Het grootste Hunebed - hotspots

Hunebed D27 bij Borger, het grootste van Drenthe

Het beroemde hunebed D27 bij Borger is met zijn lengte van 22,5 meter het grootste stenen grafmonument van Drenthe. Parkeer de auto op de parkeerplaats van het Hunebedcentrum, want vanaf hier is het grafmonument gemakkelijk te voet bereikbaar en te bezichtigen.

Het grootste hunebed trekt veel bezoekers

Eerste archeologische onderzoek

Voor zover bekend heeft in het hunebed van Borger het oudste archeologische onderzoek van Drenthe plaatsgevonden, want in juni 1685 liet de Fries-Groningse dichteres Titia Brongersma een aantal boerenknechten de grond onder het hunebed omspitten op zoek naar sporen uit het verleden. Ze vonden een aantal aardewerken potten die bij het uitgraven onmiddellijk uit elkaar vielen. De inhoud van enkele van deze urnen bestond uit verbrande menselijke resten. Het gebruik van het woord hunebed wordt aan Titia Brongersma toegeschreven, omdat men dacht dat de hunebedden door reuzen (huynen) waren gebouwd.

De bouw van een hunebed door de plaatselijke reuzen, zoals dominee Picard dat zag…

Nieuwe inzichten

Tegenwoordig weten we dat de hunebedden door de eerste landbouwers in onze streken zijn gebouwd. Zij kwamen waarschijnlijk uit het zuid-oosten van Europa en brachten de hunebeddencultuur met zich mee.

Een vrolijk groepje hunebedbouwers.

Locatiegegevens

Hunebedcentrum Borger

Coördinaten: 52°55’49.0″N 6°47’50.9″E