Zwaantje Hans-Stokman’s Hof - musea

Zandstrooien in Zwaantje Hans-Stokman's Hof

De Zwaantje Hans-Stokman’s Hof is een fraai gerestaureerde, Saksische boerderij in Schoonebeek in het zuiden van Drenthe. Zwaantje Hans, een van de laatste leden van de familie die de boerderij bewoonde, heeft door het ‘zandstrooien’ van deze boerderij een toeristische attractie gemaakt. In het achterdeel van de boerderij is een permanente tentoonstelling ingericht over de historie van de aardolie-industrie die zo belangrijk was voor Schoonebeek.

Zandtapijt

In veel boerderijen in de provincie Drenthe trof men vroeger een zandtapijt aan. Tot het begin van de vorige eeuw was vloerbedekking een onbekend begrip voor de boer. De vloeren in de verschillende vertrekken bestonden uit grote brokken Bentheimer zandsteen en blauwe en rode plavuizen. Met fijn zand bracht de vrouw van de boer meestal eens in de week een versiering aan op één van die kale vloeren: een zandtapijt. Bij het zandstrooien toonden de boerinnen hun kunstzinnige aanleg. Allerlei figuren werden tot een compleet zandtapijt gestrooid, echte kunstwerken waren het. De boerenkeuken zag er dan op z’n zondags uit.

De mooie voorkamer in de boerderij

Historisch gebruik

In Schoonebeek heeft men tot op heden dit historische gebruik in ere gehouden. In de zandstrooiboerderij kun je de kunst van het zandstrooien zien en het ook zelf eens proberen. Op de deel van de boerderij kun je een expositie van de NAM bekijken over geologie en de oliewinning in het gebied.

Het mooie patroon gestrooid op de kale vloer

Permanente tentoonstelling over aardolie in Schoonebeek

Schoonebeek was lang beroemd om zijn olieveld en ja-knikkers. Na jaren van afwezigheid kwam de NAM in 2011 terug in Schoonebeek om weer olie te winnen. Dit gaf veel werkzaamheden in het dorp en de NAM doet altijd graag iets terug voor de samenleving. Het was een wens van de inwoners om de hechte band tussen Schoonebeek en de oliewinning voor jong en oud inzichtelijk te maken in een interactieve tentoonstelling.

Permanente expositie over aardolie

Openingstijden

April t/m september, van 13:00 tot 17:00 uur
Het hele jaar op afspraak
Zondag en maandag gesloten

Contactgegevens

Zwaantje Hans-Stokman’s Hof