Neanderthaler

Je eigen OerToer

Je hebt gekozen voor het thema 'Kids'. Op deze pagina vind je een aantal best things to do voor dit thema overzichtelijk gepresenteerd. Wil je voor een bepaald onderdeel toch iets anders ondernemen dan maken wij het makkelijk om een alternatief te zoeken en te vinden. Ben je klaar met samenstellen? Stuur dan deze pagina URL per e-mail of maak een papieren print om jouw keuze op te slaan. Veel plezier met De Hondsrug Geopark OerToer!

Thema Kids

 • Musea

  Ellert en Brammert ( 7848 BJ Schoonoord)

  Zet de tijd een eeuw terug in het openluchtmuseum ‘Ellert en Brammert’ in Schoonoord. In dit museum, gelegen in de streek het Ellertsveld, herleeft het verleden van Zuidoost-Drenthe. Het wonen en leven in deze omgeving wordt […]

 • Musea

  Boomkroonpad ( Nederland)

  Als je het bos vanuit eens anders wilt beleven, maak dan een wandeling over het Boomkroonpad bij het Houtvester Kuhn Huis. Uiteindelijk loop je op 22,5 meter hoogte door de toppen van de bomen.

 • Musea

  Industrieel Smalspoormuseum ( Nederland)

  In dit museum worden de oude turftreintjes gekoesterd. Vanuit het museum kun je met een smalspoortrein een tochtje over het complex van Griendtsveen maken. Zo kun je zien hoe de mensen destijds in de turfindustrie werkten.

 • Musea

  Stedelijk Museum Coevorden ( Netherlands)

  Het verhaal over oorlogen en belegeringen in noordelijk Nederland begint in het Stedelijk Museum Coevorden, gevestigd in het Arsenaal aan de Haven van Coevorden. Beleef hier de geschiedenis van deze vestingstad en de hier geleverde strijd.

 • Musea

  Veenpark ( Nederland)

  De beste plek om je expeditie naar het veen te beginnen, is het Veenpark bij Barger-Compascuum, in de buurt van Emmen. In dit museum wordt het verhaal van het turfland langs de Hondsrug verteld.

 • Musea

  Noordelijk Scheepvaartmuseum ( Netherlands)

  In twee van de mooiste middeleeuwse gebouwen van de stad Groningen, het Canterhuis en het Gotisch huis, is het Noordelijk Scheepvaartmuseum gevestigd. Hier ervaar je de geschiedenis van de Noord-Nederlandse scheepvaart.

 • Hotspot

  Onderduikershol ( Nederland)

  Tijdens de Tweede Wereldoorlog is in Drenthe geregeld gebruik gemaakt van het bos voor het inrichten van onderduikplaatsen. Het onderduikershol in het Valtherbosch bij Valthe is een van de bekendste.

 • Hotspot

  Klinkenberg ( Nederland)

  De Klinkenberg is een lage bult met een gracht eromheen. Het is een motte, een kasteelheuvel uit ca. 1250. Zo’n motte heeft steile zijkanten en is meestal opgehoogd met de grond die uit de gracht kwam.

 • Hotspot

  Nije Hemelriek ( Nederland)

  ‘t Nije Hemelriek is een grote zwemplas midden in de Staatsbossen ten westen van Gasselte. Een prima plekje voor een ontspannen dagje-uit voor jong en oud. Vlak in de buurt ligt het spannende Boomkroonpad.

 • Hotspot

  Schaapskooi Exloo ( Nederland)

  De schaapskudde is gehuisvest in de schaapskooi die midden in het dorp Exloo staat. Dit betekent dat de scheper met z’n kudde altijd dwars door het dorp gaat: een unieke beleving en een prachtig gezicht!

 • Hotspot

  Het grootste Hunebed ( Nederland)

  Het beroemde hunebed D27 bij Borger is met zijn lengte van 22,5 meter het grootste stenen grafmonument van Drenthe.

 • Hotspot

  Molen de Bente te Dalen ( Nederland)

  Sinds 1814, meer dan tweehonderd jaar, domineert molen de Bente (de Bentermolen in de volksmond) het landschap ten zuiden van Dalen. Eerder stond er ook al een molen op deze plek. Die was in brand geschoten […]

 • Hotspot

  Kibbelkoele ( Nederland)

  Plassen als De Kibbelkoele zijn kunstmatige meertjes die door de winning van het aan de oppervlakte liggende dekzand ontstaan zijn. Dit meertje dankt zijn bestaan aan de aanleg in de jaren ’70 van de N381, de […]

 • Hotspot

  Katshaarschans ( Netherlands)

  [caption id="attachment_739" align="alignnone" width="600"] De Katshaarschans is vanuit de lucht goed zichtbaar[/caption] Vanuit Vlieghuis - een buurtschap tussen Coevorden en Schoonebeek - liep vroeger een pas door de veenmoerassen naar het noordwesten. Deze pas had de naam de…

 • Hotspot

  Appelbergen ( Nederland)

  Het voormalige militair oefenterrein Appelbergen ligt op de Hondsrug ten oosten van het dorp Glimmen. Het heeft een grote dichtheid van overblijfselen uit de ijstijden en andere prehistorische resten.

 • Hotspot

  Poolshoogte Schapenpark ( Nederland)

  Het Schapenpark bij het dorp Odoorn aan de overkant van de N34 is een fraai heideveld. Een parkachtig landschap met hier en daar een boom of een groepje bomen. En natuurlijk lopen er heel veel schapen. Midden in…

 • Route

  Sabeltandtijgerspoor ( Nederland)

  Wandeling met speeltoestellen over de ijstijdheuvels in het Hunzebos

 • Route

  De Flintenroute ( Drouwen)

  Flinten zijn zwerfstenen. Ze werden gebruikt voor het bouwen van hunebedden. Binnen een straal van één kilometer langs deze route tref je maar liefst 18 hunebedden aan.

 • Route

  Toer langs de boer

  Toer langs de boer ( Nederland)

  De fietsroute Toer langs de boer neemt je mee naar vroeger én naar nu. Langs sporen van prehistorische landbouw, middeleeuwse boerendorpen, oude en nieuwe boerderijen, door het esdorpenlandschap, langs beekdalen, hoogveenontginningen, heidevelden en ruilverkavelingsgebieden. En je […]

 • Route

  Steenmannetjesroute 4: Gasselte-Borger ( Nederland)

  Een spannende fietstocht langs de mooiste stukjes van de Hondsrug.

 • Route

  De Sint-Bonifatiuskerk

  Vries tot op de bodem ( Netherlands)

  Deze wandeling brengt je naar plekken waar je aan de bodem de ijstijdgeschiedenis van het landschap kunt aflezen. Het gebied waar je wandelt, maakt onderdeel uit van Geopark de Hondsrug.

 • Route

  Ontdek (Pre-) historisch Groningen ( Nederland)

  Deze fietsroute van ongeveer 44 kilometer langs prehistorische hoogtepunten start en eindigt op de Grote Markt van Groningen

 • Route

  Tijdreisroute Leewal ( Nederland)

  Deze wandeling voert door de mooiste stukjes natuur en ijstijdenlandschap bij Exloo. Onderweg leer je over de invloed van de ijstijden in dit gebied.

 • Route

  Appelbergen bij Glimmen ( Nederland)

  De Appelbergen bij Glimmen vormen een aardkundig waardevol gebied. De voormalige functie als militair oefenterrein heeft eraan bijgedragen dat het ijstijdenlandschap hier nog steeds goed te zien en te beleven is.

 • Route

  Onderduikershol Valthe ( Netherlands)

  Prachtige bospaadjes brengen je vanuit Valthe naar het Onderduikershol, een plek met een aangrijpende oorlogsgeschiedenis.

 • Route

  Het Oosterbos ( Nederland)

  Vlak in de buurt van Nieuw-Dordrecht kun je een prachtige wandeling van ongeveer zes kilometer maken door het Oosterbos, dat een eeuw geleden nog een kaal veenmoeras was.

 • Doen

  Joytime Vrijetijdsactiviteiten

  Prachtig gelegen bij recreatieplas De Kleine Moere in Grolloo vind je Joytime Vrijetijdsactiviteiten. Onderdelen van Joytime zijn een Outdoor Belevingspark (nieuw), Klimpark Outdoor Grolloo en groepsactiviteiten.

 • Doen

  Beversafari voor kids ( Netherlands)

  Doe met je ouders mee met deze spannende beversafari! Kijk of je sporen van de bever kunt vinden. We proberen via een wandeling de bevers in hun burcht te kunnen begroeten.

 • Doen

  Drouwenerzand

  Drouwenerzand is het voordeligste Attractiepark van Europa! Het bijzondere aan Drouwenerzand Attractiepark is dat je na binnenkomst onbeperkt gebruik kunt maken van alle attracties en genieten van vers fruit, div. belegde broodjes (nieuw!), frites, […]

 • Doen

  Wildlands Adventure Zoo Emmen

  Maak een wereldexpeditie in één dag. In WILDLANDS Adventure Zoo Emmen reis je door de jungle, de savanne en het poolgebied. Als ontdekkingsreiziger ontdek je nieuwe werelden, sta je oog in oog met wilde […]

 • Doen

  Groepsaccom. 25 graden Noord

  25 graden Noord is Buiten Gewoon Genieten! Groepsaccommodaties van 44 personen en 14 personen. Daarnaast organiseren we groepsactiviteiten op maat voor families, bedrijven en verenigingen. In de zomer organiseren we zomerkampen. Heerlijk vertoeven me…

 • Doen

  Martini Hotel Group

  Bootje varen op het Paterswoldsemeer – Rietschans ( Nederland)

  Wat is er lekkerder dan bootje varen op een mooie, zonnige dag op het Paterswoldsemeer? Bij De Rietschans bieden wij u diverse mogelijkheden om met een bootje te varen op het meer.

 • Doen

  Attractiepark Sprookjeshof

  Welkom jongens en meisjes, dames en heren. Zijn jullie opzoek naar een dag vol spanning en plezier? Kom dan gezellig een dag bij het Sprookjeshof in Zuidlaren op bezoek, dat is genieten voor jong […]

 • Doen

  Kabouterland

  In het hart van het Drentse dorpje Exloo ligt Kabouterland. Een leuke dag uit vol met kabouters, trollen, dieren en volop speelgelegenheid in diverse speeltuinen zowel binnen als buiten. Ga mee op avontuur! Dolend […]

 • Doen

  Manege Gasselte

  Manege bedrijf, met groepsaccommodatie en bed and breakfast. Geschikt voor, scholen, groepen, sportclubs en families, met of zonder affiniteit voor paarden. Dagelijks bostitten te paard, speciaal voor vakantiegangers. Zowel voor echte beginners als v…

 • Doen

  Plopsa Indoor Coevorden

  Buitengewoon veel binnenpret in Plopsa Indoor Coevorden! Laat je betoveren door de magische wereld van Studio 100 en beleef een onvergetelijke dag in het mooiste indoorpretpark van Nederland!

 • Eten en drinken

  Pannenkoekenboerderij

  In het hart van het beschermde Dorpsgezicht Oud Aalden treft je deze pannenkoeken boerderij aan. In een prachtige Saksische boerderij. Bij een knappend haardvuur kun je kiezen uit heel veel verschillende soorten pannenkoeken.

 • Eten en drinken

  Robin Hood Ribhouse

  Middeleeuws genieten, gezellig samen in een ongedwongen sfeer. Heerlijke gerechten vers van de grill, ruim aanbod van kindergerechten en ook de vegetariër en de visliefhebbers kunnen hier smikkelen. Bij zomerweer een fijne veranda!

 • Eten en drinken

  Buffet-restaurant de Schaopwas

  Genieten van die typische Drentse gastvrijheid die bij ons zo heel gewoon is. Ultiem culinair genieten van de buffetten van de Schaopwas waarbij u een ruime keuze heeft uit meer dan 110 gerechten.

 • Eten en drinken

  Hotel Hartlief / Steakhouse El Zorro

  Bovenop de hondsrug ligt ons idylisch 3 sterren hotel. Hier vandaan is het heerlijk om te vertrekken voor een fietstocht door het Drentse landschap. U kunt kiezen uit verschillende afstanden.

 • Eten en drinken

  Diner Café Bussemaker

  Op een fantastische locatie midden in het mooie esdorp Exloo bevindt zich Diner-Café Bussemaker. Een grand café van nu, maar met een vleugje stijl van sfeer van toen. Proef de unieke sfeer: Terras met […]

 • Eten en drinken

  IJssalon La Dolce

  IJssalon La Dolce Coevorden vindt u aan het prachtige marktplein in het centrum van Coevorden. Met ruim 40 zitplaatsen binnen en bijna 100 buiten is er altijd plek om lekker van uw ijsje te […]

 • Eten en drinken

  Lilly’s ijs en chocolade

  Lilly’s is een jonge keten van ijs & chocolade winkels. Begonnen in 2009 met een pilot-store in groeide het jonge bedrijf uit tot een echte formule met meerdere vestigingen.

 • Eten en drinken

  Petit-Restaurant / Lunchroom “De Ganzenhoedster”

  Bij De Ganzenhoedster kunt u terecht voor een heerlijk kopje koffie, een lunch, een daghap of een ijsje. Gewoon een lekker terrasje pakken in Coevorden? Ook dan moet u bij De Ganzenhoedster zijn. De […]

 • Eten en drinken

  Ribhouse Texas Zeegse

  Amerikaans grill restaurant in authentieke westernsfeer. Laat uw beslommeringen achter u – wij brengen u in het land van de cowboys en nodigen u uit voor een gezellige avond in een informele sfeer met […]

 • Eten en drinken

  Terras Restaurant Poolshoogte

  Een kopje koffie met een overheerlijk stukje huisgemaakte appeltaart na een wandeling in het bos, een lekkere rosé-wijn op een warme zomeravond, onder het genot van een hapje en drankje genieten van een openluchtconcert, […]

 • Eten en drinken

  Paviljoen Meerzicht

  Gelegen in de jachthaven van Midlaren aan de rustige zuidoevers van het Zuidlaardermeer ligt het paviljoen Meerzicht, gebouwd in 1932 met schitterend uitzicht over het Zuidlaardermeer.

 • Slapen

  Camping Landgoed De Berenkuil

  Landgoed De Berenkuil is een autovrije camping waar u kunt kamperen tussen jeneneverbes, bos en heide. De kinderjury van de ANWB heeft ons in 2012 uitgeroepen tot Kindercamping van Europa. Naast de speelvijver met […]

 • Slapen

  Landal Het Land van Bartje

  Op de Hondsrug in de Drentse bossen liggen de vrijstaande accommodaties van Landal Het Land van Bartje. Op dit park kunt u genieten van de prachtige omgeving en veel leuke dingen voor de kids.

 • Slapen

  B&B Annen

  Achter twee oude, rode beuken vindt u onze -uit de achttiende eeuw daterende- boerderij. De omgeving van dit dorp op de Hondsrug leent zich uitstekend voor fiets-, auto- en wandelroutes.

 • Slapen

  Camping de Hondsrug

  Camping de Hondsrug ligt midden in het natuurgebied de Hondsrug, tegen het Nationaal Park Drentsche Aa en is dé familiecamping van Drenthe. Onze camping met overdekt zwembad biedt voor het hele gezin veel vakantieplezier. […]

 • Slapen

  B&B De Bedstay

  Nabij het pittoreske Dalen, omgeven door boerderijen en landerijen, vind je de sfeervolle B&B De Bedstay. Vorzien van de modernste gemakken. Zodra je de Valsteeg in rijdt kun je genieten van het prachtige landschap.

 • Slapen

  Vakantiepark Hunzedal

  Bent u op zoek naar een veelzijdige vakantiebestemming maar ook wel toe aan wat rust en ruimte? Dan is Vakantiepark Hunzedal voor u de ideale bestemming! Het recreatiemeer is goed voor heel wat uurtjes […]

 • Slapen

  Minicamping Hendriks wijkje

  Camping is rustig gelegen in het buitengebied van de gemeente Hoogeveen, Vlakbij recreatiegebied Schoonhoven. De camping heeft 15 ruime kampeerplaatsen gelegen rond een groot veld met zicht op mooie speeltuin met diverse speeltoestellen. De […]

 • Slapen

  Camping Landgoed De Berenkuil

  Landgoed De Berenkuil is een autovrije camping waar u kunt kamperen tussen jeneneverbes, bos en heide. De kinderjury van de ANWB heeft ons in 2012 uitgeroepen tot Kindercamping van Europa. Naast de speelvijver met […]

 • Slapen

  Landal Het Land van Bartje

  Op de Hondsrug in de Drentse bossen liggen de vrijstaande accommodaties van Landal Het Land van Bartje. Op dit park kunt u genieten van de prachtige omgeving en veel leuke dingen voor de kids.

 • Slapen

  B&B Annen

  Achter twee oude, rode beuken vindt u onze -uit de achttiende eeuw daterende- boerderij. De omgeving van dit dorp op de Hondsrug leent zich uitstekend voor fiets-, auto- en wandelroutes.

 • Slapen

  Camping de Hondsrug

  Camping de Hondsrug ligt midden in het natuurgebied de Hondsrug, tegen het Nationaal Park Drentsche Aa en is dé familiecamping van Drenthe. Onze camping met overdekt zwembad biedt voor het hele gezin veel vakantieplezier. […]

 • Slapen

  Herberg Schoapendrift

  aan de rand van Exloo vind je Herberg de Schoapendrift, een kleinschalig familiehotel waar sfeer en service hoog in het vaandel staan. Hier kunt u genieten van de rust, ruimte en de bosrijke omgeving.

 • Slapen

  B&B De Bedstay

  Nabij het pittoreske Dalen, omgeven door boerderijen en landerijen, vind je de sfeervolle B&B De Bedstay. Vorzien van de modernste gemakken. Zodra je de Valsteeg in rijdt kun je genieten van het prachtige landschap.

 • Slapen

  Vakantiepark Hunzedal

  Bent u op zoek naar een veelzijdige vakantiebestemming maar ook wel toe aan wat rust en ruimte? Dan is Vakantiepark Hunzedal voor u de ideale bestemming! Het recreatiemeer is goed voor heel wat uurtjes […]

 • Slapen

  Minicamping Hendriks wijkje

  Camping is rustig gelegen in het buitengebied van de gemeente Hoogeveen, Vlakbij recreatiegebied Schoonhoven. De camping heeft 15 ruime kampeerplaatsen gelegen rond een groot veld met zicht op mooie speeltuin met diverse speeltoestellen. De […]

Ben je klaar met het samenstellen van jouw OerToer?