Neanderthaler

Je eigen OerToer

Je hebt gekozen voor het thema 'Het oudste mysterie'. Op deze pagina vind je een aantal best things to do voor dit thema overzichtelijk gepresenteerd. Wil je voor een bepaald onderdeel toch iets anders ondernemen dan maken wij het makkelijk om een alternatief te zoeken en te vinden. Ben je klaar met samenstellen? Stuur dan deze pagina URL per e-mail of maak een papieren print om jouw keuze op te slaan. Veel plezier met De Hondsrug Geopark OerToer!

Thema Het oudste mysterie

 • Musea

  Hunebedcentrum ( Netherlands)

  Begin je ontdekkingstocht in het Hunebedcentrum in Borger. Je vindt hier een speciale Geopark-expositie over de ijstijden en prehistorie. Je ontdekt hoe de hunebedbouwers duizenden jaren geleden leefden en woonden.

 • Musea

  Noordelijk Scheepvaartmuseum ( Netherlands)

  In twee van de mooiste middeleeuwse gebouwen van de stad Groningen, het Canterhuis en het Gotisch huis, is het Noordelijk Scheepvaartmuseum gevestigd. Hier ervaar je de geschiedenis van de Noord-Nederlandse scheepvaart.

 • Musea

  Collectie Brands ( Nederland)

  Jans Brands (1932-2019) was een meester in het verzamelen van alles wat los en vast zat. Zijn huis aan de Heerenstreek in Nieuw-Dordrecht puilde uit van boeken, documenten en kranten, maar ook munten, kleding en curiosa.

 • Musea

  Stedelijk Museum Coevorden ( Netherlands)

  Het verhaal over oorlogen en belegeringen in noordelijk Nederland begint in het Stedelijk Museum Coevorden, gevestigd in het Arsenaal aan de Haven van Coevorden. Beleef hier de geschiedenis van deze vestingstad en de hier geleverde strijd.

 • Musea

  Drents Museum

  Drents Museum ( Nederland)

  Het Drents Museum is gevestigd in Assen, op de plek van het voormalig klooster Maria in Campis. De hoofdentree bevindt zich sinds 2011 in een voormalig koetshuis van het Drostenhuis, dat via een onderaardse gang met […]

 • Musea

  Waterpark de Bloemert ( Nederland)

  De vijfde Expeditiepoort van De Hondsrug UNESCO Global Geopark is gevestigd in het receptiegebouw van bungalowpark Waterpark de Bloemert in Midlaren. Hier is een expositie ingericht over het water in het landschap van het Hondsruggebied.

 • Musea

  Internationaal Klompenmuseum ( Nederland)

  Het Internationaal Klompenmuseum, dat sinds 1990 bestaat, beschikt over de grootste collectie klompen ter wereld. Ruim 2400 paar uit meer dan 40 landen.

 • Musea

  De Kluis

  Dit kleine museum in het esdorp Eext is gevestigd in een voormalige diepvrieskluis, gebouwd in 1958. In het gebouw waren 120 diepvriescellen, die gehuurd konden worden voor het bewaren van groenten en vlees. Met de komst van diepvrieskisten…

 • Hotspot

  Strubben Kniphorstbosch

  Strubben Kniphorstbosch ( Nederland)

  Tussen Anloo en Schipborg ligt een natuurgebied met een dubbele naam, namelijk De Strubben Kniphorstbosch. De Strubben zijn bosjes op de overgang van de es naar het heideveld. Dit gebied is rijk aan archeologische sporen.

 • Hotspot

  Hunzebos en Leewal

  Hunzebos en Leewal ( Nederland)

  Het Hondsruggebied rondom Exloo is rijk aan overblijfselen uit de ijstijden. Bij het Hunzebos zie je een mooi voorbeeld van een droogdal, ontstaan in de laatste ijstijd, toen de ondergrond permanent bevroren was. Er zijn twee […]

 • Hotspot

  Het grootste Hunebed

  Het grootste Hunebed ( Nederland)

  Het beroemde hunebed D27 bij Borger is met zijn lengte van 22,5 meter het grootste stenen grafmonument van Drenthe.

 • Hotspot

  Sleenerzand

  Sleenerzand ( Netherlands)

  Nog niet zo lang geleden was het Sleenerzand tussen Schoonoord en Noord-Sleen een woest en verlaten gebied van heide en zandverstuivingen. Hier ligt ook het griezelige hunebed “De Papeloze Kerk”.

 • Hotspot

  Meisje van Yde

  Meisje van Yde ( Nederland)

  Het landschapskunstwerk ‘Gebroken Cirkel’ van kunstenaar Derk den Boer geeft aan waar in 1897 door boerenarbeiders de overblijfselen van een jong meisje werden gevonden. Ze was door het veen geconserveerd.

 • Hotspot

  Noordlaarderbos

  Noordlaarderbos ( Nederland)

  Het Noordlaarderbos ligt in een gebied dat al sinds de prehistorie een schakel vormt tussen het Hondsruggebied en het rijke Groninger terpenland langs de Waddenzee. Het bos zelf werd in de negentiende eeuw aangeplant als productiebos.

 • Hotspot

  Wandelpark De Vork, Haren

  Wandelpark De Vork, Haren ( Nederland)

  Wandelpark De Vork tussen Haren en Essen is een oud stukje landschap. Onder het voormalige rangeerterrein is een rijkdom aan archeologische resten uit de prehistorie opgegraven.

 • Hotspot

  Kampsheide

  Kampsheide ( Nederland)

  Aan de rand van het beekdal van het Deurzerdiep bij Assen ligt het natuurgebied Kampsheide. In de prehistorie hebben hier tientallen eeuwen lang mensen geleefd. Tussen ongeveer 3500 v.Chr. en het begin van onze jaartelling blijkt […]

 • Hotspot

  Veenweg

  Veenweg ( Nederland)

  Ongeveer op de plek waar de weg van Nieuw-Dordrecht naar Barger-Compascuum door het Oosterbos gaat, ligt onder de grond een uniek prehistorisch monument: de veenweg van Nieuw-Dordrecht. Mysterieuze wereld Meer dan 100 jaar geleden werd de veenweg ontdekt.…

 • Hotspot

  Langgraf

  Langgraf ( Nederland)

  Hunebed D43 op de Emmer Schimmeres aan de noordwestkant van Emmen is duidelijk anders dan de andere Drentse hunebedden. Archeologen noemen dit type hunebed een langgraf. Feitelijk zijn het twee kleine hunebedden achter elkaar die binnen een ruim…

 • Hotspot

  Eppiesbergje

  Eppiesbergje ( Netherlands)

  Eppies Bargie (Eppiesbergje), zo heet de hoge grafheuvel in de akkers ten noorden van de weg van Odoorn naar Valthe. Je kunt hem niet missen.

 • Hotspot

  De Hunebedden van Rolde

  De Hunebedden van Rolde ( Nederland)

  Vlak bij de kerk van Rolde liggen twee hunebedden, waarvan er een is gerestaureerd.

 • Hotspot

  Appelbergen

  Appelbergen ( Nederland)

  Het voormalige militair oefenterrein Appelbergen ligt op de Hondsrug ten oosten van het dorp Glimmen. Het heeft een grote dichtheid van overblijfselen uit de ijstijden en andere prehistorische resten.

 • Hotspot

  Prinses van Zweeloo

  Prinses van Zweeloo ( Netherlands)

  Eerlijk gezegd heeft er waarschijnlijk nooit een Prinses van Zweeloo bestaan. Archeologen gaven deze bijnaam aan de vrouw waarvan ze een halve eeuw geleden het graf vonden op de es van Zweeloo. Behalve een vaag silhouet van het…

 • Route

  Ontdek (Pre-) historisch Groningen ( Nederland)

  Deze fietsroute van ongeveer 44 kilometer langs prehistorische hoogtepunten start en eindigt op de Grote Markt van Groningen

 • Route

  De Flintenroute ( Drouwen)

  Flinten zijn zwerfstenen. Ze werden gebruikt voor het bouwen van hunebedden. Binnen een straal van één kilometer langs deze route tref je maar liefst 18 hunebedden aan.

 • Route

  Het Hondsrugpad ( Nederland)

  Het Hondsrugpad is een lange afstandswandelroute in het Hondsruggebied die loopt de stad Groningen tot aan de stad Osnabrück. Er zijn diverse leuke wandelingen met een lengte van ongeveer 10 kilometer.

 • Route

  Appelbergen bij Glimmen ( Nederland)

  De Appelbergen bij Glimmen vormen een aardkundig waardevol gebied. De voormalige functie als militair oefenterrein heeft eraan bijgedragen dat het ijstijdenlandschap hier nog steeds goed te zien en te beleven is.

 • Route

  Toer langs de boer

  Toer langs de boer ( Nederland)

  De fietsroute Toer langs de boer neemt je mee naar vroeger én naar nu. Langs sporen van prehistorische landbouw, middeleeuwse boerendorpen, oude en nieuwe boerderijen, door het esdorpenlandschap, langs beekdalen, hoogveenontginningen, heidevelden en ruilverkavelingsgebieden. En je […]

 • Route

  Ontdek Kampsheide (9458 TC Balloo )

  Dit is een route van het Drentse Landschap. Kampsheide is het oudste terrein van Stichting Het Drentse Landschap, gekocht in 1948. De wandeling gaat door en rond Kampsheide en brengt je langs heideveldjes, kletsnatte stukken heide, een ongelooflijk mooi […]

 • Route

  Drouwenerzand-DeHondsrug-UGG

  Bijvoetpad ( Nederland)

  De Romeinen deden stukken van de Bijvoet plant in hun sandalen omdat ze dan minder last hadden van vermoeide voeten. De bladeren bevatten een vluchtige olie die in aanraking met warme voeten verdampt, hetgeen een verkoelend […]

 • Route

  Tijdreisroute Leewal ( Nederland)

  Deze wandeling voert door de mooiste stukjes natuur en ijstijdenlandschap bij Exloo. Onderweg leer je over de invloed van de ijstijden in dit gebied.

 • Route

  Sabeltandtijgerspoor ( Nederland)

  Wandeling met speeltoestellen over de ijstijdheuvels in het Hunzebos

 • Route

  Steenmannetjesroute 4: Gasselte-Borger ( Nederland)

  Een spannende fietstocht langs de mooiste stukjes van de Hondsrug.

 • Doen

  Hunzebos met Eko-Tours ( Nederland)

  Ervaar samen met familie, vrienden of collega’s een bijzondere ‘groene’ excursie op de Hondsrug met Eko-Tours. Rij zélf in een 100% elektrische terreinwagen en geniet van het mooie Drentse landschap. Beleef met Eko-Tours een bijzondere ontdekkingsreis.

 • Doen

  Tussen Veen en Galgenberg ( Nederland)

  Een historische fietstocht van 15 kilometer onder begeleiding van een gids van De Hondsrug UNESCO Global Geopark.

 • Doen

  Kunst en keien

  Samen schilderen op een zeer inspirerende locatie en onder deskundige begeleiding van ervaren docent en kunstschilder Laurens Boersma. Schilderen brengt het mooie in jezelf naar boven.

 • Doen

  Vervlogen tijden ( Nederland)

  In de ochtend bezoek je dorpsmuseum De Kluis te Eext, een uniek museum van reeds verdwenen bedrijven. In de middag bezoek je Paviljoen Breeland in de Hunzevallei van De Hondsrug UNESCO Global Geopark.

 • Doen

  Joytime Vrijetijdsactiviteiten

  Prachtig gelegen bij recreatieplas De Kleine Moere in Grolloo vind je Joytime Vrijetijdsactiviteiten. Onderdelen van Joytime zijn een Outdoor Belevingspark (nieuw), Klimpark Outdoor Grolloo en groepsactiviteiten.

 • Doen

  The Big Five te paard ()

  Paardrijcentrum Les Chevaux organiseert in samenwerking met De Hondsrug UNESCO Global Geopark een Hondsrug Safari te paard. Elke donderdag in de reguliere schoolvakanties.   Laat je meenemen naar plekken waar het duizenden jaren oude verleden van […]

 • Doen

  Avontuurlijk Gees

  Avontuurlijk Gees, op safari in stoere landrover met af en toe een ‘uitstapje’ te voet in het beekdal landschap rondom de Geeserstroom. Een adembenemend avontuur in de omgeving van Gees, Hooge Stoep en Mepper […]

 • Doen

  Thor-Heste Huifwagen recreatie

  Vanuit onze boerderij in het dorpje Gees bieden wij u een unieke mogelijkheid om gedurende een week of weekend een trektocht door Drenthe te maken met een compleet ingerichte huifkar.

 • Doen

  Beelden in Gees

  Beelden in Gees biedt vele mogelijkheden voor een bedrijfsuitje, het vieren van een verjaardag of een familie-reünie.

 • Doen

  Expositieboerderij Versteend Leven

  Al meer dan 30 jaar is Versteend Leven in Drouwen, op de rand van de Hondsrug en de Hunzevallei, een begrip in Nederland en ver daarbuiten. In de expositieboerderij vind u een groot assortiment […]

 • Doen

  Huureendjes

  Maak met familie, vrienden of colleg’s een leuke tocht in nostalgische 2CV, de lelijke eendjes. Ervaar onderweg Drenthe met prachtige plekjes om uit te stappen. Aan de hand van foto’s wordt de route ontdekt […]

 • Doen

  Schaapskooi Balloërveld

  De schaapskudde van het Balloërveld is met 400 Drentse heideschapen de grootste kudde van Drenthe. Dagelijks trekt de herder met de kudde het heideveld op. Op het informatiepaneel bij de schaapskooi wordt iedere dag […]

 • Doen

  Tuin van de Tijd

  De Tuin van de Tijd is een park van 1 ha waarin u een reis maakt door de tijd. In een weelderige bosrijke tuin loopt u langs spiegelsculpturen, waarin u het verglijden van de […]

 • Eten en drinken

  Pannenkoekenboerderij

  In het hart van het beschermde Dorpsgezicht Oud Aalden treft je deze pannenkoeken boerderij aan. In een prachtige Saksische boerderij. Bij een knappend haardvuur kun je kiezen uit heel veel verschillende soorten pannenkoeken.

 • Eten en drinken

  Hotel De Meulenhoek

  In het natuurrijke Drenthe, nabij Emmen, Assen, Borger en Stadskanaal, midden op de Drentse Hondsrug, verscholen tussen heidevelden en bossen, ligt ons prachtig gelegen Hotel Restaurant. De ambiance en de gastvrijheid, de heerlijke gerechten […]

 • Eten en drinken

  Restaurant de Waterburcht

  Ons sfeervol a l a carte restaurant heeft een Amerikaanse/Franse keuken. Er is voor elk wat wils. Onder de rubriek menukaart kunt u onze gerechten bekijken. Bij ons kunt u ten alle tijden binnen […]

 • Eten en drinken

  De Rietschans

  De Rietschans is een gastvrij en verrassend veelzijdig horecabedrijf met een groot terras aan het water, een à la carte restaurant met open keuken en een aanlegsteiger.

 • Eten en drinken

  Landhuis Hotel Restaurant Rikus

  Rikus is een thuis voor iedereen die van rust, natuur en culinair genieten houdt. Rikus is letterlijk verbonden met buiten. Bij Landhuishotel Restaurant Rikus ligt een hectare moestuin waarop wij de Groenten van Rikus […]

 • Eten en drinken

  Café Groothuis

  In Emmen en inmiddels ver daar buiten is Café Groothuis een begrip. Het Café bestaat al meer dan 100 jaar! Naast een uitgebreide menukaart met heerlijke ambachtelijk bereide gerechten biedt Groothuis nog zoveel meer.

 • Eten en drinken

  Bistro LUF

  Bistro LUF is een prachtige bistro gelegen in Gasselte. Bistro LUF biedt een helehoop mogelijkheden voor een leuke, gezellige en vooral lekkere middag/avond. Zo zijn er onder andere High Tea’s Bufetten, Tapas en nog […]

 • Eten en drinken

  Gasterij Het Geeserveld

  Het nieuwe à la carte menu heeft weer heerlijke seizoensspecialiteiten. Een niet te versmaden hertenbiefstuk, in honing en tijm gemarineerde varkenslende, en nog veel meer….

 • Eten en drinken

  Hotel – Restaurant Eeserhof

  Eeserhof, een heus familiebedrijf, met mooie terrassen, een sfeervolle brasserie, een gezellig restaurant en 18 ruime hotelkamers.

 • Eten en drinken

  Taveerne Rabenhaupt

  Ben je op zoek naar een gezellig eetcafé in het centrum van Groningen? Wij ontvangen je graag voor een kopje koffie, een gezellige lunch op ons terras, een heerlijk diner of gewoon voor een […]

 • Slapen

  De Koningsherberg

  Onze herberg ligt midden in het pittoreske dorpje Anloo. Anloo is bekend vanwege de Magnuskerk en de prachtige omgeving midden in het Drentsche Aa gebied. Wij bieden leuke arrangementen met fiets en wandelroutes.

 • Slapen

  B&B Hunebed met Brood

  U wilt genieten van een heerlijke vakantie in een rustige omgeving, dan bent u bij ons aan het juiste adres. Het prachtige brinkdorp Valthe, gelegen op de Hondsrug, is een ideale omgeving voor wandelaars […]

 • Slapen

  Restaurant Hotel Bieze

  Sinds het pand in 1969 werd herbouwd na een grote brand is er, behalve de naam, veel veranderd. Restaurant Hotel Bieze zoals u het nu ziet is geopend op 28 maart 2015.

 • Slapen

  Landal De Bloemert

  Landal De Bloemert combineert het beste van 2 provincies: de Drentse heidevelden en het Groningse Zuidlaardermeer. Het park vormt dan ook een ideale uitvalsbasis voor watersportactiviteiten of prachtige fiets- en wandeltochten.

 • Slapen

  B&B Bonnen 43

  B&B Bonnen 43 in Gieten; een wereldplek in Drenthe! De B&B is gevestigd in het tuinhuis achter onze historische boerderij uit 1640. Er zijn geen andere gasten, dus volop privacy. Vanaf het eigen terras […]

 • Slapen

  B&B de Strubben

  Midden in de Drentse bossen aan de Hoofdstraat 5 te Schoonloo ligt Bed en Breakfast de Strubben. De B&B bevat uit twee zit- en slaapkamers met twee aparte bedden en 1 zit- en slaapkamer […]

 • Slapen

  B&B Het Loshoes

  De B&B heeft twee kamers die zich op de begane grond, in het voorhuis van de woonboerderij bevinden. De 2-persoonskamers hebben eigen sanitair (douche, toilet en wastafel, handdoeken zijn aanwezig). Het ontbijt wordt op […]

 • Slapen

  Bungalow- en Recreatiepark Ermerzand

  Website www.bungalowparkermerzand.nl www.ermerzandrecreatiepark.nl

 • Slapen

  Camping de Berken

  Midden op de Drentse Hondsrug, aan de rand van het prachtige natuurgebied “het Drouwenerzand”, met bos, heide en zandverstuiving, vindt u onze gemoedelijke familiecamping. Vanaf de camping zijn er talloze mogelijkheden om te wandelen […]

 • Slapen

  Camping De Lente van Drenthe

  De Lente van Drenthe is een vrolijke en gezellige camping op de Drentse Hondsrug. Kleurrijk, gezellig en boordevol vogeltjes in mooie huisjes. Voor jong en oud valt er genoeg te beleven. Heerlijk fietsen en […]

 • Slapen

  Camping Het Amerveld

  Camping met verharde camperplaatsen, dag= en seizoenplaatsen en diverse verhuur mogelijkheden. Trekker en paardentram; arrangementen, trouwvervoer, …

 • Slapen

  Daalders Plekje

  Op zoek naar een comfortabel vakantiehuisje in een rustige en groene omgeving? Dan is dit ‘Daalders Plekje’ echt iets voor u! Een vier tot zes persoons vakantiebungalow in Oosterhesselen op het kleinschalige park ‘de […]

 • Slapen

  De Kwartjesberg

  De Kwartjesberg in het dorpje Drouwen is een groepsaccommodatie dat bestaat uit twee aparte accommodaties. Het geheel is in de afgelopen jaren helemaal opgeknapt door het gastvrije eigenaarsechtpaar Charlotte en René van Wijk, dat […]

 • Slapen

  Fletcher Hotel-Restaurant Paterswolde

  In het natuurrijke Paterswolde, op steenworp afstand van de stad Groningen, ligt dit romantische 4-sterren hotel. In Familiehotel Paterswolde, met meer dan 120 jaar historie, zult u echte Groningse gezelligheid ervaren.

 • Slapen

  Herberg de Hondsrug Eext

  Gastvrij Drentenieren in een omgeving vol rust en natuur. Herberg De Hondsrug – een sprookje in het land van Bartje! Dat en nog veel meer staat geschreven in ons gastenboek. Herberg De Hondsrug is […]

 • Slapen

  Hunze Cottage

  Te midden van prachtige natuurgebieden als De Hondsrug, Nationaal Park Drentse Aa en de boswachterijen van Gieten, Borgen en Anloo ligt het veendorp Gasselternijveen. Het dorp heeft een aantal winkels zoals een bakker, slager […]

 • Slapen

  Groepsacc. Boerderij het Stroomdal

  Boerderij het Stroomdal is een rietgedekte boerderij met 6 slaapkamers. De boerderij is verdeelt in meerdere ruimtes met centraal de gezellige en sfeervolle groepsruimte. De boerderij is zeer geschikt van 10-20 personen. De zeer […]

 • Slapen

  Camping “De Bosrand”

  Aan de rand van boswachterij Schoonloo in Drenthe ligt camping ‘De Bosrand’: een karakteristieke boerderij die volledig in bedrijf is (melkvee). Sinds de jaren zestig woont de familie hier en houdt sindsdien ook een […]

Ben je klaar met het samenstellen van jouw OerToer?