Wandelen - routes

Reis door de IJstijd

  • 7.5 km
  • 2 uur

Met deze wandeling van 7,5 kilometer door bossen, heidevelden en stuifzand, langs hunebedden en akkers tussen Exloo en Odoorn maak je een tijdreis van 470.000 jaar. Je ziet indrukwekkende overblijfselen van de ijstijden en de raadselachtige Leewal die door het landschap kronkelt. Een tijdbalk geeft veel informatie over de historie van het Hondsruggebied.

Ook bij deze route is een app beschikbaar. Met 360gradenfilmpjes, animaties en opdrachten beleef je die historie van heel dichtbij en krijg je veel informatie over het ontstaan van het gebied, over droogdalen en over de wolharige mammoet en de sabeltandtijger die hier hebben geleefd.

De tijdsbalk in het Molenveld bij de Leewal

Beleef nóg meer met de app!

Wil je het Leewal Tijdreisroute lopen met de app?

Voor Apple: download De Hondsrug Hunzebosroutes vanuit de App store
Voor Android: download De Hondsrug Hunzebosroutes vanuit de Playstore
Of scan onderstaande QR-code om de route(s) te downloaden:

Tip: neem een VR-bril mee. Dan kom je nóg dichterbij.

Zo kom je er: 

De route is bereikbaar vanaf twee startpunten:

  1. Parkeerplaats zwembad Leewal, Zuideinde 36, 7875 CD Exloo
  2. Parkeerplaats Fletcherhotel De Hunzebergen, Valtherweg 36, 7875 TB Exloo. Vanaf daar kun je de bordjes met de mammoet volgen naar het begin van de route. De route is niet geschikt voor rolstoelen, scootmobiels en kinderwagens. Startpunt 1 is bij zwembad de Leewal, 52°52’12.4″N 6°51’31.9″E, coördinaten 52.870096, 6.858865, maar je kunt ook aan de kant van het Fletcher Hotel starten. De route is aangegeven door bordjes met een mammoet silhouet.

Routekaartje Leewal

Startpunt

Deel dit: