Fietsen - routes

Klimmend over ijstijdheuvels

  • 40 KM
  • 3 uur

Vanaf het Hunebedcentrum in Borger kun je een fietstocht over de Hondsrug maken. Je komt langs vier hotspots in de buurt van Borger: de Buunerbult op de Noorderesch van Buinen met een prachtig uitzicht op de Hondsrug; de glooiingen van de droge dalen uit de laatste ijstijd bij het Hunzebos; het Molenveld met de bijzondere Leewal bij Exloo en de gletsjerkuil in de bossen achter het dorp Ees. Samen verbeelden ze het verhaal van het in de ijstijden gevormde Hondsruggebied.

Routebeschrijving:

Deze fietsroute maakt gebruik van het fietsknooppuntensysteem. Onderweg wijzen bordjes je van het ene knooppunt naar het andere. Wil je met behulp van de knooppunten een aangepaste route fietsen of jouw eigen route samenstellen, kijk dan hier.

Het dal van het Voorste Diep (doorbraakdal), gezien vanaf de Buunerbult, een heuvel uit de Saale ijstijd
Hotspot De Leewal, Exloo, een serie paraboolduinen
Routekaartje IJstijdenroute

Startpunt

Hunebedcentrum

Knooppunten route

41Parkeerplaats Hunebedcentrum

Fiets hiervandaan in zuidelijke richting naar het kanaal

88Brug over het kanaal

Staak hier het kanaal over, sla rechtsaf en volg het fietspad langs het kanaal. Sla rechtsaf en beklim de Buunerbult om van het uitzicht over het Voorste Diep te genieten.

47Buinen

Door Buinen en onder de N374 door. Sla vóór 44 linksaf en volg de Osdijk naar Buinerveen. Je doorkruist nu het vlakke Hunzedal. Je kunt er hier ook voor kiezen rechtdoor te gaan, via 44 naar knooppunt 13. Deze route gaat door de nieuwe wildernis van het Lofar gebied. Je slaat dan punten 45 en 12 over.

45Buinerveen

Sla in Buinerveen rechtsaf op de Zuiderstraat/Exloërstraat richting 2e Exloërmond.

12Tuinbouwstraat 2e Exloërmond

Bij knooppunt 12 sla rechtsaf richting Exloo. Je kruist het Achterste Diep (13) weer. Bij Exloo beklim je de Hondsrug.

20Zuiderhoofdstraat, Exloo

In Exloo kan je de schaapskudde of andere attracties bezoeken, voordat je verder zuidwaarts gaat richting zwembad De Leewal, via de straat Zuideinde. Bij zwembad De Leewal sla je linksaf het zandpad op om bij het startpunt van het Sabeltandtijgerspoor te komen. Je fietst nu langs de Leewal, een opvallende richel die door het landschap kronkelt. Vroeger werd deze wal wel geïnterpreteerd als een esker; tegenwoordig denkt men dat het een aaeenschakeling is van paraboolduinen.

09Puur Exloo

Om bij vakantiepark Puur Exloo te komen fiets je door het Hunzebos (Dalakkersweg), met prachtige grafheuvels en een klein hunebed. Bij Puur Exloo kun je een koffiestop inlassen. Je vervolgt de route richting Valthe om in Valthe rechtsaf te slaan op de Hoofdstraat.

39Valthe

Valthe is een van de best bewaarde Drentse esdorpen. Geniet van de fraaie boerderijen op hun lommeerrijke erven.

38Odoorn

Vanuit Valthe volg je de Odoornerweg naar Odoorn. Halverwege, aan de rechterkant, ligt het Eppiesbergje, een van de mooiste grafheuvels. Let in Odoorn ook op de mooie kerk, waarvan het koor is opgebouwd uit grote zwerfstenen.

06Poolshoogte/Schapenpark

Vanuit het centrum van Odoorn volg je de Schaapstreek die onder de N34 doorgaat. Je komt nu in het prachtige natuurgebied van de boswachterij Odoorn. De heide hier wordt wel Schapenpark genoemd. Bij restaurant Poolshoogte kan je verfrissingen krijgen en de hoge heuvel met uitkijktoren beklimmen voor een uitzicht over de uitgestrekte bossen.

24Hoofdstraat Exloo

Volg de Boswachter Meelkerlaan onder de N34 door tot aan de Hoofdstraat en steek deze bij 24 over om de route door het bos te vervolgen richting 23. Je kunt knooppunt 26 dus overslaan.

23Buinerveld

In de bossen hier liggen diepe, droge kuilen, de zogenaamde gletscherkuilen. Dit zijn waarschijnlijk overblijfselen uit de ijstijden (pingoruïnes).

28Kanaal Buinen-Schoonoord

Vanuit de bossen van het Buinerveld kom je aan bij het kanaal Buinen-Schoonoord, dat de loop van het vroegere Voorste Diep volgt. Sla bij het kanaal rechtsaf om via knooppunt 88 weer bij het startpunt uit te komen.

41Eindpunt Parkeerplaats Hunebedcentrum.

Je bent weer aangekomen bij het begin van de route.

IJstijdenfietsroute