Poolshoogte - foto door Arjen Snijder
Poolshoogte Schapenpark - hotspots

Natuur en kunst bij Poolshoogte Schapenpark

Het Schapenpark bij het dorp Odoorn aan de overkant van de N34 is een fraai heideveld. Een parkachtig landschap met hier en daar een boom of een groepje bomen. En natuurlijk lopen er heel veel schapen. Midden in het Schapenpark staat het megalitische kunstwerk ‘Ode aan de Zon’ van Rob Schreefel. Vanaf de kunstmatige heuvel ‘Poolshoogte’ met zijn hoge uitkijktoren heb je een prachtig uitzicht over het gebied. 

Schapenpark met ‘Ode aan de Zon”

Zware storm

Er is een tijd geweest dat het Schapenpark een bos was zoals alle Staatsbossen in de buurt. Een zware storm in het najaar van 1972 velde in een paar uur tijd in het gebied tienduizenden bomen.

Staatsbosbeheer besloot geen nieuwe bomen aan te planten, maar omheinde het terrein dat bijna 300 hectare groot was. Op dit enorme ‘weiland’ kwamen honderd Drentse heideschapen die er het hele jaar door mochten rondscharrelen. Hun eetlust moest ervoor zorgen dat het Schapenpark niet weer zou dichtgroeien.

Poolshoogte

In 1934, bij de tweede ontginningsfase van het gebied, werd in opdracht van boswachter Meelker een heuvel van 13 meter hoogte opgeworpen, naar een ontwerp van zijn zoon, die ook de naam Poolshoogte bedacht. De “klus” werd verricht vanuit de werkverschaffing. De arbeiders moesten dit aanvankelijk met schop en kruiwagen doen. Vanaf de top kon de omtrek goed in gaten gehouden worden: men kon er “poolshoogte nemen”.

Prachtig uitzicht vanaf de uitkijktoren

Wandeling Poolshoogte/schapenpark

Vanaf de parkeerplaats bij Poolshoogte kun je de met gele paaltjes aangegeven wandelroute lopen van Staatsbosbeheer. Deze route van 8 kilometer neemt je mee door de geschiedenis van het bosgebied.

Locatiegegevens

Restaurant Poolshoogte

Coördinaten: 52°52’22.3″N 6°48’57.8″E

Poolshoogte Schapenpark