Neanderthaler

Je eigen OerToer

Je hebt gekozen voor het thema 'Prehistorie'. Op deze pagina vind je een aantal best things to do voor dit thema overzichtelijk gepresenteerd. Wil je voor een bepaald onderdeel toch iets anders ondernemen dan maken wij het makkelijk om een alternatief te zoeken en te vinden. Ben je klaar met samenstellen? Stuur dan een e-mail of maak een papieren print om jouw keuze op te slaan. Veel plezier met De Hondsrug Geopark OerToer!

Thema Prehistorie

 • Musea

  Hunebedcentrum (Borger)

  Begin je ontdekkingstocht in het Hunebedcentrum in Borger. Je vindt hier een speciale Geopark-expositie over de ijstijden en prehistorie. Je ontdekt hoe de hunebedbouwers duizenden jaren geleden leefden en woonden.

 • Musea

  Noordelijk Scheepvaartmuseum (Groningen)

  In twee van de mooiste middeleeuwse gebouwen van de stad Groningen, het Canterhuis en het Gotisch huis, is het Noordelijk Scheepvaartmuseum gevestigd. Hier ervaar je de geschiedenis van de Noord-Nederlandse scheepvaart.

 • Musea

  Collectie Brands (Nieuw-Dordrecht)

  Jans Brands was een meester in het verzamelen van alles wat los en vast zat. Zijn huis aan de Heerenstreek in Nieuw-Dordrecht puilde uit van boeken, documenten en kranten, maar ook munten, kleding en curiosa.

 • Musea

  Stedelijk Museum Coevorden (Coevorden)

  Het verhaal over oorlogen en belegeringen in noordelijk Nederland begint in het Stedelijk Museum Coevorden, gevestigd in het Arsenaal aan de Haven van Coevorden. Beleef hier de geschiedenis van deze vestingstad en de hier geleverde strijd.

 • Hotspot

  Strubben Kniphorstbosch (Schipborg)

  Tussen Anloo en Schipborg ligt een natuurgebied met een dubbele naam, namelijk De Strubben Kniphorstbosch. De Strubben zijn bosjes op de overgang van de es naar het heideveld. Dit gebied is rijk aan archeologische sporen.

 • Hotspot

  Hunzebos en Leewal (Exloo)

  Het Hondsruggebied rondom Exloo is rijk aan overblijfselen uit de ijstijden. Bij het Hunzebos zie je een mooi voorbeeld van een droogdal, ontstaan in de laatste ijstijd, toen de ondergrond permanent bevroren was. Er zijn twee […]

 • Hotspot

  Meisje van Yde (Yde)

  Het landschapskunstwerk ‘Gebroken Cirkel’ van kunstenaar Derk den Boer geeft aan waar in 1897 door boerenarbeiders de overblijfselen van een jong meisje werden gevonden. Ze was door het veen geconserveerd.

 • Hotspot

  Sleenerzand (Schoonoord)

  Nog niet zo lang geleden was het Sleenerzand tussen Schoonoord en Noord-Sleen een woest en verlaten gebied van heide en zandverstuivingen. Hier ligt ook het griezelige hunebed “De Papeloze Kerk”.

 • Hotspot

  Noordlaarderbos (Noordlaren)

  Het Noordlaarderbos ligt in een gebied dat al sinds de prehistorie een schakel vormt tussen het Hondsruggebied en het rijke Groninger terpenland langs de Waddenzee. Het bos zelf werd in de negentiende eeuw aangeplant als productiebos.

 • Route

  Ontdek (Pre-) historisch Groningen (Stadscentrum)

  Deze fietsroute van ongeveer 44 kilometer langs prehistorische hoogtepunten start en eindigt op de Grote Markt van Groningen

 • Route

  De Flintenroute (Drouwen)

  Flinten zijn zwerfstenen. Ze werden gebruikt voor het bouwen van hunebedden. Binnen een straal van één kilometer langs deze route tref je maar liefst 18 hunebedden aan.

 • Route

  Het Hondsrugpad (Stationsplein)

  Het Hondsrugpad is een wandelroute in het Hondsruggebied die loopt van de zuidwestkant van Emmen naar de noordkant van de stad Groningen. Er zijn diverse leuke wandelingen met een lengte van ongeveer 10 kilometer.

 • Route

  Appelbergen bij Glimmen (Nederland)

  De Appelbergen bij Glimmen vormen een aardkundig waardevol gebied. De voormalige functie als militair oefenterrein heeft eraan bijgedragen dat het ijstijdenlandschap hier nog steeds goed te zien en te beleven is.

 • Route

  App Prehistorie Sleenerzand (Schoonoord)

  Het bosrijke gebied van het Sleenerzand heeft een boeiende geschiedenis, waarvan de oudste sporen teruggaan naar de voorlaatste ijstijd, 150.000 jaar geleden. Vanaf de parkeerplaats stapt u pardoes het verleden in.

 • Doen

  Hunzebos met Eko-Tours (Exloo)

  Ervaar samen met familie, vrienden of collega’s een bijzondere ‘groene’ excursie op de Hondsrug met Eko-Tours. Rij zélf in een 100% elektrische terreinwagen en geniet van het mooie Drentse landschap. Beleef met Eko-Tours een bijzondere ontdekkingsreis.

 • Doen

  Tussen Veen en Galgenberg (Spijkerboor)

  Een historische fietstocht van 15 kilometer onder begeleiding van een gids van De Hondsrug UNESCO Global Geopark.

 • Doen

  Kunst en keien

  Samen schilderen op een zeer inspirerende locatie en onder deskundige begeleiding van ervaren docent en kunstschilder Laurens Boersma. Schilderen brengt het mooie in jezelf naar boven.

 • Doen

  Vervlogen tijden (Eext)

  In de ochtend bezoek je dorpsmuseum De Kluis te Eext, een uniek museum van reeds verdwenen bedrijven. In de middag bezoek je Paviljoen Breeland in de Hunzevallei van De Hondsrug UNESCO Global Geopark.

 • Doen

  Joytime Vrijetijdsactiviteiten

  Prachtig gelegen bij recreatieplas De Kleine Moere in Grolloo vind je Joytime Vrijetijdsactiviteiten. Onderdelen van Joytime zijn een Outdoor Belevingspark (nieuw), Klimpark Outdoor Grolloo en groepsactiviteiten.

 • Eten en drinken

  Pannenkoekenboerderij

  In het hart van het beschermde Dorpsgezicht Oud Aalden treft je deze pannenkoeken boerderij aan. In een prachtige Saksische boerderij. Bij een knappend haardvuur kun je kiezen uit heel veel verschillende soorten pannenkoeken.

 • Eten en drinken

  Hotel De Meulenhoek

  In het natuurrijke Drenthe, nabij Emmen, Assen, Borger en Stadskanaal, midden op de Drentse Hondsrug, verscholen tussen heidevelden en bossen, ligt ons prachtig gelegen Hotel Restaurant. De ambiance en de gastvrijheid, de heerlijke gerechten […]

 • Eten en drinken

  Landhuis Hotel Restaurant Rikus

  Rikus is een thuis voor iedereen die van rust, natuur en culinair genieten houdt. Rikus is letterlijk verbonden met buiten. Bij Landhuishotel Restaurant Rikus ligt een hectare moestuin waarop wij de Groenten van Rikus […]

 • Eten en drinken

  De Mooie Mijt restaurant – hotel

  Genieten van rust, ruimte, kunst en culinaire hoogstandjes in een splinternieuwe boerenbehuizing naar oud voorbeeld met authentieke stijlkenmerken aan de rand van Sleen, het oude dorp.

 • Eten en drinken

  Café Groothuis

  In Emmen en inmiddels ver daar buiten is Café Groothuis een begrip. Het Café bestaat al meer dan 100 jaar! Naast een uitgebreide menukaart met heerlijke ambachtelijk bereide gerechten biedt Groothuis nog zoveel meer.

 • Slapen

  De Koningsherberg

  Onze herberg ligt midden in het pittoreske dorpje Anloo. Anloo is bekend vanwege de Magnuskerk en de prachtige omgeving midden in het Drentsche Aa gebied. Wij bieden leuke arrangementen met fiets en wandelroutes.

 • Slapen

  B&B Hunebed met Brood

  U wilt genieten van een heerlijke vakantie in een rustige omgeving, dan bent u bij ons aan het juiste adres. Het prachtige brinkdorp Valthe, gelegen op de Hondsrug, is een ideale omgeving voor wandelaars […]

 • Slapen

  Restaurant Hotel Bieze

  Sinds het pand in 1969 werd herbouwd na een grote brand is er, behalve de naam, veel veranderd. Restaurant Hotel Bieze zoals u het nu ziet is geopend op 28 maart 2015.

 • Slapen

  Landal De Bloemert

  Landal De Bloemert combineert het beste van 2 provincies: de Drentse heidevelden en het Groningse Zuidlaardermeer. Het park vormt dan ook een ideale uitvalsbasis voor watersportactiviteiten of prachtige fiets- en wandeltochten.

 • Slapen

  Boerderij het Stroomdal

  Boerderij het Stroomdal is hét uitgangspunt voor uw verblijf in Nationaal Park De Drentsche Aa en Geopark De Hondsrug. De bed and breakfast bevindt zich in de voormalige rietgedekte boerderij.

Ben je klaar met het samenstellen van jouw OerToer?