Musea - musea

Hunebedcentrum

Wil je meer weten over de ijstijden en prehistorie? Begin dan je ontdekkingstocht in het Hunebedcentrum in Borger. Je vindt hier een speciale Geopark-expositie over ijstijden en prehistorie. Je ontdekt hoe de hunebedbouwers duizenden jaren geleden leefden en woonden. In de expositie ontdek je het unieke verhaal van het Hondsruggebied. Vier ‘ruggen’ trekken kilometerslange rechte lijnen door het Drentse landschap. Je ontdekt hoe ijs en smeltwater de Hondsrug vormden. Hoe poolwinden het gebied in een ijskoude woestijn veranderden. Hoe later het veen tegen de Hondsrug omhoog groeide.

Grootste hunebed

Het Hunebedcentrum in Borger op de Drentse Hondsrug brengt je naar de prehistorie. Naar de tijd waarin de eerste boeren zich in Drenthe vestigden. Deze boeren bouwden de indrukwekkende stenen grafmonumenten, die we hunebedden noemen. De restanten hiervan vind je nog steeds in het Drentse landschap. Er staan er nog 54. Het grootste hunebed staat direct naast het Hunebedcentrum.
In het Drentse landschap vind je restanten van 54 grafmonumenten, hunebedden genaamd.

Het grootste hunebed van Drenthe

Expositie

De expositie in het Hunebedcentrum laat je ervaren hoe de hunebedbouwers duizenden jaren geleden leefden en woonden. Zij verwelkomen je en leiden je rond door hun wereld. Ze tonen je hun dagelijks leven, nemen je mee naar hun eenvoudige boerenhuizen en naar het woeste land rondom hun akkers, waarin wolven, oerossen en beren leven. Via film, multimediaproducties, een reconstructie van een hunebed, landschapsmaquettes, een offermoeras en nog veel meer waan je je terug in de tijd van de hunebedbouwers, 5500 jaar geleden.
De expositie in het Hunebedcentrum laat je ervaren hoe de hunebedbouwers leefden.

Expositie in het Hunebedcentrum

Oertijdpark

Ook in het Oertijdpark kom je in aanraking met de prehistorie. In ons prehistorisch dorp kun je ervaren hoe onze voorouders hebben geleefd. Er staan drie boerderijen uit de prehistorie, namelijk uit de steentijd, de bronstijd en de ijzertijd. Je ontdekt wat de sporen van de oudste bewoners van het Hondsruggebied ons vertellen. Hoe leefden deze mensen? Wat waren hun gewoontes en problemen?

Keientuin

Bij het Hunebedcentrum vind je ook de grootste keientuin van Nederland. Hier liggen heel veel voorbeelden van keien die hier in de Saale ijstijd als zwerfstenen door het landijs naartoe zijn getransporteerd. Bordjes geven uitleg over de herkomst en aard van de verschillende stenen. De keientuin in Borger

Openingstijden

Dinsdag t/m vrijdag van 10:00 tot 17:00 uur Zaterdag, zondag en feestdagen van 11:00 tot 17:00 uur Gesloten op 25 december, 31 december en 1 januari Incidenteel: avondopenstellingen (raadpleeg de website) De Geopark-expositie is toegankelijk tijdens de openingsuren van het Hunebedcentrum. Wie een kaartje voor het Hunebedcentrum koopt, kan gratis de Geopark-expositie bezoeken. * In verband met de Corona maatregelen is de expositieruimte gesloten.  

Hunebedcentrum Borger

Deel dit:
Hunebedcentrum