Schaapskooi - hotspots

Schaapskooi Exloo

De schaapskudde van Exloo

De schapen van deze kudde waren vroeger eigendom van de diverse boeren uit het dorp. De scheper haalde de schapen ’s morgens bij de boerderijen op en bracht ze ’s avonds weer terug. Als vergoeding kreeg de scheper de kost bij de boeren.

De Exloër kudde was tot 1960 in particuliere handen. Vanwege de hoge exploitatielasten dreigde deze kudde te verdwijnen. Op initiatief van de toenmalige burgemeester J. van Roijen is de kudde door de gemeente aangekocht. De kudde telt 200 schapen van het ras het Drentse heideschaap. Tijdens de lammertijd verdubbelt dit aantal.

De schaapskudde is gehuisvest in de schaapskooi die midden in het dorp Exloo staat. Dit betekent dat de scheper met z’n kudde altijd dwars door het dorp gaat: een unieke beleving en een prachtig gezicht! De gang door het dorp zet als het ware de tijd even stil.

Waar bevinden de schaapherder en de kudde zich?

Vanaf de paasvakantie tot en met de herfstvakantie trekt de scheper met z’n kudde er dagelijks op uit. Buiten deze periode alleen in de weekenden en in de schoolvakanties dagelijks.

Wij laten u zien waar de schaapherder en de kudde zich op het moment precies bevinden. Dit gebeurt via GPS bepaling en wordt gevisualiseerd op deze pagina.

Mede op verzoek van Staatsbosbeheer wordt u dringend verzocht op de paden te blijven en niet door de heide te lopen i.v.m. de territoria van de reptielen.

Routebeschrijving Schaapskooi

De Schaapskooi is gevestigd in het gebouw naast de boerderij aan Hoofdstraat 55 in Exloo. U kunt gratis parkeren op het algemene parkeerterrein van het dorp Exloo. Volg hierbij de borden ‘lang parkeren’. De maximale loopafstand is 400 meter.

Locatie Schaapskooi Exloo

Coordinaten: 52°52’56.6″N 6°51’49.7″E

Schaapskooi Exloo

  • Hoofdstraat 55
  • 7875 EP Exloo
  • Deel dit:
Schaapskooi Exloo