Wandelen - routes

Wandelen langs, op en door de Hondsrug bij Kostvlies

  • 6,5 km
  • 2 uur

In de een na laatste ijstijd (Saale-ijstijd), ongeveer 150.000 jaar geleden, kwam vanuit Scandinavië een gletsjer aanschuiven van honderden meters dik en honderdenden kilometers breed. Onder druk van dit ijs en bij het smelten ervan, ontstond een landschap van kaarsrechte ruggen en dalen met snelstromende rivieren. Het landijs had op zijn weg vanuit Scandinavië massa’s keien, grind en zand meegebracht. Ook perste het ijs fijnkorrelig materiaal aaneen tot lagen leem. Het Hondsruglandschap vertoont hierdoor hoogten en laagten, maar deze vaak vriendelijke glooiingen zijn met het blote oog lastig te herkennen. Tenzij de mens hier -onbewust, maar resoluut- de schep in de grond steekt. Tijdens het wandelen van de Hamerlanderoute wordt het besef van hoogtes en dieptes voor het blote oog opeens heel zichtbaar en voelbaar.

Het Zandgat bij Kostvlies ligt aan de wandelroute

Kostvlies

De Hondsrug loopt van de stad Groningen helemaal tot aan Emmen. Kostvlies is een buurtschap op de oostflank van de Hondsrug, tussen Gieten en Gasselte. De nederzetting ontstond na 1850. De Hamerlandenroute neemt je ook mee door de geschiedenis van dit buurtschap. Wil je tijdens het wandelen nog meer weten en beleven? Loop dan mee met de app! De app beschrijft en toont allerlei wetenswaardigheden over het landschap en over de totstandkoming van het buurtschap. Onderaan deze pagina vind je hierover meer informatie.

Zo kom je er:

Start: Golfclub de Semslanden, Nieuwe Dijk 1, 9514 BX Gasselternijveen.

Begin de route bij Golfclub de Semslanden. Neem het pad over het golfterrein en volg de routewijzers met de hamer. De route is niet geschikt voor rolstoelen, scootmobiels en kinderwagens.

De Hamerlandenroute op kaart met startpunten bij de Wiemel en Golfclub Semslanden

Keien als merkteken

Aan het beginpunt ligt een forse kei. Langs de wandelroute liggen er meer. Ze markeren een zogeheten Point of Interest (POI), een plek waar nog meer te beleven is. Kijk je daarom mee in app?

Keien langs de route markeren een plek waar nog meer te beleven valt.

Het gebruik van keien als merkteken past in een traditie van duizenden jaren. Boerengemeenschappen grensden hun dorpsgebied af met marke-stenen. Individuele boeren markeerden hun kavels op de es niet met hekken of greppels, maar met keien op de hoekpunten. De Drentse zwerfkei is geologisch erfgoed en onlosmakelijk verbonden met de Hondsrug UNESCO Global Geopark.

Beleef meer en wandel mee met de Drenthe Routes app

  1. Download de app ‘Drenthe Routes’ op de smartphone vanuit de play- of appstore, maar zet ook direct je GPS aan in de telefoon instellingen.
  2. Start de ‘Drenthe Routes’ app, nadat die gedownload is
  3. Kijk bij ‘Zoek een route, restaurant, museum.…’, typ in ‘Hamerlandenroute’ en druk op enter.
  4. De Hamerlandenroute verschijnt nu bovenaan in beeld, druk vervolgens op de route.
  5. Tik daarna op ‘Gebruik op de kaart’
  6. Nu volgt je telefoon de approute.. Op verschillende bijzondere locaties aan de route kun je nu verdiepende en verrassende informatie vinden. Veel wandelplezier!
Of scan direct bovenstaande QR-code naar de route in de app!

Startpunt

De Hamerlandenroute