Wandelen - routes

Wandelen langs de oude spoorlijn bij Gasselte

  • 6,5 km
  • 2 uur

Het gebied rondom buurtschap Kostvlies is best bijzonder. De naam Kostvlies (Kostverlies) suggereert een armoedig landschap, maar niets is minder waar! Samen met Vereniging de Hamerlanden, het Drents Landschap en lokale ondernemers vertelt de route het bijzondere verhaal achter deze plek. Wandel op en langs de Hondsrug met de Hamerlandenroute van Vereniging de Hamerlanden.  Je loopt 6,5 kilometer door een uniek landschap, duizenden jaren geleden gevormd door de ijstijden. Onderweg zie je dat niet alleen de ijstijden hun stempel op het landschap hebben gedrukt, maar ook het resultaat van duizenden jaren menselijke activiteiten in het gebied…

Het Zandgat bij Kostvlies

De Hamerlandenroute brengt je langs bijzondere plekken waar de mens resoluut de schep in de Hondsrug heeft gezet. Meer dan een eeuw geleden groef men het Ravijn om bij Gasselte een spoorlijn vanaf de Hondsrug te kunnen aanleggen. Verderop kom je bij het Zandgat, een diep gat in de Hondsrug ontstaan door zandwinning. Loop over het landgoed van golfbaan de Semslanden, verrezen op de overgang van zand en veen. Honderden jaren noeste arbeid op de es van Gasselte, balancerend op de flank van de Hondsrug. Ingrediënten voor een enerverende wandeling, waarin je op een kleine afstand alle kernwaarden van Geopark de Hondsrug ervaart.

Zo kom je er:

De route is bereikbaar vanaf twee startpunten:

Parkeerplaats bij De Wiemel, Gieterweg 2, 9462 TD Gasselte.
Parkeerplaats De Semslanden, Nieuwe Dijk 1, 9514 BX Gasselternijveen.

Vanaf daar kun je de bordjes met de hamers volgen langs de route. De route is niet geschikt voor rolstoelen, scootmobiels en kinderwagens.

De hamer en de pijl markeren de Hamerlandenroute.

Beleef meer en wandel mee met de Drenthe app

De wandeling staat in de Drenthe routes app.

  1. Download de app ‘Drenthe Routes’ op de smartphone vanuit de play- of appstore, maar zet ook direct je GPS aan in de telefoon instellingen.
  2. Start de ‘Drenthe Routes’ app, nadat die gedownload is
  3. Kijk bij ‘Zoek een route… en typ in ‘Hamerlandenroute’
  4. De wandelroute van Geopark de Hondsrug verschijnt bovenaan in beeld, druk vervolgens op de route
  5. Tik daarna op ‘Bekijk op kaart’
  6. Nu volgt je telefoon de approute. Op verschillende bijzondere locaties aan de route kun je nu verdiepende en verrassende informatie vinden.

De Hamerlandenroute op kaart.

Startpunt

Deel dit: