Collectie Brands - musea

Collectie Brands

Meer dan 65 jaar was Jans Brands een meester in het verzamelen van alles wat los en vast zat. Zijn huis aan de Heerenstreek in het Drentse Nieuw-Dordrecht puilde uit. Niet alleen verzamelde hij boeken, documenten en kranten, maar ook munten, kleding en curiosa. Je kunt het zo gek niet bedenken of Jans Brands heeft het bewaard.

De spullen van Jans Brands

Jans ziet als kind het bijzondere van alledaagse dingen. Wat een ander weg zou gooien, bewaart hij. Op rommelmarkten koopt hij boeken en voorwerpen die hij interessant vindt en op veilingen weet hij unieke en kostbare objecten te verwerven. Zo groeit de verzameling in omvang en waarde.

Museum

Zijn huis is nu het museum Collectie Brands. Dankzij alle spullen die Jans Brands verzameld heeft, ga je hier terug in de tijd. Terug naar toen ze in Nieuw-Dordrecht nog in het veen werkten. De verzameling van Jans Brands is groot. De collectie bevat losse stukken, maar ook diverse deelcollecties. Penningen, munten, kaarten, sieraden, dia’s uit de veenkoloniën, kalenders, curiosa, archeologica, kleding, serviesgoed en glaswerk, te veel om op te noemen.

Het huis van Jans Brands is nu het museum Collectie Brands.

Interieur museum Collectie Brands

Naamloze vennoten

In de Collectie Brands vind je het verhaal van de naamloze veenvennoten. Van heinde en verre kwamen kapitaalkrachtige investeerders in de tweede helft van de negentiende eeuw op Zuidoost-Drenthe af. Ze kochten duizenden hectares veen van de boeren in de buurt. Vele arbeiders kwamen naar Drenthe in de hoop in de turf hun brood te verdienen. De Collectie Brands maakt de wereld van toen tastbaar.

Vele arbeiders komen naar Drenthe in de hoop om in de turf hun brood te verdienen.

Turfstekers aan het werk in het veen

Openingstijden

Dinsdag t/m vrijdag van 11:00 tot 17:00 uur
Zaterdag en zondag van 13:00 tot 17:00 uur

Museum Collectie Brands

Deel dit:
Collectie Brands