Wandelroute - hotspots

Spoorbrug over de oude spoorlijn naar Stadskanaal

Rond 1900 had de Noordoosterlocaalspoorweg-Maatschappij problemen met de aanleg van de spoorlijn van Assen naar Stadskanaal. De helling vanuit het Hunzedal tegen de Hondsrug op was te steil voor haar stoomlocomotieven. De spoorwegmaatschappij liet daarom dit ‘Ravijn’ van ongeveer een kilometer lengte in de Hondsrug uitgraven om een flauwere helling te krijgen. Deze spoorbrug moest de maatschappij over het Ravijn bouwen zodat de Gasselter boeren hun noordelijke esgronden konden bereiken.

Het Ravijn bij Gasselte (foto arjensnijder.photography)
De spoorbrug over het Ravijn bij Gasselte (foto arjensnijder.photography)

In het bodemprofiel van de Hondsrug zijn de drie laatste ijstijden nog goed zichtbaar. Onderaan zit het glinsterende witte zand van de Elster-ijstijd. Middenin zie je een laagje keileem uit de Saale-ijstijd. Het is gletsjerpuin vermalen onder het gewicht van het landijs. Bovenaan zit een laag dekzand dat de poolwinden van de Weichsel-ijstijd over de vlakte joegen. In het bodemprofiel zie je de geschiedenis van ca. 435.000 jaar geologisch erfgoed samengevat.

De laatste drie ijstijdlagen zichtbaar gemaakt.
De laatste drie ijstijdlagen zichtbaar gemaakt, met afzettingen van bijna een half miljoen jaar.

Wandeling Hamerlanden

Het Ravijn ligt op de Hamerlanden wandelroute, een route die langs de mooiste plekjes van dit deel van de Hondsrug gaat.

Locatie

Gieterweg 2, 9462 TD Gasselte of

Nieuwe Dijk 1, 9514 BX Gasselternijveen

Coordinaten: 52°58’57.0″N 6°47’13.2″E

Het Ravijn