Wandelen - routes

Te voet langs de Aalderstroom en de Westerstroom bij Oud-Aalden

  • 8.5 km
  • 2 uur

Vanuit het monumentale dorp Oud-Aalden wandel je door het stroomdal van de Aalderstroom en de Westerstroom en kun je met eigen ogen te zien dat dat de beek weer net als vroeger door het weidse landschap kronkelt. Een groot deel van de route loopt over brede zandwegen. De route is in totaal zo’n 8,5 kilometer lang. Je vindt hieronder een uitgebreide routebeschrijving plus een kaartje.

Wandelen langs het Bodenpad

Na punt 7 loop je via een paadje waar de postbode vroeger langs fietste als hij snel van Oosterhesselen naar Aalden moest. In het kader van het Aalderstroom/Westerstroom-project is dit Bodepad door de Kerkhorsten in 2010 hersteld. Een ‘horst’ is een wat hogere plek in het beekdal. Je moest via deze Kerkhorsten, want elders in het drassige zijdalletje van de Westerstroom was er geen doorkomen aan.

Kunstwerk “Het Gebint”

De Italiaanse kunstenaar Bettino Francini werd geïnspireerd door de gebinten in de oudere Drentse boerderijen. Het lijkt echter wel of dit gebint in verval is geraakt en nog met moeite overeind blijft. Het roept herinneringen op aan andere verlaten behuizingen waar wind en water vrij spel hebben. Het kunstwerk is gemaakt van dikke eikenbalken en steekt scherp af tegen de wijdse luchten op deze landelijke locatie

Startpunt

Parkeerplaats op de hoek van de Aalderstraat en Oud-Aalden

Knooppunten route

1Start in Oud Aalden

Loop vanaf de parkeerplaats naar de straat Oud-Aalden en ga daar linksaf. Op kruising direct daarna ga je opnieuw linksaf om op Oud Aalden te blijven.

2Koemarsendrift

Op de brink ga je twee keer rechtdoor. Na de brink na ongeveer 100 meter rechts aanhouden, de Koemarsendrift op. Loop door tot het eind van de straat (kruising met Aelder Hooghe). Daar oversteken naar het wandelpad Aalden Rondomme. Een bruggetje brengt je de Aalderstroom over.

3Zandpad

Aan het eind van het paadje ga je rechtsaf het zandpad op (Kribbedijk). Aan het eind van het pad sla je linksaf richting doorgaande weg. Daar rechtsaf het fietspad nemen langs de Benneveldseweg.

4Visplas

Na ongeveer 250 meter neem je bij de boomsingel de zandweg rechtsaf (Westersteeg). Het pad maakt een bocht naar links. Je komt langs een visplas. Blijf de zandweg volgen tot het gele bord De Klencke. Daar ga je rechtsaf een smal paadje in. Een bruggetje brengt je de Westerstroom over.
Vervolgens loopt er een smal graspaadje door het beekdal. Via een veesluis kom je op een klinkerweggetje uit. Daar ga je linksaf.

5Over de es

Na de bocht passeer je een zandweg die naar rechts over de es loopt. Blijf het klinkerweggetje rechtdoor volgen. (Je komt aan het eind van de wandeling op dit punt terug.). Na het kunstwerk ‘Gebint’ neem je linksaf een zandweg met naastliggend fietspad. Blijf de zandweg volgen tot waar het fietspad de zandweg kruist. Ga op dat punt linksaf het fietspad op. Na het bosje maakt het fietspad een haakse bocht naar links. Vervolgens ga je op de driesprong rechtsaf richting fietsknooppunt 70.

6Zandweg

Neem de eerste zandweg links. De zandweg komt voorbij het bosje uit bij het eind van een klinkerweggetje. Neem daar de zandweg naar links.

7Bodenpad

Aan het eind van de zandweg moet je op de driesprong even naar rechts. Vervolgens neem je linksaf het pad door de Kerkhorsten. Dit is het Bodenpad. Aan het begin en het eind van het paadje passeer je een veesluis. Het paadje komt op het klinkerweggetje uit waar je eerder langs kwam. Hier moet je nu even rechtsaf.

8Eindpunt

Neem vervolgens linksaf de zandweg die je over de Aalderesch terug naar het dorp brengt. In het dorp ga je voorbij het bord Aalden na de boerderij linksaf het klinkerweggetje op. De weg maakt een bocht naar rechts. Als je op de kruising rechtdoor gaat, kom je terug bij het startpunt.

Routekaartje Aalderstroom
Aalderstroom