De Kunstenaars Herberg - hotspots

De Kunstenaars Herberg van Zweeloo

In Zweeloo was het niet eenvoudig voor schilders om onderdak te vinden; de herbergiers hadden het niet zo op vreemden begrepen. Toch zijn de namen van twee wereldberoemde schilders, de Duitse Max Liebermann en Vincent van Gogh, aan dit dorp verbonden omdat zij er graag schilderden.

De Bleek Liebermann
De Bleek geschilderd door Max Liebermann

Van Gogh

Ook Vincent van Gogh kwam naar Zweelo in November1883, om Max Lieberman te bezoeken. In een van zijn brieven beschrijft hij deze tocht. Helaas miste hij Liebermann op deze reis, maar hij schetste wel het kerkje van Zweelo.

Het kerkje van Zweelo door Vincent van Gogh
Het kerkje van Zweelo door Vincent van Gogh

Tientallen schilders van naam

Behalve deze twee groten zijn vele tientallen schilders van naam hierheen getrokken om de eeuwenoude bomen en stokoude boerderijen vast te leggen. In de oude herberg in Zweeloo, nu restaurant Tante Sweel, is van alles te zien en te horen over de kunstenaars van Zweeloo. Ook tegenwoordig zijn er nog veel kunstzinnige activiteiten te zien in Zweeloo.

Interieur Zweeloo door Max Liebermann

Kunstroute

De Stichting Kunstenaarsdorp Zweeloo heeft een mooie en interessante wandeling samengesteld waarop je de culturele hoogtepunten van het kunstenaarsdorp kunt zien.

Locatie De Kunstenaars Herberg

Locatiegegevens

Bistro Tante Sweel

Coördinaten bistro Tante Sweel:  52°47’38.2″N 6°43’39.9″E

 

De Kunstenaars Herberg