaurant met een hollandse keuken, die garant staat voor een goede smaak. Daarnaast beschikt café restaurant zaal Wielens over meerdere zalen, waar bijvoorbeeld grote en kleine partijen, zoals bruiloften, familiefeestjes, vergaderingen en verschillende soorten buffetten georganiseerd kunnen worden. Het prachtige dorp Noord-Sleen ligt vlak bij de autoweg 381 Emmen-Drachten, zo’n 8 kilometer vanaf Emmen.
Cosineros is Spaans voor koks. Deze staan in onze keuken waar ze naar hartelust koken met de beste ingrediënten: dagverse groenten, mooi vlees, verse vis. Daarbij plukken zij kruiden in de eigen kruidentuin, maken zelfgetrokken bouillon en sauzen of bakken een taart. Zij gaan creatief om met wat er in de koeling op voorraad is. Dan zijn de ‘Cosineros ‘ op hun best, dat vinden ze leuk om te doen en DAT proef je!
Marc & Nies hebben een speciale band met Zuid-Amerika en Argentinië in het bijzonder. Zij zijn er meerdere malen voor kortere en/of langere periodes geweest. Hun (schoon)zus woont in Argentinië en Zuid-Amerika is een prachtig Spaanstalig continent dat hun hart gestolen heeft.
Ook heeft Marc jarenlang onder de noemer Theatrale Catering Cosineros feesten en partijen opgeluisterd met mooi eten en leuke typetjes.
Cosineros, een plek van pure horeca, een eerlijke keuken, waar veel kan en mag, een grap en een grol, een warme plek om lekker te kunnen zijn die om al deze redenen de naam ‘COSINEROS’ dragen!
Onze herberg ligt midden in het pittoreske dorpje Anloo. Anloo is bekend vanwege de Magnuskerk en de prachtige omgeving midden in het Drentsche Aa gebied. Wij bieden leuke arrangementen met fiets- en wandelroutes.
Eethuis voor Allen is een gezellig restaurant aan de Brink in Zuidlaren. Wij laten u genieten van zowel streekgerechten als gerechten met een internationaal karakter. Schuif gezellig aan om in een nostalgische sfeer te proeven van de met streekproducten bereide gerechten. Wij werken uitsluitend met verse producten die we met veel zorg en liefde vakkundig voor u klaar maken. U kunt bij ons heerlijk lunchen en dineren, maar ook gewoon gezellig een borrel komen drinken. Wij hebben een groot terras, waar u lekker in de zon kunt genieten.
Al in de jaren ’20 van de vorige eeuw stond op de plek van onze huidige restaurant een hotel-restaurant: Hotel Enting. Met uitzicht op de befaamde Zuidlaardermarkt en aan de rechterkant van het pand nog een grote schuur waar men varkens woog in die tijd. Al jaren is het pand een belangrijke ontmoetingsplaats voor bezoekers en handelaren van de beroemde Zuidlaardermarkt.
Wat kunnen wij u over ons vertellen? Het huidige pand werd in 1986 gebouwd en in de winter van 2015/2016 compleet verbouwd en gerenoveerd om aan de actuele eisen en wensen te voldoen. Met ons restaurant Eethuis voor Allen proberen we de nostalgische sfeer van weleer terug te halen. Onze keukenbrigade werkt uitsluitend met verse producten die we met veel zorg en liefde vakkundig voor u bereiden. Wij gebruiken in onze gerechten veel streekproducten, omdat we het fijn vinden om u te laten proeven van al het lekkers dat Drenthe én Groningen te bieden hebben.
Wij zijn onderdeel van de Martini Hotel Group: een diverse groep met hotels, hostels en restaurants in het noorden van Nederland. Tot onze groep behoren ook:
Brinkhotel Zuidlaren
Martini Hotel Groningen
Restaurant Weeva Groningen
Bud Gett Hostels Groningen
Taveerne Rabenhaupt Groningen
De Rietschans Haren
EETHUIS VOOR ALLEN Centraal gelegen tussen Assen en Groningen
Eeserhof, een heus familiebedrijf, met mooie terrassen, een sfeervolle brasserie, een gezellig restaurant en 18 ruime hotelkamers.
Kom genieten van echte Drentse gastvrijheid en gemoedelijkheid!
De kamers van Eeserhof zijn deels gelegen op de begane grond, deels op de eerste verdieping. De kamers op de begane grond hebben een eigen terrasje. De kamers op de eerste verdieping een Frans balkon.
Eeserhof is een rolstoelvriendelijk bedrijf, beschikt over een mindervalidentoilet en heeft een aantal kamers ingericht voor mindervaliden.
Gelegen in de jachthaven van Midlaren aan de rustige zuidoevers van het Zuidlaardermeer ligt het paviljoen, gebouwd in 1932. Vanaf het royale terras kunt u genieten van het schitterende uitzicht over het Zuidlaardermeer met de mooiste zonsondergang. Ook in het Paviljoen is het goed vertoeven wanneer de houtkachel brandt en u in een van de fauteuils heerlijk kunt genieten van een goeie borrel. Bij ons kunt u terecht voor lekkere verse koffie met verschillende soorten gebak, een gezonde lunch, een gezellige borrel of een fijn diner. De menukaart biedt een uitgebreide keuze van verse gerechten op een eerlijke wijze bereid. Een gerecht met een goed verhaal smaakt beter. Niet alleen omdat het beter voelt maar ook omdat de herkomst van ingredienten bepalend is voor de kwaliteit. We maken daarom zoveel mogelijk gebruik van regionale, duurzame, biologische en fair trade producten die beter zijn voor mens, dier en milieu.
In het mooiste stukje van Drenthe, midden in de bosrijke omgeving van Gasselte, vindt u restaurant ‘t Nije Hemelriek. Bij veel mensen bekend als de perfecte plaats om ‘s zomers je handdoek op het zand neer te leggen en te genieten van zon, water en strand. Maar ‘t Nije Hemelriek biedt meer. Veel meer.
Een familiefeest, personeelsuitje, of een andere groepsactiviteit? Bij ’t Nije Hemelriek bent u aan het juiste adres. Wij bieden u een gevarieerd aanbod van arrangementen. Binnen in ons gezellige restaurant en buiten in de prachtige bosrijke omgeving.
‘Wat een verrassing’! Dat horen we iedere keer opnieuw, wanneer nieuwkomers uit het hele land en buitenland ons restaurant ontdekken en genieten van deze unieke plek.
Maar ‘t Nije Hemelriek is ook een prima plek om weer terug te komen voor jong en oud, van een kleine lunch, tot een spetterend feest, het kan allemaal verzorgd worden.
Een zeer luxe groepsaccommodatie met luxe overnachtingsmogelijkheid voor maximaal 32 personen, All In! (en dat is uniek!) Inclusief opgemaakte bedden, Bad- en Keukenlinnen, Rituals Douchegel, Shampoo en zeep, ook Energie, Water en Eindschoonmaak zijn…
Een zeer luxe groepsaccommodatie met luxe overnachtingsmogelijkheid voor maximaal 32 personen, All In! (en dat is uniek!) Inclusief opgemaakte bedden, Bad- en Keukenlinnen, Rituals Douchegel, Shampoo en zeep, ook Energie, Water en Eindschoonmaak zijn inbegrepen in de aantrekkelijke totaalprijs. De gelagkamer is een grote (100 m2), smaakvol ingerichte huiskamer met een behaaglijk te verwarmen natuurstenen vloer, een nostalgische bruincafébar, lederen loungehoeken waarvan één met grootbeeld TV en dvd-speler en een eethoek voor 20+ personen. De begane grond is met 3 kamers en 2 badkamers met douche, toilet en wastafel eveneens toegankelijk voor hen die slecht ter been zijn. De mahonietrap leidt via de vide naar 5 slaapkamers, elk met eigen sanitair en nog een aparte speelruimte met o.a. Nintendo Wii. De luxe boxspring bedden zijn reeds voor u opgemaakt, de slaapvertrekken zijn voorzien van cv. Verder een volledig uitgeruste keuken met fornuis, Amerikaanse koelkast (ijsblokjes en koel water!) en vaatwasser. Ontbijt-, lunch-, dinerwensen en maatwerkarrangementen zijn optioneel. Ook te huur als bruiloft-, feest- of vergaderlocatie. Buiten een groot terras (80 m2) met prachtig weidse uitzichten en een groot (2.000 m2) speelgazon met ‘s zomers een hangmat en een buitenbad. Box, kinderbedje, twee kinderstoelen, buitenmeubilair, (strip)boeken, films, wifi en diverse spellen (Nintendo, binnen en buiten) zijn onbeperkt en vrij beschikbaar.
Onze herberg ligt midden in het pittoreske dorpje Anloo. Anloo is bekend vanwege de Magnuskerk en de prachtige omgeving midden in het Drentsche Aa gebied. Wij bieden leuke arrangementen met fiets en wandelroutes.
Onze herberg ligt midden in het pittoreske dorpje Anloo. Anloo is bekend vanwege de Magnuskerk en de prachtige omgeving midden in het Drentsche Aa gebied. Wij bieden leuke arrangementen met fiets- en wandelroutes.
Een accommodatie ingericht naar de eisen van deze tijd, met de gemoedelijkheid van vroeger en waar u kunt rekenen op persoonlijke aandacht. Met andere woorden; bij ons kunt u genieten van ouderwetse gastvrijheid, rust, […]
Een accommodatie ingericht naar de eisen van deze tijd, met de gemoedelijkheid van vroeger en waar u kunt rekenen op persoonlijke aandacht. Met andere woorden; bij ons kunt u genieten van ouderwetse gastvrijheid, rust, ruimte en natuur.
De Aquamarijn is gevestigd in een oude Drentse boerderij met hiernaast een verbouwd stookhok en een mini camping en is landelijk gelegen langs vis en vaarwater en met talrijke fiets en wandel routes.
Het voormalige woonadres van Vincent van Gogh (Nieuw Amsterdam) en de enige stad in Drenthe met een kasteel (Coevorden) worden met elkaar verbonden door het Stieltjeskanaal. Aan dit vis- en vaarwater, op slechts 8 km van Emmen, bevind zich ons karakteristieke Landhotel Aquamarijn.
De Aquamarijn is gevestigd in een oude Drentse boerderij met hiernaast een verbouwd stookhok en een mini-camping en is landelijk gelegen langs vis- en vaarwater en met talrijke fiets- en wandelroutes.
Villapark de Hondsrug – Puur Exloo -Landgoed Hunzebergen Villapark de Hondsrug verrast u met ongekende mogelijkheden voor een fantastische vakantie. Op de Drentse Hondsrug, tussen bos en heide, staan onze ruime villa’s waarvan een […]
Villapark de Hondsrug – Puur Exloo -Landgoed Hunzebergen
Villapark de Hondsrug verrast u met ongekende mogelijkheden voor een fantastische vakantie. Op de Drentse Hondsrug, tussen bos en heide, staan onze ruime villa’s waarvan een aantal met sauna. Hiervandaan loopt u zo naar het openluchtzwembad op het landgoed. Ook kunt u bij het naastgelegen hotel (tegen betaling) gebruik maken van de fitnesszaal, het ontbijt, het diner, de brasserie en het Beauty en Wellness Centre.
Het park is ook uitermate geschikt voor mensen die van actie houden. Sla een balletje op de midgetgolf- en tennisbaan op het park óf op de golfbaan vlakbij. Ga gezellig bowlen. Bezoek Speelstad Oranje, Plopsaland, het TT-circuit Assen, Dierenpark Emmen of het indrukwekkende herinneringscentrum Kamp Westerbork. Een eigen wandel- of fietstocht uitstippelen langs de historische dorpjes, een bezoek aan het schilderachtige museumdorp Orvelte en de hunebedden in Borger zijn óók echte aanraders. Kortom: kom tot rust in een prachtige omgeving waar vele wegen u zullen verrassen!
De villa’s
Algemeen
Er zijn vijf verschillende type villa’s die op ruime kavels staan van circa 500 tot 1000 m². De villa’s beschikken allen over een royale, netjes aangelegde en onderhouden, tuin met terras. Het uitrustingsniveau van de woningen is hoog.
Comfort en luxe zijn de uitgangspunten die wij hanteren bij de inrichting van de villa’s. Alle villa’s zijn rookvrij!
De Borgervilla 6 personen
De Borgervilla is een ruime 6 persoonswoning. Vanuit de hal komt u in het woongedeelte. De woonkamer is royaal en beschikt over comfortabel meubilair. De houtkachel zorgt voor extra sfeer op een kille najaars- of winteravond. Vanzelfsprekend is er een televisie en DVD-speler aanwezig. De keuken is voorzien van de benodigde apparatuur zoals een oven, magnetron, koel-vriescombinatie en een vaatwasser. De ruime eettafel biedt garantie voor gezellige maaltijden of spel- momenten. De bijkeuken biedt ruimte voor de wasmachine en wasdroger. Vanuit de woonkamer bieden openslaande tuindeuren toegang tot het terras en de tuin.
Op de verdieping is een drietal slaapkamers aanwezig met elk een tweetal box-spring bedden en kastruimte. De badkamer beschikt naast een toilet over een douche en in een aantal gevallen een ligbad.
De Boerderijvilla 6 en 8 personen
De luxueus ingerichte riante woningen van het type Boerderij zijn er in twee varianten, de 6- en de 8-persoons. De architect heeft zich laten inspireren door de authentieke Drentse boerderijen.
De 6-persoons Boerderijvilla’s zijn als volg ingedeeld: De royale hal is de centrale ontvangst. Vanuit hier kunt u naar het toilet, de verdieping en het woongedeelte. Het woongedeelte bestaat uit een royale living met luxe fauteuils en bankstellen. Uiteraard ontbreken de flatscreen televisie en de DVD-speler niet . De aanwezige houtkachel staat garant voor gezellige momenten als het buiten koud is. Vanuit de woonkamer is er toegang tot de slaapkamer met eigen badkamer op de begane grond. De badkamer beschikt over een douche, wastafel en toilet.
De keuken is voorzien van diverse inbouwapparatuur zoals een koelkast (met vriesruimte), vaatwasser en (combi)magnetron. Daarnaast is er een gaskookplaat met oven. In de eethoek is een royale tafel aanwezig voor gezellige eet- en spelmomenten. Vanuit de kamer biedt een schuifpui toegang tot het royale terras wat deels overdekt is. Tenslotte is op de begane grond een bijkeuken aanwezig met daarin een wasmachine en wasdroger.
De verdieping beschikt over een tweetal tweepersoonskamers met voldoende kastruimte. De badkamer is ruim en is voorzien van een ligbad, douche, toilet en wastafel. Tevens is een tweepersoons infrarood sauna aanwezig. Tenslotte is er op de verdieping nog een separaat toilet.
De 8-persoons Boerderijvilla’s zijn als volg ingedeeld: De royale hal is de centrale ontvangst. Vanuit hier kunt u naar het toilet, de verdieping en het woongedeelte. Het woongedeelte bestaat uit een royale living met luxe fauteuils en bankstellen. Uiteraard ontbreken de flatscreen televisie en de DVD-speler niet . De aanwezige houtkachel staat garant voor gezellige momenten als het buiten koud is. Vanuit de woonkamer is er toegang tot de slaapkamer met eigen badkamer op de begane grond. De badkamer beschikt over een douche, wastafel en toilet.
De keuken is voorzien van diverse inbouwapparatuur zoals een koelkast (met vriesruimte), vaatwasser en (combi)magnetron. Daarnaast is er een gaskookplaat met oven. In de eethoek is een royale tafel aanwezig voor gezellige eet- en spelmomenten. Vanuit de kamer bieden openslaande tuindeuren toegang tot het royale terras wat deels overdekt is. Tenslotte is op de begane grond een bijkeuken aanwezig met daarin een wasmachine en wasdroger.
De verdieping beschikt over een drietal tweepersoonskamers met voldoende kastruimte. De badkamer is ruim en is voorzien van een ligbad, douche, toilet en wastafel. Tevens is een tweepersoons infrarood sauna aanwezig. Tenslotte is er op de verdieping nog een separaat toilet.
De Bosvilla 6 en 8 personen
De statige Bosvilla, die ook wel veel weg heeft van een zogenaamde ‘notariswoning’, is er in twee varianten, de 6- en de 8-persoons. Deze comfortabel ingerichte ruime woningen ademen de sfeer uit van rust en ontspanning.
De 6-persoons Bosvilla’s beschikken over een royale hal met direct toegang tot de slaapkamer op de begane grond, het toilet en het woongedeelte. Het woongedeelte beschikt over een royale gezellige keuken met eettafel. Hier beleeft u het gevoel van de authentieke ‘woonkeuken’. De woonkamer is gezellig knus voorzien van een houtkachel, comfortabel zitmeubilair en uiteraard een flatscreen televisie met DVD-speler. De grote schuifpui geeft toegang tot een royaal, deels overdekt, terras. De bijkeuken biedt ruimte aan de wasmachine en wasdroger. De twee persoons-slaapkamer op de begane grond beschikt over een eigen badkamer met douchecabine, wastafel en toilet.
Op de verdieping is een tweetal tweepersoonsslaapkamers aanwezig waarvan één zelfs met ruime inloopkast. De badkamer beschikt over een ligbad, douchecabine, wastafelmeubel en een tweepersoons infrarood sauna. Op de overloop is nog een extra toilet aanwezig.
De 8-persoons Bosvilla’s beschikken over een royale hal met direct toegang tot de slaapkamer op de begane grond, het toilet en het woongedeelte. Het woongedeelte beschikt over een royale gezellige keuken met eettafel. Hier beleeft u het gevoel van de authentieke ‘woonkeuken’. De woonkamer is gezellig knus voorzien van een houtkachel, comfortabel zitmeubilair en uiteraard een flatscreen televisie met DVD-speler. De grote schuifpui geeft toegang tot een royaal, deels overdekt, terras. De bijkeuken biedt ruimte aan de wasmachine en wasdroger. De twee persoons-slaapkamer op de begane grond beschikt over een eigen badkamer met douchecabine, wastafel en toilet.
Op de verdieping is een drietal tweepersoonsslaapkamers aanwezig waarvan één zelfs met ruime inloopkast. De badkamer beschikt over een ligbad, douchecabine, wastafelmeubel en een tweepersoons infrarood sauna. Op de overloop is nog een extra toilet aanwezig.
De indeling van de woningen kan onderling in detail verschillen. Bij het boeken kunt u uw voorkeur aangeven voor draadloos internet, extra televisie op de slaapkamer(s) et cetera. Ook is in een aantal villa’s uw huisdier van harte welkom. Het spreekt voor zich dat u ook kunt boeken voor minder dan 6 of 8 personen.
Betreffende de verhuurbedragen vinden wij dat u in één oogopslag moet kunnen zien wat u betaalt. Daarom zijn alle vermelde verhuurprijzen inclusief de kosten voor bedlinnen, keukentextiel en badkamer handdoeken. Dat geldt ook voor de parklasten, de schoonmaakkosten, de kosten voor voorkeursboeking en reserveringskosten. Het enige dat niet in de prijs is verwerkt en derhalve extra wordt berekend is de toeristenbelasting. Die kosten worden door de Gemeente Borger-Odoorn vastgesteld en moeten apart worden vermeld. Het tarief bedraagt € 1,- per persoon per nacht.
De prijzen die op deze website zijn vermeld kennen dus verder geen verrassingen. Eén duidelijke All-in verhuurprijs voor uw All-in vakantieplezier.
Wat wij u bieden is een sfeervol en comfortabel appartement, volop privacy, een ontbijt met eigengemaakte producten, afgestemd op uw wensen. Huisdieren zijn van harte welkom.
Wat wij u bieden is een sfeervol en comfortabel appartement, volop privacy, een ontbijt met eigengemaakte producten, afgestemd op uw wensen. Huisdieren zijn van harte welkom.
Gastenhuis de Veenstraal ligt op 29 km van Groningen en op 44 km van Emden. Het biedt huisdiervriendelijke accommodatie in Gieterveen. De accommodatie ligt op 20 km van Assen en biedt uitzicht op de […]
Gastenhuis de Veenstraal ligt op 29 km van Groningen en op 44 km van Emden. Het biedt huisdiervriendelijke accommodatie in Gieterveen. De accommodatie ligt op 20 km van Assen en biedt uitzicht op de tuin. Er is gratis privéparkeergelegenheid.
Het Gastenhuis beschikt over een zithoek en een kitchenette met een oven en een koelkast. U vindt er ook een flatscreen-tv. Gastenhuis de Veenstraal biedt gratis WiFi in alle ruimtes.
Hotel Hoeve de Vredenhof, is modern en luxe, met persoonlijke aandacht voor u als gast en met de faciliteiten van een hotel. De kamers zijn ruim en hebben ieder een eigen moderne badkamer.
Hotel Hoeve de Vredenhof, is modern en luxe, met persoonlijke aandacht voor u als gast en met de faciliteiten van een hotel. De kamers zijn ruim en hebben ieder een eigen moderne badkamer. Onze B&B/Hotel is ook geschikt voor een langere vakantie en voor vrienden- of familiedagen.
Onze Bed en Breakfast/Hotel is gelegen in Drenthe, direct aan het Pieterpad, midden in het centrum van het gezellige dorp Zuidlaren. De bijzonder mooie omgeving is bij uitstek geschikt voor wandelaars en fietsers. Daarom bieden wij ook geheel verzorgde wandel- en fietsvakanties aan.
Ook voor een zakelijk verblijf bent u bij ons op het juiste adres. Internet (Wifi) bieden wij gratis tot uw beschikking.
Er is ruime parkeermogelijkheid achter de B&B. Uw fiets of motor kunt u (gratis) binnen stallen.
Het ontbijt is zoals u het graag hebben wilt. Elke morgen serveren wij ons eigen vers gebakken brood, verse jus d’orange en zorgen onze kippen voor de kakelverse eitjes.
U kunt gebruik maken van de zittuin met oude fruitbomen en een groot terras.
De Violier beschikt nu over 4 kamers, een gezellige tuin met vijver en terrasjes. 3 Kamers zijn in juli 2010 gebouwd in een bestaande schuur, naast onze woning. U kunt ontbijten op uw kamer […]
De Violier beschikt nu over 4 kamers, een gezellige tuin met vijver en terrasjes.
3 Kamers zijn in juli 2010 gebouwd in een bestaande schuur, naast onze woning. U kunt ontbijten op uw kamer of bij mooi weer in de tuin, in de boomgaard.
Elke morgen staat er een goed gevulde mand voor u klaar. Op de kamer kunt u zelf uw eigen kopje koffie en thee zetten en er is een koelkast aanwezig.
Inmiddels is ook onze 4e kamer gereed. Dit is de “witte” kamer en bevindt zich in het privé-gedeelte van de woonboerderij. Voor deze kamer gelden dezelfde faciliteiten.
B&B Schipborg ligt in een rustige en bosrijke omgeving in het Nationaal Park De Drentsche Aa. Er zijn uitgebreide fiets- en wandelmogelijkheden, de populaire wandelroute Het Pieterpad loopt vlak vlak langs de accommodatie. Het […]
B&B Schipborg ligt in een rustige en bosrijke omgeving in het Nationaal Park De Drentsche Aa.
Er zijn uitgebreide fiets- en wandelmogelijkheden, de populaire wandelroute Het Pieterpad loopt vlak vlak langs de accommodatie.
Het huis heeft een eigen gasteningang, er is een aparte keuken met koelkast waar zelf koffie en thee gemaakt kan worden.
Er is een eigen woon- en eetkamer voor de gasten, er kan gratis gebruik gemaakt worden van draadloos internet en buitenterrassen.
Alle kamers bevinden zich op de begane grond.
Er zijn in totaal 3 kamers:
1 kamer met twee eenpersoonsbedden
1 kamer met een tweepersoonsbed
1 kamer met een eenpersoonsbed.
Elke kamer beschikt over een eigen badkamer.
U bent welkom van ± 16.00 uur tot de volgende ochtend ± 10.00 uur.
In de gehele woning mag niet gerookt worden en huisdieren zijn niet
toegestaan.
Romantisch en sfeervol ingericht recreatie-terrein met oog voor Detail. Gericht op het Luxe overnachten in eigen kampeermiddel (17 ruime plaatsen) of in één van onze bijzondere Accommodaties zoals een Romantische Pipowagen, Luxe Glamping-House en […]
Romantisch en sfeervol ingericht recreatie-terrein met oog voor Detail.
Gericht op het Luxe overnachten in eigen kampeermiddel (17 ruime plaatsen) of in één van onze bijzondere Accommodaties zoals een Romantische Pipowagen, Luxe Glamping-House en 2 Glamour Tree Houses (boomvilla’s)
Complete stilte in het bos. Dat is overnachten in bed and breakfast Landgoed de Braak. In de voormalige boswachterswoning is een gedeelte als B&B beschikbaar voor twee personen. Stil slapen en ‘s morgens een […]
Complete stilte in het bos. Dat is overnachten in bed and breakfast Landgoed de Braak. In de voormalige boswachterswoning is een gedeelte als B&B beschikbaar voor twee personen. Stil slapen en ‘s morgens een heerlijk ontbijt.
Het beschikt over 3 groepsaccommodaties : De Stal tot 42 personen , de Deel tot 25 personen of de Boerderij tot 70 personen. Verder is de camping ingericht voor groepskamperen
Het beschikt over 3 groepsaccommodaties :
De Stal tot 42 personen , de Deel tot 25 personen of de Boerderij tot 70 personen.
Verder is de camping ingericht voor groepskamperen:
De Groepsglamping tot 40 personen met 2 slaaptenten en een woontent, deGlampcamp met kleine slaaptenten en een safari woontentof het gewone groepskamperen.
Tevens nog bij te huren 2 Kapschuurlodges voor 4 personen.
Dus voor iedere groep een passend verblijfsmogelijkheid .
Camping de Hondsrug ligt midden in het natuurgebied de Hondsrug, tegen het Nationaal Park Drentsche Aa en is dé familiecamping van Drenthe. Onze camping met overdekt zwembad biedt voor het hele gezin veel vakantieplezier. […]
Camping de Hondsrug ligt midden in het natuurgebied de Hondsrug, tegen het Nationaal Park Drentsche Aa en is dé familiecamping van Drenthe. Onze camping met overdekt zwembad biedt voor het hele gezin veel vakantieplezier.
Bij ons kunt u niet alleen heerlijk kamperen. Bij ons huurt u ook een stacaravan, chalet of bungalowtent. Vooral is de Hondsrug een gezellige camping waar het hele gezin heel veel plezier beleeft.
Camping Zwanemeer is een gezellige, gastvrije familiecamping. Een camping met ruime kampeerplaatsen, veel comfort en een persoonlijke benadering. Kinderen vermaken zich bij ons opperbest; ze kunnen bijvoorbeeld naar hartenlust spelen in een van de […]
Camping Zwanemeer is een gezellige, gastvrije familiecamping. Een camping met ruime kampeerplaatsen, veel comfort en een persoonlijke benadering.
Kinderen vermaken zich bij ons opperbest; ze kunnen bijvoorbeeld naar hartenlust spelen in een van de speeltuintjes op het terrein, meedoen aan het avontuurlijke recreatieprogramma of lekker spetteren in het direct naast de camping gelegen verwarmde openluchtzwembad (voor onze toeristische gasten gratis toegankelijk). Tevens hebben wij ook camperfaciliteiten.
In het bosrijke zuidoosten van Drenthe vindt u bungalowpark Landal Aelderholt. Het is hier heerlijk ontspannen, uw bungalow ligt midden in de natuur. Landal Aelderholt is de perfecte uitvalsbasis om de bosrijke omgeving te […]
In het bosrijke zuidoosten van Drenthe vindt u bungalowpark Landal Aelderholt. Het is hier heerlijk ontspannen, uw bungalow ligt midden in de natuur. Landal Aelderholt is de perfecte uitvalsbasis om de bosrijke omgeving te verkennen. Samen een wandeling maken in de Mepperdennen of met het hele gezin fietsen langs de heidevelden. Samen eropuit in de natuur. Na een dag in de frisse lucht komt u heerlijk tot rust bij de open haard in uw bungalow. En de kinderen, die vermaken zich urenlang in het indoorspeelparadijs.
De mini-camping beschikt over ruime staanplaatsen die allen zijn voorzien van stroom (6 amp. en 16 amp.). De camping bevind zich op een mooi en vlak groen grasveld. Vanaf hier heeft u een prachtig […]
De mini-camping beschikt over ruime staanplaatsen die allen zijn voorzien van stroom (6 amp. en 16 amp.). De camping bevind zich op een mooi en vlak groen grasveld. Vanaf hier heeft u een prachtig uitzicht op de molen! Deze grote korenwindmolen is nog geregeld in bedrijf. Als campinggast heeft u hier gratis toegang tot. Het grasveld is bovendien een prachtig decor voor recreatieve activiteiten.
Voorzieningen
De camping beschikt over goede vernieuwde sanitaire voorzieningen. Er is een apart heren- en damestoilet, evenals een heren- en damesdouche. Bovendien zijn deze voorzieningen gegarandeerd legionella-vrij door controle van een erkend bestrijdingsbedrijf. Naast deze voorzieningen is er een strijkplank en een centrifuge ter beschikking voor de gasten. Tevens beschikt de mini-camping over een informatietafel met vele folders, fietsroutes en wetenswaardigheden over de omgeving.
Boerderij het Stroomdal is een rietgedekte boerderij met 6 slaapkamers. De boerderij is verdeelt in meerdere ruimtes met centraal de gezellige en sfeervolle groepsruimte. De boerderij is zeer geschikt van 10-20 personen. De zeer […]
Boerderij het Stroomdal is een rietgedekte boerderij met 6 slaapkamers. De boerderij is verdeelt in meerdere ruimtes met centraal de gezellige en sfeervolle groepsruimte. De boerderij is zeer geschikt van 10-20 personen. De zeer ruime tuin biedt plek voor sport en spel. De accommodatie is geschikt voor familie groepen,vriendengroepen, reunies,cursusgroepen.
De eigenaren zijn gastheer van het nationaal park De Drentsche Aa. Wij zorgen dat u een goed verblijf heeft in dit unieke gebied.
Divers spelmateriaal staan ter beschikking. volley(voet)bal veld, tafeltennis,klootschieten,schelter,glijbaan,schommels,stookplaats,dart. Tevens is het mogelijk fietsen te huren.
Een zeer luxe groepsaccommodatie met luxe overnachtingsmogelijkheid voor maximaal 32 personen, All In! (en dat is uniek!) Inclusief opgemaakte bedden, Bad- en Keukenlinnen, Rituals Douchegel, Shampoo en zeep, ook Energie, Water en Eindschoonmaak zijn…
Een zeer luxe groepsaccommodatie met luxe overnachtingsmogelijkheid voor maximaal 32 personen, All In! (en dat is uniek!) Inclusief opgemaakte bedden, Bad- en Keukenlinnen, Rituals Douchegel, Shampoo en zeep, ook Energie, Water en Eindschoonmaak zijn inbegrepen in de aantrekkelijke totaalprijs. De gelagkamer is een grote (100 m2), smaakvol ingerichte huiskamer met een behaaglijk te verwarmen natuurstenen vloer, een nostalgische bruincafébar, lederen loungehoeken waarvan één met grootbeeld TV en dvd-speler en een eethoek voor 20+ personen. De begane grond is met 3 kamers en 2 badkamers met douche, toilet en wastafel eveneens toegankelijk voor hen die slecht ter been zijn. De mahonietrap leidt via de vide naar 5 slaapkamers, elk met eigen sanitair en nog een aparte speelruimte met o.a. Nintendo Wii. De luxe boxspring bedden zijn reeds voor u opgemaakt, de slaapvertrekken zijn voorzien van cv. Verder een volledig uitgeruste keuken met fornuis, Amerikaanse koelkast (ijsblokjes en koel water!) en vaatwasser. Ontbijt-, lunch-, dinerwensen en maatwerkarrangementen zijn optioneel. Ook te huur als bruiloft-, feest- of vergaderlocatie. Buiten een groot terras (80 m2) met prachtig weidse uitzichten en een groot (2.000 m2) speelgazon met ‘s zomers een hangmat en een buitenbad. Box, kinderbedje, twee kinderstoelen, buitenmeubilair, (strip)boeken, films, wifi en diverse spellen (Nintendo, binnen en buiten) zijn onbeperkt en vrij beschikbaar.
Onze herberg ligt midden in het pittoreske dorpje Anloo. Anloo is bekend vanwege de Magnuskerk en de prachtige omgeving midden in het Drentsche Aa gebied. Wij bieden leuke arrangementen met fiets en wandelroutes.
Onze herberg ligt midden in het pittoreske dorpje Anloo. Anloo is bekend vanwege de Magnuskerk en de prachtige omgeving midden in het Drentsche Aa gebied. Wij bieden leuke arrangementen met fiets- en wandelroutes.
Een accommodatie ingericht naar de eisen van deze tijd, met de gemoedelijkheid van vroeger en waar u kunt rekenen op persoonlijke aandacht. Met andere woorden; bij ons kunt u genieten van ouderwetse gastvrijheid, rust, […]
Een accommodatie ingericht naar de eisen van deze tijd, met de gemoedelijkheid van vroeger en waar u kunt rekenen op persoonlijke aandacht. Met andere woorden; bij ons kunt u genieten van ouderwetse gastvrijheid, rust, ruimte en natuur.
De Aquamarijn is gevestigd in een oude Drentse boerderij met hiernaast een verbouwd stookhok en een mini camping en is landelijk gelegen langs vis en vaarwater en met talrijke fiets en wandel routes.
Het voormalige woonadres van Vincent van Gogh (Nieuw Amsterdam) en de enige stad in Drenthe met een kasteel (Coevorden) worden met elkaar verbonden door het Stieltjeskanaal. Aan dit vis- en vaarwater, op slechts 8 km van Emmen, bevind zich ons karakteristieke Landhotel Aquamarijn.
De Aquamarijn is gevestigd in een oude Drentse boerderij met hiernaast een verbouwd stookhok en een mini-camping en is landelijk gelegen langs vis- en vaarwater en met talrijke fiets- en wandelroutes.
De riante B&B bevindt zich in de monumentale boerderij Egberts Lent, te Nieuw Annerveen. Egberts Lent is gelegen aan de rand van het Hunzedal, met wandel- en fietsroutes die starten vanaf het erf.
De riante B&B bevindt zich in de monumentale boerderij Egberts Lent, te Nieuw Annerveen.
Egberts Lent is gelegen aan de rand van het Hunzedal, met wandel- en fietsroutes die starten vanaf het erf, maar ook de steden Groningen en Assen op slechts 20 autominuten.
Kortom op Egberts Lent kun je heerlijk tot rust komen, uitwaaien of cultuur opsnuiven in 1 van de steden.
Villapark de Hondsrug – Puur Exloo -Landgoed Hunzebergen Villapark de Hondsrug verrast u met ongekende mogelijkheden voor een fantastische vakantie. Op de Drentse Hondsrug, tussen bos en heide, staan onze ruime villa’s waarvan een […]
Villapark de Hondsrug – Puur Exloo -Landgoed Hunzebergen
Villapark de Hondsrug verrast u met ongekende mogelijkheden voor een fantastische vakantie. Op de Drentse Hondsrug, tussen bos en heide, staan onze ruime villa’s waarvan een aantal met sauna. Hiervandaan loopt u zo naar het openluchtzwembad op het landgoed. Ook kunt u bij het naastgelegen hotel (tegen betaling) gebruik maken van de fitnesszaal, het ontbijt, het diner, de brasserie en het Beauty en Wellness Centre.
Het park is ook uitermate geschikt voor mensen die van actie houden. Sla een balletje op de midgetgolf- en tennisbaan op het park óf op de golfbaan vlakbij. Ga gezellig bowlen. Bezoek Speelstad Oranje, Plopsaland, het TT-circuit Assen, Dierenpark Emmen of het indrukwekkende herinneringscentrum Kamp Westerbork. Een eigen wandel- of fietstocht uitstippelen langs de historische dorpjes, een bezoek aan het schilderachtige museumdorp Orvelte en de hunebedden in Borger zijn óók echte aanraders. Kortom: kom tot rust in een prachtige omgeving waar vele wegen u zullen verrassen!
De villa’s
Algemeen
Er zijn vijf verschillende type villa’s die op ruime kavels staan van circa 500 tot 1000 m². De villa’s beschikken allen over een royale, netjes aangelegde en onderhouden, tuin met terras. Het uitrustingsniveau van de woningen is hoog.
Comfort en luxe zijn de uitgangspunten die wij hanteren bij de inrichting van de villa’s. Alle villa’s zijn rookvrij!
De Borgervilla 6 personen
De Borgervilla is een ruime 6 persoonswoning. Vanuit de hal komt u in het woongedeelte. De woonkamer is royaal en beschikt over comfortabel meubilair. De houtkachel zorgt voor extra sfeer op een kille najaars- of winteravond. Vanzelfsprekend is er een televisie en DVD-speler aanwezig. De keuken is voorzien van de benodigde apparatuur zoals een oven, magnetron, koel-vriescombinatie en een vaatwasser. De ruime eettafel biedt garantie voor gezellige maaltijden of spel- momenten. De bijkeuken biedt ruimte voor de wasmachine en wasdroger. Vanuit de woonkamer bieden openslaande tuindeuren toegang tot het terras en de tuin.
Op de verdieping is een drietal slaapkamers aanwezig met elk een tweetal box-spring bedden en kastruimte. De badkamer beschikt naast een toilet over een douche en in een aantal gevallen een ligbad.
De Boerderijvilla 6 en 8 personen
De luxueus ingerichte riante woningen van het type Boerderij zijn er in twee varianten, de 6- en de 8-persoons. De architect heeft zich laten inspireren door de authentieke Drentse boerderijen.
De 6-persoons Boerderijvilla’s zijn als volg ingedeeld: De royale hal is de centrale ontvangst. Vanuit hier kunt u naar het toilet, de verdieping en het woongedeelte. Het woongedeelte bestaat uit een royale living met luxe fauteuils en bankstellen. Uiteraard ontbreken de flatscreen televisie en de DVD-speler niet . De aanwezige houtkachel staat garant voor gezellige momenten als het buiten koud is. Vanuit de woonkamer is er toegang tot de slaapkamer met eigen badkamer op de begane grond. De badkamer beschikt over een douche, wastafel en toilet.
De keuken is voorzien van diverse inbouwapparatuur zoals een koelkast (met vriesruimte), vaatwasser en (combi)magnetron. Daarnaast is er een gaskookplaat met oven. In de eethoek is een royale tafel aanwezig voor gezellige eet- en spelmomenten. Vanuit de kamer biedt een schuifpui toegang tot het royale terras wat deels overdekt is. Tenslotte is op de begane grond een bijkeuken aanwezig met daarin een wasmachine en wasdroger.
De verdieping beschikt over een tweetal tweepersoonskamers met voldoende kastruimte. De badkamer is ruim en is voorzien van een ligbad, douche, toilet en wastafel. Tevens is een tweepersoons infrarood sauna aanwezig. Tenslotte is er op de verdieping nog een separaat toilet.
De 8-persoons Boerderijvilla’s zijn als volg ingedeeld: De royale hal is de centrale ontvangst. Vanuit hier kunt u naar het toilet, de verdieping en het woongedeelte. Het woongedeelte bestaat uit een royale living met luxe fauteuils en bankstellen. Uiteraard ontbreken de flatscreen televisie en de DVD-speler niet . De aanwezige houtkachel staat garant voor gezellige momenten als het buiten koud is. Vanuit de woonkamer is er toegang tot de slaapkamer met eigen badkamer op de begane grond. De badkamer beschikt over een douche, wastafel en toilet.
De keuken is voorzien van diverse inbouwapparatuur zoals een koelkast (met vriesruimte), vaatwasser en (combi)magnetron. Daarnaast is er een gaskookplaat met oven. In de eethoek is een royale tafel aanwezig voor gezellige eet- en spelmomenten. Vanuit de kamer bieden openslaande tuindeuren toegang tot het royale terras wat deels overdekt is. Tenslotte is op de begane grond een bijkeuken aanwezig met daarin een wasmachine en wasdroger.
De verdieping beschikt over een drietal tweepersoonskamers met voldoende kastruimte. De badkamer is ruim en is voorzien van een ligbad, douche, toilet en wastafel. Tevens is een tweepersoons infrarood sauna aanwezig. Tenslotte is er op de verdieping nog een separaat toilet.
De Bosvilla 6 en 8 personen
De statige Bosvilla, die ook wel veel weg heeft van een zogenaamde ‘notariswoning’, is er in twee varianten, de 6- en de 8-persoons. Deze comfortabel ingerichte ruime woningen ademen de sfeer uit van rust en ontspanning.
De 6-persoons Bosvilla’s beschikken over een royale hal met direct toegang tot de slaapkamer op de begane grond, het toilet en het woongedeelte. Het woongedeelte beschikt over een royale gezellige keuken met eettafel. Hier beleeft u het gevoel van de authentieke ‘woonkeuken’. De woonkamer is gezellig knus voorzien van een houtkachel, comfortabel zitmeubilair en uiteraard een flatscreen televisie met DVD-speler. De grote schuifpui geeft toegang tot een royaal, deels overdekt, terras. De bijkeuken biedt ruimte aan de wasmachine en wasdroger. De twee persoons-slaapkamer op de begane grond beschikt over een eigen badkamer met douchecabine, wastafel en toilet.
Op de verdieping is een tweetal tweepersoonsslaapkamers aanwezig waarvan één zelfs met ruime inloopkast. De badkamer beschikt over een ligbad, douchecabine, wastafelmeubel en een tweepersoons infrarood sauna. Op de overloop is nog een extra toilet aanwezig.
De 8-persoons Bosvilla’s beschikken over een royale hal met direct toegang tot de slaapkamer op de begane grond, het toilet en het woongedeelte. Het woongedeelte beschikt over een royale gezellige keuken met eettafel. Hier beleeft u het gevoel van de authentieke ‘woonkeuken’. De woonkamer is gezellig knus voorzien van een houtkachel, comfortabel zitmeubilair en uiteraard een flatscreen televisie met DVD-speler. De grote schuifpui geeft toegang tot een royaal, deels overdekt, terras. De bijkeuken biedt ruimte aan de wasmachine en wasdroger. De twee persoons-slaapkamer op de begane grond beschikt over een eigen badkamer met douchecabine, wastafel en toilet.
Op de verdieping is een drietal tweepersoonsslaapkamers aanwezig waarvan één zelfs met ruime inloopkast. De badkamer beschikt over een ligbad, douchecabine, wastafelmeubel en een tweepersoons infrarood sauna. Op de overloop is nog een extra toilet aanwezig.
De indeling van de woningen kan onderling in detail verschillen. Bij het boeken kunt u uw voorkeur aangeven voor draadloos internet, extra televisie op de slaapkamer(s) et cetera. Ook is in een aantal villa’s uw huisdier van harte welkom. Het spreekt voor zich dat u ook kunt boeken voor minder dan 6 of 8 personen.
Betreffende de verhuurbedragen vinden wij dat u in één oogopslag moet kunnen zien wat u betaalt. Daarom zijn alle vermelde verhuurprijzen inclusief de kosten voor bedlinnen, keukentextiel en badkamer handdoeken. Dat geldt ook voor de parklasten, de schoonmaakkosten, de kosten voor voorkeursboeking en reserveringskosten. Het enige dat niet in de prijs is verwerkt en derhalve extra wordt berekend is de toeristenbelasting. Die kosten worden door de Gemeente Borger-Odoorn vastgesteld en moeten apart worden vermeld. Het tarief bedraagt € 1,- per persoon per nacht.
De prijzen die op deze website zijn vermeld kennen dus verder geen verrassingen. Eén duidelijke All-in verhuurprijs voor uw All-in vakantieplezier.
Wat wij u bieden is een sfeervol en comfortabel appartement, volop privacy, een ontbijt met eigengemaakte producten, afgestemd op uw wensen. Huisdieren zijn van harte welkom.
Wat wij u bieden is een sfeervol en comfortabel appartement, volop privacy, een ontbijt met eigengemaakte producten, afgestemd op uw wensen. Huisdieren zijn van harte welkom.
Gastenhuis de Veenstraal ligt op 29 km van Groningen en op 44 km van Emden. Het biedt huisdiervriendelijke accommodatie in Gieterveen. De accommodatie ligt op 20 km van Assen en biedt uitzicht op de […]
Gastenhuis de Veenstraal ligt op 29 km van Groningen en op 44 km van Emden. Het biedt huisdiervriendelijke accommodatie in Gieterveen. De accommodatie ligt op 20 km van Assen en biedt uitzicht op de tuin. Er is gratis privéparkeergelegenheid.
Het Gastenhuis beschikt over een zithoek en een kitchenette met een oven en een koelkast. U vindt er ook een flatscreen-tv. Gastenhuis de Veenstraal biedt gratis WiFi in alle ruimtes.
Hotel Hoeve de Vredenhof, is modern en luxe, met persoonlijke aandacht voor u als gast en met de faciliteiten van een hotel. De kamers zijn ruim en hebben ieder een eigen moderne badkamer.
Hotel Hoeve de Vredenhof, is modern en luxe, met persoonlijke aandacht voor u als gast en met de faciliteiten van een hotel. De kamers zijn ruim en hebben ieder een eigen moderne badkamer. Onze B&B/Hotel is ook geschikt voor een langere vakantie en voor vrienden- of familiedagen.
Onze Bed en Breakfast/Hotel is gelegen in Drenthe, direct aan het Pieterpad, midden in het centrum van het gezellige dorp Zuidlaren. De bijzonder mooie omgeving is bij uitstek geschikt voor wandelaars en fietsers. Daarom bieden wij ook geheel verzorgde wandel- en fietsvakanties aan.
Ook voor een zakelijk verblijf bent u bij ons op het juiste adres. Internet (Wifi) bieden wij gratis tot uw beschikking.
Er is ruime parkeermogelijkheid achter de B&B. Uw fiets of motor kunt u (gratis) binnen stallen.
Het ontbijt is zoals u het graag hebben wilt. Elke morgen serveren wij ons eigen vers gebakken brood, verse jus d’orange en zorgen onze kippen voor de kakelverse eitjes.
U kunt gebruik maken van de zittuin met oude fruitbomen en een groot terras.
De Violier beschikt nu over 4 kamers, een gezellige tuin met vijver en terrasjes. 3 Kamers zijn in juli 2010 gebouwd in een bestaande schuur, naast onze woning. U kunt ontbijten op uw kamer […]
De Violier beschikt nu over 4 kamers, een gezellige tuin met vijver en terrasjes.
3 Kamers zijn in juli 2010 gebouwd in een bestaande schuur, naast onze woning. U kunt ontbijten op uw kamer of bij mooi weer in de tuin, in de boomgaard.
Elke morgen staat er een goed gevulde mand voor u klaar. Op de kamer kunt u zelf uw eigen kopje koffie en thee zetten en er is een koelkast aanwezig.
Inmiddels is ook onze 4e kamer gereed. Dit is de “witte” kamer en bevindt zich in het privé-gedeelte van de woonboerderij. Voor deze kamer gelden dezelfde faciliteiten.
B&B Schipborg ligt in een rustige en bosrijke omgeving in het Nationaal Park De Drentsche Aa. Er zijn uitgebreide fiets- en wandelmogelijkheden, de populaire wandelroute Het Pieterpad loopt vlak vlak langs de accommodatie. Het […]
B&B Schipborg ligt in een rustige en bosrijke omgeving in het Nationaal Park De Drentsche Aa.
Er zijn uitgebreide fiets- en wandelmogelijkheden, de populaire wandelroute Het Pieterpad loopt vlak vlak langs de accommodatie.
Het huis heeft een eigen gasteningang, er is een aparte keuken met koelkast waar zelf koffie en thee gemaakt kan worden.
Er is een eigen woon- en eetkamer voor de gasten, er kan gratis gebruik gemaakt worden van draadloos internet en buitenterrassen.
Alle kamers bevinden zich op de begane grond.
Er zijn in totaal 3 kamers:
1 kamer met twee eenpersoonsbedden
1 kamer met een tweepersoonsbed
1 kamer met een eenpersoonsbed.
Elke kamer beschikt over een eigen badkamer.
U bent welkom van ± 16.00 uur tot de volgende ochtend ± 10.00 uur.
In de gehele woning mag niet gerookt worden en huisdieren zijn niet
toegestaan.
Romantisch en sfeervol ingericht recreatie-terrein met oog voor Detail. Gericht op het Luxe overnachten in eigen kampeermiddel (17 ruime plaatsen) of in één van onze bijzondere Accommodaties zoals een Romantische Pipowagen, Luxe Glamping-House en […]
Romantisch en sfeervol ingericht recreatie-terrein met oog voor Detail.
Gericht op het Luxe overnachten in eigen kampeermiddel (17 ruime plaatsen) of in één van onze bijzondere Accommodaties zoals een Romantische Pipowagen, Luxe Glamping-House en 2 Glamour Tree Houses (boomvilla’s)
Complete stilte in het bos. Dat is overnachten in bed and breakfast Landgoed de Braak. In de voormalige boswachterswoning is een gedeelte als B&B beschikbaar voor twee personen. Stil slapen en ‘s morgens een […]
Complete stilte in het bos. Dat is overnachten in bed and breakfast Landgoed de Braak. In de voormalige boswachterswoning is een gedeelte als B&B beschikbaar voor twee personen. Stil slapen en ‘s morgens een heerlijk ontbijt.
Het beschikt over 3 groepsaccommodaties : De Stal tot 42 personen , de Deel tot 25 personen of de Boerderij tot 70 personen. Verder is de camping ingericht voor groepskamperen
Het beschikt over 3 groepsaccommodaties :
De Stal tot 42 personen , de Deel tot 25 personen of de Boerderij tot 70 personen.
Verder is de camping ingericht voor groepskamperen:
De Groepsglamping tot 40 personen met 2 slaaptenten en een woontent, deGlampcamp met kleine slaaptenten en een safari woontentof het gewone groepskamperen.
Tevens nog bij te huren 2 Kapschuurlodges voor 4 personen.
Dus voor iedere groep een passend verblijfsmogelijkheid .
Camping de Hondsrug ligt midden in het natuurgebied de Hondsrug, tegen het Nationaal Park Drentsche Aa en is dé familiecamping van Drenthe. Onze camping met overdekt zwembad biedt voor het hele gezin veel vakantieplezier. […]
Camping de Hondsrug ligt midden in het natuurgebied de Hondsrug, tegen het Nationaal Park Drentsche Aa en is dé familiecamping van Drenthe. Onze camping met overdekt zwembad biedt voor het hele gezin veel vakantieplezier.
Bij ons kunt u niet alleen heerlijk kamperen. Bij ons huurt u ook een stacaravan, chalet of bungalowtent. Vooral is de Hondsrug een gezellige camping waar het hele gezin heel veel plezier beleeft.
Camping Zwanemeer is een gezellige, gastvrije familiecamping. Een camping met ruime kampeerplaatsen, veel comfort en een persoonlijke benadering. Kinderen vermaken zich bij ons opperbest; ze kunnen bijvoorbeeld naar hartenlust spelen in een van de […]
Camping Zwanemeer is een gezellige, gastvrije familiecamping. Een camping met ruime kampeerplaatsen, veel comfort en een persoonlijke benadering.
Kinderen vermaken zich bij ons opperbest; ze kunnen bijvoorbeeld naar hartenlust spelen in een van de speeltuintjes op het terrein, meedoen aan het avontuurlijke recreatieprogramma of lekker spetteren in het direct naast de camping gelegen verwarmde openluchtzwembad (voor onze toeristische gasten gratis toegankelijk). Tevens hebben wij ook camperfaciliteiten.
In het bosrijke zuidoosten van Drenthe vindt u bungalowpark Landal Aelderholt. Het is hier heerlijk ontspannen, uw bungalow ligt midden in de natuur. Landal Aelderholt is de perfecte uitvalsbasis om de bosrijke omgeving te […]
In het bosrijke zuidoosten van Drenthe vindt u bungalowpark Landal Aelderholt. Het is hier heerlijk ontspannen, uw bungalow ligt midden in de natuur. Landal Aelderholt is de perfecte uitvalsbasis om de bosrijke omgeving te verkennen. Samen een wandeling maken in de Mepperdennen of met het hele gezin fietsen langs de heidevelden. Samen eropuit in de natuur. Na een dag in de frisse lucht komt u heerlijk tot rust bij de open haard in uw bungalow. En de kinderen, die vermaken zich urenlang in het indoorspeelparadijs.
De mini-camping beschikt over ruime staanplaatsen die allen zijn voorzien van stroom (6 amp. en 16 amp.). De camping bevind zich op een mooi en vlak groen grasveld. Vanaf hier heeft u een prachtig […]
De mini-camping beschikt over ruime staanplaatsen die allen zijn voorzien van stroom (6 amp. en 16 amp.). De camping bevind zich op een mooi en vlak groen grasveld. Vanaf hier heeft u een prachtig uitzicht op de molen! Deze grote korenwindmolen is nog geregeld in bedrijf. Als campinggast heeft u hier gratis toegang tot. Het grasveld is bovendien een prachtig decor voor recreatieve activiteiten.
Voorzieningen
De camping beschikt over goede vernieuwde sanitaire voorzieningen. Er is een apart heren- en damestoilet, evenals een heren- en damesdouche. Bovendien zijn deze voorzieningen gegarandeerd legionella-vrij door controle van een erkend bestrijdingsbedrijf. Naast deze voorzieningen is er een strijkplank en een centrifuge ter beschikking voor de gasten. Tevens beschikt de mini-camping over een informatietafel met vele folders, fietsroutes en wetenswaardigheden over de omgeving.
Boerderij het Stroomdal is een rietgedekte boerderij met 6 slaapkamers. De boerderij is verdeelt in meerdere ruimtes met centraal de gezellige en sfeervolle groepsruimte. De boerderij is zeer geschikt van 10-20 personen. De zeer […]
Boerderij het Stroomdal is een rietgedekte boerderij met 6 slaapkamers. De boerderij is verdeelt in meerdere ruimtes met centraal de gezellige en sfeervolle groepsruimte. De boerderij is zeer geschikt van 10-20 personen. De zeer ruime tuin biedt plek voor sport en spel. De accommodatie is geschikt voor familie groepen,vriendengroepen, reunies,cursusgroepen.
De eigenaren zijn gastheer van het nationaal park De Drentsche Aa. Wij zorgen dat u een goed verblijf heeft in dit unieke gebied.
Divers spelmateriaal staan ter beschikking. volley(voet)bal veld, tafeltennis,klootschieten,schelter,glijbaan,schommels,stookplaats,dart. Tevens is het mogelijk fietsen te huren.
Een zeer luxe groepsaccommodatie met luxe overnachtingsmogelijkheid voor maximaal 32 personen, All In! (en dat is uniek!) Inclusief opgemaakte bedden, Bad- en Keukenlinnen, Rituals Douchegel, Shampoo en zeep, ook Energie, Water en Eindschoonmaak zijn inbegrepen in de aantrekkelijke totaalprijs. De gelagkamer is een grote (100 m2), smaakvol ingerichte huiskamer met een behaaglijk te verwarmen natuurstenen vloer, een nostalgische bruincafébar, lederen loungehoeken waarvan één met grootbeeld TV en dvd-speler en een eethoek voor 20+ personen. De begane grond is met 3 kamers en 2 badkamers met douche, toilet en wastafel eveneens toegankelijk voor hen die slecht ter been zijn. De mahonietrap leidt via de vide naar 5 slaapkamers, elk met eigen sanitair en nog een aparte speelruimte met o.a. Nintendo Wii. De luxe boxspring bedden zijn reeds voor u opgemaakt, de slaapvertrekken zijn voorzien van cv. Verder een volledig uitgeruste keuken met fornuis, Amerikaanse koelkast (ijsblokjes en koel water!) en vaatwasser. Ontbijt-, lunch-, dinerwensen en maatwerkarrangementen zijn optioneel. Ook te huur als bruiloft-, feest- of vergaderlocatie. Buiten een groot terras (80 m2) met prachtig weidse uitzichten en een groot (2.000 m2) speelgazon met ‘s zomers een hangmat en een buitenbad. Box, kinderbedje, twee kinderstoelen, buitenmeubilair, (strip)boeken, films, wifi en diverse spellen (Nintendo, binnen en buiten) zijn onbeperkt en vrij beschikbaar.
Onze herberg ligt midden in het pittoreske dorpje Anloo. Anloo is bekend vanwege de Magnuskerk en de prachtige omgeving midden in het Drentsche Aa gebied. Wij bieden leuke arrangementen met fiets- en wandelroutes.
Een accommodatie ingericht naar de eisen van deze tijd, met de gemoedelijkheid van vroeger en waar u kunt rekenen op persoonlijke aandacht. Met andere woorden; bij ons kunt u genieten van ouderwetse gastvrijheid, rust, ruimte en natuur.
Het voormalige woonadres van Vincent van Gogh (Nieuw Amsterdam) en de enige stad in Drenthe met een kasteel (Coevorden) worden met elkaar verbonden door het Stieltjeskanaal. Aan dit vis- en vaarwater, op slechts 8 km van Emmen, bevind zich ons karakteristieke Landhotel Aquamarijn.
De Aquamarijn is gevestigd in een oude Drentse boerderij met hiernaast een verbouwd stookhok en een mini-camping en is landelijk gelegen langs vis- en vaarwater en met talrijke fiets- en wandelroutes.
De riante B&B bevindt zich in de monumentale boerderij Egberts Lent, te Nieuw Annerveen.
Egberts Lent is gelegen aan de rand van het Hunzedal, met wandel- en fietsroutes die starten vanaf het erf, maar ook de steden Groningen en Assen op slechts 20 autominuten.
Kortom op Egberts Lent kun je heerlijk tot rust komen, uitwaaien of cultuur opsnuiven in 1 van de steden.
Villapark de Hondsrug – Puur Exloo -Landgoed Hunzebergen
Villapark de Hondsrug verrast u met ongekende mogelijkheden voor een fantastische vakantie. Op de Drentse Hondsrug, tussen bos en heide, staan onze ruime villa’s waarvan een aantal met sauna. Hiervandaan loopt u zo naar het openluchtzwembad op het landgoed. Ook kunt u bij het naastgelegen hotel (tegen betaling) gebruik maken van de fitnesszaal, het ontbijt, het diner, de brasserie en het Beauty en Wellness Centre.
Het park is ook uitermate geschikt voor mensen die van actie houden. Sla een balletje op de midgetgolf- en tennisbaan op het park óf op de golfbaan vlakbij. Ga gezellig bowlen. Bezoek Speelstad Oranje, Plopsaland, het TT-circuit Assen, Dierenpark Emmen of het indrukwekkende herinneringscentrum Kamp Westerbork. Een eigen wandel- of fietstocht uitstippelen langs de historische dorpjes, een bezoek aan het schilderachtige museumdorp Orvelte en de hunebedden in Borger zijn óók echte aanraders. Kortom: kom tot rust in een prachtige omgeving waar vele wegen u zullen verrassen!
De villa’s
Algemeen
Er zijn vijf verschillende type villa’s die op ruime kavels staan van circa 500 tot 1000 m². De villa’s beschikken allen over een royale, netjes aangelegde en onderhouden, tuin met terras. Het uitrustingsniveau van de woningen is hoog.
Comfort en luxe zijn de uitgangspunten die wij hanteren bij de inrichting van de villa’s. Alle villa’s zijn rookvrij!
De Borgervilla 6 personen
De Borgervilla is een ruime 6 persoonswoning. Vanuit de hal komt u in het woongedeelte. De woonkamer is royaal en beschikt over comfortabel meubilair. De houtkachel zorgt voor extra sfeer op een kille najaars- of winteravond. Vanzelfsprekend is er een televisie en DVD-speler aanwezig. De keuken is voorzien van de benodigde apparatuur zoals een oven, magnetron, koel-vriescombinatie en een vaatwasser. De ruime eettafel biedt garantie voor gezellige maaltijden of spel- momenten. De bijkeuken biedt ruimte voor de wasmachine en wasdroger. Vanuit de woonkamer bieden openslaande tuindeuren toegang tot het terras en de tuin.
Op de verdieping is een drietal slaapkamers aanwezig met elk een tweetal box-spring bedden en kastruimte. De badkamer beschikt naast een toilet over een douche en in een aantal gevallen een ligbad.
De Boerderijvilla 6 en 8 personen
De luxueus ingerichte riante woningen van het type Boerderij zijn er in twee varianten, de 6- en de 8-persoons. De architect heeft zich laten inspireren door de authentieke Drentse boerderijen.
De 6-persoons Boerderijvilla’s zijn als volg ingedeeld: De royale hal is de centrale ontvangst. Vanuit hier kunt u naar het toilet, de verdieping en het woongedeelte. Het woongedeelte bestaat uit een royale living met luxe fauteuils en bankstellen. Uiteraard ontbreken de flatscreen televisie en de DVD-speler niet . De aanwezige houtkachel staat garant voor gezellige momenten als het buiten koud is. Vanuit de woonkamer is er toegang tot de slaapkamer met eigen badkamer op de begane grond. De badkamer beschikt over een douche, wastafel en toilet.
De keuken is voorzien van diverse inbouwapparatuur zoals een koelkast (met vriesruimte), vaatwasser en (combi)magnetron. Daarnaast is er een gaskookplaat met oven. In de eethoek is een royale tafel aanwezig voor gezellige eet- en spelmomenten. Vanuit de kamer biedt een schuifpui toegang tot het royale terras wat deels overdekt is. Tenslotte is op de begane grond een bijkeuken aanwezig met daarin een wasmachine en wasdroger.
De verdieping beschikt over een tweetal tweepersoonskamers met voldoende kastruimte. De badkamer is ruim en is voorzien van een ligbad, douche, toilet en wastafel. Tevens is een tweepersoons infrarood sauna aanwezig. Tenslotte is er op de verdieping nog een separaat toilet.
De 8-persoons Boerderijvilla’s zijn als volg ingedeeld: De royale hal is de centrale ontvangst. Vanuit hier kunt u naar het toilet, de verdieping en het woongedeelte. Het woongedeelte bestaat uit een royale living met luxe fauteuils en bankstellen. Uiteraard ontbreken de flatscreen televisie en de DVD-speler niet . De aanwezige houtkachel staat garant voor gezellige momenten als het buiten koud is. Vanuit de woonkamer is er toegang tot de slaapkamer met eigen badkamer op de begane grond. De badkamer beschikt over een douche, wastafel en toilet.
De keuken is voorzien van diverse inbouwapparatuur zoals een koelkast (met vriesruimte), vaatwasser en (combi)magnetron. Daarnaast is er een gaskookplaat met oven. In de eethoek is een royale tafel aanwezig voor gezellige eet- en spelmomenten. Vanuit de kamer bieden openslaande tuindeuren toegang tot het royale terras wat deels overdekt is. Tenslotte is op de begane grond een bijkeuken aanwezig met daarin een wasmachine en wasdroger.
De verdieping beschikt over een drietal tweepersoonskamers met voldoende kastruimte. De badkamer is ruim en is voorzien van een ligbad, douche, toilet en wastafel. Tevens is een tweepersoons infrarood sauna aanwezig. Tenslotte is er op de verdieping nog een separaat toilet.
De Bosvilla 6 en 8 personen
De statige Bosvilla, die ook wel veel weg heeft van een zogenaamde ‘notariswoning’, is er in twee varianten, de 6- en de 8-persoons. Deze comfortabel ingerichte ruime woningen ademen de sfeer uit van rust en ontspanning.
De 6-persoons Bosvilla’s beschikken over een royale hal met direct toegang tot de slaapkamer op de begane grond, het toilet en het woongedeelte. Het woongedeelte beschikt over een royale gezellige keuken met eettafel. Hier beleeft u het gevoel van de authentieke ‘woonkeuken’. De woonkamer is gezellig knus voorzien van een houtkachel, comfortabel zitmeubilair en uiteraard een flatscreen televisie met DVD-speler. De grote schuifpui geeft toegang tot een royaal, deels overdekt, terras. De bijkeuken biedt ruimte aan de wasmachine en wasdroger. De twee persoons-slaapkamer op de begane grond beschikt over een eigen badkamer met douchecabine, wastafel en toilet.
Op de verdieping is een tweetal tweepersoonsslaapkamers aanwezig waarvan één zelfs met ruime inloopkast. De badkamer beschikt over een ligbad, douchecabine, wastafelmeubel en een tweepersoons infrarood sauna. Op de overloop is nog een extra toilet aanwezig.
De 8-persoons Bosvilla’s beschikken over een royale hal met direct toegang tot de slaapkamer op de begane grond, het toilet en het woongedeelte. Het woongedeelte beschikt over een royale gezellige keuken met eettafel. Hier beleeft u het gevoel van de authentieke ‘woonkeuken’. De woonkamer is gezellig knus voorzien van een houtkachel, comfortabel zitmeubilair en uiteraard een flatscreen televisie met DVD-speler. De grote schuifpui geeft toegang tot een royaal, deels overdekt, terras. De bijkeuken biedt ruimte aan de wasmachine en wasdroger. De twee persoons-slaapkamer op de begane grond beschikt over een eigen badkamer met douchecabine, wastafel en toilet.
Op de verdieping is een drietal tweepersoonsslaapkamers aanwezig waarvan één zelfs met ruime inloopkast. De badkamer beschikt over een ligbad, douchecabine, wastafelmeubel en een tweepersoons infrarood sauna. Op de overloop is nog een extra toilet aanwezig.
De indeling van de woningen kan onderling in detail verschillen. Bij het boeken kunt u uw voorkeur aangeven voor draadloos internet, extra televisie op de slaapkamer(s) et cetera. Ook is in een aantal villa’s uw huisdier van harte welkom. Het spreekt voor zich dat u ook kunt boeken voor minder dan 6 of 8 personen.
Betreffende de verhuurbedragen vinden wij dat u in één oogopslag moet kunnen zien wat u betaalt. Daarom zijn alle vermelde verhuurprijzen inclusief de kosten voor bedlinnen, keukentextiel en badkamer handdoeken. Dat geldt ook voor de parklasten, de schoonmaakkosten, de kosten voor voorkeursboeking en reserveringskosten. Het enige dat niet in de prijs is verwerkt en derhalve extra wordt berekend is de toeristenbelasting. Die kosten worden door de Gemeente Borger-Odoorn vastgesteld en moeten apart worden vermeld. Het tarief bedraagt € 1,- per persoon per nacht.
De prijzen die op deze website zijn vermeld kennen dus verder geen verrassingen. Eén duidelijke All-in verhuurprijs voor uw All-in vakantieplezier.
Wat wij u bieden is een sfeervol en comfortabel appartement, volop privacy, een ontbijt met eigengemaakte producten, afgestemd op uw wensen. Huisdieren zijn van harte welkom.
Gastenhuis de Veenstraal ligt op 29 km van Groningen en op 44 km van Emden. Het biedt huisdiervriendelijke accommodatie in Gieterveen. De accommodatie ligt op 20 km van Assen en biedt uitzicht op de tuin. Er is gratis privéparkeergelegenheid.
Het Gastenhuis beschikt over een zithoek en een kitchenette met een oven en een koelkast. U vindt er ook een flatscreen-tv. Gastenhuis de Veenstraal biedt gratis WiFi in alle ruimtes.
Hotel Hoeve de Vredenhof, is modern en luxe, met persoonlijke aandacht voor u als gast en met de faciliteiten van een hotel. De kamers zijn ruim en hebben ieder een eigen moderne badkamer. Onze B&B/Hotel is ook geschikt voor een langere vakantie en voor vrienden- of familiedagen.
Onze Bed en Breakfast/Hotel is gelegen in Drenthe, direct aan het Pieterpad, midden in het centrum van het gezellige dorp Zuidlaren. De bijzonder mooie omgeving is bij uitstek geschikt voor wandelaars en fietsers. Daarom bieden wij ook geheel verzorgde wandel- en fietsvakanties aan.
Ook voor een zakelijk verblijf bent u bij ons op het juiste adres. Internet (Wifi) bieden wij gratis tot uw beschikking.
Er is ruime parkeermogelijkheid achter de B&B. Uw fiets of motor kunt u (gratis) binnen stallen.
Het ontbijt is zoals u het graag hebben wilt. Elke morgen serveren wij ons eigen vers gebakken brood, verse jus d’orange en zorgen onze kippen voor de kakelverse eitjes.
U kunt gebruik maken van de zittuin met oude fruitbomen en een groot terras.
De Violier beschikt nu over 4 kamers, een gezellige tuin met vijver en terrasjes.
3 Kamers zijn in juli 2010 gebouwd in een bestaande schuur, naast onze woning. U kunt ontbijten op uw kamer of bij mooi weer in de tuin, in de boomgaard.
Elke morgen staat er een goed gevulde mand voor u klaar. Op de kamer kunt u zelf uw eigen kopje koffie en thee zetten en er is een koelkast aanwezig.
Inmiddels is ook onze 4e kamer gereed. Dit is de “witte” kamer en bevindt zich in het privé-gedeelte van de woonboerderij. Voor deze kamer gelden dezelfde faciliteiten.
B&B Schipborg ligt in een rustige en bosrijke omgeving in het Nationaal Park De Drentsche Aa.
Er zijn uitgebreide fiets- en wandelmogelijkheden, de populaire wandelroute Het Pieterpad loopt vlak vlak langs de accommodatie.
Het huis heeft een eigen gasteningang, er is een aparte keuken met koelkast waar zelf koffie en thee gemaakt kan worden.
Er is een eigen woon- en eetkamer voor de gasten, er kan gratis gebruik gemaakt worden van draadloos internet en buitenterrassen.
Alle kamers bevinden zich op de begane grond.
Er zijn in totaal 3 kamers:
1 kamer met twee eenpersoonsbedden
1 kamer met een tweepersoonsbed
1 kamer met een eenpersoonsbed.
Elke kamer beschikt over een eigen badkamer.
U bent welkom van ± 16.00 uur tot de volgende ochtend ± 10.00 uur.
In de gehele woning mag niet gerookt worden en huisdieren zijn niet
toegestaan.
Romantisch en sfeervol ingericht recreatie-terrein met oog voor Detail.
Gericht op het Luxe overnachten in eigen kampeermiddel (17 ruime plaatsen) of in één van onze bijzondere Accommodaties zoals een Romantische Pipowagen, Luxe Glamping-House en 2 Glamour Tree Houses (boomvilla’s)
Complete stilte in het bos. Dat is overnachten in bed and breakfast Landgoed de Braak. In de voormalige boswachterswoning is een gedeelte als B&B beschikbaar voor twee personen. Stil slapen en ‘s morgens een heerlijk ontbijt.
Het beschikt over 3 groepsaccommodaties :
De Stal tot 42 personen , de Deel tot 25 personen of de Boerderij tot 70 personen.
Verder is de camping ingericht voor groepskamperen:
De Groepsglamping tot 40 personen met 2 slaaptenten en een woontent, deGlampcamp met kleine slaaptenten en een safari woontentof het gewone groepskamperen.
Tevens nog bij te huren 2 Kapschuurlodges voor 4 personen.
Dus voor iedere groep een passend verblijfsmogelijkheid .
Camping de Hondsrug ligt midden in het natuurgebied de Hondsrug, tegen het Nationaal Park Drentsche Aa en is dé familiecamping van Drenthe. Onze camping met overdekt zwembad biedt voor het hele gezin veel vakantieplezier.
Bij ons kunt u niet alleen heerlijk kamperen. Bij ons huurt u ook een stacaravan, chalet of bungalowtent. Vooral is de Hondsrug een gezellige camping waar het hele gezin heel veel plezier beleeft.
Camping Zwanemeer is een gezellige, gastvrije familiecamping. Een camping met ruime kampeerplaatsen, veel comfort en een persoonlijke benadering.
Kinderen vermaken zich bij ons opperbest; ze kunnen bijvoorbeeld naar hartenlust spelen in een van de speeltuintjes op het terrein, meedoen aan het avontuurlijke recreatieprogramma of lekker spetteren in het direct naast de camping gelegen verwarmde openluchtzwembad (voor onze toeristische gasten gratis toegankelijk). Tevens hebben wij ook camperfaciliteiten.
In het bosrijke zuidoosten van Drenthe vindt u bungalowpark Landal Aelderholt. Het is hier heerlijk ontspannen, uw bungalow ligt midden in de natuur. Landal Aelderholt is de perfecte uitvalsbasis om de bosrijke omgeving te verkennen. Samen een wandeling maken in de Mepperdennen of met het hele gezin fietsen langs de heidevelden. Samen eropuit in de natuur. Na een dag in de frisse lucht komt u heerlijk tot rust bij de open haard in uw bungalow. En de kinderen, die vermaken zich urenlang in het indoorspeelparadijs.
De mini-camping beschikt over ruime staanplaatsen die allen zijn voorzien van stroom (6 amp. en 16 amp.). De camping bevind zich op een mooi en vlak groen grasveld. Vanaf hier heeft u een prachtig uitzicht op de molen! Deze grote korenwindmolen is nog geregeld in bedrijf. Als campinggast heeft u hier gratis toegang tot. Het grasveld is bovendien een prachtig decor voor recreatieve activiteiten.
Voorzieningen
De camping beschikt over goede vernieuwde sanitaire voorzieningen. Er is een apart heren- en damestoilet, evenals een heren- en damesdouche. Bovendien zijn deze voorzieningen gegarandeerd legionella-vrij door controle van een erkend bestrijdingsbedrijf. Naast deze voorzieningen is er een strijkplank en een centrifuge ter beschikking voor de gasten. Tevens beschikt de mini-camping over een informatietafel met vele folders, fietsroutes en wetenswaardigheden over de omgeving.
Boerderij het Stroomdal is een rietgedekte boerderij met 6 slaapkamers. De boerderij is verdeelt in meerdere ruimtes met centraal de gezellige en sfeervolle groepsruimte. De boerderij is zeer geschikt van 10-20 personen. De zeer ruime tuin biedt plek voor sport en spel. De accommodatie is geschikt voor familie groepen,vriendengroepen, reunies,cursusgroepen.
De eigenaren zijn gastheer van het nationaal park De Drentsche Aa. Wij zorgen dat u een goed verblijf heeft in dit unieke gebied.
Divers spelmateriaal staan ter beschikking. volley(voet)bal veld, tafeltennis,klootschieten,schelter,glijbaan,schommels,stookplaats,dart. Tevens is het mogelijk fietsen te huren.