Expositie Boeren op de Hondsrug
Musea - musea

Museumboerderij de Nabershof bij Emmen

Een boer van vroeger die vertelt over hoe hij leefde, een animatie over de geschiedenis van het boerenleven, zelf een tapijt van zand maken zoals boerinnen dat nog niet zo heel lang geleden deden. Dit en nog veel meer is te zien en te doen in museumboerderij de Nabershof. De Nabershof, de oudste boerderij van Emmen (1681), heeft een metamorfose ondergaan en opent op 15 juli 2020 de deuren van het vernieuwde museum in een compleet nieuwe vleugel.

De oude boerderij, het oudste gedeelte van het museum

Er is een compleet nieuw museum gekomen: een prachtige ruimte met een expositie over het thema Boeren op de Hondsrug. Verder zijn het Theehuis en de Museumboerderij gerenoveerd en opnieuw ingericht. Alles bedoeld om het verhaal van de boeren in het Hondsruggebied zichtbaar te maken, vanaf de prehistorie tot nu. Daarmee is het een expeditiepoort geworden over het thema boeren van De Hondsrug UNESCO Global Geopark.

Expositie Boeren op de Hondsrug

Een animatie vertelt het verhaal van de Hondsrug en haar boeren. Daarna zoom je in op de details. Aan de hand van filmbeelden, foto’s, geluidsfragmenten en oude documenten zie je in hoe het vroeger was om boer te zijn en wat de dagelijkse praktijk van het boerenleven inhield. Een kalender illustreert het ritme van een leven dat zeer nauw met de seizoenen samenhing. Ook nemen we een kijkje op het land met allerlei oude werktuigen en zie je in een prachtig ambachtelijk gebint. Ze illustreren het bijzondere verhaal van de oude Drentse boerderijen.

De Nabershof expeditiepoort Boeren op de Hondsrug
Expositie in de nieuwe vleugel van de museumboerderij De Nabershof in Emmen (Foto arjensnijder.design)

Museumboerderij

Ook in de oude boerderij zelf zijn nieuwe exposities ingericht: Boeren op het Noordeind en Boeren op de Nabershof. Daarin maak je een reis door de tijd in het oude Emmen. Boeren op het Noordeind richt zich op het gebied waar ‘Empne’ in de middeleeuwen uitgroeit tot het boerendorp Emmen. Er is een overzicht van boerderijen, eigenaren en bewoners dat vrijwel compleet is. De vele historische foto’s zijn stille getuigen van vroeger. In een bijzondere deelexpositie ben je getuige van een waargebeurde trieste familiegebeurtenis op het Noordein rond 1902.

Boeren op de Nabershof vertelt naast de geschiedenis van de oudste boerderij van Emmen ook het verhaal van een van haar meest markante bewoners: Koos Naber, levensgenieter, kunstenaar en dierenliefhebber. Hij is nog steeds bekend als de Emmenaar die de zingende zaag bespeelt en uit kienstobben prachtige houten beelden creëerde. Met bewegend beeldmateriaal uit de zestiger jaren en objecten uit zijn nalatenschap.

Theehuis

Het Theehuis is gerenoveerd en opnieuw ingericht en biedt een selectie van dranken en Drentse lekkernijen.Verder vind je op het terrein nog de theaterschuur en de wagenschuur. Alles bij elkaar een bijzondere plek. Niet voor niets is het een officiële trouwlocatie. Ook voor andere gebeurtenissen, zoals een vergadering of feestje, kun je hier ruimte huren.

Het theehuis is een goede plek om even te stoppen voor een Drentse versnapering (Google)

Boeren op De Hondsrug

Het bijzondere cultuurlandschap van de Hondsrug was voor UNESCO een van de redenen om het de status Global Geopark te geven. De boeren hebben door de eeuwen heen een grote rol gespeeld in het gebruik en de vormgeving van het landschap. De metamorfose van de Nabershof en de expositie zijn onderdeel van een project waarmee de betrokken partijen het verhaal van de boeren in ons gebied vertellen. Dat verhaal gaat over hoe de mens zich heeft ontwikkeld in relatie tot het landschap, vanaf de prehistorie via het ontstaan van de esdorpen naar de landbouw in de huidige periode.
Dit project is mogelijk gemaakt door LEADER Zuid-Oost Drenthe, Prins Bernhard Cultuurfonds, Zabawas, Stichting Poppen.

’t Volk van Grada

De Drentse vereniging ’t Volk van Grada heeft als missie het vergaren, bewaren en uitdragen van de Drentse cultuur. De vereniging heeft Museumboerderij De Nabershof, het Theehuis, de Theaterschuur en het nieuwe museum in eigendom en beheer.

Dansgroep
Dansgroep Volk van Grada op De Nabershof

Langgraf

In het terreintje achter de Nabershof ligt hunebed D43, het bekende Langgraf.

Het dubbele hunebed, ook wel Langgraf genoemd

Openingstijden

Woensdag tot en met zondag:  11.00- 17.00 uur
Maandag en dinsdag gesloten

Contactgegevens

De Nabershof