Neanderthaler

Je eigen OerToer

Je hebt gekozen voor het thema 'Natuur'. Op deze pagina vind je een aantal best things to do voor dit thema overzichtelijk gepresenteerd. Wil je voor een bepaald onderdeel toch iets anders ondernemen dan maken wij het makkelijk om een alternatief te zoeken en te vinden. Ben je klaar met samenstellen? Stuur dan een e-mail of maak een papieren print om jouw keuze op te slaan. Veel plezier met De Hondsrug Geopark OerToer!

Thema Natuur

 • Musea

  Veenloopcentrum (Weiteveen)

  Het Veenloopcentrum in Weiteveen vormt het middelpunt van de wandelactiviteiten: het veenlopen. Je kunt er binnenlopen voor informatie over het Bargerveen. Staatsbosbeheer heeft paaltjesroutes uitgezet om je het Bargerveen zelf te laten ontdekken.

 • Musea

  Waterpark de Bloemert (Midlaren)

  De vijfde Expeditiepoort van De Hondsrug UNESCO Global Geopark is gevestigd in het receptiegebouw van bungalowpark Waterpark de Bloemert in Midlaren. Hier is een expositie ingericht over het water in het landschap van het Hondsruggebied.

 • Musea

  Hortus Haren (Haren)

  De Hortus Botanicus Haren is een van de oudste en grootste botanische tuinen van Nederland. Hier vind je veel bijzondere tuinen met elk een eigen karakter en sfeer, zoals een Keltische tuin en een Chinese tuin.

 • Musea

  De Homanshof (Anloo)

  De Homanshof is een 18 de-eeuwse Saksische boerderij in Anloo. er is een informatiecentrum van Staatsbosheer gevestigd. Daar kun je alles te weten komen over natuur en landschap in het Drentsche Aa- en Hondsruggebied.

 • Musea

  Boomkroonpad (Drouwen)

  Als je het bos vanuit eens anders wilt beleven, maak dan een wandeling over het Boomkroonpad bij het Houtvester Kuhn Huis. Uiteindelijk loop je op 22,5 meter hoogte door de toppen van de bomen.

 • Hotspot

  Ballooërveld (Balloerveld)

  Het Ballooërveld ligt ten noorden van het dorp Balloo. Op het Ballooërveld heb je de ijstijden echt binnen handbereik: het glimmende witte zand uit de Elster-ijstijd; zwerfkeien uit de Saale-ijstijd en een aantal pingoruïnes.

 • Hotspot

  Bargerveen (Klazienaveen)

  Na de laatste ijstijd begon zo’n 10.000 jaar geleden het klimaat warmer en vochtiger te worden. In de beekdalen ontwikkelde zich tussen de rivieren Hunze en Eems een enorm veenmoeras, het Bourtanger Moor.

 • Hotspot

  Hunze bij Elzemaat (Eexterveen)

  De afgelopen jaren is hard gewerkt aan het herstel van het Hunzedal en in de Elzemaat kan je goed zien wat dit het landschap heeft opgeleverd.

 • Hotspot

  Besloten Venen (Glimmen)

  Tussen Noordlaren en Glimmen liggen de Besloten Venen in een zogenaamd doorbraakdal. Het dal ontstond aan het eind van de Saale ijstijd toen smeltwater een laagte uitspoelde die dwars door de Hondsrug heen sneed.

 • Hotspot

  Amerdiep (Grolloo)

  Rond het dorpje Amen is te zien hoe de beekdalen van de Drentse beekjes er vroeger hebben uitgezien. Allerlei stukken van het oude Amerdiepje zijn in de laatste jaren hersteld. Er is weer een stromende beek.

 • Route

  Het Hondsrugpad (Stationsplein)

  Het Hondsrugpad is een wandelroute in het Hondsruggebied die loopt van de zuidwestkant van Emmen naar de noordkant van de stad Groningen. Er zijn diverse leuke wandelingen met een lengte van ongeveer 10 kilometer.

 • Route

  Het Annermoeras ()

  Het Annermoeras bij Spijkerboor ligt sprankelend in het zonnetje. Een groep smienten zoekt een geschikte landingsplaats, Een wit paardje komt slungelachtig op ons. Loop mee door een prachtig stuk ‘nieuwe natuur’.

 • Route

  Het Oosterbos (Nieuw-Dordrecht)

  Vlak in de buurt van Nieuw-Dordrecht kun je een prachtige wandeling van ongeveer zes kilometer maken door het Oosterbos, dat een eeuw geleden nog een kaal veenmoeras was.

 • Route

  Aalderstroom (Aalden)

  Vanuit het monumentale dorp Oud-Aalden wandel je door het stroomdal van Aalderstroom en Westerstroom en kun je zien dat dat de beek weer net als vroeger door het weidse landschap kronkelt.

 • Route

  App van veen naar beverburcht (Zuidlaren)

  Vanaf de dorpskerk van Zuidlaren kunt u een prachtige fietsroute maken over de rand van de Hondsrug en door de Hunzevallei. De fietstocht brengt u onder andere naar de vroegste veenontginningen.

 • Doen

  Bevers zoeken (Annen)

  Geopark-Bever-safari: Op de step door Geopark-HOTSPOT De Duunsche Landen naar het Bever Informatie Centrum. Vertrekpunt: Breeland Recreatie, Annen.

 • Doen

  Hunzebos met Eko-Tours (Exloo)

  Ervaar samen met familie, vrienden of collega’s een bijzondere ‘groene’ excursie op de Hondsrug met Eko-Tours. Rij zélf in een 100% elektrische terreinwagen en geniet van het mooie Drentse landschap. Beleef met Eko-Tours een bijzondere ontdekkingsreis.

 • Doen

  De Veenland Express (Zwartemeer)

  Staatsbosbeheer het Veenland nodigt groepen uit voor huifkarrondritten met spectaculaire uitzichten door het Bargerveen en het Oosterbos. De ‘Veenland Express’ is een unieke, hypermoderne huifkar.

 • Doen

  Martini Hotel Group

  Bootje varen op het Paterswoldsemeer – Rietschans (Haren)

  Wat is er lekkerder dan bootje varen op een mooie, zonnige dag op het Paterswoldsemeer? Bij De Rietschans bieden wij u diverse mogelijkheden om met een bootje te varen op het meer.

 • Eten en drinken

  Landhuis Hotel Restaurant Rikus

  Rikus is een thuis voor iedereen die van rust, natuur en culinair genieten houdt. Rikus is letterlijk verbonden met buiten. Bij Landhuishotel Restaurant Rikus ligt een hectare moestuin waarop wij de Groenten van Rikus […]

 • Eten en drinken

  De Rietschans

  De Rietschans is een gastvrij en verrassend veelzijdig horecabedrijf met een groot terras aan het water, een à la carte restaurant met open keuken en een aanlegsteiger.

 • Eten en drinken

  Diner Café Bussemaker

  Op een fantastische locatie midden in het mooie esdorp Exloo bevindt zich Diner-Café Bussemaker. Een grand café van nu, maar met een vleugje stijl van sfeer van toen. Proef de unieke sfeer: Terras met […]

 • Eten en drinken

  Bistro Tante Sweel

  Bistro Tante Sweel is een gezellig, sfeervol restaurant met een leuke gevarieerde kaart met grillspecialiteiten.

 • Eten en drinken

  Terras Restaurant Poolshoogte

  Een kopje koffie met een overheerlijk stukje huisgemaakte appeltaart na een wandeling in het bos, een lekkere rosé-wijn op een warme zomeravond, onder het genot van een hapje en drankje genieten van een openluchtconcert, […]

 • Slapen

  Herberg De Witte Boerderij

  Een zeer luxe groepsaccommodatie met luxe overnachtingsmogelijkheid voor maximaal 32 personen, All In! (en dat is uniek!) Inclusief opgemaakte bedden, Bad- en Keukenlinnen, Rituals Douchegel, Shampoo en zeep, ook Energie, Water en Eindschoonmaak zijn…

 • Slapen

  De Koningsherberg

  Onze herberg ligt midden in het pittoreske dorpje Anloo. Anloo is bekend vanwege de Magnuskerk en de prachtige omgeving midden in het Drentsche Aa gebied. Wij bieden leuke arrangementen met fiets en wandelroutes.

 • Slapen

  Herberg De Eexter Os

  Een accommodatie ingericht naar de eisen van deze tijd, met de gemoedelijkheid van vroeger en waar u kunt rekenen op persoonlijke aandacht. Met andere woorden; bij ons kunt u genieten van ouderwetse gastvrijheid, rust, […]

 • Slapen

  Landhotel Aquamarijn

  De Aquamarijn is gevestigd in een oude Drentse boerderij met hiernaast een verbouwd stookhok en een mini camping en is landelijk gelegen langs vis en vaarwater en met talrijke fiets en wandel routes.

 • Slapen

  B&B Egberts Lent

  De riante B&B bevindt zich in de monumentale boerderij Egberts Lent, te Nieuw Annerveen. Egberts Lent is gelegen aan de rand van het Hunzedal, met wandel- en fietsroutes die starten vanaf het erf.

Ben je klaar met het samenstellen van jouw OerToer?