Neanderthaler

Je eigen OerToer

Je hebt gekozen voor het thema 'Kids'. Op deze pagina vind je een aantal best things to do voor dit thema overzichtelijk gepresenteerd. Wil je voor een bepaald onderdeel toch iets anders ondernemen dan maken wij het makkelijk om een alternatief te zoeken en te vinden. Ben je klaar met samenstellen? Stuur dan een e-mail of maak een papieren print om jouw keuze op te slaan. Veel plezier met De Hondsrug Geopark OerToer!

Thema Kids

 • Musea

  Boomkroonpad (Drouwen)

  Als je het bos vanuit eens anders wilt beleven, maak dan een wandeling over het Boomkroonpad bij het Houtvester Kuhn Huis. Uiteindelijk loop je op 22,5 meter hoogte door de toppen van de bomen.

 • Musea

  Industrieel Smalspoormuseum (Erica)

  In dit museum worden de oude turftreintjes gekoesterd. Vanuit het museum kun je met een smalspoortrein een tochtje over het complex van Griendtsveen maken. Zo kun je zien hoe de mensen destijds in de turfindustrie werkten.

 • Musea

  Stedelijk Museum Coevorden (Coevorden)

  Het verhaal over oorlogen en belegeringen in noordelijk Nederland begint in het Stedelijk Museum Coevorden, gevestigd in het Arsenaal aan de Haven van Coevorden. Beleef hier de geschiedenis van deze vestingstad en de hier geleverde strijd.

 • Musea

  De Homanshof (Anloo)

  De Homanshof is een 18 de-eeuwse Saksische boerderij in Anloo. er is een informatiecentrum van Staatsbosheer gevestigd. Daar kun je alles te weten komen over natuur en landschap in het Drentsche Aa- en Hondsruggebied.

 • Musea

  Veenpark (Barger-Compascuum)

  De beste plek om je expeditie naar het veen te beginnen, is het Veenpark bij Barger-Compascuum, in de buurt van Emmen. In dit museum wordt het verhaal van het turfland langs de Hondsrug verteld.

 • Hotspot

  Onderduikershol (Klijndijk)

  Tijdens de Tweede Wereldoorlog is in Drenthe geregeld gebruik gemaakt van het bos voor het inrichten van onderduikplaatsen. Het onderduikershol in het Valtherbosch bij Valthe is een van de bekendste.

 • Hotspot

  Klinkenberg (Geesbrug)

  De Klinkenberg is een lage bult met een gracht eromheen. Het is een motte, een kasteelheuvel uit ca. 1250. Zo’n motte heeft steile zijkanten en is meestal opgehoogd met de grond die uit de gracht kwam.

 • Hotspot

  Nije Hemelriek (Gasselte)

  ‘t Nije Hemelriek is een grote zwemplas midden in de Staatsbossen ten westen van Gasselte. Een prima plekje voor een ontspannen dagje-uit voor jong en oud. Vlak in de buurt ligt het spannende Boomkroonpad.

 • Hotspot

  Schaapskooi Exloo (Exloo)

  De schaapskudde is gehuisvest in de schaapskooi die midden in het dorp Exloo staat. Dit betekent dat de scheper met z’n kudde altijd dwars door het dorp gaat: een unieke beleving en een prachtig gezicht!

 • Hotspot

  Het grootste Hunebed (Borger)

  Het beroemde hunebed D27 bij Borger is met zijn lengte van 22,5 meter het grootste stenen grafmonument van Drenthe.

 • Route

  De Veenbrand (Valthermond)

  In mei 1917 was er een staking van veenarbeiders. Door de 1ste W.O. werd er geen steenkool meer ingevoerd, turf werd steeds belangrijker.

 • Route

  IJstijdenroute (Borger)

  Vanaf het Hunebedcentrum in Borger kun je een fietstocht over de Hondsrug maken. Je komt langs vier hotspots in de buurt van Borger.

 • Route

  Onderduikershol Valthe (98)

  Prachtige bospaadjes brengen je vanuit Valthe naar het Onderduikershol, een plek met een aangrijpende oorlogsgeschiedenis.

 • Route

  De Flintenroute (Drouwen)

  Flinten zijn zwerfstenen. Ze werden gebruikt voor het bouwen van hunebedden. Binnen een straal van één kilometer langs deze route tref je maar liefst 18 hunebedden aan.

 • Route

  Esdorp Noordlaren (Noordlaren)

  Noordlaren is een typisch esdorp in het noordelijke gedeelte van het Hondsruggebied, waarop de stad Groningen en het Zuidlaardermeer een belangrijke stempel hebben gedrukt.

 • Doen

  Joytime Vrijetijdsactiviteiten

  Prachtig gelegen bij recreatieplas De Kleine Moere in Grolloo vind je Joytime Vrijetijdsactiviteiten. Onderdelen van Joytime zijn een Outdoor Belevingspark (nieuw), Klimpark Outdoor Grolloo en groepsactiviteiten.

 • Doen

  Beversafari voor kids (Annen)

  Doe met je ouders mee met deze spannende beversafari! Kijk of je sporen van de bever kunt vinden. We proberen via een wandeling de bevers in hun burcht te kunnen begroeten.

 • Doen

  Hunzebos met Eko-Tours (Exloo)

  Ervaar samen met familie, vrienden of collega’s een bijzondere ‘groene’ excursie op de Hondsrug met Eko-Tours. Rij zélf in een 100% elektrische terreinwagen en geniet van het mooie Drentse landschap. Beleef met Eko-Tours een bijzondere ontdekkingsreis.

 • Doen

  Schaapskudde Bargerveen

  Schaapskooi Bargerveen is de grootste schaapskooi die er in Nederland is ten behoeve van natuurbegrazing. De kudde bestaat uit maar liefst 1000 schapen!

 • Doen

  Wildlands Adventure Zoo Emmen

  Maak een wereldexpeditie in één dag. In WILDLANDS Adventure Zoo Emmen reis je door de jungle, de savanne en het poolgebied. Als ontdekkingsreiziger ontdek je nieuwe werelden, sta je oog in oog met wilde […]

 • Eten en drinken

  Pannenkoekenboerderij

  In het hart van het beschermde Dorpsgezicht Oud Aalden treft je deze pannenkoeken boerderij aan. In een prachtige Saksische boerderij. Bij een knappend haardvuur kun je kiezen uit heel veel verschillende soorten pannenkoeken.

 • Eten en drinken

  Robin Hood Ribhouse

  Middeleeuws genieten, gezellig samen in een ongedwongen sfeer. Heerlijke gerechten vers van de grill, ruim aanbod van kindergerechten en ook de vegetariër en de visliefhebbers kunnen hier smikkelen. Bij zomerweer een fijne veranda!

 • Eten en drinken

  Brasserie de Berken

  Zoekt u een gezellig restaurant waar u lekker kunt eten? Of heeft u zin in een goed kop koffie met huisgemaakte taart? Kom dan naar ons gezellige restaurant in Gasselte. Hier zult u zich […]

 • Eten en drinken

  Buffet-restaurant de Schaopwas

  Genieten van die typische Drentse gastvrijheid die bij ons zo heel gewoon is. Ultiem culinair genieten van de buffetten van de Schaopwas waarbij u een ruime keuze heeft uit meer dan 110 gerechten.

 • Eten en drinken

  Hotel Hartlief / Steakhouse El Zorro

  Bovenop de hondsrug ligt ons idylisch 3 sterren hotel. Hier vandaan is het heerlijk om te vertrekken voor een fietstocht door het Drentse landschap. U kunt kiezen uit verschillende afstanden.

 • Slapen

  Landal Het Land van Bartje

  Op de Hondsrug in de Drentse bossen liggen de vrijstaande accommodaties van Landal Het Land van Bartje. Op dit park kunt u genieten van de prachtige omgeving en veel leuke dingen voor de kids.

 • Slapen

  B&B Egberts Lent

  De riante B&B bevindt zich in de monumentale boerderij Egberts Lent, te Nieuw Annerveen. Egberts Lent is gelegen aan de rand van het Hunzedal, met wandel- en fietsroutes die starten vanaf het erf.

 • Slapen

  B&B Annen

  Achter twee oude, rode beuken vindt u onze -uit de achttiende eeuw daterende- boerderij. De omgeving van dit dorp op de Hondsrug leent zich uitstekend voor fiets-, auto- en wandelroutes.

 • Slapen

  Herberg Schoapendrift

  aan de rand van Exloo vind je Herberg de Schoapendrift, een kleinschalig familiehotel waar sfeer en service hoog in het vaandel staan. Hier kunt u genieten van de rust, ruimte en de bosrijke omgeving.

 • Slapen

  B&B De Bedstay

  Nabij het pittoreske Dalen, omgeven door boerderijen en landerijen, vind je de sfeervolle B&B De Bedstay. Vorzien van de modernste gemakken. Zodra je de Valsteeg in rijdt kun je genieten van het prachtige landschap.

Ben je klaar met het samenstellen van jouw OerToer?