Buinerveld - hotspots

Sporen van de ijstijden in het Buinerveld

Tussen de dorpen Ees en Buinen ligt het voormalige Buinerveld. Sinds de ontginningen van de vorige eeuw is bijna het hele gebied in één groot bos veranderd. Op allerlei plekken in het bos vind je diepe die ontstaan moeten zijn in de Weichsel-ijstijd. Net ten oosten van het recreatiepark ‘Land van Bartje’ bevindt zich een opvallende concentratie van deze droge gletsjerkuilen. 

Een van de mooie gletsjerkuilen in het Buinerveld

Gletsjerkuil

Op tal van plekken in het gebied kwam grondwater omhoog aan het eind van de Weichsel ijstijd (22.000 jaar geleden). Zodra het de oppervlakte bereikte, bevroor het. Maar het water bleef komen en het bevroren water groeide aan tot een hoge ijsheuvel, ofwel een pingo. Toen het ijs gesmolten was, bleef een diepe krater achter die vol met water liep. Later groeide zo’n pingoruïne vol met veen. Tenzij de bodem uit grof zand bestond, want dan bleef er geen water in de kuil staan. Zulke droge pingoruïnes worden vaak ‘gletsjerkuilen’ genoemd. Dicht bij het dorp Ees ligt op het Buinerveld één van de mooiste gletsjerkuilen.

Stormbos

In de bossen van het Buinerveld ligt ook het Stormbos. Het bos ligt ten oosten van de pingoruïne op het Buinerveld. Het stormbos is ontstaan in de beruchte novemberstorm op 13 november 1972. Staatsbosbeheer heeft besloten de stormschade hier niet op te ruimen, waardoor er geleidelijk aan een heel ruig bosgebied is ontstaan.

Het ruige Stormbos in de bossen van het Buinerveld
Een groepje van gletsjerkuilen is mooi te zie op het Actueel Hoogtebestand Nederland (AHN)

Wandeling

Vanaf de hotspot Buinerveld kun je verschillende mooie wandelingen maken door de bossen van het Buinerveld. Bijvoorbeeld In het spoor van de Mammoet, een wandeling van ongeveel 5 km. Langs deze route zie je veel sporen uit de ijstijden, bijvoorbeeld pingoruïnes maar ook het ruige Stormbos. De wandeling begint bij de kleine parkeerplaats achter ‘Het land van Bartje’.

Het spoor van de Mammoet begint bij het ‘Land van Bartje’ in Ees

Locatiegegevens

Coördinaten parkeerplaats: 52°54’52.6″N 6°49’01.3″E

Buinerveld