Overige
Blauwe Bessen Boerderij
Bij de familie van Rijsingen vind je naast 7000 blauwe bessenstruiken eveneens een boerderijwinkel en groepsaccomodatie.
Je hebt gekozen voor het thema 'LokaalGemaaktToer'. Op deze pagina vind je een aantal best things to do voor dit thema overzichtelijk gepresenteerd. Wil je voor een bepaald onderdeel toch iets anders ondernemen dan maken wij het makkelijk om een alternatief te zoeken en te vinden. Ben je klaar met samenstellen? Stuur dan deze pagina URL per e-mail of maak een papieren print om jouw keuze op te slaan. Veel plezier met De Hondsrug Geopark OerToer!
Thema LokaalGemaaktToer
Bij de familie van Rijsingen vind je naast 7000 blauwe bessenstruiken eveneens een boerderijwinkel en groepsaccomodatie.
Op onze plantage van ruim 2 ha worden sinds 2008 blauwe bessen geteeld. De verse blauwe bessen verkopen wij in het seizoen in onze boerderijwinkel. Buiten het seizoen kunt u blauwe bessen uit diepvries of verwerkt in diverse lekkere producten bij ons kopen. Daarnaast verkopen wij het hele jaar rond ook andere streekproducten. Tenslotte biedt de Blauwe Bessen Boerderij talloze mogelijkheden voor een origineel en smaakvol geschenk. Cadeau pakketten zijn er in diverse prijsklassen en kunnen geheel naar eigen wens samengesteld worden.
Marijn Sijboms is molenaar op molen De Bente in Dalen. Naast dat hij ambachtelijk gemaakte producten verkoopt, laat hij graag zien wat het werk van molenaar inhoudt.
Marijn Sijbom is al sinds 1993 helemaal in de ban van de Nederlandse windmolen, elke week kwam hij meerdere malen op één van de molens in zijn dorp Dalen. Daar hielp hij met rondleidingen en het verwerken van graan. Zo is ook de liefde voor het product ontstaan. Op zeer jonge leeftijd leerde Marijn hoe hij met granen om moest gaan en wat je ermee kunt maken.
Rond zijn 18e slaagde hij als vrijwillige molenaar en als bijbaan kwam hij in de bakkerijtechniek terecht. Tijdens deze baan kwam Marijn regelmatig in bakkerijen en zag hoe bakkers van (molen)meel diverse eindproducten maakten.
Na 15 jaar als toneelmeester in een theater gewerkt te hebben heeft hij besloten om te stoppen met deze baan. Hij werkt tegenwoordig voor het ambachtelijke maalbedrijf van Mulder Pot in Kropswolde als molenaar en meelbezorger. Men kan stellen dat hij van zijn droom zijn beroep heeft kunnen maken. Op woensdagmiddagen (15:00-18:00) verkoopt hij onderin molen de Bente het ambachtelijk gemaakte product van Mulder Pot en laat hij graag zien hoe dat vroeger met een molen ging.
BitterZoet Chocolade is een chocolaterie die ik een jaar geleden ben begonnen.
Mijn naam is Sam van Gemmert, ik ben de eigenaar van BitterZoet Chocolade.
BitterZoet Chocolade is een chocolaterie die ik een jaar geleden ben begonnen. Met BitterZoet Chocolade maak ik handgemaakte luxe bonbons. Door mijn werk een aantal jaar geleden bij de Librije in Zwolle heb ik mijn passies voor chocolade, wildplukken en het ontdekken van bijzondere smaak combinaties herontdekt. Deze passies probeer ik zoveel mogelijk te combineren bij het maken van mijn bonbons. Van het gebruiken en plukken van wilde zilverspar naalden in de winter, eekhoorntjesbrood in de herfst, tot de bloesems in het voorjaar. Op deze manier wil ik mijn passies voor deze natuur en chocolade, maar vooral de liefde die ik koester voor Drenthe uitdragen en delen met anderen.
Het is alweer zo’n 35 jaar geleden dat Mathilde en Rob een rustpunt zochten in hun hectische bestaan met drukke banen en een gezin.
Het is alweer zo’n 35 jaar geleden dat Mathilde en Rob een rustpunt zochten in hun hectische bestaan met drukke banen en een gezin. Een ontmoeting met een imker was precies wat ze nodig hadden om hun keuze te bepalen.
Rob was meteen aangestoken en na een cursus stonden er al gauw wat bijenkasten in een wei tussen de schapen en dat werden er steeds meer.
Na hun pensionering is hun hobby uitgegroeid tot een bedrijf. Rob zorgt voor de bijenvolken, bouwt de bijenkasten en verzamelt de honing. Ze hebben vele bijenvolken uitstaan, waarbij elke locatie van een kast een andere smaak honing oplevert. Zo staan in Groningen de kasten in de koolzaadvelden, in Overijssel wordt de linden honing gewonnen en de Betuwe is de bloesem van het fruit de bron der heerlijkheden. Bijenkasten in een boomgaard zorgen voor 40% meer opbrengst aan fruit.
Mathilde doet de marketing, de verkoop en geeft voorlichting op scholen en voor verenigingen over het leven van de bijen en het belang van bijenvolken.
Naast de verkoop van diverse soorten honing houdt zij zich bezig met het bereiden van zalven en tincturen. Bijenvolken produceren naast honing en bijenwas, ook propolis, een natuurlijk antibioticum dat het bijenvolk beschermt. Vooral in Oost-Europa is dat heel populair als medicijn. Daarnaast zijn er nog de bijenpollen, een goede antistof voor hooikoorts en Koninginnegelei, het unieke voedsel van de bijenkoningin, dat haar in staat stelt om zo’n 5 jaar oud te worden dan de werkbij en daarbij meer dan 1000 eitjes per dag te produceren om het bijenvolk in stand te houden. Al de honig uit hun imkerij is koud geslingerd, zodat er geen waardevolle voedingstoffen verloren gaan door verhitting.
Al vier generaties lang is de familie Koops-Siebring gespecialiseerd in het houden van Piemontese runderen.
Wij zijn familie Koops-Siebring. Ons bedrijf is gevestigd in Eexterveen, dit ligt in het noordoosten van Drenthe. Vanaf 1988 wordt er gefokt met het Piemontese vleesras. Vanuit onze boerderijwinkel verkopen wij alles van de koe, in porties diepgevroren vlees. Onze koeien lopen van 1 mei tot 1 november in het natuurgebied het Hunzedal.
In de winter staan ze in onze stal, een Roundhouse. Dit is een stal waarbij de koeien op stro liggen. In het geval van zoogkoeien is dit in onze ogen de beste keuze. De natuurlijke ronde vorm van een Roundhouse dateert reeds uit de Bronstijd. In dit stalconcept is de ronde vorm verder geoptimaliseerd met behulp van moderne materialen en technieken. Het resultaat is een stalconcept waarin dierwelzijn, werkgemak en kostenefficiëntie de hoofdlijnen vormen. In het midden van de stal is een separatieruimte. Door middel van hekken kunnen de koeien eenvoudig van de ene naar de andere sectie worden gestuurd. Het separeren is veel minder bewerkelijk en bovendien veiliger dan het vangen en opstallen in ouderwetse grupstallen. Zoals de wijzers van een klok worden de koeien eenvoudig verplaatst. Tevens kunnen de dieren in de separatieruimte gezet worden zodat veilig instrooien of uitmesten van de hokken mogelijk wordt.
Het open karakter van een Roundhouse geeft bovendien een heldere werk- en leefomgeving voor mens en dier. Beide aspecten dragen bij aan een gezond stalklimaat en een uitstekend diercomfort. Een hele mooie ontwikkeling zowel voor ons, de veestapel en voor ons dorp Eexterveen waarbij door middel met deze bijzondere stal wij onze verkoop een heel duidelijk en maatschappelijke functie uitdragen en daarmee het boerenbedrijf willen laten zien!
De Kaasbank is de naam van een aantal kaas- en delicatessenwinkels in Drenthe. We hebben inmiddels vestigingen in Borger (gemeente Borger-Odoorn) en Coevorden. Daarnaast verkopen we ook een deel van ons assortiment in onze webshop. Hier kun je terecht voor allerlei producten en delicatessen; onze slogan is niet voor niets: voor kaas en meer. De producten kunnen online worden gekocht en worden verstuurd per post.
De Wachter: Meer dan een koren-, olie en specerijenmolen. Er zijn oude ambachten als een bakkerij, klompenmakerij, smederij, stelmakerij en molenbouwer.
De ”Drentsche Schans” is gevestigd in Den Hool en wordt gerund door Gert en Ans ten Hool.
De ”Drentsche Schans” is gevestigd in Den Hool en wordt gerund door Gert en Ans ten Hool. Op hetzelfde adres bevindt zich tevens een akkerbouwbedrijf, welke in feite de basis vormt voor de Drentsche Schans.
In 2002 werd het plan opgevat om van het graan afkomstig van het akkerbouwbedrijf bier te laten maken en is het achterhuis van de boerderij omgebouwd tot bierproeflokaal.
Bovendien zit er naast het Drentse bier nu tevens een Drentse whisky in het vat!
Van zowel bier als whisky is het basisingrediënt gemouten gerst, dus eigenlijk liggen beide producten niet zo ver uit elkaar. De eerste vaten zijn eind februari 2010 gevuld en in april 2016 is de eerste DenHool whisky gebotteld.
De interactie tussen aarde, plant, dier en mens staat centraal in de biologische geitenhouderij en kaasmakerij van Ger Entjes en Ayla Groenveld.
Werken met respect voor de aarde, plant, dier en mens is vanzelfsprekend als je verbonden bent met het geheel en leeft vanuit het hart.
Het voeren van een bedrijf zien we dan ook als een voortdurend leerzaam en dynamisch proces. De uitdaging is om deze holistische visie vorm te geven in de praktijk van alledag met al z’n mogelijkheden en beperkingen.
We vinden het een rijkdom om zowel geiten te houden als mooie boerenkazen te maken. De verbondenheid tussen het land, de boer en de consument wordt zo directer en hechter.
Sinds hun deelname aan het Huisweideproject in Gees is de familie Renting helemaal thuis in het Bonte Bentheimer varken. Dit type varken kan bij hen het hele jaar door buiten scharrelen.
Wij zijn Marien, Riejanne, Erik en Jarno Renting. Wij doen mee met het huisweide project in Gees.
Drie jaar terug zijn we begonnen met de Bonte Bentheimer varken.
We hebben altijd al een paar varkens gehad maar door het huisweide project hebben we de Bonte Bentheimer varken ras gekozen omdat die het dichtst bij Drenthe komt. Inmiddels hebben we 5 fok zeugen en 1 fok beer. Onze varkens lopen in de zomer en en winter buiten.
Wij verkopen Drents (h)eerlijk scharrelvarkensvlees aan huis (verpakt per 2 en 4 stuks) en verkopen biggen en varkens. Varkens worden door ons zelf naar slachterij Hoff te Hardenberg gebracht daar geslacht, verpakt en gelabeld. Wij vinden het belangrijk dat onze klanten gezonde en verantwoorde producten kunnen kopen. Mensen vanuit heel het land komen dan ook bij ons om groente en vlees te kopen.
Aspergekwekerij Weiteveen ligt in het Bargerveen, een natuurgebied midden in ’t Veenland.
Als familiebedrijf zijn wij in 1985 als eerste begonnen met het telen van asperges in Zuidoost- Drenthe. Drie jaar lang hebben we asperges geteeld op de Hondsrug, hierna hebben we ons in het Bargerveen gevestigd. Deze asperges hebben een unieke en gewilde smaak.
U bent van harte welkom en ervaar het zelf!
Teelt van zachtfruit, pluktuin en producent van Drentsche streekproducten.
Landwinkel en fruitbedrijf De Marwijkshof is gelegen in Marwijksoord; een Drents gehucht gelegen in de prachtige natuur van het Nationaal Beek en Esdorpenlandschap Drentsche Aa. Landwinkel De Marwijkshof teelt sinds 1999 zwarte, rode, en witte aalbessen, blauwe bessen, frambozen, bramen, rode en witte kruisbessen en appels. Sinds 1 juli 2020 hebben Peter en Marloes Smid het bedrijf overgenomen van oprichters Kees en Ria Goense.
Tijdens het seizoen kunnen de bessen en bramen door u zelf geplukt worden. En natuurlijk worden de vruchten dan vers in de Landwinkel verkocht. Het overige fruit wordt verwerkt tot ruim 40 ambachtelijke Drentse streekproducten, zoals jam, siroop, dessertsaus, wijn, likeur, vruchtenbonbons, vruchtensap, en stroop.
Landwinkel Goense is met meer dan 40 Drents Goed Streekproducten de grootste producent van Drents Goed Streekproducten. De bij DrentsGoed aangesloten ondernemers zijn trots op hun product en staan garant voor kwaliteit, streekgebondenheid en een ultieme beleving van regionale tradities. Drents Goed Streekproducten vindt u natuurlijk bij Landwinkel Goense, maar ook in diverse Drentse supermarkten, restaurants en overige verkooppunten.
Landwinkel Goense maakt deel uit van de Landwinkel Coöperatie. Boerderijwinkels die zijn aangesloten bij de Landwinkel Coöperatie hebben een ruime keuze aan pure en ambachtelijke producten. Dat is het grote voordeel van een coöperatie samenwerkende agrarische ondernemers: zij wisselen elkaars producten uit. Landwinkel Goense biedt u een aantrekkelijk assortiment groente, fruit, biologisch vlees, versgebrande noten, boerenijs, boerenzuivel, relatiegeschenken, kerstpakketten en cadeaumanden.
De schapen van deze kudde waren vroeger eigendom van de diverse boeren uit het dorp.
De schapen van deze kudde waren vroeger eigendom van de diverse boeren uit het dorp. De scheper haalde de schapen ’s morgens bij de boerderijen op en bracht ze ’s avonds weer terug. Als vergoeding kreeg de scheper de kost bij de boeren.
De Exloër kudde was tot 1960 in particuliere handen. Vanwege de hoge exploitatielasten dreigde deze kudde te verdwijnen. Op initiatief van de toenmalige burgemeester J. van Roijen is de kudde door de gemeente aangekocht. De kudde telt 250 schapen van het ras het Drentse heideschaap. Tijdens de lammertijd verdubbelt dit aantal.
De schaapskudde is gehuisvest in de schaapskooi die midden in het dorp Exloo staat. Dit betekent dat de scheper met z’n kudde altijd dwars door het dorp gaat: een unieke beleving en een prachtig gezicht! De gang door het dorp zet als het ware de tijd even stil.
Op boerderij ’t Leeuweriksveld werken Wouter en Kathinka Kamphuis zoveel mogelijk met de natuur mee. Op hun 5,5 hectare land hanteren ze een ruime vruchtwisseling en ontwikkelenze veel biodiversiteit.
Op boerderij ’t Leeuweriksveld aan de Zandzoom werken Wouter en Kathinka Kamphuis zoveel mogelijk met de natuur mee. Op hun 5,5 hectare land hanteren ze een ruime vruchtwisseling en ontwikkelen ze veel biodiversiteit. Daardoor worden grond en gewassen sterk en veerkrachtig. Kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen zouden hier alleen maar afbreuk aan doen en worden dan ook niet gebruikt! Wel maken ze zelf preparaten van geneeskrachtige kruiden, waarmee de vitaliteit van de aarde en de planten versterkt wordt. De boeren streven ernaar om in de toekomst ook een gesloten bedrijfskringloop te realiseren. Dat betekent dat op het bedrijf zelf alle mest en veevoer geproduceerd worden, die het bedrijf nodig heeft. Op dit moment realiseren ze dat in samenwerking met een ander biologisch bedrijf. Deze vorm van landbouw heet: biologisch-dynamisch.
Dit kleinschalige bedrijf met het zwaartepunt op groenteteelt levert zoveel mogelijk direct aan particulieren, vers van het land. Dat gaat via groenteabonnementen (ca. 200 in Oost-Drenthe) en de boerderijwinkel.
Zij verbouwen zo’n 50 verschillende soorten groentes en aardappels. Op de andere akkers telen ze grasklaver en graan als rustgewassen in de vruchtwisseling en voor voer en stro voor het vee. Een paar koeien leveren samen met wat kleinvee waardevolle mest.
Vier mensen werken vast op ’t Leeuweriksveld. Daarnaast is er een hele groep vrijwilligers en stagiairs die de handen krachtig uit de mouwen steken. Ze werken samen met andere biologische bedrijven uit de regio.
Wouter en Kathinka: ‘Bij deze vorm van landbouw hoort ook het streven naar een ander, nieuw eigendomsprincipe. Een oeroud idee in een moderne jas: de eerste boeren werkten samen op gemeenschappelijke landbouwgronden. Grond is van iedereen, en het zou niet gekocht of verkocht moeten kunnen worden. De beschikking over grond hoort alleen in de sfeer van het recht en van het inzicht (wie is de meest capabele opvolger) geregeld te worden. Op ons bedrijf is Stichting mensen voor de Aarde eigenaar van 3 hectare land en brengt deze in het bedrijf in.’
Rondleidingen (eventueel in combinatie met een biologische lunch of maaltijd), lezingen en oogstfeest: op afspraak. Er zijn ook open dagen en workshops. Zie www.leeuweriksveld.nl
ma: 15 – 18 uur
do: 15 – 18 uur
vrij: aanbellen
zat: 09 – 16 uur
In het warme seizoen is de koffiehoek open.
Webwinkel: www.leeuweriksveldwinkel.nl
Elke laatste woensdag van de maand is kunt u hier een biologisch driegangenmenu eten, aangeboden door Alberta Rollema van OKeE (Oogsten, Koken en Eten). U kunt zich aanmelden via www.oogstenkokeneneten.nl.
Ton en Wil Besselink hebben op ’t Leeuweriksveld een blauwebessengaard. Van half juli tot begin september zijn de bessen rijp en kunt u zelf oogsten. Er staan ook andere soorten zacht fruit, zoals bramen, Japanse wijnbes en druiven.
Coördinaten: 52°44’31.5″N 6°50’51.8″E
Sinds 1814, meer dan tweehonderd jaar, domineert molen de Bente (de Bentermolen in de volksmond) het landschap ten zuiden van Dalen. Eerder stond er ook al een molen op deze plek. Die was in brand geschoten […]
Sinds 1814, meer dan tweehonderd jaar, domineert molen de Bente (de Bentermolen in de volksmond) het landschap ten zuiden van Dalen. Eerder stond er ook al een molen op deze plek. Die was in brand geschoten door de Fransen die de vesting Coevorden bezet hielden.
Rogge en boekweit: dat verbouwden de boeren vooral op de arme gronden rond de molen. De molenaar verwerkte dit op windkracht tot meel voor mens en dier. Later kwam er een diesel- en elektromotor bij, om ook te kunnen malen als er geen wind was.
Vanaf de jaren 50 werden er vooral diervoeders in de molen verwerkt. De molen kreeg silo’s en een hamermolen.
De gemeente Dalen liet de molen in 1976 restaureren. Omdat de molen geen binnenwerk meer had, plaatste molenmaker Medendorp uit Zuidlaren het binnenwerk van een gesloopte molen (1894) uit het Duitse Großheide en een gietijzeren bovenas (1866) uit Koekange.
De mulder was een man van aanzien en een eindeloze bron van informatie voor de boeren die hun koren kwamen laten malen. Ook bij de molenaar van De Bente is er aan verhalen geen gebrek.
De molen kan nog steeds functioneren en wanneer mogelijk demonstreren de vrijwillige molenaars dit.
Als de wieken draaien bent u van harte welkom!
Onderin de molen is een klein meelwinkeltje waar diverse meelproducten en andere kleinigheden te koop zijn.
Vrijwel ieder dorp in Drenthe van enige omvang heeft ooit een of meer korenmolens geteld. Op zijn hoogtepunt rond 1850 stonden er in Drenthe naar schatting meer dan 100. Daarnaast waren op tal van plekken houtzaagmolens te vinden. Van die molens zijn tegenwoordig nog 37 windmolens over, met de grootste concentratie in de gemeente Coevorden, namelijk 8. Dalen kent nog twee molens, Jan Pol en de Bente.
De andere molen in Dalen is Molen Jan Pol, een stellingmolen uit 1876. De molen wordt beheerd door de stichting ‘Aold Daol’n’ die in het bezit is van een collectie streekantiek/curiositeiten die ze tentoonstelt in de molen.
Locatie (coördinaten): 52°41’16.9″N 6°45’05.3″E
Facebook.com/Bentermolen
Scholtenszathe is een landgoed van ongeveer 1.000 hectare in de Drentse gemeente Emmen. Het ligt vlakbij Barger-Compascuum. Het landgoed is genoemd naar de vroegere eigenaar van het gebied: Willem Albert Scholten (1819-1892).
Scholtenszathe is een landgoed van ongeveer 1.000 hectare in de Drentse gemeente Emmen. Het ligt vlakbij Barger-Compascuum. Het landgoed is genoemd naar de vroegere eigenaar van het gebied: Willem Albert Scholten (1819-1892). Hij wist in de tweede helft van de 19e eeuw grote veengebieden in Oost-Drenthe te verwerven. Scholten kunnen we beschouwen als ‘s werelds eerste landbouwindustrieel. Hij stichtte 24 fabrieken, in binnen- en buitenland, op het gebied van aardappelmeel, aardappelmoutwijn, strokarton, suiker en turfstrooisel. Hij was ongetwijfeld een man met een sterke toekomstvisie. Deze visie is ook terug te vinden op Scholtenszathe, het landgoed dat in 1998 ontstond uit de omvorming van de voormalige Maatschappij Klazienaveen.
Scholtenszathe is een modern landgoed. Samen met afnemers en consumenten creëert het meerwaarde voor mens, natuur en onderneming. Het levert aantoonbaar betrouwbare producten van hoge kwaliteit, met een minimale belasting van mens en milieu.
De ‘nieuwe natuur’ bij Landgoed Scholtenszathe is in 1998 aangelegd bij de omvorming van het akkerbouwbedrijf. Circa 300 hectare is ingeplant met bos en heeft daardoor de agrarische functie verloren. Hier is een gevarieerd aantal boomsoorten aangeplant. Destijds betekende dit een forse krimp van het akkerbouwareaal en diverse nieuwe activiteiten, zoals bomen planten, zandwegen aanleggen en natte zones aanleggen. Later veranderde dit in onderhoud van wegen, snoeien van laanbomen en het plaatselijk uitdunnen van bosstroken. Inmiddels is de nieuwe natuur een echt bos geworden, dat opengesteld is voor bezoekers. Jaarlijks organiseert Scholtenszathe een of meerdere wandeltochten door het gebied. Daarnaast loopt over het landgoed ook het Noaberpad.
Tussen het nieuwe bos en het hoogveengebied in het Oosterbos is een bufferzone aangelegd van ongeveer 45 hectare. Sinds 2009 graast daar een kudde Herefordrunderen op.
De gronden die in gebruik zijn voor de akkerbouwmatige teelten zijn voor 75% omzoomd door houtopstanden.
In de zomer van 2013 is een start gemaakt met de aanleg van het zonne-energiepark. Ruim 4.600 zonnepanelen zijn geplaatst op 8.880 m2 dakoppervlak. Samen zijn die goed voor een productie van 1.300 MegaWattuur per jaar. Bijna 3 maal het energieverbruik van het bedrijf. De extra geproduceerde energie wordt terug geleverd aan het net. Voordat de zonnepanelen geplaatst zijn, zijn de asbesthoudende daken gesaneerd. Het bedrijf is nu volledig asbestvrij.
Coördinaten: 52°46’24.6″N 7°00’07.4″E
Enkele jaren geleden ontstond het idee om op eigentijdse manier huisweiden in het esdorp terug te brengen. In 2012 sloegen de bewoners de handen ineen en werden in gezamenlijkheid authentieke weilandjes en dierenbehuizingen gebouwd.
De bewoningsgeschiedenis van het esdorp Gees gaat terug tot de prehistorie. Al bij het begin van de jaartelling was er sprake van enkele boerderijen en celtic fields. Celtic fields waren omwalde akkertjes die werden beteeld totdat zij waren uitgeput, waarna nieuwe in gebruik werden genomen. De oudste schriftelijke vermelding stamt uit 1207, als G(h)ies, waarschijnlijk in de betekenis van moeilijk vruchtbaar te maken land. Lang was Gees belangrijker dan de latere hoofdplaats van de gemeente, Oosterhesselen. De meeste ambachtslieden waren te vinden in Gees en het was een aantrekkelijke vestigingsplaats voor enkele joodse families van handelaren. De joodse begraafplaats aan de overzijde van de es van het dorp herinnert daaraan. Ten noordwesten van het dorp ligt de boswachterij Gees, met daarbij de Geeserstroom.
Enkele jaren geleden ontstond het idee om op eigentijdse manier huisweiden in het dorp terug te brengen. Historische boerenerven met streekeigen groen, akkers met traditionele gewassen en huisweiden met oude dierenrassen. In 2012 sloegen de bewoners de handen ineen en werden in gezamenlijkheid authentieke weilandjes en dierenbehuizingen gebouwd. Daarmee werd het open karakter van het dorp versterkt en extra aantrekkelijk gemaakt door de introductie van zeldzame dierenrassen. Bij de Toeristische Informatie in Gees is een foldertje te verkrijgen met alle informatie en routebeschrijving. Voor meer informatie over Gees klik hier.
Wil je meer ontdekken over Gees, haar rijke geschiedenis en de huisweiden in het dorp? Wandel dan de beleefroute ‘Historisch Gees’ of de wandelroute langs de huisweiden. Bij het Toeristische InformatiePunt in Gees is een folder te verkrijgen met alle informatie en de routebeschrijving.
Via deze link vind je ook de beschrijving van de wandeling door Gees.
Bij de rondwandeling kom je eiken hekken en dierenbehuizingen tegen zoals je ze vroeger in deze streek zag. Kenmerkend zijn bijvoorbeeld de ouderwetse raamkozijnen waardoor er veel lichtinval is, oud-hollandse dakpannen en wanden bekleed met verticale houten delen. Onderweg zie je, naast de zwartbonte Holsteiner melkkoeien, Piemonteser vleeskoeien en Texelaar schapen, Drentse Heideschapen, Nederlandse Landgeiten, Bonte Bentheimer Varkens, Landganzen, een Nederlands Trekpaard en bijenkasten. Op de site van de Stichting Zeldzame Huisdierrassen vind je meer informatie over álle zeldzame huisdierrassen.
Coördinaten: 52°44’50.0″N 6°41’20.5″E
Fruitbedrijf Landwinkel Goense is gelegen in Marwijksoord, een Drents gehucht gelegen in de prachtige natuur te midden van het Nationaal Beek en Esdorpenlandschap Drentsche Aa en aan de rand van het gezellige dorp Rolde. Fruitbedrijf Landwinkel […]
Fruitbedrijf de Marwijkshof is gelegen in Marwijksoord; een Drents gehucht gelegen op de Rolderrug in het prachtige landschap van het Nationaal Beek en Esdorpenlandschap Drentsche Aa. Het fruitbedrijf teelt sinds 1999 zwarte, rode, en witte aalbessen, blauwe bessen, frambozen, bramen, rode en witte kruisbessen en appels. Sinds 1 juli 2020 hebben Peter en Marloes Smid het bedrijf overgenomen van oprichters Kees en Ria Goense.
Tijdens het seizoen kunnen de bessen en bramen door u zelf geplukt worden. En natuurlijk worden de vruchten dan vers in de Landwinkel verkocht. Het overige fruit wordt verwerkt tot ruim 40 ambachtelijke Drentse streekproducten, zoals jam, siroop, dessertsaus, wijn, likeur, vruchtenbonbons, vruchtensap, en stroop.
Fruitbedrijf Marwijksoord is met meer dan 40 Drents Goed Streekproducten de grootste producent van Drents Goed Streekproducten. De bij DrentsGoed aangesloten ondernemers zijn trots op hun product en staan garant voor kwaliteit, streekgebondenheid en een ultieme beleving van regionale tradities. Drents Goed Streekproducten vindt u natuurlijk in onze winkel, maar ook in diverse Drentse supermarkten, restaurants en overige verkooppunten.
Fruitbedrijf Marwijksoord maakt deel uit van de Landwinkel Coöperatie. Boerderijwinkels die zijn aangesloten bij de Landwinkel Coöperatie hebben een ruime keuze aan pure en ambachtelijke producten. Dat is het grote voordeel van een coöperatie samenwerkende agrarische ondernemers: zij wisselen elkaars producten uit.. Wij bieden u een aantrekkelijk assortiment groente, fruit, biologisch vlees, versgebrande noten, boerenijs, boerenzuivel, relatiegeschenken, kerstpakketten en cadeaumanden.
De fietsroute Toer langs de boer neemt je mee naar vroeger én naar nu. Langs sporen van prehistorische landbouw, middeleeuwse boerendorpen, oude en nieuwe boerderijen, door het esdorpenlandschap, langs beekdalen, hoogveenontginningen, heidevelden en ruilverkavelingsgebieden. En je […]
Fiets je de route Toer langs de boer dan betekent dat genieten van het Drentse boerenland en de unieke plekjes die je er kunt vinden. Stap op de fiets en bezoek bijzondere locaties zoals het Kerkje van Van Gogh, hunebed de Papeloze Kerk, het meertje de Kibbelkoele en niet te vergeten de schitterende expositie Boeren op de Hondsrug in Museumboerderij De Nabershof in Emmen.
De boerenbedrijven Weitkamp en Hilhorst vind je in Noord-Sleen en kun je bezoeken. Wanneer je de beachvlag WELKOM buiten ziet staan is de boer telefonisch bereikbaar (nummer staat op het bord bij de locatie) om een rondleiding in het bedrijf te geven.
We hebben en mooie folder voor je samengesteld die je bij de Tourist Informatiepunten in de omgeving kunt ophalen. Een pdf van de folder kun je hier downloaden.
Vanaf de Nabershof ga je rechtsaf op het Noordeind richting het centrum van Emmen. Nog voor het kruispunt steek je de weg over naar de Langrafweg deze straat volg je en slaat aan het einde rechtsaf naar de Schietbaanweg langs de N381. Rechts zie je de bolle Emmeresch.
Volg de Schietbaanweg 1,5 km en ga rechtsaf bij bordje 41. Na een paar honderd meter heb je de gelegenheid om Hunebed D42 te bezoeken. Vervolg de weg en sla linksaf op de Sluisvierweg en vervolgens ga je over het Oranjekanaal rechtsaf het fietspad op, onder de N34 door. Na 1,7 km sla je linksaf naar De Hullen (niet bordje 35 volgen).
Na 500 meter heb je langs de Hullen de gelegenheid om het verhaal van de verdwenen boortoren te ontdekken in het Kraterbosje. Hierna blijf je de weg volgen en na 700 meter ben je aangekomen bij de eerste hotspot van de fietsroute!
Altijd al eens een kijkje bij de boer willen nemen? Dan is dit je kans. De familie Hilhorst en Weitkamp, beiden wonend op De Hullen en tevens buren, openen hun deuren voor het geïnteresseerde publiek. Samen vormen zij namelijk de nieuwe hotspot! Wanneer de rode vlag wappert ben je welkom om een kijkje te nemen op het erf van deze boeren. Hier zijn echter wel een aantal regels aan verbonden: Bel het nummer wat is aangegeven op het informatiebord. Hiermee laat je weten dat je interesse hebt om even een kijkje te nemen. Wil je alleen even uitrusten aan de informatietafel van de boeren dan hoef je niks te laten weten en kun je rustig gaan zitten en genieten van de omgeving.
Vervolg de weg en ga rechtsaf op De Hullen (bij de t-splitsing rechtsaf). Na 1,7 km ga je rechtsaf op ’t Haantje. Hierna ga je linksaf en langs het Bosbad het Sleenerzand in. Aan je linkerzijde tref je de Kibbelkoele. Bij de splitsing met ANWB paddenstoel 62753 ga je links en blijf dit fietspad volgen. Steek de drukke N376 over en ga rechtsaf (noord) op het fietspad langs de N376.
Na 1,4 km kun je hunebed “De Papeloze Kerk” bezichtigen. Op de informatieborden staat aangegeven hoe je hier kunt komen. Vervolg het fietspad nog 400m langs de weg en sla dan linksaf op de Schapendijk (grote steen Sleenerzand). Volg de Wolvenspoor route tweemaal, na 700 meter weer naar het zuiden.
Fiets in zuidelijke richting door het Sleenerzand, richting knooppunt 33. Na 1 km zie je de Galgenberg (grafheuvel). Hier kun je je fiets parkeren voor een bezoek aan het laatste overgebleven stuk van de Celtic Fields in het Sleenerzand; op een van de informatie borden staat aangegeven hoe je daar kunt komen.
Vanaf knooppunt 33 fiets je onder de N33 door naar knooppunt 07. Hier ligt Elsie’s steen, een zwerfkei en de oude markegrens tussen Sleen en Zweeloo. Een steen met een verhaal. Vanaf hier rechtsaf naar knooppunt 67 in Zweeloo.
Vlak voor Zweeloo Zweeloo tref je aan de rechterzijde het kerkje dat Van Gogh ooit heeft geschilderd, zeker de moeite waard om even af te stappen en te bezichtigen. Vervolgens ga je rechtdoor en sla vervolgens linksaf naar de Hoofdstraat. Deze weg wordt na de brug de Aelderstraat. Deze weg blijf je volgen richting knooppunt 68, Oud Aalden.
Na 1 km, wanneer je bijna Aalden uitgaat ga je bij de ANWB paddenstoel linksaf naar knooppunt 68. Hier kun je genieten van het authentieke esdorp Oud Aalden met Saksische boerderijen. Vervolg de weg Oud Aalden en ga rechtdoor richting knooppunt 67. Eenmaal op de Koemarsdrift ga je rechtsaf en via de Hormaatsdijk richting Benneveld. Bij de ANWB paddenstoel 24925 sla je linksaf.
Bij de ANWB paddenstoel 24924 ga je rechtsaf naar Benneveld, richting knooppunt 72. Deze weg volg je 3km. Aan je rechterzijde kun je genieten van het prachtige uitzicht over de hooilanden langs de Westerstroom. Vanaf knooppunt 72 volg je de route naar 08 in Sleen.
Wanneer je bent aangekomen in Sleen vervolg je de weg over de Schaapstreek en fiets je langs de brink en kerk van Sleen. Volg hier route richting 07 en ga linksaf naar de Groningerweg bij de ANWB paddenstoel 23345. Blijf op de Groningerweg tot en met de Zweeloërstraat (Sla niet linksaf naar route 07).
Aangekomen op de Zweeloërstraat ga je rechtsaf. Als je de hunebedden D50 en D51 wilt bezoeken sla je na enkele meters linksaf waar de hunebedden worden wordt aangegeven.
Na 500 meter kun je een bezoekje brengen aan de prachtige molen van Noord-Sleen, Albertdina. Draai vervolgens om, om via de Binnenweg naar de Emmerstraat te fietsen richting knooppunt 14. Vanaf hier volg je de route 15 richting Westenesch.
Nadat je knooppunt 15 bent gepasseerd, volg je de route naar knooppunt 19 waar je het kanaal weer oversteekt. Aan je linkerzijde zie je een Kazemat in het midden van een weiland. Het lijkt op een oud trafo hokje, echter is dit een overblijfsel uit de tweede wereldoorlog en maakte deel uit van een verdedigingslinie. In Westenesch kan je hunebed D44 bezichtigen.
Vanaf knooppunt 19 fiets je verder richting knooppunt 21. Eenmaal aangekomen op de Hondsrugweg sla je linksaf om zo weer terug te keren bij de Nabershof. Hier kan je de route afsluiten met een bezoekje aan het langgraf (hunebed D43) of koffie in de tea room van het museum.
Op deze wandeling verkennen wij het dorpslandschap van Annen aan de hand van de schoolplaat Een esch in Drenthe (1912) van de geograaf Roelof Schuiling.
Op deze wandeling verkennen wij het dorpslandschap van Annen aan de hand van de schoolplaat Een esch in Drenthe (1912) van de geograaf Roelof Schuiling. Deze schoolplaat van zijn geboortedorp was de eerste in een reeks van 37 Aardrijkskundige Wandplaten van Nederland. Bij de uitwerking van de wandeling bleek Schuilings handleiding bij de schoolplaat een uitstekende historische bron voor de nodige contrasten in het verhaal. Van werkdorp naar woondorp vormt het thema voor de beschrijving van 13 aandachtspunten. Deze zijn gemarkeerd door genummerde veldkeien die met hulp en inzet van de Boermarke Annen langs de route zijn uitgezet. Tevens zijn, met goedkeuring van Staatsbosbeheer, enige bankjes langs de route geplaatst.
Roelof Schuiling was de onbetwiste grondlegger van de Nederlandse schoolaardrijkskunde. De in Annen geboren en getogen boerenzoon viel als schooljongen al op door zijn begaafdheid en kennishonger. Het grootste deel van zijn werkzame leven bracht Schuiling echter door in Deventer waar hij als leraar aan de Rijkskweekschool en het hoger middelbaar onderwijs de kost verdiende. Hier ontplooide hij zijn glanzende carrière die werd afgesloten met een opmerkelijke staat van dienst.Roelof Schuiling was een typische negentiende-eeuwer. Hij geloofde in de vooruitgang die zich toen manifesteerde door weergaloze ontwikkelingen in wetenschap en techniek. De opbloei van de aardwetenschappen volgde hij op de voet, om deze vervolgens te verwerken in zijn vele handboeken en atlassen. Zijn belangstelling ging vooral uit naar de natuurkundige aardrijkskunde. Van hem is gevleugelde uitspraak: De aard van de bodem bepaalt het landschap.
Hoewel zijn stellige lijfspreuk ook kritiek uitlokte, legde Schuiling toch de basis voor de latere indeling van Nederlandse cultuurlandschappen. Zijn vele schoolplaten van Nederlandse landschappen, die hij door bekende kunstenaars liet schilderen, waren bekend bij een breed publiek en vormen nog steeds een gewild verzamelobject. Maar bovenal was hij een begaafd docent die zijn leerlingen wist te inspireren. Zijn leslokaal vormden vensters op de snel veranderende wereld en een kweekvijver voor toekomstige geografen.
Van werkdorp naar woondorp vormt de rode draad van onze wandeling door Annen en zijn directe omgeving. Toen Schuiling zijn schoolplaat uitbracht in 1912 vormde Annen nog een hechte werkgemeenschap met de boermarke als kloppende hart. In de vorige eeuw is de werkgemeenschap vaak geïdealiseerd als een overdreven vorm van saamhorigheid of naoberschap. Maar in werkelijkheid was de coöperatieve houding bittere noodzaak om als dorp te overleven. Het bestaan was hard en onzeker; als er geen sprake was van een misoogst dan was het wel de diep ingrijpende landbouwcrisis na de Eerste Wereldoorlog.
In ruim 100 jaar is er veel veranderd. Van een agrarische werkdorp ontwikkelde Annen zich tot een woondorp met forenzen. Eerst geleidelijk, maar vanaf de jaren zeventig in elkaar opvolgende groeistuipen. Toch heeft het dorp daar sociaal niet onder geleden: in 2013 verwierf Annen de begeerde titel, ‘het Leukste Dorp van Drenthe’.
Aan de hand van de gemarkeerde veldkeien vertellen we het verhaal van een eeuw werken en wonen. Voor een gedetailleerde beschrijving zie deze pdf.
De route start en eindigt bij het gedenkteken voor Roelof Schuiling op de driesprong Brink-Kruisstraat in Annen. Loop de Kruisstraat in richting Spijkerboor. Na huisnummer 25 LA onverhard pad in naar de Grote Brink.
Steek de Brink over langs de bomen. Aan de overzijde LA en meteen RA de Wilgendijk in, loop deze helemaal door tot voorbij de laatste woning, aan het eind RA over onverharde weg.
Deze weg vervolgen tot de Spijkerboorsdijk, steek deze over, RA richting het dorp. Tegenover het oude gemeentehuis ligt 4 .
Op volgend kruispunt LA via de Bartelaar de Hondsrug op. Blijf deze weg volgen, negeer de zijweg en houd rechts aan. De weg gaat over in zandpad langs de houtsingel rond de Zuides.
Na 5 op de driesprong RA naar 6 .
Neem alternatieve route langs de andere zijde van de houtsingel wanneer de weg erg nat is (zie stippellijn). Loop door tot de Eexterweg, steek deze over en volg het bospad.
Einde bospad RA verharde weg. Bij rotonde rechtdoor naar 8
Daarna LA (Holtkampen). Aan het eind RA, direct aan eind van weilandje LA het wandelpad op.
Loop voorbij het zwembad 9 en ga direct daarna LA bospad in. Vervolg het schelpenpad langs de dorpsrand tot de Schipborgerweg
RA tot paneel met schoolplaat 11 .
RA (door houten hekjes) rechtdoor tot T-splitsing en LA (’t Veld ). Daarna op T-splitsing weer LA tot de Ronkelskamp en sla LA. Vlak voor de rotonde RA wandelpad naar 12.
Ga verder in dezelfde richting over onverhard pad, passeer de Veldweg en ga daarna bij het fietspad LA. Ga bij driesprong RA de Veldweg op en daarna LA over de Kruisakkers tot de Zuidlaarderweg. Ga hier RA en vervolg langs het winkelcentrum tot voorbij de Markeweg ter hoogte van begin Grote Brink, RA (tussen hekjes door). Via wandelpad de Schoolstraat in.
Bij kruispunt 13 schuin rechtdoor en bij de Hoek LA naar eindpunt, c.q. startpunt van de route.
Flinten zijn zwerfstenen. Ze werden gebruikt voor het bouwen van hunebedden. Binnen een straal van één kilometer langs deze route tref je maar liefst 18 hunebedden aan.
Flinten zijn zwerfstenen. Langs de route kom je deze keien veelvuldig tegen. Binnen een straal van één kilometer langs deze route tref je maar liefst 18 hunebedden aan. De kleinere zwerfkeien zijn gebruikt voor de aanleg van paden en wegen. De Flintenroute gaat langs vele vormen van ‘zwerfsteenkunst’ in de omgeving van Hunebedhoofdstad Borger. Op Drenthe.nl staat de route als fietsknooppuntenroute, met beschrijving en interactieve kaart. De route voert je langs mooie en belangrijke geologische, archeologische en culturele hoogtepunten van de Hondsrug.
Borger is de ‘Hunebedhoofdstad’ van Nederland. In het Hunebedcentrum vindt u informatie over de hunebedden en over de Trechterbekercultuur. Er wordt een beeld geschetst van de wijze waarop de hunebedden tot stand gekomen zijn en het laat zien hoe het dagelijks leven van de hunebedbouwers zich voltrok. Verder ziet u een overzicht van andere archeologische monumenten, zoals grafheuvels, urnenvelden, Celtic Fields (akkercomplexen) en oude karrensporen. Naast het Hunebedcentrum ligt het grootste hunebed van Nederland.
Halverwege Borger en Drouwen liggen 5 hunebedden bij elkaar nabij het plaatsje Bronneger. Eén van de hunebedden (de meest westelijke) is waarschijnlijk het meest gefotografeerd omdat een eikenboom zich in het hunebed heeft genesteld.
In het glooiende landschap van de boswachterij Exloo zijn nog veel sporen uit het verleden te vinden. Midden in het bos ligt een hunebed en overal liggen grafheuvels. En zo maar op een splitsing ligt naast een dikke eikenboom een dikke steen. Dit is een zogenaamde markensteen, die vroeger de grens aangaf tussen de marken van Odoorn, Exloo en Buinen. Dieper in het bos treffen we diverse diepe ronde kraters aan; de zogenaamde pingo-ruïnes. Deze stammen uit de IJstijd.
In de boswachterij Odoorn is tijdens de storm van 1972 een groot deel van het bos omgewaaid. De ene helft is herplant en de andere helft is een open vlakte gebleven die door schapen wordt begraasd. In de boswachterij ligt een 15 meter hoge heuvel met een uitkijktoren en theehuis. De heuvel wordt Poolshoogte genoemd. De heuvel is aanvankelijk met schop en kruiwagen tijdens de werkverschaffing in 1934 opgeworpen. Vanwege de bloedblaren aan de handen kreeg de heuvel de bijnaam de Bloedberg. Voor de kleinsten onder ons lijkt het bos om Poolshoogte ‘behekst’. Vanuit het theehuis start een kinderwandelroute over de heks Ipsewips.
Odoorn wordt voor het eerst vermeld in 1327 en is ontstaan langs één van de oude verbindingswegen van Coevorden naar Groningen. Het 12e eeuwse koor van de hervormde kerk is tot ongeveer 3 meter hoogte bekleed met zwerfstenen en de muur is ruim 1 meter dik. De rest van de kerk stamt uit 1856.
In de huidige tijd is Odoorn bekend geworden door de Drentse Wandel4Daagse rond Hemelvaartsdag en het grootste Internationale Folklorespektakel van Nederland met dans, zang, muziek en klederdrachten.
Langs de weg van Odoorn naar Valthe ligt links een opvallende grafheuvel genoemd naar een zekere Egbert. Hij zou zich op deze grafheuvel door ophanging van het leven hebben beroofd. Zijn koosnaam `Eppie’ bleef aan de grafheuvel gekoppeld.
Valthe wordt voor het eerst genoemd in 1217. Echter in de oudheid is de streek al bewoond geweest. In de nabijheid van Valthe liggen diverse hunebedden en grafheuvels. In het centrum en aan de rand van het dorp staan nog oude boerderijen ten oosten van het dorp werd in 1621 de Valterschans aangelegd om de Valtherdijk (de weg naar het klooster van Ter Apel) te verdedigen.
Volgens doctor J. Picardt (1600-1670), dominee, dokter en historicus te Rolde en Coevorden, zouden de straten van Coevorden zijn geplaveid stenen afkomstig van de ruïne van rijke hoogbeschaafde stad Hunsow. Hij stelde zelf een onderzoek in en vond een stratenpatroon van stenen. Deze legendarische stad gelegen tussen Borger en Valthe zou in 808 door de Noormannen zijn verwoest.
Exloo wordt voor het eerste genoemd in 1376. Exloo is een typisch Drents esdorp. Op een klein stukje nieuwbouw na is het een verzameling boerderijen, los opgesteld langs de straten. Een kerk ontbreekt; de Exlooërs kerkten in Odoorn. Het monumentale Bebingehoes uit 1722 is in 2017 afgebrand. Er tegenover ligt de schaapskooi met informatiecentrum. Vanuit deze schaapskooi vertrekt een schaapskudde naar het nabij gelegen Molenveld; een fraai heidegebied met jeneverbesstruwelen. Ook is Exloo bekend van het Internationaal Festival van Oude Ambachten.
Vakantiepark Puur Exloo
Terug naar beginpunt in Drouwen via Torenlaan en Hoofdstraat. Je kunt de route nog iets verlengen door vanaf Borger via knooppunten 94 en 86 terug te fietsen naar Drouwen.
Wandel 6,5 kilometer met de Hamerlandenroute van Vereniging de Hamerlanden door een verrassend glooiiend landschap, dat meer dan 130.000 jaar geleden tijdens de ijstijden zo is gevormd. Onderweg zie je echter dat ook de mens de […]
In de een na laatste ijstijd (Saale-ijstijd), ongeveer 150.000 jaar geleden, kwam vanuit Scandinavië een gletsjer aanschuiven van honderden meters dik en honderdenden kilometers breed. Onder druk van dit ijs en bij het smelten ervan, ontstond een landschap van kaarsrechte ruggen en dalen met snelstromende rivieren. Het landijs had op zijn weg vanuit Scandinavië massa’s keien, grind en zand meegebracht. Ook perste het ijs fijnkorrelig materiaal aaneen tot lagen leem. Het Hondsruglandschap vertoont hierdoor hoogten en laagten, maar deze vaak vriendelijke glooiingen zijn met het blote oog lastig te herkennen. Tenzij de mens hier -onbewust, maar resoluut- de schep in de grond steekt. Tijdens het wandelen van de Hamerlanderoute wordt het besef van hoogtes en dieptes voor het blote oog opeens heel zichtbaar en voelbaar.
De Hondsrug loopt van de stad Groningen helemaal tot aan Emmen. Kostvlies is een buurtschap op de oostflank van de Hondsrug, tussen Gieten en Gasselte. De nederzetting ontstond na 1850. De Hamerlandenroute neemt je ook mee door de geschiedenis van dit buurtschap. Wil je tijdens het wandelen nog meer weten en beleven? Loop dan mee met de app! De app beschrijft en toont allerlei wetenswaardigheden over het landschap en over de totstandkoming van het buurtschap. Onderaan deze pagina vind je hierover meer informatie.
Start: Golfclub de Semslanden, Nieuwe Dijk 1, 9514 BX Gasselternijveen.
Begin de route bij Golfclub de Semslanden. Neem het pad over het golfterrein en volg de routewijzers met de hamer. De route is niet geschikt voor rolstoelen, scootmobiels en kinderwagens.
Aan het beginpunt ligt een forse kei. Langs de wandelroute liggen er meer. Ze markeren een zogeheten Point of Interest (POI), een plek waar nog meer te beleven is. Kijk je daarom mee in app?
Het gebruik van keien als merkteken past in een traditie van duizenden jaren. Boerengemeenschappen grensden hun dorpsgebied af met marke-stenen. Individuele boeren markeerden hun kavels op de es niet met hekken of greppels, maar met keien op de hoekpunten. De Drentse zwerfkei is geologisch erfgoed en onlosmakelijk verbonden met de Hondsrug UNESCO Global Geopark.
Deze wandeling voert door de mooiste stukjes natuur en ijstijdenlandschap bij Exloo. Onderweg leer je over de invloed van de ijstijden in dit gebied.
Met deze wandeling van 7,5 kilometer door bossen, heidevelden en stuifzand, langs hunebedden en akkers tussen Exloo en Odoorn maak je een tijdreis van 470.000 jaar. Je ziet indrukwekkende overblijfselen van de ijstijden en de raadselachtige Leewal die door het landschap kronkelt. Een tijdsbalk geeft veel informatie over de historie van het Hondsruggebied.
Ook bij deze route is een app beschikbaar. Met 360-gradenfilmpjes, animaties en opdrachten beleef je die historie van heel dichtbij en krijg je veel informatie over het ontstaan van het gebied, over droogdalen en over de wolharige mammoet en de sabeltandtijger die hier hebben geleefd.
Wil je het Leewal Tijdreisroute lopen met de app?
Voor Apple: download De Hondsrug Hunzebosroutes vanuit de App store
Voor Android: download De Hondsrug Hunzebosroutes vanuit de Playstore
Of scan onderstaande QR-code om de route(s) te downloaden:
Tip: neem een VR-bril mee. Dan kom je nóg dichterbij.
De route is bereikbaar vanaf twee startpunten:
Dit is het noordelijke, Nederlandse deel van de lange-afstandswandeling van Osnabrück (Duitsland) naar Groningen of visa-versa. Het noordelijke deel voert je langs de mooiste plekjes van de Hondsrug.
De Hünenweg is een lange-afstandwandelroute van 325 kilometer, tussen Osnabrück en Groningen. De route is gemarkeerd met gele bordjes met een blauwe ‘H’. In Nederland heeft de Hünenweg, het ‘Hondsrugpad’ als toevoeging in de naam. Het wandeltracé is ontwikkeld om een fysieke verbinding te creëren tussen twee geoparken: De Hondsrug UNESCO Global Geopark in Nederland en TERRA.Vita Global Geopark in Duitsland. De Hünenweg is één van de mooiste grensoverschrijdende wandelroutes van Europa.
De route over de Hondsrug is zo oud als Methusalem, met ruimte voor beekdalen, landschapsbeleving, archeologie, cultuurhistorie en natuur. Het landschap van de Hondsrug, maar ook van TERRA.vita, ligt vol met sporen uit het verleden. Het pad volgt middeleeuwse karrensporen, prehistorische veenpaden en imposante hunebedden en voert door heidevelden, uitgestrekte bossen, zandverstuivingen, unieke rotsformaties, akkers en eeuwenoude dorpen.
De wandelroute bestaat uit 20 dagetappes, variërend van 13 tot 25 kilometer lang (9 etappes in Nederland, 11 etappes in Duitsland). Deze staan in het boekje Hünenweg/ Hondsrugpad (verkrijgbaar online en bij diverse TIP-kantoren in Drenthe) . Alle dagetappes starten/eindigen bij een informatiepaneel waarop de lokale bezienswaardigheden en een gedetailleerde kaart te zien is. Langs de route zijn overnachtingsmogelijkheden zoals hotels, hostels en B&B’s. Alle informatie over de Hünenweg vind je op www.huenenweg.com
Daarnaast is de route ook beschreven in een kleine, handzame wandelgids. In de wandelgids ‘Hondsrugpad’ van Fokko Bosker wordt het Nederlandse deel van de route in detail beschreven (online te bestellen). Dit noordelijke deel van de Hünenweg voert je langs de mooiste plekjes en bestaat uit 9 etappes met elk een lengte van 10 tot 20 kilometer. Alleen de twee zuidelijke etappes zijn ongeveer 30 km lang. Beide gidsen zijn zowel online verkrijgbaar als bij Toeristische Informatie Punten op verschillende plekken in Drenthe. Je kunt ze ook hier online bestellen.
Eext hoorde in de Middeleeuwen tot de rijkste en grootste dorpen in Drenthe. Van het oude Eext is veel bewaard gebleven en het is vaak afgebeeld op oude prenten, schilderijen en behang. Sterker, geen Drents dorp […]
Eext is een bijzonder dorp. Het hoorde al in de Middeleeuwen tot de rijkste en grootste dorpen in Drenthe. Van het oude Eext is veel bewaard gebleven en het is vaak afgebeeld op oude prenten, schilderijen en behang. Sterker, geen Drents dorp werd zo vaak afgebeeld als Eext. Van die prenten en schilderijen zijn er nog 160 bekend.
Egbert van Drielst is zo’n kunstenaar die geregeld vanuit Haarlem naar Eext kwam en dan logeerde bij zijn tante Jantje Meursing. Hij was een zogenaamde behangselschilder. In de 17de en 18de eeuw werden in huizen van rijke burgers de muren vaak behangen met behang van goudbestempeld leer en later van doek, beschilderd met landschappen. Mooie rustieke boerderijen onder zware eiken waren geliefde onderwerpen. En die waren er in Eext genoeg. Van de 68 boerderijen uit 1754 zijn er 30 overgebleven. Dat had te maken met de kwaliteit van de huizen en met name van het gebruikte eikenhout, dat in Eext ruimschoots voorhanden was.
In de voetsporen van Van Drielst kan je een wandeling maken door het prachtige historische dorp; de situatie van toen kunt u vergelijken met nu. Rasverteller Jans Polling leidt u er rond aan de hand van de app-wandelroute.
De wandeling staat in de Drenthe routes app.
Veel plezier tijdens je gekozen route!
Bistro Tante Sweel is een gezellig, sfeervol restaurant met een leuke gevarieerde kaart met grillspecialiteiten.
Het restaurant van de Boshof bevindt zich in de sèrre van het pand die een mooi uitzicht biedt op de brink van Odoorn. Hier kunt u genieten van een lekker wijntje of een speciaalbiertje […]
Een bakker met eigenwijze producten, gebakken in eigen kleine bakkerij. Heerlijke broden, lekkere taart. Koffie & lunch van 9.00 tot 17.30 uur, uitgebreide lunchkaart. Groot terras in hartje van gezellig dorp.
Bij Brasserie Byzonder is het bewust genieten! Geopend van 10.00 tot 22.00 uur kunt u terecht voor een kop koffie, de lunch, een afzakkertje en/of een byzonder diner. Brasserie Byzonder staat voor: bewust, minder […]
Zoekt u een gezellig restaurant waar u lekker kunt eten? Of heeft u zin in een goed kop koffie met huisgemaakte taart? Kom dan naar ons gezellige restaurant in Gasselte. Hier zult u zich […]
Rikus is een thuis voor iedereen die van rust, natuur en culinair genieten houdt. Rikus is letterlijk verbonden met buiten. Bij Landhuishotel Restaurant Rikus ligt een hectare moestuin waarop wij de Groenten van Rikus […]
Breeland Recreatie in Annen te Drenthe beschikt over twee groepsaccommodaties, die op basis van zelfverzorging worden verhuurd. De groepsaccommodaties bieden veel comfort en veiligheid en uitstekende voorzieningen.
Ons café restaurant bedrijf is gelegen aan de brink in Noord-Sleen. Een comfortabel, ruim opgezet etablissement in een prachtige omgeving in de nabijheid van andere pittoreske dorpjes en vele bezienswaardigheden. U kunt genieten van […]
Op een fantastische locatie midden in het mooie esdorp Exloo bevindt zich Diner-Café Bussemaker. Een grand café van nu, maar met een vleugje stijl van sfeer van toen. Proef de unieke sfeer: Terras met […]
Twee markante historische gebouwen – op nog geen 100 meter afstand van elkaar – zijn met behoud van hun eigen karakter omgebouwd naar een Château-restaurant en een luxueus hotel. Het karakteristieke Kasteel Coevorden – […]
Ben je klaar met het samenstellen van jouw OerToer?
Wil je de huidige selectie van je OerToer wijzigen dan zijn dit aanbevolen suggesties voor: