Hunze en Torenveen - hotspots

Nieuwe kansen voor de Hunze in het Torenveen

In de jaren ’50 en ’60 werd de Hunze rechtgetrokken en opgesloten tussen kades. Met stuwen en gemaaltjes was het waterpeil voortaan exact te regelen. Als een herinnering aan hoe het eens geweest is, werd onder andere in het Torenveen tussen Gasselternijveen en Gieterveen een meander van de oude Hunze bewaard. Sinds 2012 is er onder leiding van de stichting Het Drentse Landschap een project gaande om de Hunze weer in zijn oude glorie te herstellen. 

Bruggetje over de Hunze, Torenveen
Bruggetje over de Hunze in het Torenveen

Nieuwe kansen voor de Hunze

Het Drentse Landschap is bezig de natuur in het Hunzedal te herstellen om het riviertje nieuwe kansen te geven. Het Torenveen-project werd in 2012 voltooid. De oude meanders werden weer open gegraven en de kades zijn een flink stuk naar buiten verlegd. Dit was om de kleine rivier weer de ruimte te geven om te gaan kronkelen als weleer. De natuur heeft geprofiteerd van deze ingrepen, want dieren als bevers en otters komen er weer volop voor.

Klimaatbuffer

Het Torenveen fungeert als een klimaatbuffer, om in extreem natte periodes de grote hoeveelheden water een tijdje vast te kunnen houden, om zo overstromingen stroomafwaarts tegen te gaan.

Fietsbruggetje tussen Gieten en Gieterveen

Toegankelijkheid

Er loopt een mooie fietsroute van Gieten, via de heuvels van Bonnen en het schilderachtige gehuchtje Veenhof naar Gieterveen. Je kruist dan de Hunze op een mooie locatie. Er is ook een mobiele wandelroute van ongeveer 6,5 km uitgezet door het Drentse Landschap over de kaden rondom de nieuwe natuur langs de Hunze. Tijdens deze wandeling krijg je informatie over het gebied en heb je ook een spectaculair uitzicht over het veengebied en de hoogtes van de Hondsrug in de verte.

Routekaartje

Wandelroute Torenveen
De wandelroute om het Torenveen start aan deVeenhoverdijk

Locatiegegevens

Eind van de weg

Coördinaten: 53°00’18.8″N 6°49’25.5″E

Hunze en Torenveen