Je hebt gekozen voor het thema 'Kids'. Op deze pagina vind je een aantal best things to do voor dit thema overzichtelijk gepresenteerd. Wil je voor een bepaald onderdeel toch iets anders ondernemen dan maken wij het makkelijk om een alternatief te zoeken en te vinden. Ben je klaar met samenstellen? Stuur dan deze pagina URL per e-mail of maak een papieren print om jouw keuze op te slaan. Veel plezier met De Hondsrug Geopark OerToer!
Thema Kids
Musea
Ellert en Brammert ( 7848 BJ Schoonoord)
Zet de tijd een eeuw terug in het openluchtmuseum ‘Ellert en Brammert’ in Schoonoord. In dit museum, gelegen in de streek het Ellertsveld, herleeft het verleden van Zuidoost-Drenthe. Het wonen en leven in deze omgeving wordt […]
Zet de tijd een eeuw terug in het openluchtmuseum ‘Ellert en Brammert’ in Schoonoord. In dit museum, gelegen in de streek het Ellertsveld, herleeft het verleden van Zuidoost-Drenthe. Het wonen en leven in deze omgeving wordt uitgebeeld door verschillende woonvormen. In de eerste plaats is daar de plaggenhut. Maar ook een Saksische boerderij, tolhuis, schooltje en zelfs een gevangenis behoren tot de collectie. In de oude boerenherberg is ook nu een hapje en een drankje verkrijgbaar. In de expositiegebouwen zijn diverse verzamelingen ondergebracht. Zie ook deze link voor meer informatie.
De Boerenherberg
Vroeger woonde men in een plaggenhut zoals deze
Eeuwen geleden maakten de reuzen (of rovers) Ellert en Brammert deze omgeving onveilig met hun strooptochten. Zij staan nu als blikvangers bij de ingang van het museum. In het hol van de beide rovers wordt de gruwelijke legende gedeeltelijk driedimensionaal uitgebeeld. Een speeltuin en kinderboerderij maken het geheel compleet. In de kinderboerderij is een 16-delig kippenverblijf opgenomen, waarin Drentse hoenders zijn gehuisvest in verschillende kleurslagen, zoals die vroeger overal in Drenthe op de boerenerven voorkwamen. www.drentsehoenclub.nl
Als je het bos vanuit eens anders wilt beleven, maak dan een wandeling over het Boomkroonpad bij het Houtvester Kuhn Huis. Uiteindelijk loop je op 22,5 meter hoogte door de toppen van de bomen.
Bij Buitencentrum Boomkroonpad beginnen verschillende fiets- en wandelroutes door het uitgestrekte bosgebied. Als je het bos vanuit een ander perspectief wilt bekijken, maak dan een wandeling over het Boomkroonpad bij het Houtvester Kuhn Huis in Papenvoort.
Van wortels naar toppen
De wandeling start in een tunnel door de boomwortels. Daarna klimt het pad snel omhoog naar 7,5 meter. Uiteindelijk loop je op 22,5 meter hoogte door de toppen van de bomen en heb je een ongewone kijk op de bomen in de wijde omgeving. In de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw zijn de meeste loofbomen in de Staatsbossen rond het Boomkroonpad gekapt. De sneller groeiende naaldbomen konden meer hout produceren en loofhout stond het inzetten van zware machines in de weg. Tegenwoordig streeft Staatsbosbeheer naar gevarieerde bossen met meer verschillende soorten, meer variatie in oud en jong en meer dood hout dat als voedingsbodem voor het bosleven dient.
Wie vindt de wijze Hoteme Totem?
De Groene Veder
Kinderen kunnen via het beleefpad De Groene Veder van alles ontdekken over het bos. Dit is een pad van 3,5 kilometer, gemarkeerd met kleine totems. Van tevoren kunnen de kinderen een knapzak maken. Deze kunnen ze onderweg vullen met mooie blaadjes en andere dingen uit het bos. Verder kunnen ze bostekens maken, op zoek gaan naar sporen, een natuurkunstwerk maken en andere spannende opdrachten uitvoeren. Uiteindelijk zullen ze de Wijze Hoteme Totem in het bos vinden. Kinderen die op zoek willen gaan naar de Wijze Hoteme Totem en het beleefpad willen lopen, kunnen voor vijf euro bij het Buitencentrum Boomkroonpad het Groene Veder-pakket kopen.
Beleefpad De Groene Veder
Openingstijden
Van april t/m 5 november: dagelijks van 10:00 tot 17:00 uur
Van 6 november t/m maart: zaterdag van 12:00 tot 16:00 uur en zondag van 10:00 tot 16:00 uur
Tijdens schoolvakanties: dagelijks van 10:00 tot 16:00 uur
Gesloten op 25 december, 31 december en 1 januari
In dit museum worden de oude turftreintjes gekoesterd. Vanuit het museum kun je met een smalspoortrein een tochtje over het complex van Griendtsveen maken. Zo kun je zien hoe de mensen destijds in de turfindustrie werkten.
Dankzij de inspanningen van enthousiaste vrijwilligers worden in dit museum de oude turftreintjes gekoesterd. Vanuit het museum kun je met een smalspoortrein een tochtje over het complex van Griendtsveen maken. Zo kun je met eigen ogen zien hoe de mensen destijds in de turfindustrie werkten.
Smalspoortrein
De rit per smalspoortrein voert door een prachtig gebied, grotendeels over een origineel traject dat vroeger gebruikt werd voor turftransport. Tijdens de rit wordt regelmatig gestopt en uitleg gegeven over het smalspoor en over het gebied. Hier komen meer dan zeventig soorten vogels voor en groeit tegenwoordig ook weer veenmos. Langs het traject staat smalspoormaterieel opgesteld. De trein leidt je ook naar de enige turfstrooiselfabriek die in Nederland overgebleven is, en die nog in de originele staat verkeert.
Het smalspoor
Turfstrooiselfabriek
Toen de turf het als brandstof van de steenkool verloren had, bleken die bruine brokken nog andere handige eigenschappen te hebben. Gemalen turf was bijvoorbeeld prima geschikt als ‘vloerbedekking’ in de paardenstal. Handige ondernemers verkochten hun balen turfstrooisel aan klanten in binnen- en buitenland. Rond 1900 openden ook in Zuidoost-Drenthe turfstrooiselfabrieken. Aan het Dommerskanaal tussen Erica en Weiteveen bouwde de Griendtsveen Turfstrooisel Maatschappij haar fabrieken. Dagelijks trokken diesellocomotieven wagonladingen turf naar de fabriek aan het kanaal. Tot 1983, toen de fabriek haar poorten sloot. In de turfstrooiselfabriek, die je kunt bezoeken, bevinden zich nog de originele productiemachines. Hier krijg je een indruk van het vroegere productieproces van turfstrooisel.
Locomobiel in het museum in de Turfstrooiselfabriek
Openingstijden
Woensdag van 13:00 tot 16:30 uur
Donderdag van 10:00 tot 16.30 uur
Zaterdag van 10:00 tot 16:30 uur
Zondag van 11:00 tot 16:30 uur
Het verhaal over oorlogen en belegeringen in noordelijk Nederland begint in het Stedelijk Museum Coevorden, gevestigd in het Arsenaal aan de Haven van Coevorden. Beleef hier de geschiedenis van deze vestingstad en de hier geleverde strijd.
Het verhaal over oorlogen en belegeringen in noordelijk Nederland begint in het Stedelijk Museum Coevorden, gevestigd in het Arsenaal aan de Haven van Coevorden. De geschiedenis van deze vestingstad en van de hier geleverde strijd wordt verteld in voorwerpen, afbeeldingen, verhalen en een driedimensionale, bewegende projectie van de oude vestingstad Coevorden.
Het Kasteel in Vestingstad Coevorden
Strategische ligging
Coevorden ligt in het zuiden van het Hondsruggebied en is de oudste stad van Drenthe. De stad was vroeger de toegangspoort tot heel Noord-Nederland. Coevorden was strategisch gelegen aan een belangrijke handelsweg tussen het Rijnland (Duitsland) en de Hanzestad Groningen en de havenstad Stavoren in Friesland. Alleen bij Coevorden konden reizigers veilig de Drentse moerassen oversteken. Hier lag namelijk een reeks ‘koevoorden’, dat zijn doorwaadbare plekken voor vee.
Strijd
Voor de bisschop van Utrecht was Coevorden een gunstige plek om tol te heffen. Ter bescherming van de route naar het noorden bouwde hij een vesting. Het kasteel, het enige in Drenthe, was een militaire burcht op een heuvel, een zogenaamde motte. De burggraven, aangesteld door hun landsheer, hebben gedurende vele eeuwen gestreefd naar onafhankelijkheid. De inning van tolgelden gaf aanleiding tot vele conflicten tussen de heren van Coevorden en hun bisschop. Dit zorgde voor een reeks veldslagen met Coevorden als strijdtoneel, met als hoogtepunt de slag bij Ane.
Slag bij Ane in 1227, reproductie van een litho van J. Fels in de Nieuwe Drentsche Volksalmanak 1837 (fotocollectie DMA)
Openingstijden
Dinsdag t/m zaterdag van 9:30 tot 17:00 uur
Zondag van 12:00 tot 17:00 uur
De beste plek om je expeditie naar het veen te beginnen, is het Veenpark bij Barger-Compascuum, in de buurt van Emmen. In dit museum wordt het verhaal van het turfland langs de Hondsrug verteld.
De beste plek om je expeditie naar het veen te beginnen, is het Veenpark bij Barger-Compascuum, in de buurt van Emmen. In dit museum wordt het verhaal van het turfland langs de Hondsrug verteld.
Expositie
Bij de ingang van het museum vind je een expositie van De Hondsrug UNESCO Global Geopark over het veen, de turf en de mensen van het veen. Je kunt er rondkijken zonder een kaartje voor het museum te kopen. In het Veenpark beleef je hoe de mensen in Drenthe vroeger in het veen woonden en werkten. Nergens anders in Drenthe is het leven in de veenkoloniën zo dichtbij als hier. Bijvoorbeeld in de kleine huizen van de pioniers van 150 jaar geleden.
Expositie over veen en turf
‘t Aole Compas
Kom eens kijken hoe de eerste kolonisten in de negentiende eeuw leefden in het plaggenhuttendorp ‘t Aole Compas. Loop de huizen in de veenkolonie Bargermond binnen. Rijd mee met het treintje naar het hoogveen van het natuurgebied Berkenrode en het turfland.
Werken in het veen
Openingstijden
Dagelijks geopend van 10:00 tot 17:00 uur
Van 17 juli t/m 27 augustus tot 18:00 uur
In twee van de mooiste middeleeuwse gebouwen van de stad Groningen, het Canterhuis en het Gotisch huis, is het Noordelijk Scheepvaartmuseum gevestigd. Hier ervaar je de geschiedenis van de Noord-Nederlandse scheepvaart.
In twee van de mooiste middeleeuwse gebouwen van de stad Groningen is het Noordelijk Scheepvaartmuseum gevestigd. In het Canterhuis en het Gotisch huis ervaar je de geschiedenis van de Noord-Nederlandse scheepvaart en van deze twee fraaie panden. Daarnaast zijn er het hele jaar door wisselende historische en kunsttentoonstellingen te zien.
Drukte aan het Hoge der Aa, de middeleeuwse haven van Groningen
Animatiefilm
In veel oude steden zijn nog restanten te zien van het middeleeuwse verleden: een paar gevels hier, een stukje stadsmuur daar. Maar waar kun je nog een volledig middeleeuwse stad beleven? In het Noordelijk Scheepvaartmuseum kan dat. Voor de film Groningen in 1470 is een virtuele reconstructie van de laatmiddeleeuwse stad Groningen gemaakt. Niet eerder werd een historische stad zo compleet en zo gedetailleerd tot leven gewekt. Alle gebouwen, ruim 1100 in totaal, zijn afzonderlijk digitaal gereconstrueerd, met behulp van de nieuwste technieken en gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten.
Plattegrond van middeleeuws Groningen
Realistisch
Door animatie en het gebruik van schaduwen en achtergrondgeluiden krijg je een realistisch beeld van de middeleeuwse stad. In de twintig minuten durende film krijg je een rondleiding door het Groningen van 1470. Daarna kun je zelf op de computer door een volledig navigeerbare versie van de stad dwalen. De film wordt dagelijks doorlopend vertoond in het museum.
Openingstijden
Dinsdag t/m zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur
Zondag van 13:00 tot 17:00 uur
Tijdens de Tweede Wereldoorlog is in Drenthe geregeld gebruik gemaakt van het bos voor het inrichten van onderduikplaatsen. Het onderduikershol in het Valtherbosch bij Valthe is een van de bekendste.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog is in Drenthe geregeld gebruik gemaakt van het bos voor het inrichten van onderduikplaatsen. Veel primitieve onderduikholen, bestaande uit een gegraven gat met bijvoorbeeld een afdekking van hout en gewas, zijn inmiddels weer door de natuur opgeslokt. Bekend is het onderduikershol in het Valtherbos bij Valthe, waar een aantal Joodse onderduikers de oorlog wist te overleven. Zie ook deze link voor het hele verhaal. Hier is in de jaren ’80 een monumentje geplaatst.
Op de foto is één van de twee verblijven van de schuilplaats te zien
Albertus Zefat
Vanaf het najaar van 1942 verborg Albertus Zefat, de eigenaar van een hoenderpark in Valthe, een 16-tal joodse onderduikers in het kippenhok achter zijn huis. Omdat dit opviel, werd in het najaar van 1942 in het Valtherbos in de harde bosgrond een hol van 6 x 3 meter gegraven voor de onderduikers. In 1943 werd het hol – bedekt met stammen, takken en bladeren – per ongeluk ontdekt, maar dit bleef zonder gevolgen. Wel werd het hol verplaatst naar de huidige plek. Albertus Zefat zelf werd in juli 1944 doodgeschoten toen hij weigerde te vertellen waar de joden zich bevonden.
Bevrijding
De onderduikers werden verzorgd door een groep mensen uit het dorp en verbleven daar tot 11 april 1945. Ab van Dien, één van de onderduikers, schreef in zijn boek ‘De Opgejaagden’ zijn herinneringen aan de tijd in het onderduikershol. Veertien joodse onderduikers overleefden zo de bezetting, maar een aantal van hun helpers in het dorp niet. Bij de bevrijding kwamen in totaal zo’n 20 mensen tevoorschijn. Dit waren joden en andere onderduikers.
Het onderduikershol is momenteel in slechte staat en er zal in het kader van 75 jaar vrijheid getracht worden om het in het voorjaar van 2020 te restaureren..
Locatie van het Onderduikershol
Coördinaten: 52°49’59.0″N 6°52’26.0″E
Onderduikershol Valtherbos
Westerweg
7871 Klijndijk
Hotspot
Klinkenberg ( Nederland)
De Klinkenberg is een lage bult met een gracht eromheen. Het is een motte, een kasteelheuvel uit ca. 1250. Zo’n motte heeft steile zijkanten en is meestal opgehoogd met de grond die uit de gracht kwam.
De Klinkenberg in het dal van het Loodiep bij Gees is een lage bult met een ondiepe gracht eromheen. Het is het overblijfsel van een motte, een kasteelheuvel uit ca. 1225 -1250. Zo’n motte heeft steile zijkanten en is meestal opgehoogd met de grond die uit de gracht kwam die eromheen gegraven werd. De kasteelheuvel kan wel vier of vijf meter hoog zijn. De Klinkenberg heeft nog een iets lager voorterrein, de Keutershoogte, zodat de gracht een achtvorm heeft. De motte behoort tot het oudste type middeleeuwse versterking. De naam motte komt van het Latijnse ‘mota’, dat heuvel betekent. Er zou een houten toren op gestaan kunnen hebben met een houten palissade eromheen. Hij moet gediend hebben om de weg van Coevorden naar Ruinen te beheersen, of als uitvalsbasis voor een plaatselijke roofridder.
Vanuit de lucht is het spoor van de oude gracht te zien die om de heuvel loopt
Mysteries
De Klinkenberg is met mysteries omgeven. Zo doet het verhaal de ronde dat midden op de heuvel een kist verborgen zou zijn. Klokslag twaalf uur zou de deksel van de kist met zware slagen open en dicht slaan. De overlevering wil dat roofridders daar begonnen met de bouw van een kasteel. ’s Nachts werden zij verjaagd door de Geeser boeren met dorsvlegels en hooivorken. Toch lukte het de roofridders om uiteindelijk een kasteel te stichten.
Afbeelding van een mottekasteel op het tapijt van Bayeux
Locatie van de Klinkenberg (informatiebord)
Coördinaat: 52°44’44.3″N 6°39’16.6″E
Informatiebord
Goringdijk 5
7863 TC Gees
Hotspot
Nije Hemelriek ( Nederland)
‘t Nije Hemelriek is een grote zwemplas midden in de Staatsbossen ten westen van Gasselte. Een prima plekje voor een ontspannen dagje-uit voor jong en oud. Vlak in de buurt ligt het spannende Boomkroonpad.
‘t Nije Hemelriek is een grote zwemplas midden in de Staatsbossen ten westen van Gasselte. Een prima plekje voor een ontspannen dagje-uit voor jong en oud. Vlak in de buurt ligt het spannende Boomkroonpad.
De zwemplas ‘t Nije Hemelriek
Dennen aanplant
Het mooie, gevarieerde bos rondom de plas moet je zeker eens goed komen bekijken. Er liggen veel sporen uit de laatste ijstijd, waaronder de bekende gletsjerkuilen. Vroeger was dit een gebied met kale stuifduinen. Aan het eind van de negentiende eeuw werden ze vastgelegd door er dennen aan te planten. In het bos zijn nog hoge grove dennen te zien die uit die tijd stammen. Ze houden zoveel licht tegen dat de zandbodem vrijwel onbegroeid blijft. Door flink wat bomen te kappen krijgen ook andere bomen en planten de kans om van de zonnestralen te profiteren en uit te groeien. In de herfst kan je hier vele soorten paddenstoelen vinden.
De schaapskudde is gehuisvest in de schaapskooi die midden in het dorp Exloo staat. Dit betekent dat de scheper met z’n kudde altijd dwars door het dorp gaat: een unieke beleving en een prachtig gezicht!
Schapen maakten een onlosmakelijk deel uit van het landbouwsysteem op de Hondsrug. Zij waren vooral nodig voor de mestvoorziening. De mest, vermengd met plaggen, moest ervoor zorgen dat de vruchtbaarheid van de essen op peil bleef. Om de schapen te voeden, waren er enorme oppervlakten ongecultiveerde veldgrond beschikbaar bij ieder dorp. De schaapherder bracht ’s morgens de schapen van de boeren naar dit veld en leverde ze ’s avonds weer af. In de stal werden hun uitwerpselen dan verzameld.
Idyllisch beeld van een herderin en haar schapen
Steeds meer heide
Gaandeweg kwamen er meer en meer schapen, met als hoogtepunt de jaren rond 1850. Dorpen hadden soms kudden van een paar duizend schapen. De veldgronden raakten daardoor steeds verder uitgeput. Er was geen boom of struik meer te bekennen en alles veranderde in een zee van paarse heide. Op platgetreden stukken ontstonden stuifzanden die soms de es en de dorpen bedreigden.
Kunstmest
De komst van kunstmest aan het eind van de negentiende eeuw maakte de schaapskudden snel overbodig. Zij verdwenen of werden sterk ingekrompen. Voor de wol hoefden de schapen niet gehouden te worden. Die bracht veel te weinig op.
De schaapskudde van Exloo
De schapen van deze kudde waren vroeger eigendom van de diverse boeren uit het dorp. De scheper haalde de schapen ’s morgens bij de boerderijen op en bracht ze ’s avonds terug. Als vergoeding kreeg de scheper de kost bij de boeren.
De Exloër kudde was tot 1960 in particuliere handen. Vanwege de hoge exploitatielasten dreigde de kudde te verdwijnen. Op initiatief van de toenmalige burgemeester J. van Roijen is de kudde door de gemeente aangekocht. Nu is de kudde in beheer bij de Stichting Schaapskudde Exloo, die de herder inhuurt. De kudde telt ruim 250 schapen van het ras het Drentse heideschaap. Tijdens de lammertijd verdubbelt dit aantal.
De schaapskudde is gehuisvest in de schaapskooi die midden in het dorp Exloo staat. Dit betekent dat de scheper met z’n kudde altijd dwars door het dorp gaat: een unieke beleving en een prachtig gezicht! De gang door het dorp zet als het ware de tijd even stil.
De schaapskudde in actie.
Waar zijn de schaapherder en de kudde?
Vanaf de paasvakantie tot en met de herfstvakantie trekt de scheper er met z’n kudde dagelijks op uit. Buiten deze periode alleen in de weekenden, in de schoolvakanties dagelijks. Mede namens Staatsbosbeheer verzoeken we je dringend op de paden te blijven en niet door de heide te lopen, in verband met de territoria van de reptielen.
Routebeschrijving Schaapskooi
De Schaapskooi is gevestigd in het gebouw naast de boerderij aan Hoofdstraat 55 in Exloo. Je kunt gratis parkeren op het algemene parkeerterrein van het dorp Exloo. Volg hierbij de borden ‘lang parkeren’. De maximale loopafstand is 400 meter.
Locatie Schaapskooi Exloo
Coördinaten
52°52’56.6″N 6°51’49.7″E
Schaapskooi Exloo
Hoofdstraat 55
7875 EP Exloo
Hotspot
Het grootste Hunebed ( Nederland)
Het beroemde hunebed D27 bij Borger is met zijn lengte van 22,5 meter het grootste stenen grafmonument van Drenthe.
Het beroemde hunebed D27 bij Borger is met zijn lengte van 22,5 meter het grootste stenen grafmonument van Drenthe. Parkeer de auto op de parkeerplaats van het Hunebedcentrum, want vanaf hier is het grafmonument gemakkelijk te voet bereikbaar en te bezichtigen.
Reconstructie van hunebedbouwers
Eerste archeologische onderzoek
Voor zover bekend heeft in het hunebed van Borger het oudste archeologische onderzoek van Drenthe plaatsgevonden, want in juni 1685 liet de Fries-Groningse dichteres Titia Brongersma een aantal boerenknechten de grond onder het hunebed omspitten op zoek naar sporen uit het verleden. Ze vonden een aantal aardewerken potten die bij het uitgraven onmiddellijk uit elkaar vielen. De inhoud van enkele van deze urnen bestond uit verbrande menselijke resten. Het gebruik van het woord hunebed wordt aan Titia Brongersma toegeschreven.
In 1685 noemde Titia Brongersma deze steenhopen voor het eerst ‘Hunebed’ (Huynen).
Sinds 1814, meer dan tweehonderd jaar, domineert molen de Bente (de Bentermolen in de volksmond) het landschap ten zuiden van Dalen. Eerder stond er ook al een molen op deze plek. Die was in brand geschoten […]
Sinds 1814, meer dan tweehonderd jaar, domineert molen de Bente (de Bentermolen in de volksmond) het landschap ten zuiden van Dalen. Eerder stond er ook al een molen op deze plek. Die was in brand geschoten door de Fransen die de vesting Coevorden bezet hielden.
Malen op windkracht
Rogge en boekweit: dat verbouwden de boeren vooral op de arme gronden rond de molen. De molenaar verwerkte dit op windkracht tot meel voor mens en dier. Later kwam er een diesel- en elektromotor bij, om ook te kunnen malen als er geen wind was.
Vanaf de jaren 50 werden er vooral diervoeders in de molen verwerkt. De molen kreeg silo’s en een hamermolen.
Molen de Bente in de jaren ’50.
Restauratie
De gemeente Dalen liet de molen in 1976 restaureren. Omdat de molen geen binnenwerk meer had, plaatste molenmaker Medendorp uit Zuidlaren het binnenwerk van een gesloopte molen (1894) uit het Duitse Großheide en een gietijzeren bovenas (1866) uit Koekange.
De molenaar: bron van verhalen
De mulder was een man van aanzien en een eindeloze bron van informatie voor de boeren die hun koren kwamen laten malen. Ook bij de molenaar van De Bente is er aan verhalen geen gebrek.
De molen kan nog steeds functioneren en wanneer mogelijk demonstreren de vrijwillige molenaars dit.
Als de wieken draaien bent u van harte welkom!
De molenaar bij de wieken
Winkeltje
Onderin de molen is een klein meelwinkeltje waar diverse meelproducten en andere kleinigheden te koop zijn.
Van 100 naar 37
Vrijwel ieder dorp in Drenthe van enige omvang heeft ooit een of meer korenmolens geteld. Op zijn hoogtepunt rond 1850 stonden er in Drenthe naar schatting meer dan 100. Daarnaast waren op tal van plekken houtzaagmolens te vinden. Van die molens zijn tegenwoordig nog 37 windmolens over, met de grootste concentratie in de gemeente Coevorden, namelijk 8. Dalen kent nog twee molens, Jan Pol en de Bente.
De andere molen in Dalen is Molen Jan Pol, een stellingmolen uit 1876. De molen wordt beheerd door de stichting ‘Aold Daol’n’ die in het bezit is van een collectie streekantiek/curiositeiten die ze tentoonstelt in de molen.
Locatie (coördinaten): 52°41’16.9″N 6°45’05.3″E
Facebook.com/Bentermolen
Contact gegevens
De Bente 40
7751GM, Dalen
Hotspot
Kibbelkoele ( Nederland)
Plassen als De Kibbelkoele zijn kunstmatige meertjes die door de winning van het aan de oppervlakte liggende dekzand ontstaan zijn. Dit meertje dankt zijn bestaan aan de aanleg in de jaren ’70 van de N381, de […]
In de bossen tussen Schoonoord en Noord-Sleen ligt de populaire zwemplas De Kibbelkoele. Het water in de oude zandafgraving is helder en ondiep en daarmee veilig voor kinderen.
Kunstmatig meertje
Plassen als De Kibbelkoele zijn kunstmatige meertjes die door de winning van het aan de oppervlakte liggende dekzand ontstaan zijn. Dit meertje dankt zijn bestaan aan de aanleg in de jaren ’70 van de N381, de weg van Emmen naar Drachten.
Metselzand
Behalve deze ondiepe zandplassen zijn in het Hondsruggebied ook enkele zandwinplaatsen waar bedrijven onder andere metselzand diep uit de grond opzuigen. Het gaat hier vooral om het fijne witte zand dat hier vóór de laatste ijstijden door rivieren afgezet is. Deze ‘zandgaten’ kunnen tientallen meters diep zijn. Blijf erbij vandaan, onder andere vanwege het instortingsgevaar van de oevers.
Locatie van De Kibbelkoele
Coördinaten: 52°48’33.7″N 6°47’33.7″E
Recreatieplas de Kibbelkoele
Slenerweg 114
7846 Noord-Sleen
Hotspot
Katshaarschans ( Netherlands)
[caption id="attachment_739" align="alignnone" width="600"] De Katshaarschans is vanuit de lucht goed zichtbaar[/caption] Vanuit Vlieghuis - een buurtschap tussen Coevorden en Schoonebeek - liep vroeger een pas door de veenmoerassen naar het noordwesten. Deze pas had de naam de…
De Katshaarschans is vanuit de lucht goed zichtbaar
Vanuit Vlieghuis – een buurtschap tussen Coevorden en Schoonebeek – liep vroeger een pas door de veenmoerassen naar het noordwesten. Deze pas had de naam de Katshaar. Voorbij de Katshaar voerde de route over andere zandruggen in de Dalervenen, langs Den Hool in de richting van Sleen, Dalen en Coevorden.
Route naar Groningen
In 1593, tijdens de Tachtigjarige oorlog, was een Spaanse troepenmacht al eens vanuit Duitsland over de Katshaarpas naar de stad Groningen getrokken. Daarom werd een nieuwe, betrekkelijk kleine, stervormige schans aangelegd. In welk jaar is niet bekend. In 1681 was de schans er in ieder geval. Een nieuw aangelegde schans in 1797 bestond uit een vierkante redoute van 50 x 50 meter. Daarvoor lag een wal met twee bolwerken. Rondom de schans bevond zich een gracht, die echter in de zomer bijna droog was.
De Katshaarschans op een kaart van 1681
Locatie Katshaarschans
Coördinaten: 52°40’03.2″N 6°49’12.5″E
Adres
Schansweg 1
7756 Stieltjeskanaal
Hotspot
Appelbergen ( Nederland)
Het voormalige militair oefenterrein Appelbergen ligt op de Hondsrug ten oosten van het dorp Glimmen. Het heeft een grote dichtheid van overblijfselen uit de ijstijden en andere prehistorische resten.
Het heuvelachtige gebied van de Appelbergen moet wel een van de mooiste plekjes van de Hondsrug zijn. Het voormalige militair oefenterrein ligt op de Hondsrug ten oosten van het dorp Glimmen. Het eerste stukje van de naam spreek je uit als Appèl (volgens de Groningers). Het herinnert nog steeds aan het militaire gebruik, want dit was de plek waar de troepen zich verzamelden voor de oefeningen in het veld. Het gebiedje rond de Appelbergen heeft een grote dichtheid van overblijfselen uit de ijstijden en andere prehistorische resten.
Zandverstuivingen
Sinds mensenheugenis voert de route van Coevorden naar Groningen door het gebied. Nog steeds zijn de oude karrensporen herkenbaar als diepe geulen over het veld. Die drukte zorgde er destijds voor dat de heidebodem stuk gereden werd en er zandverstuivingen ontstonden. En daarmee is het tweede deel van de naam Appelbergen meteen verklaard…
Oude karrensporen over de Appelbergen
Pingoruïnes
In de Appelbergen zijn op allerlei plekken sporen van de laatste ijstijd te herkennen. Zo ontstonden er pingoruïnes op de plaatsen waar in die Weichsel-ijstijd grote ijskoepels hebben gelegen. Ze zijn te herkennen als ronde veentjes in de hei. Het zand dat in de zandverstuivingen aan de oppervlakte ligt, is dekzand die poolwinden hier in de Weichsel-ijstijd hebben afgezet op de destijds kale flanken van de Hondsrug.
Pingoruïne bij de Appelbergen
Wandelingen
Vanaf het theehuis/paviljoen De Appelbergen kun je verschillende mooie wandelingen maken door het glooiende terrein. De wandelingen zijn gemarkeerd met paaltjes of bordjes, of je volgt de instructies van de app. Zie bijvoorbeeld:
Het Schapenpark bij het dorp Odoorn aan de overkant van de N34 is een fraai heideveld. Een parkachtig landschap met hier en daar een boom of een groepje bomen. En natuurlijk lopen er heel veel schapen. Midden in…
Het Schapenpark bij het dorp Odoorn aan de overkant van de N34 is een fraai heideveld. Een parkachtig landschap met hier en daar een boom of een groepje bomen. En natuurlijk lopen er heel veel schapen. Midden in het Schapenpark staat het megalitische kunstwerk ‘Ode aan de Zon’ van Rob Schreefel. Vanaf de kunstmatige heuvel ‘Poolshoogte’ met zijn hoge uitkijktoren heb je een prachtig uitzicht over het gebied.
Schapenpark met ‘Ode aan de Zon”
Zware storm
Er is een tijd geweest dat het Schapenpark een bos was zoals alle Staatsbossen in de buurt. Een zware storm in het najaar van 1972 velde in een paar uur tijd in het gebied tienduizenden bomen.
Staatsbosbeheer besloot geen nieuwe bomen aan te planten, maar omheinde het terrein dat bijna 300 hectare groot was. Op dit enorme ‘weiland’ kwamen honderd Drentse heideschapen die er het hele jaar door mochten rondscharrelen. Hun eetlust moest ervoor zorgen dat het Schapenpark niet weer zou dichtgroeien.
Poolshoogte
In 1934, bij de tweede ontginningsfase van het gebied, werd in opdracht van boswachter Meelker een heuvel van 13 meter hoogte opgeworpen, naar een ontwerp van zijn zoon, die ook de naam Poolshoogte bedacht. De “klus” werd verricht vanuit de werkverschaffing. De arbeiders moesten dit aanvankelijk met schop en kruiwagen doen. Vanaf de top kon de omtrek goed in gaten gehouden worden: men kon er “poolshoogte nemen” (Wikipedia).
Op avontuur langs het spoor van de sabeltandtijger! Ga je mee?
In het sprookjesachtige Hunzebos ligt het Sabeltandtijgerspoor, een speelroute voor kinderen van ongeveer 2 kilometer. Je kunt hier op avontuur langs het spoor van de sabeltandtijger. Het spoor slingert over heuvels uit de ijstijden. Je springt, klimt, zwiept met de kabelbaan naar beneden, balanceert op een touwbrug en beleeft nog veel meer. Onderweg kun je spannende games doen met de app en bijvoorbeeld ontdekken of je slimmer, sterker of sneller bent dan de sabeltandtijger. En je leert van alles over de harige mammoet.
Een van de speeltoestellen langs het Sabeltandtijgerspoor
Beleef nóg meer met de app!
Wil je het Sabeltandtijgerspoor lopen met de app?
Voor Apple: download De Hondsrug Hunzebosroutes vanuit de App store
Voor Android: download De Hondsrug Hunzebosroutes vanuit de Playstore
Of scan onderstaande QR-code om de route(s) te downloaden:
Tip: neem een VR-bril mee. Dan kom je nóg dichterbij.
Zo kom je er:
De route is bereikbaar vanaf twee startpunten:
Parkeerplaats Zwembad Leewal, Zuideinde 36, 7875 CD Exloo
Parkeerplaats Fletcherhotel De Hunzebergen, Valtherweg 36, 7875 TB Exloo. Omdat het bungalow park Puur Exloo nog in ontwikkeling is de aanlooproute vanaf de parkeerplaats naar het startpunt hier veel langer dan bij de parkeerplaats Zwembad Leewal.
Vanaf daar kun je de bordjes met de sabeltandtijger volgen naar de route.
De route is niet geschikt voor rolstoelen, scootmobiels en kinderwagens.
Het startpunt van de route is bij het kruispunt Leewalweg – Exlooërzandweg, Lat/Long 52°52’11.2″N 6°51’54.6″E, coördinaten 52.869783, 6.865152, maar je kunt ook aan de kant van het Fletcher Hotel beginnen.
De route is aangegeven door de pootafdrukken van de Sabeltandtijger.
Routekaartje Sabeltandtijgerspoor
Route
De Flintenroute ( Drouwen)
Flinten zijn zwerfstenen. Ze werden gebruikt voor het bouwen van hunebedden. Binnen een straal van één kilometer langs deze route tref je maar liefst 18 hunebedden aan.
Flinten zijn zwerfstenen. Langs de route kom je deze keien veelvuldig tegen. Binnen een straal van één kilometer langs deze route tref je maar liefst 18 hunebedden aan. De kleinere zwerfkeien zijn gebruikt voor de aanleg van paden en wegen. De Flintenroute gaat langs vele vormen van ‘zwerfsteenkunst’ in de omgeving van Hunebedhoofdstad Borger. Zie ook de Flintenroute voor gedetailleerd routekaartje. De route voert je langs enkele geologische, archeologische en culturele hoogtepunten van de Hondsrug.
A) Het Hunebedcentrum te Borger
Borger is de ‘Hunebedhoofdstad’ van Nederland. In het Hunebedcentrum vindt u informatie over de hunebedden en over de Trechterbekercultuur. Er wordt een beeld geschetst van de wijze waarop de hunebedden tot stand gekomen zijn en het laat zien hoe het dagelijks leven van de hunebedbouwers zich voltrok. Verder ziet u een overzicht van andere archeologische monumenten, zoals grafheuvels, urnenvelden, Celtic Fields (akkercomplexen) en oude karrensporen. Naast het Hunebedcentrum ligt het grootste hunebed van Nederland.
Uitzicht op Borger
B) Hunebedden Bronneger
Halverwege Borger en Drouwen liggen 5 hunebedden bij elkaar nabij het plaatsje Bronneger. Eén van de hunebedden (de meest westelijke) is waarschijnlijk het meest gefotografeerd omdat een eikenboom zich in het hunebed heeft genesteld.
Hunebed D21 bij Bronneger
C) Boswachterij Exloo
In het glooiende landschap van de boswachterij Exloo zijn nog veel sporen uit het verleden te vinden. Midden in het bos ligt een hunebed en overal liggen grafheuvels. En zo maar op een splitsing ligt naast een dikke eikenboom een dikke steen. Dit is een zogenaamde markensteen, die vroeger de grens aangaf tussen de marken van Odoorn, Exloo en Buinen. Dieper in het bos treffen we diverse diepe ronde kraters aan; de zogenaamde pingo-ruïnes. Deze stammen uit de IJstijd.
D) Poolshoogte en Ipsewips
In de boswachterij Odoorn is tijdens de storm van 1972 een groot deel van het bos omgewaaid. De ene helft is herplant en de andere helft is een open vlakte gebleven die door schapen wordt begraasd. In de boswachterij ligt een 15 meter hoge heuvel met een uitkijktoren en theehuis. De heuvel wordt Poolshoogte genoemd. De heuvel is aanvankelijk met schop en kruiwagen tijdens de werkverschaffing in 1934 opgeworpen. Vanwege de bloedblaren aan de handen kreeg de heuvel de bijnaam de Bloedberg. Voor de kleinsten onder ons lijkt het bos om Poolshoogte ‘behekst’. Vanuit het theehuis start een kinderwandelroute over de heks Ipsewips.
Kunstwerk “Ode aan de Zon” bij de Poolshoogte
E) Odoorn
Odoorn wordt voor het eerst vermeld in 1327 en is ontstaan langs één van de oude verbindingswegen van Coevorden naar Groningen. Het 12e eeuwse koor van de hervormde kerk is tot ongeveer 3 meter hoogte bekleed met zwerfstenen en de muur is ruim 1 meter dik. De rest van de kerk stamt uit 1856.
In de huidige tijd is Odoorn bekend geworden door de Drentse Wandel4Daagse rond Hemelvaartsdag en het grootste Internationale Folklorespektakel van Nederland met dans, zang, muziek en klederdrachten.
F) Eppiesbergje
Langs de weg van Odoorn naar Valthe ligt links een opvallende grafheuvel genoemd naar een zekere Egbert. Hij zou zich op deze grafheuvel door ophanging van het leven hebben beroofd. Zijn koosnaam `Eppie’ bleef aan de grafheuvel gekoppeld.
De Eppiesberg bij Valthe
G) Valthe
Valthe wordt voor het eerst genoemd in 1217. Echter in de oudheid is de streek al bewoond geweest. In de nabijheid van Valthe liggen diverse hunebedden en grafheuvels. In het centrum en aan de rand van het dorp staan nog oude boerderijen ten oosten van het dorp werd in 1621 de Valterschans aangelegd om de Valtherdijk (de weg naar het klooster van Ter Apel) te verdedigen.
H) Mythische stad Hunsow
Volgens doctor J. Picardt (1600-1670), dominee, dokter en historicus te Rolde en Coevorden, zouden de straten van Coevorden zijn geplaveid stenen afkomstig van de ruïne van rijke hoogbeschaafde stad Hunsow. Hij stelde zelf een onderzoek in en vond een stratenpatroon van stenen. Deze legendarische stad gelegen tussen Borger en Valthe zou in 808 door de Noormannen zijn verwoest.
I) Exloo
Exloo wordt voor het eerste genoemd in 1376. Exloo is een typisch Drents esdorp. Op een klein stukje nieuwbouw na is het een verzameling boerderijen, los opgesteld langs de straten. Een kerk ontbreekt; de Exlooërs kerkten in Odoorn. Het monumentale Bebingehoes uit 1722 is in 2017 afgebrand. Er tegenover ligt de schaapskooi met informatiecentrum. Vanuit deze schaapskooi vertrekt een schaapskudde naar het nabij gelegen Molenveld; een fraai heidegebied met jeneverbesstruwelen. Ook is Exloo bekend van het Internationaal Festival van Oude Ambachten.
Schaapskudde Exloo
Route
Toer langs de boer ( Nederland)
De fietsroute Toer langs de boer neemt je mee naar vroeger én naar nu. Langs sporen van prehistorische landbouw, middeleeuwse boerendorpen, oude en nieuwe boerderijen, door het esdorpenlandschap, langs beekdalen, hoogveenontginningen, heidevelden en ruilverkavelingsgebieden. En je […]
Fiets je de route Toer langs de boer dan betekent dat genieten van het Drentse boerenland en de unieke plekjes die je er kunt vinden. Stap op de fiets en bezoek bijzondere locaties zoals het Kerkje van Van Gogh, hunebed de Papeloze Kerk, het meertje de Kibbelkoele en niet te vergeten de schitterende expositie Boeren op de Hondsrug in Museumboerderij De Nabershof in Emmen.
Expeditiepoort Boeren op de Hondsrug @arjensnijder.design
Roodbont vee in de wei
Bezoek de bedrijven Weitkamp en Hilhorst
De boerenbedrijven Weitkamp en Hilhorst vind je in Noord-Sleen en kun je bezoeken. Wanneer je de beachvlag WELKOM buiten ziet staan is de boer telefonisch bereikbaar (nummer staat op het bord bij de locatie) om een rondleiding in het bedrijf te geven.
Picknicktafel bij de boeren die je kunt bezoeken
De korenmolen Albertdina in Noord-Sleen @arjensnijder.design
Folder
We hebben en mooie folder voor je samengesteld die je bij de Tourist Informatiepunten in de omgeving kunt ophalen. Een pdf van de folder kun je hier downloaden.
Je kunt deze route op ieder gewenst punt beginnen. Bepaal met behulp van de Steenmannetje op fietse-app welk punt het dichtst bij jouw locatie is en ontdek De Hondsrug! Deze app kun je gratis downloaden in de app store. Iedere fietsroute neemt je mee langs een aantal bijzondere plekken. Op deze plekken krijg je een opdracht of werp je door middel van VR een blik in het verleden. DE VR bril kan je onder andere verkrijgen bij de Toeplah leden Camping De Berken, Camping de Sparrenhof, of Camping De Lente van Drenthe in Gasselte. De routebeschrijvingen geven een beeld van waar de route jullie langsbrengt. Altijd handig! Let op: het startpunt van de route kan afwijken van het startpunt op de kaart!
Zwemplas ‘t Nije Hemelriek
De startplek van deze route is Speelvijver ‘t Nije Hemelriek; dit is ook de eerste opdrachtplek. Deze zwemplas ligt aan de rand van boswachterij Gieten-Borger en naast zwemplas ’t Gasselterveld. Deze route dwars door De Hondsrug is ook goed te volgen via de knooppuntenroute. Hiervoor volg je grote delen van het netwerk met de nummers 61-2-42-40-94-86-61. Handig, mocht je onderweg de weg kwijtraken.
Vanaf ‘t Nije Hemelriek volg je het fietspad door de boswachterij richting Gasselte. Deze gaat langs de Bosweg. Volg dit fietspad tot jullie rechtsaf kunnen naar de Herenkampdwarsweg.
Ga de weg in en neem de eerste links: de Heerenkampsweg. Zo fietsen jullie onder de N34 door. Blijf op de Heerenkampsweg fietsen, ook als deze in Gasselte overgaat in de Lutkenend.
Bij de eerste kruising in het dorp gaan jullie rechtsaf, naar de Kerkstraat (opdrachtplek). Volg de Kerkstraat die later overgaat in de Borgerweg en in de Gasselterstraat. Vlak na Attractiepark Drouwenerzand kunnen jullie een uitstapje maken door over te steken naar de hunebedden D19 en D20 aan de Steenhopenweg (VR-plek).
Vervolg jullie weg via de Gasselterstraat, die na Drouwen de Borgerderstraat en Drouwenerstraat heet. Onderweg vinden jullie aan jullie linkerzijde een grafheuvel (opdrachtplek). Zo komen jullie in Borger aan, de hunebedhoofdstad van Nederland.
Ga in Borger even linksaf de Hunebedstraat in. Hier vind je na 600m het Hunebedcentrum en het grootste hunebed van het land (VR-plek). Een leuke tussenstop.
Keer daarna terug op de Drouwenerstraat en fiets een stukje van de Hoofdstraat tot je rechtsaf kunt. Zo kom je op de Koesteeg terecht. Volg deze weg over de N34.
Fiets even door tot je aan je rechterzijde een fietspad hebt. Ga dit fietspad – dat parallel loopt aan de Rolderstraat – op.
Sla ter hoogte van knooppunt 94 rechtsaf, het bos in. Fiets langs het Lunsveen en kom langs twee opdrachtplekken. Volg de knooppunten 86 en 61 om weer op de beginplek te komen.
Routekaartje
Dit is één van de vijf interactieve Steenmannetje fietsroutes die je met de Steenmannetje op Fietse app kunt doen.
Route
Vries tot op de bodem ( Netherlands)
Deze wandeling brengt je naar plekken waar je aan de bodem de ijstijdgeschiedenis van het landschap kunt aflezen. Het gebied waar je wandelt, maakt onderdeel uit van Geopark de Hondsrug.
Tijdens deze wandeling brengen we je naar plekken waar je aan de bodem de geschiedenis van het landschap kunt aflezen. Loop mee en leer Vries tot op de bodem kennen. Het gebied waar je wandelt, maakt onderdeel uit van Geopark de Hondsrug. De wandeling voert langs genummerde informatieborden, terwijl een groot informatiebord bij het aardkundig monument gedetailleerde informatie verstrekt over de ijstijdgeologie terplekke. Een beschrijving van de route is verkrijgbaar bij het TIP, Schultestraat 4 in Vries en bij het TIF (Toeristisch Informatie Folderpunt), Herberg Het Wapen van Vries, Oude Rijksweg 1. Voor meer informatie zie ook de folder.
Zand van de oerrivier Eridanos
Hoog en droog in Vries kun je je moeilijk voorstellen dat de grond onder onze voeten er heel vroeger nog niet was…Eens lag hier de zee. Twaalf miljoen jaar geleden begon vanuit het oosten de rivier Eridanos deze kant op te stromen. Het zand dat het water meevoerde, deed er miljoenen jaren over om een enorme delta aan de rand van de Noordzee te vormen. Het noorden van Nederland kwam boven water… Onderweg zit langs de slootkant van de Oosterwaterwegwit zand dat de Eridanos rivier hier naartoe bracht. Het Eridanos zand wordt in de verschillende grote zandgroeves in Drenthe gewonnen.
IJstijden in beeld
Geologen hebben uitgeplozen dat Noord-Nederland in de Elster-ijstijd voor het eerst door schuivend landijs werd bedekt. Het moet zo’n 475 duizend jaar geleden zijn. Dit is te zien in het Aardkundig Monument, een twee meter hoge zandafgraving. Het bodemprofiel hier laat zien wat de laatste drie ijstijden met onze bodem hebben gedaan. Het smeltwater van de Elster-ijstijd voerde de onderste laag spierwit zand aan, te zien onder in het aardkundig monument.
Aardkundig monument bij Vries
Stuwwallen
Na de Elster-ijstijd en het Holstein interglaciaal kwam het geweld van de Saale-ijstijd. Een honderden meters dikke laag ijs walste over het land. We hebben aan de beweging van het Saale ijs, zo’n 150 duizend jaar geleden, de stuwwallen in Nederland (Veluwe, Utrechtse Heuvelrug) en ook de Hondsrug te danken, evenals de Rolderrug waar Vries en Donderen op liggen. Tussen de ruggen ontstonden beekdalen, zoals dat van de Grote Maslooten de Drentsche Aa
Saale ijskap over Europa
Het ijs liet een dikke laag gletsjerpuin achter. Geologen noemen het keileem. In het Aardkundig Monumentligt een restantje van de keileem als een dunne kronkelende band tussen twee dikke lagen zand.
Zwerfkeien
Het Saale-ijs bracht niet alleen keileem maar ook onvoorstelbare hoeveelheden zwerfkeien vanuit Scandinavië hierheen. In de berm van de Nieuwe Rijksweg midden in Vries ligt een enorme flint die naar schatting 15 duizend kilo zwaar is. De keien bij het aardkundig monument komen uit een sleuf voor de nabijgelegen aargasleiding.
De mensen hebben altijd dankbaar van deze zwerfkeien gebruikgemaakt. Om hun hunebedden mee te bouwen, maar bijvoorbeeld ook om als fundament van de middeleeuwse dorpskerk van Vries te dienen. Recentelijk legde kunstenaar Derk den Boer ze neer als monument voor het Meisje van Yde. Het labyrinth-vormige monument heet “Gebroken Cirkel“.
Reconstructie van het Meisje van Yde
Eindeloze zandvlakte
De laatste ijstijd was de Weichsel-ijstijd, die aanbrak na de warme periode van het Eemien. Het landijs kwam niet tot aan onze streken. Wel werd het hier zo koud dat de grond permanent bevroren bleef. Geologen hebben uitgerekend dat de zeespiegel destijds honderd meter lager lag…
Poolstormen joegen het zand over de eindeloze kale vlakten. Dikke lagen zand streken de plooien van de vorige ijstijd in het landschap grotendeels glad. Het bovenste gedeelte van het Aardkundig Monument bestaat uit dit dekzand afkomstig uit de Weichsel-ijstijd.
Pingoruïnes
Door spleten in de bevroren grond kwam in de Weichsel-ijstijd grondwater naar boven dat meteen bevroor. Maar het water bleef komen en groeide uit tot een tientallen meters hoge ijsheuvel, ofwel een pingo. Na het smelten van het ijs bleef een diepe kuil achter waar water in bleef staan. We noemen ze pingoruïnes. Later groeiden ze vol met veen. De wandeling komt langs de pingoruïnes het Holtveen en het Ronde Veen.
Panorama van het Holtveen
Mens en landschap
Vijfduizend jaar geleden vestigden zich hier de eerste boeren die bezit van het landschap namen. De route brengt u langs prehistorische plaatsen als De Holtenen de Welterberg en de vindplaats van het Meisje van Yde.Reeds in de prehistorie hakten de boeren delen van de bossen om en legden ze er hun akkers aan. In de middeleeuwen ging men daarmee door. De naam Holtesch herinnert aan de aanwezigheid van bos. De boeren maakten het beekdal toegankelijk om er hun vee te weiden en hooi te oogsten. Schapen moesten het heideveld op om ’s avonds hun mest naar de schaapskooi te brengen. Nog in de vorige eeuw speelde de Welterberg een rol in de paasviering.
Esdorp Vries
In de vroege middeleeuwen begon het esdorp Vries zich op de huidige plaats te ontwikkelen. Tot op de dag van vandaag is de brink het middelpunt van het dorp. Aan de Brink staat de deels twaalfde-eeuwse tufstenen Bonifatiuskerk, één van de oudste kerken van Drenthe. Het verhaal gaat dat in het jaar 775 de prediker Willehad de Drenten tot het christendom bekeerde en hier het eerste houten kerkje in Drenthe bouwde. Vergeet niet een bezoekje te brengen aan het museumpje in de kelder van de kerk, waar onder andere een oud torenuurwerk is opgesteld.
Routekaartje Vries met bordnummers
De wandelroute
De wandelroute “Vries tot op de bodem” was een gezamenlijk initiatief van de provincie Drenthe en de gemeente Tynaarlo. In 2015 werd de wandeling officieel geopend door wethouder Hofstra en gedeputeerde Stelpstra. De route voert langs een tiental informatieborden met informatie over landschap, natuur en historie.
Beschrijving van de route
1. Bord Kerk en Brink
• Neem tegenover de kerk Domnies Pattie.
• Aan het eind van het paadje even rechtsaf en meteen links, Veenkampen. Weg rechtdoor vervolgen langs waterplas, Esveen. Links aanhouden doodlopende weg in.
• Aan het eind van de weg linksaf over asfaltpaadje langs de esrand.
2. Bord rand Holtesch
• Rechtsaf langs doorgaande weg, Hooidijk.
• Na twee haakse bocht bospad linksaf. In bos op splitsing rechts aanhouden. Paadje naar rechts negeren. Op volgende splitsing rechts aanhouden.
• Einde pad bij groen hek zandweg rechtsaf. Zandweg volgen tot verharde weg.
3. Bord Vondsten
• Op verharde weg rechtsaf
4. Bord Beekdal Grote Masloot
• Op driesprong rechtsaf richting Vries. (Eventueel ruiterpad links van de weg nemen.)
• In haakse bocht naar rechts brede zandweg rechtdoor. Asfaltweg oversteken en zandweg blijven volgen.
• Einde zandweg even naar links en meteen rechtsaf door klaphek de Welterberg op. Langs het ‘konijnenpaadje’ het heideveld oversteken.
4a. Bord SBB Welterberg
• Na klaphek asfaltweg rechtsaf.
• In haakse bocht asfaltweg schelpenpaadje linksaf.
• Op viersprong schelpenpaadje verlaten en zandweg rechtdoor.
• Bij doorgaande Noordenveldweg even rechtsaf en vervolgens linksaf de weg oversteken naar de Veenweg.
NB: VERKORTE ROUTE Neem bij de kruising met de Noordenveldweg de Molenstraat rechtsaf. Op de driesprong links aanhouden en via de Schultestraat terug naar startpunt.
• Op Veenweg eerste asfaltweggetje links. Einde weggetje zandweg met slagboom rechtsaf.
• Einde zandweggetje asfaltweg linksaf (Oostwaterseweg).
5. Bord Ronde Veen
• Een typische Pingoruïne. Ga verder op de Oostwaterseweg, net voorbij de bocht naar links
6. Bord Eridanos Zand
• Een ontsluiting van zand van vóór de ijstijden.
• Bij tweede bocht via klaphekjes naar het Aardkundig Monument.
• In deze oude zandgroeve zijn de sporen van de laatste 3 ijstijden te zien
6a. Aardkundig monument Steilrand Donderen
• Na bezoek aan het monument naar de Oostwaterseweg teruggaan.
• Einde Oosterwaterweg asfaltweg linksaf op de Veenweg.
• Bij bord Meisje van Yde betonfietspad rechtsaf naar de Runsloot.
7. Bord Boekweitenveen
• Bij het monument “Broken Circle” even linksaf gaan voor het informatiebord over het Meisje van Yde
• Vervolg het betonpad rechtdoor
• In de haakse bocht rechtsaf op zandpad met fietspad, de Verlengde Kerkweg
• Aan het einde van de zandweg rechtsaf via het fietspad langs de Groningerstraat en bij de rotonde rechtdoor het dorp in
• In het dorp rechtsaf op de Oude Rijksstraatweg en zo terug naar het startpunt bij de kerk.
Route
Ontdek (Pre-) historisch Groningen ( Nederland)
Deze fietsroute van ongeveer 44 kilometer langs prehistorische hoogtepunten start en eindigt op de Grote Markt van Groningen
De stad Groningen is al in de elfde eeuw ontstaan op een plek waar ooit twee oude Drentse esdorpen met brinken hebben gelegen. De ligging van de stad is niet toevallig; Groningen is strategisch gelegen op het meest noordelijke deel van de Hondsrug, op de overgang van zand naar klei en is geflankeerd door moeilijk begaanbare hoogveenmoerassen. Dat betekende dat de bewoners relatief veilig waren voor zowel hoog water als indringers. Ook voor de handel was de ligging aan de overgang tussen klei en zand en nabij de Drentsche Aa bijzonder gunstig.
De Hondsrug heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de stad Groningen en het gebied rondom het Hondsrugdorp Haren. Veel van die (prehistorische) geschiedenis is nog steeds zichtbaar in het landschap: een uitnodigend decor voor een ‘prehistorische fietstocht’ vanaf de Grote Markt tot aan de hunebedden in Noord- en Midlaren.
De vesting Groningen op de Hondsrug
De Hondsrug UNESCO Global Geopark
Het Hondsruggebied ten zuiden van de stad Groningen kenmerkt zich door een viertal kaarsrechte heuvelruggen die in de voorlaatste ijstijd zijn ontstaan. De meest oostelijke en prominente is de Hondsrug, die van Groningen tot aan Emmen loopt en 70 kilometer lang is. Vanwege zijn unieke geologische geschiedenis is het Hondsruggebied aangewezen als het eerste Geopark van Nederland en werd in 2015 uitgeroepen tot UNESCO Global Geopark.
Het ontstaan van de Hondsrug begint ongeveer 150.000 jaar geleden tijdens de Saale ijstijd. Een enorme ijsmassa baande zich toen een weg door het landschap. Smeltwater en ijs stuwden en kneedden het land tussen Coevorden en Groningen. Zo ontstond een aantal evenwijdige heuvelruggen die pas echt goed zichtbaar werden toen al het ijs was gesmolten. De Hondsrug wordt al duizenden jaren bewoond en bereisd. Vroeger was het de enige plek in de regio waar mensen hoog en droog genoeg konden wonen, op veilige afstand van veenmoerassen en de zee. Zichtbare herinneringen aan die tijd zijn de hunebedden die zo’n 5500 jaar geleden werden gebouwd.
De Fietstocht
Deze fietsroute van ongeveer 44 kilometer start en eindigt op de Grote Markt van Groningen en volgt veelal de fietsknooppunten. Daar waar wordt afgeweken, wordt dit in de tekst vermeld. Een foldertje met gedetailleerde beschrijving van de route is ook bij de VVV Groningen.
De Grote Markt op de Hondsrug
De Hondsrug loopt van Klazienaveen via Emmen, Gieten en Zuidlaren tot aan het noorden van de stad Groningen. In het zuiden is de zandrug plaatselijk wel 25 meter hoog, maar ook in de stad bereikt hij nog een hoogte van 9 meter boven NAP.
De ligging van de stad is niet toevallig, want Groningen ligt op het meest noordelijke deel van de Hondsrug, op de overgang van zand naar klei en geflankeerd door moeilijk begaanbare hoogveenmoerassen. Dat betekende dat de bewoners relatief veilig waren voor zowel hoog water als indringers. Ook voor de handel was de ligging aan de overgang tussen klei en zand en nabij de Drentsche Aa bijzonder gunstig.
De Grote Markt van Groningen
Hoogstraatje
In winkelstraten zoals de Herestraat ten zuiden van de Grote Markt is de meest noordelijke heuvel van de Hondsrug nog heel goed zichtbaar. De zijstraat op het hoogste punt heet zelfs het Hoogstraatje. Ook in de omliggende straten is de helling merkbaar. Vanaf dit punt gaat de helling in noordelijke en oostelijke richting langzaam naar beneden richting de lagere Ommelanden.
Trechterbekercultuur
De hunebedbouwers maakten potten van aardewerk in een vorm die je bijna nergens anders ziet: een beker met een hals in de vorm van een trechter. De groepen mensen die deze trechterbekers maakten worden daarom het Trechterbekervolk genoemd. De mensen van de Trechterbekercultuur lieten hunebedden achter in hun leefgebied: de Noord-Nederlandse zandgronden en met name de Hondsrug.
De voorouders van de hunebedbouwers waren nog jagers en verzamelaars. De mensen van deze Trechterbekercultuur waren de eerste landbouwers in onze streken. Op het terrein waar je nu staat, bij de Van Julsinghastraat en het Oude Winschoterdiep, zijn resten gevonden van een akkercomplex van de Trechterbekercultuur. Dit akkercomplex stamt uit ongeveer 4.500 jaar voor het begin van onze jaartelling.
Een stel Trechterbekers
Essen en voormalig klooster Yesse
Je bent zojuist over een deel van de Esserweg gereden. Deze weg ligt dwars over de Hondsrug op de grens tussen Groningen en Haren. Op deze grens is de Hondsrug niet breder dan 500 meter. De Esserweg is een zogenaamde ‘holle weg’, een weg die is uitgesleten door erosie en intensief gebruik. De weg komt hierdoor tussen twee hellingen te liggen.
In Essen werd in 1215 het vrouwenklooster Yesse gesticht dat behoorde tot de orde der Cisterciënzers. In natte tijden was deze plek amper bereikbaar. Juist daarom kozen de Cisterciënzers voor deze locatie: ze werden hier zo min mogelijk gestoord. Klooster Yesse heeft tot 1594 bestaan. Alleen overblijfselen van de gracht om het klooster zijn nog zichtbaar in het landschap. Aan Essen 7 bevindt zich een bezoekerscentrum dat elke tweede zaterdag van de maand is geopend, zie www.kloosteryesse.nl.
Hortus Botanicus Haren
De Hortus is een van de oudste botanische tuinen van Nederland. In totaal bestaat de Hortus uit twintig hectare aan zeer verschillende tuinen. Zo is er een wilde plantentuin, een Keltische tuin en een Chinese tuin. Hierin staat een authentiek Chinees theehuis. Daarnaast worden er regelmatig aciviteiten en exposities georganiseerd. De Hortus is het hele jaar door dagelijks geopend, zie www.hortusharen.nl.
Chinees paviljoen in de Hortus
Rijksstraatweg en zwerfsteen
De Rijksstraatweg is van oudsher onderdeel van de zuidelijke toegangsweg tot Groningen. Vanuit Coevorden loopt deze route over de Hondsrug tot aan de Grote Markt. Aan de Rijksstraatweg staan prachtige villa’s, gebouwd op de stevige zandondergrond van de Hondsrug.
Op het plein achter Brasserie Intermezzo ligt een mooie grote zwerfkei. Deze steen herinnert aan de vele zwerfstenen in de regio en de geschiedenis van het landschap. Denk je maar in: zulke stenen komen oorspronkelijk helemaal uit Scandinavië en zijn hier ongeveer 150.000 jaar geleden met het schuivende landijs terechtgekomen.
Vanaf hier kun je ook de kortere route fietsen.
Hunzedal
De Bartholomeüskerk van Noordlaren kijkt uit op het Hunzedal ten oosten van de Hondsrug. Het kleine haventje verbindt Noordlaren met het Zuidlaardermeer dat in dit dal ligt. Het oerstroomdal van de Hunze ontstond in de tijd dat het landijs van de voorlaatste ijstijd zich terugtrok. Het dal werd uitgesleten door het smeltwater. Lange tijd was het Hunzedal nog nauwelijks herkenbaar als beekdal. Dit kwam door de vervening en de ruilverkaveling. De afgelopen twintig jaar is door diverse organisaties hard gewerkt aan natuurontwikkeling in het stroomgebied van de Hunze.
Expeditiepoort Water en Zuidlaardermeer
In het receptiegebouw van Waterpark De Bloemert vind je de gratis te bezoeken expeditiepoort ‘Water’, een van de expeditiepoorten van De Hondsrug UNESCO Global Geopark. De expeditie vertelt het verhaal van het water van het Hondsruggebied, van ijs en smeltwater, via moerassen en beken tot kwelwater en drinkwater. Het verhaal van het geopark wordt er op beeldende wijze verteld; absoluut een kijkje waard!
Het Zuidlaardermeer
Hunebedden D3 en D4 in Midlaren
Hunebedden werden ongeveer 5.500 jaar geleden gebouwd in de laatste periode van de Steentijd. Het zijn de oudste monumenten van Nederland. Ze werden gemaakt van zwerfkeien die met de ijskap in de ijstijd naar Noord-Nederland schoven. Hunebedden werden gebruikt als grafkamers. De botten van de overleden mensen zijn vergaan, maar een deel van de grafgeschenken is bewaard gebleven, zoals potten van aardewerk, sieraden van barnsteen en gereedschap en wapens van steen.
De hunebedden met de codenamen D3 en D4, naast Schutsweg 42, zijn vrijwel compleet. Uniek is dat ze precies in elkaars verlengde liggen. Vroeger werden ze zelfs als één hunebed beschouwd. In 1870 is er in de kelder gegraven. Een deel van wat toen werd gevonden is nu in het bezit van het Drents Museum in Assen.
Hunebed G1 in Noordlaren
In Noordlaren vind je het meest noordelijke hunebed van de Hondsrug: het enige hunebed van de provincie Groningen. Het hunebed heeft de officiële codenaam G1, maar wordt in de volksmond Hunebed ’t Heiveen genoemd. De eerste vermelding van het hunebed dateert uit 1694.
Hunebed G1 te Noordlaren
Een andere bron is een artikel van Jetzo Boeles in de Groningsche Volksalmanak van 1845. Hierin beschrijft hij hoe een oude inwoner ooit zijn vader vertelde over een opgraving bij het hunebed, waarschijnlijk omstreeks 1750. Hierbij zouden beenderen, urnen met as en een bewerkte zwarte stenen hamer zijn gevonden. Kruitgaten linksachter en rechtsvoor bovenin de stenen markeren de poging om het hunebed omstreeks het jaar 1800 op te blazen. De daders wilden de stukken steen verkopen als grondstof. Gelukkig werden ze betrapt en werd de sloop van de rest van het hunebed op het nippertje voorkomen. Tegenwoordig zijn hunebedden wettelijk beschermd
Noordlaarderbos
Het Noordlaarderbos is een gemengd bos dat door Natuurmonumenten wordt beheerd. Al sinds de prehistorie vormt dit bos een schakel in de route over de Hondsrug tussen Coevorden en Groningen. Eeuwenlang was hier een heidegebied, dat door de verkeersdrukte deels veranderde in een zandverstuiving. De karrensporen zijn hier en daar nog altijd zichtbaar. Ook vind je hier grafheuvels van zeker 2.500 jaar oud. Vlakbij Natuurvriendenhuis De Hondsrug ligt het Heilig Bergje of de Galgenberg, een preekoord of misschien juist een terechtstellingsplaats. Het Noordlaarderbos wordt bewoond door vele vogels, zoals de wielewaal, de nachtegaal, uilen, sperwers en haviken. Met een beetje geluk kom je een ree, vos, hermelijn of steenmarter tegen.
Noordlaarderbos
Besloten Venen
De Besloten Venen vormen een bijzondere verbinding tussen de Drentsche Aa aan de westkant van de Hondsrug en de Hunze aan de oostkant van de Hondsrug. Het is een doorbraakdal dwars door de zandrug heen. In het hele Hondsruggebied zijn er slechts twee van zulke doorbraakdalen: het andere ligt ter hoogte van Borger in Drenthe. De doorbraakdalen zijn ontstaan in de ijstijden. Water onder de kilometers dikke ijskap smolt en begon te stromen. Dit stromende water spoelde aan beide kanten van de Hondsrug een inkeping uit. In de laatste ijstijd zorgde erosie ervoor dat beide inkepingen met elkaar verbonden werden om zo een zeldzame onderbreking van de Hondsrug te vormen. Na de laatste ijstijd zijn De Besloten Venen een beekdal geworden, waardoorheen water vanuit het dal van de Drentsche Aa naar het Hunzedal kon stromen.
Waterplas Sassenhein
Ten noorden van waterplas Sassenhein, in het dal aan de westzijde van de Hondsrug, ligt Wolddeelen. Dit was een wingebied voor laagveen, waarbij turfwinningsplassen ontstonden. Ook de plas Sassenhein is op die manier ontstaan. Na het einde van de turfwinning rond 1900, kregen de waterplassen een functie als ‘hengelaarsoord’. De visvijver, het paviljoen, de dienstwoning en een standbeeld zijn rijksmonumenten en in het paviljoen zit nu een horecagelegenheid. In de omgeving zijn resten van een jong-paleolithisch kampement gevonden.
Visplas Sassenhein
Beekdal van de Drentsche Aa
Ook het Paterswoldsemeer ontstond in de 18de en 19de eeuw door het afgraven van veen. Het meer ligt in de laagte ten westen van de Hondsrug: het beekdal van de Drentsche Aa. De Drentsche Aa is de westelijke tegenhanger van de Hunze die ten oosten van de Hondsrug stroomt. De Drentsche Aa bestaat uit een heel stelsel aan riviertjes en beekjes in de kop van Drenthe die bij Schipborg samenkomen tot één rivier. Het laatste deel van de fietstocht volg je deze rivier tot deze uitmondt in de grachten rondom de binnenstad van Groningen. Vanaf daar gaat de Aa over in het Reitdiep en stroomt hij vervolgens door tot aan het Lauwersmeer. Vanaf de Hoornsedijk, het dijkje waarover je nu fietst, kun je goed zien hoe de rivier hier door het landschap kronkelt.
Groningen aan de Aa
Groningen is ontstaan langs de oever van de Aa, een Drentse beek. De Drentsche Aa schuurde langs de Hondsrug om vervolgens via het Reitdiep naar zee te stromen. In de middeleeuwen lag hier het oudste havenkwartier van de stad, aan wat nu het Hoge der A en het Lage der A heet. In verband met eb en vloed was het handig om zowel een hoge als een lage kade te hebben. De hoge kade voor tijdens hoog water, nu het Hoge der A, lag aan de kant van de Hondsrug. In de Brugstraat is het hoogteverschil door de westelijke flank van de Hondsrug nog goed zichtbaar.
Herenhuizen aan de Hoge der A
Einde van de fietsroute
Route
Tijdreisroute Leewal ( Nederland)
Deze wandeling voert door de mooiste stukjes natuur en ijstijdenlandschap bij Exloo. Onderweg leer je over de invloed van de ijstijden in dit gebied.
Met deze wandeling van 7,5 kilometer door bossen, heidevelden en stuifzand, langs hunebedden en akkers tussen Exloo en Odoorn maak je een tijdreis van 470.000 jaar. Je ziet indrukwekkende overblijfselen van de ijstijden en de raadselachtige Leewal die door het landschap kronkelt. Een tijdbalk geeft veel informatie over de historie van het Hondsruggebied.
Ook bij deze route is een app beschikbaar. Met 360gradenfilmpjes, animaties en opdrachten beleef je die historie van heel dichtbij en krijg je veel informatie over het ontstaan van het gebied, over droogdalen en over de wolharige mammoet en de sabeltandtijger die hier hebben geleefd.
De tijdsbalk in het Molenveld bij de Leewal
Beleef nóg meer met de app!
Wil je het Leewal Tijdreisroute lopen met de app?
Voor Apple: download De Hondsrug Hunzebosroutes vanuit de App store
Voor Android: download De Hondsrug Hunzebosroutes vanuit de Playstore
Of scan onderstaande QR-code om de route(s) te downloaden:
Tip: neem een VR-bril mee. Dan kom je nóg dichterbij.
Zo kom je er:
De route is bereikbaar vanaf twee startpunten:
Parkeerplaats zwembad Leewal, Zuideinde 36, 7875 CD Exloo
Parkeerplaats Fletcherhotel De Hunzebergen, Valtherweg 36, 7875 TB Exloo. Vanaf daar kun je de bordjes met de mammoet volgen naar het begin van de route. De route is niet geschikt voor rolstoelen, scootmobiels en kinderwagens. Startpunt 1 is bij zwembad de Leewal, 52°52’12.4″N 6°51’31.9″E, coördinaten 52.870096, 6.858865, maar je kunt ook aan de kant van het Fletcher Hotel starten. De route is aangegeven door bordjes met een mammoet silhouet.
Routekaartje Leewal
Route
Appelbergen bij Glimmen ( Nederland)
De Appelbergen bij Glimmen vormen een aardkundig waardevol gebied. De voormalige functie als militair oefenterrein heeft eraan bijgedragen dat het ijstijdenlandschap hier nog steeds goed te zien en te beleven is.
De Appelbergen (Appèlbergen voor Groningers) bij Glimmen vormen een aardkundig waardevol gebied tussen Haren en Glimmen. Het kaartbeeld uit 1925 laat dit gevarieerde gebied goed zien. Binnen dit relatief kleine gebied liggen veel verschillende elementen die iets vertellen over de natuurlijke ontstaanswijze van dit landschap. Al lopende tref je pingoruïnes, verstoven dekzandruggen en karrensporen uit de middeleeuwen aan. De voormalige functie als militair oefenterrein heeft eraan bijgedragen dat het ijstijdenlandschap hier nog steeds goed te zien en te beleven is.
Het gevarieerde landschap van de Appelbergen op de topografische kaart uit 1925
IJstijdgeschiedenis van het gebied
Het gebied de Appelbergen ligt op de Hondsrug, een complex van meerdere ruggen, die van noordwest naar zuidoost lopen. Zij zijn gevormd door het landijs aan het einde van de voorlaatste ijstijd, het Saalien (370.000 tot 130.000 jaar geleden). Aan het einde van deze ijstijd ontstonden op een aantal plekken aan de ijskaprand enkele relatief snel stromende ijstongen. Deze ijstongen stroomde met een snelheid van zo’n 6 km per jaar naar het zuidzuidoosten. Hierbij werd de ondergrond zijwaarts gestuwd tot een langgerekte rug, een stuwwal. De opgestuwde rug raakte deels bedekt met een dikke laag keileem. Vervolgens zijn er op en tegen de rug, gedurende de laatste ijstijd (het Weichselien, 115.000 jaar tot 10.000 jaar geleden), dekzanden afgezet en zijn er pingoruïnes ontstaan.
Pingoruïne
Holoceen
In het Holoceen, de periode waarin we nu leven, is het zand gaan stuiven en zijn er vennetjes ontstaan. Ook groeiden de pingoruïnes dicht met veen. Nog recenter, vanaf 3500 v Chr., had de mens grote invloed op het gebied en zijn er o.a. karrensporen en zandverstuivingen ontstaan. Kortom: er zijn veel processen geweest die dit gebied hebben gevormd tot wat het nu is!
Karrensporen bij de Appelbergen
De wandelroute gaat langs 15 gemarkeerde bordjes.
Routekaartje Appelbergen
Route
Onderduikershol Valthe ( Netherlands)
Prachtige bospaadjes brengen je vanuit Valthe naar het Onderduikershol, een plek met een aangrijpende oorlogsgeschiedenis.
Een ruim acht kilometer lange wandeling brengt je vanuit Valthe langs het voormalige stationnetje van het dorp. Langs een van de essen van het dorp kom je in het Valtherbos. Prachtige bospaadjes brengen je naar het Onderduikershol, een plek met een aangrijpende oorlogsgeschiedenis. Onderduikers wisten hier de oorlog te overleven, maar een aantal verzetsmensen kwam om het leven. Aan het eind van de wandeling maak je kennis met de monumentale boerderijen in het oudste gedeelte van het dorp Valthe. Onderweg kom je langs drie hunebedden (D35, D36 en D37).
Onderduikershol Valthe
Routekaartje Valthe
Zie ook deze link voor het verhaal van het onderduikershol.
Route
Het Oosterbos ( Nederland)
Vlak in de buurt van Nieuw-Dordrecht kun je een prachtige wandeling van ongeveer zes kilometer maken door het Oosterbos, dat een eeuw geleden nog een kaal veenmoeras was.
Vlak in de buurt van Nieuw-Dordrecht kun je een prachtige wandeling van ongeveer zes kilometer maken door het Oosterbos. Het bos oogt als een ongerept natuurgebied, maar de schijn bedriegt… Wat nu het Oosterbos is, was een eeuw geleden nog een kaal veenmoeras. Maatschappij Klazienaveen begon aanvankelijk enthousiast met de vervening, maar de onderneming werd één grote mislukking. Ontdek zelf de verraderlijke schoonheid van het Oosterbos tijdens deze bijzondere wandeling door een oud veengebied!
Hoogveen in het Oosterbos
Routekaartje Oosterbos
Routebeschrijving wandeling Oosterbos
Startpunt parkeerplaats links van de weg Heerenstreek vanuit Nieuw-Dordrecht, Heerenstreek/Karrepad, 7885 AV Nieuw Dordrecht
1) Volg het fietspad linksaf vanaf parkeerplaats door het Oosterbos tot aan de doorgaande weg, de Velengde Splitting.
–– Bij doorgaande weg rechtsaf
2) Na 300 meter rechtsaf over dam bos in.
–– Neem eerste pad linksaf. Pad loopt omhoog.
–– Boven met bocht mee naar rechts.
–– Op driesprong rechtdoor.
3) Bij de volgende driesprong linksaf.
–– Met de bocht mee naar rechts. Boven met bocht mee naar links.
–– Vlak vóór de bocht naar rechts linksaf slaan.
–– Volg smal paadje door greppel.
–– Daarna rechtsaf. Links ligt open terrein. Blijf pad langs sloot volgen.
4) Einde pad bij open stuk rechtsaf en meteen weer rechts. (je loopt als het ware een stukje terug!)
–– Eerste pad linksaf nemen.
–– Meteen na bruggetje rechtsaf.
–– Op de T-kruising linksaf.
–– Op de kruising opnieuw linksaf
5) Na 400 meter in de bocht naar links rechtsaf dijkje op.
–– Op dijkje meteen linksaf. (je bent nu op het hoogveen!)
–– Links aanhouden.
–– Einde open terrein bij het paaltje met blauwe kop linksaf.
6) Bij watertje linksaf.
–– Einde pad rechtsaf terug naar startpunt.
Doen
Joytime Vrijetijdsactiviteiten
Prachtig gelegen bij recreatieplas De Kleine Moere in Grolloo vind je Joytime Vrijetijdsactiviteiten. Onderdelen van Joytime zijn een Outdoor Belevingspark (nieuw), Klimpark Outdoor Grolloo en groepsactiviteiten.
Prachtig gelegen bij recreatieplas De Kleine Moere in Grolloo vind je Joytime Vrijetijdsactiviteiten. Onderdelen van Joytime zijn een Outdoor Belevingspark (nieuw), Klimpark Outdoor Grolloo en Joytime Groepsactiviteiten. Daarbij beschikken wij over een strandpaviljoen met ruime terrassen. Op onze locatie kun je dus terecht voor zowel activiteiten als verzorging van de inwendige mens.
Ons activiteitenaanbod is geschikt voor zowel groepen als de individuele bezoeker. Bedrijfsuitjes, familiedag, schoolreisjes, kinder- of vrijgezellenfeestjes, maar ook verenigingen en jeugdgroepen beleven bij ons een mooie dag. Wil je met je gezin, vriendengroep, je partner of zelfs alleen iets leuks en actiefs komen doen? Ook dat kan!
Outdoor Belevingspark: Uniek en nieuw!
In het Outdoor Belevingspark bieden we de standaard Outdoor activiteiten op een belevenisvolle manier aan. Bijvoorbeeld: Boogschieten zoals je het nog niet kent. Het gaat niet alleen om het raken van de roos. Wie schiet de meeste punten op het dartbord of ga je mee op jacht. Boogschieten is van een activiteit veranderd in een beleving. Ook hebben we een serie van 8 uitdagende klimwanden. Allemaal met een zelf zekerend systeem. Er is een traditionele klimwand, maar ook bijzondere vormen, uitsparingen en een duel wand. Wie klimt de snelste tijd of doe een afvalrace.
Ook de hindernis en survivalbaan, een rondje op ons ATB parkoers of diverse tochten in de mooie bossen van Grolloo en omgeving behoren tot de mogelijkheden. Denk hierbij aan Geo Caching, letterboxen, kompasloop en klootschieten. Nog meer mogelijkheden vind je op onze website. Wij garanderen: Van jong tot oud, voor elk wat wils!
Groepsactiviteiten:
Voor de groepsactiviteiten maken we gebruik van de mogelijkheden van het Outdoor Belevingspark. Bovendien kunnen groepen ook kiezen voor een programma op maat met bijvoorbeeld de westerngames of een variathlon of voor één van onze avond activiteiten. Onze groepsactiviteiten zijn zeer geschikt voor teambuilding en in combinatie met ons horeca aanbod kies je voor een compleet verzorgde dag.
Klimpark Outdoor Grolloo:
Dit prachtige Klimbos is gelegen op een absoluut unieke plek. Rondom en op recreatieplas De Kleine Moere zijn maar liefst 6 parkoersen gerealiseerd variërend tussen de 2 en 10 meter hoogte. 76 hindernissen en totaal 725 meter kabelbaan wachten op jou. Als je durft tenminste. De langste kabelbaan is 200 meter lang en gaat vanaf 10 meter hoogte bijna volledig over het water. Klimmen bij Outdoor Grolloo biedt een uitdaging, plezier, avontuur en een gegarandeerde adrenalinekick.
Horeca:
Ons bedrijf is gevestigd bij recreatieplas “De Kleine Moere”. Hier bevindt zich ook het paviljoen “De Kleine Moere” met kiosk en terras. Je kunt hier terecht voor een kopje koffie, wat fris, patat, ijs en snacks. Daarnaast hebben wij diverse plates voor redelijke prijzen. Voor groepen hebben wij speciale arrangementen. Je moet hierbij denken aan koffie met cake of gebak, lunches, barbecues en buffetten.
Doe met je ouders mee met deze spannende beversafari! Kijk of je sporen van de bever kunt vinden. We proberen via een wandeling de bevers in hun burcht te kunnen begroeten.
Doe met je ouders mee met deze spannende beversafari! Kijk of je sporen van de bever kunt vinden.
Het Beverbosje Vertrekpunt: Breeland Recreatie, De Bulten 4, 9468 TD Annen
We stappen bij Breeland Recreatie in de kano voor een kort tochtje naar het Breverbosje. We proberen via een wandeling door Beverland de code te kraken om uiteindelijk de bevers in hun burcht te kunnen begroeten. De kinderen kunnen in de burcht met de bevers op de foto. Dolenthousiast door het vinden en mogen begroeten van de bevers gaan we weer terug in de kano naar Breeland.
Dit programma is geschikt voor kinderen van 4 t/m 7 jaar, uitsluitend onder begeleiding van ouders/verzorgers.
Kosten: ouders/begeleiders: € 7 kinderen t/m 7 jaar: € 5
Deze safari duurt 1,5 uur en is dagelijks te boeken via 0598-468577 of via info@breelandrecreatie.nl
Doen
Drouwenerzand
Drouwenerzand is het voordeligste Attractiepark van Europa! Het bijzondere aan Drouwenerzand Attractiepark is dat je na binnenkomst onbeperkt gebruik kunt maken van alle attracties en genieten van vers fruit, div. belegde broodjes (nieuw!), frites, […]
Drouwenerzand is het voordeligste Attractiepark van Europa! Het bijzondere aan Drouwenerzand Attractiepark is dat je na binnenkomst onbeperkt gebruik kunt maken van alle attracties en genieten van vers fruit, div. belegde broodjes (nieuw!), frites, snacks,verse dagsoep, koffie, thee, limonade en softijs. Dat zit allemaal, altijd, bij de entreeprijs inbegrepen!. NIEUW in 2018 is de spectaculaire attractie Freak Out. Deze attractie is geschikt voor de stoere jeugd die nergens voor ‘terugdeinst’.
Maak een wereldexpeditie in één dag. In WILDLANDS Adventure Zoo Emmen reis je door de jungle, de savanne en het poolgebied. Als ontdekkingsreiziger ontdek je nieuwe werelden, sta je oog in oog met wilde […]
Maak een wereldexpeditie in één dag. In WILDLANDS Adventure Zoo Emmen reis je door de jungle, de savanne en het poolgebied. Als echte ontdekkingsreiziger ontdek je nieuwe werelden, sta je oog in oog met wilde dieren en beleef je spannende avonturen.
Jungola
De trektocht door de jungle start in een overwoekerde tempelruïne waar honderden vlinders vrij rondvliegen. Je wordt tijdens de jungletocht meegenomen in het verhaal van Jim: een vogelaar die met zijn vliegtuig is neergestort. Ontdek per boot de Rimbula River met zijn stroomversnellingen, volg jungle trails en steek in een mand de rivier over langs zwemmende olifanten.
Serenga
De wereld van de savanne is heet en droog. Je begint in het Zonnepaleis en brengt een bezoek aan een Dogondorp, waar vlakbij een grote groep nijlpaarden leeft. Je mag ook mee op een trucksafari over de savanne.
NIEUW: Tweestryd, een mijn met een missie! Waaghalzen, snelheidsduivels en avonturiers opgelet: nog éven en je kunt je klaarmaken voor een sensationele rit door de oude mijn in Serenga! Stap samen met je vrienden, je opa, je moeder of je broertje in één van de twee mijnkarren en laat jezelf naar een duizelingwekkende hoogte van 20 meter brengen. Scheer rakelings langs elkaar heen in een bloedstollende race. Gewonnen? Geweldig: je hebt geld verdiend voor een goed doel!
Nortica
In het poolgebied ga je mee op expeditie onder het 3 meter dikke pakijs met een speciaal onderzoeksvoertuig en beleef je een spectaculaire 4D/ride in de Arctic 1. Je ontmoet onder andere ijsberen, pinguïns en pelsrobben. Hier zie je het poolgebied in al zijn facetten.
25 graden Noord is Buiten Gewoon Genieten! Groepsaccommodaties van 44 personen en 14 personen. Daarnaast organiseren we groepsactiviteiten op maat voor families, bedrijven en verenigingen. In de zomer organiseren we zomerkampen. Heerlijk vertoeven me…
Groepsaccommodaties van 44 personen en 14 personen.
Daarnaast organiseren we groepsactiviteiten op maat voor families, bedrijven en verenigingen. In de zomer organiseren we zomerkampen. Heerlijk vertoeven met alles onder 1 dak.
Bootje varen op het Paterswoldsemeer – Rietschans ( Nederland)
Wat is er lekkerder dan bootje varen op een mooie, zonnige dag op het Paterswoldsemeer? Bij De Rietschans bieden wij u diverse mogelijkheden om met een bootje te varen op het meer.
Met De Rietschans bieden wij u een bijzondere locatie aan het Paterswoldsemeer. In een prachtig, nieuw pand met een groot terras is De Rietschans sinds 12 september 2016 weer de ontmoetingsplaats, die velen twee jaar hebben moeten missen.
Kom bij ons genieten van het fraaie uitzicht over het meer en op de stad. Waan u even in een andere wereld, wanneer u met familie, vrienden of collega’s neerstrijkt bij De Rietschans. En laat u verrassen door de heerlijke gerechten, goede wijnen en ouderwetse gastvrijheid.
Wat is er lekkerder dan bootje varen op een mooie, zonnige dag op het Paterswoldsemeer? Bij De Rietschans bieden wij u diverse mogelijkheden om met een bootje te varen op het meer. Bij ons kunt u een sloep huren om gezellig met familie of vrienden het meer op te gaan.
Of vindt u het leuker om met onze rondvaartboot Neptunus het meer rond te varen? Dit kunt u zowel individueel doen als met een grotere groep.
Sinds het voorjaar van 2017 is het ook mogelijk om bij ons een rondvaart voor groepen te organiseren. Wij zetten daarvoor de “Neptunus” in; een rondvaartboot die al sinds de jaren ’20 van de vorige eeuw op het Paterswoldsemeer vaart. Dus bent u op zoek naar een leuke activiteit voor een groep in de omgeving van Groningen? Denkt u dan ook eens aan onze rondvaartboot! U heeft dan de gehele boot tot uw beschikking.
Het Paterswoldsemeer biedt u een fraaie omgeving om lekker bootje te varen en het gevoel te hebben even op vakantie te zijn. En dat zo dicht bij huis!
Voor informatie en/of reserveringen:
De Rietschans aan het Paterswoldsemeer
Meerweg 221
9752 XC Haren
Sinds 2014 hoort De Rietschans bij de Martini Hotel Group.
Doen
Attractiepark Sprookjeshof
Welkom jongens en meisjes, dames en heren. Zijn jullie opzoek naar een dag vol spanning en plezier? Kom dan gezellig een dag bij het Sprookjeshof in Zuidlaren op bezoek, dat is genieten voor jong […]
Welkom in de Sprookjeshof jongens en meisjes, dames en heren. Zijn jullie opzoek naar een dag vol spanning en plezier? Kom dan gezellig een dag bij het Sprookjeshof op bezoek, dat is genieten voor jong en oud.
Ieder jaar hebben vele bezoekers een onvergetelijke dag in ons prachtige speelpark. Niet alleen bij mooi weer, maar ook bij regen of sneeuw, want naast het attractiepark is er ook een 3000m2 grote indoor speeltuin voor volop speelplezier het hele jaar door!
In het hart van het Drentse dorpje Exloo ligt Kabouterland. Een leuke dag uit vol met kabouters, trollen, dieren en volop speelgelegenheid in diverse speeltuinen zowel binnen als buiten. Ga mee op avontuur! Dolend […]
In het hart van het Drentse dorpje Exloo ligt Kabouterland. Een leuke dag uit vol met kabouters, trollen, dieren en volop speelgelegenheid in diverse speeltuinen zowel binnen als buiten.
Ga mee op avontuur!
Dolend door een geheimzinnig konijnenhol kun je kabouters van dichtbij bespieden.
Maak een spannende tocht door de trollengrot, loop via een overdekt wandelpad langs bijzondere planten en leuke kleine exotische dieren, naar de raadselachtige kasteelruïne.
Manege bedrijf, met groepsaccommodatie en bed and breakfast. Geschikt voor, scholen, groepen, sportclubs en families, met of zonder affiniteit voor paarden. Dagelijks bostitten te paard, speciaal voor vakantiegangers. Zowel voor echte beginners als v…
Manege bedrijf, met groepsaccommodatie en bed and breakfast.
Geschikt voor, scholen, groepen, sportclubs en families, met of zonder affiniteit voor paarden.
Dagelijks bostitten te paard, speciaal voor vakantiegangers. Zowel voor echte beginners als vergevorderden.
Buitengewoon veel binnenpret in Plopsa Indoor Coevorden! Laat je betoveren door de magische wereld van Studio 100 en beleef een onvergetelijke dag in het mooiste indoorpretpark van Nederland!
Buitengewoon veel binnenpret in Plopsa Indoor Coevorden!
Laat je betoveren door de magische wereld van Studio 100 en beleef een onvergetelijke dag in het mooiste indoorpretpark van Nederland! Dans in de K3 –Disco, spring tussen Dansende Fonteinen, klim in Plops speelboom, maak een bloedstollende vaart op de Wickiebaan en bewonder de kunstjes van Bumba in het nostalgische amfitheater! Meer dan vijfentwintig attracties veroveren de harten van kleine avonturiers en hun familie.
Bij mooi weer speel je in het ruime buitengedeelte met K3-Brandweermolen, K3-Verkeerspark, Maya-Speeltuin, Klimberg en andere spannende attracties. Een hele dag plezier voor Ploppertjes van 2 tot 8 jaar!
Bovendien geniet je alle dagen van exclusieve Meet & Greets met je favoriete Studio 100-figuren. Ontmoet Maya de Bij, Wickie de Viking, Mega Mindy en laat je dagelijks betoveren door een knotsgekke Bumba Show in het prachtige Theater!
Voor meer informatie, voordelige tickets, openingsuren en -dagen, kijk op www.plopsa.nl.
In het hart van het beschermde Dorpsgezicht Oud Aalden treft je deze pannenkoeken boerderij aan. In een prachtige Saksische boerderij. Bij een knappend haardvuur kun je kiezen uit heel veel verschillende soorten pannenkoeken.
We hebben heel veel verschillende soorten pannenkoeken
en ook allerlei lekkernijen bij de koffie, zoals onze beroemde huisgebakken Drentse wafels, met o.a. warme kersen en slagroom.
Voor kleintjes en de kleinere trek kunnen alle pannenkoeken
in een kleiner formaat worden gebakken.
Middeleeuws genieten, gezellig samen in een ongedwongen sfeer. Heerlijke gerechten vers van de grill, ruim aanbod van kindergerechten en ook de vegetariër en de visliefhebbers kunnen hier smikkelen. Bij zomerweer een fijne veranda!
Middeleeuws genieten, gezellig samen in een ongedwongen sfeer. Heerlijke gerechten vers van de grill, ruim aanbod van kindergerechten en ook de vegetariër en de visliefhebbers kunnen hier smikkelen. Bij zomerweer een fijne veranda!
Genieten van die typische Drentse gastvrijheid die bij ons zo heel gewoon is. Ultiem culinair genieten van de buffetten van de Schaopwas waarbij u een ruime keuze heeft uit meer dan 110 gerechten.
Genieten van die typische Drentse gastvrijheid die bij ons zo heel gewoon is. Ultiem culinair genieten van de buffetten van de Schaopwas waarbij u een ruime keuze heeft uit meer dan 110 gerechten. Huisgemaakte salades en eigen, ambachtelijk, gerookte vis- en vleesgerechten zijn bij de Schaopwas de gewoonste zaak.
Uit eten in de Schaopwas is genieten voor jong en oud. Niet voor niets zijn wij al meer dan 23 jaar toonaangevend in Noord Nederland.
Bovenop de hondsrug ligt ons idylisch 3 sterren hotel. Hier vandaan is het heerlijk om te vertrekken voor een fietstocht door het Drentse landschap. U kunt kiezen uit verschillende afstanden.
Bovenop de hondsrug ligt ons idylisch 3 sterren hotel. Hier vandaan is het heerlijk om te vertrekken voor een fietstocht door het Drentse landschap. U kunt kiezen uit verschillende afstanden, maar allemaal voeren zij u door de prachtige dorpjes, bossen en uitgestrekte heides. Ook voor de wandelaars zijn diverse routes uitgestippeld, zodat u iedere dag een ander stukje natuur leert kennen.
Op een fantastische locatie midden in het mooie esdorp Exloo bevindt zich Diner-Café Bussemaker. Een grand café van nu, maar met een vleugje stijl van sfeer van toen. Proef de unieke sfeer: Terras met […]
Op een fantastische locatie midden in het mooie esdorp Exloo bevindt zich Diner-Café Bussemaker. Een grand café van nu, maar met een vleugje stijl van sfeer van toen.
Proef de unieke sfeer:
– Terras met een mooi uitzicht op Exloo
– Stijlvolle serre
– Grand café met een vleugje stijl en sfeer van toen
– Lounge met heerlijke fauteuils en een stoere bank tot 30 personen
IJssalon La Dolce Coevorden vindt u aan het prachtige marktplein in het centrum van Coevorden. Met ruim 40 zitplaatsen binnen en bijna 100 buiten is er altijd plek om lekker van uw ijsje te […]
IJssalon La Dolce Coevorden vindt u aan het prachtige marktplein in het centrum van Coevorden. Met ruim 40 zitplaatsen binnen en bijna 100 buiten is er altijd plek om lekker van uw ijsje te genieten. Naast ons ambachtelijke Italiaanse ijs kunt u hier genieten van overheerlijke Illy koffie en diverse soorten huisgemaakte taarten
Lilly’s is een jonge keten van ijs & chocolade winkels. Begonnen in 2009 met een pilot-store in groeide het jonge bedrijf uit tot een echte formule met meerdere vestigingen.
Lilly’s is een jonge keten van ijs & chocolade winkels. Begonnen in 2009 met een pilot-store in groeide het jonge bedrijf uit tot een echte formule met meerdere vestigingen. Lilly’s begon uit de droom van ijs-familie De Jong uit het Friese Gorredijk. Al 65 jaar maakt het familiebedrijf dagelijks vers ijs voor vele afnemers. Begin 2008 maakte Romke de Jong (26) zijn plannen bekend voor een nieuw bedrijf om in 2009 daadwerkelijk met de eerste winkel te starten. De redenatie was simpel. Hij wilde de passie en de liefde voor zijn vak voor een groter publiek toegankelijk maken. Zijn vader en grootvader hadden al tientallen jaren ervaring met het steeds verbeteren van het familie ijsje en de tijd was rijp om dit mooie, eerlijke en verse product in een zeer aantrekkelijke omgeving aan een groter publiek aan te bieden.
In plaats van productgericht te denken wordt bij Lilly’s volledig geconcentreerd op de klant. Met steeds nieuwe smaken & vele acties blijft lilly’s continu vernieuwen. Binnen Lilly’s worden alle producten getoetst aan de drie peilers van de keten. Verrassen, verwennen en vernieuwen!
Bij De Ganzenhoedster kunt u terecht voor een heerlijk kopje koffie, een lunch, een daghap of een ijsje. Gewoon een lekker terrasje pakken in Coevorden? Ook dan moet u bij De Ganzenhoedster zijn. De […]
Bij De Ganzenhoedster kunt u terecht voor een heerlijk kopje koffie, een lunch, een daghap of een ijsje. Gewoon een lekker terrasje pakken in Coevorden? Ook dan moet u bij De Ganzenhoedster zijn. De Ganzenhoedster petit restaurant en lunchroom is midden in het sfeervolle centrum van ganzenstad Coevorden gelegen!
Amerikaans grill restaurant in authentieke westernsfeer. Laat uw beslommeringen achter u – wij brengen u in het land van de cowboys en nodigen u uit voor een gezellige avond in een informele sfeer met […]
Amerikaans grill restaurant in authentieke westernsfeer. Laat uw beslommeringen achter u – wij brengen u in het land van de cowboys en nodigen u uit voor een gezellige avond in een informele sfeer met overheerlijke maaltijden. De kaart biedt een ruime keuze uit first class steaks & ribs met daarnaast ook vis – en vegetarische specialiteiten en verse zeekreeft. Door het jaar heen kunt u van thema’s genieten als Halloween, Mexicaanse weken, Amerikaanse kerst en verschillende avonden met live entertainment.
Een kopje koffie met een overheerlijk stukje huisgemaakte appeltaart na een wandeling in het bos, een lekkere rosé-wijn op een warme zomeravond, onder het genot van een hapje en drankje genieten van een openluchtconcert, […]
Een kopje koffie met een overheerlijk stukje huisgemaakte appeltaart na een wandeling in het bos, een lekkere rosé-wijn op een warme zomeravond, onder het genot van een hapje en drankje genieten van een openluchtconcert, na een vermoeiend fietstochtje genieten van een overheerlijk diner, een compleet verzorgde familiedag, een zakenlunch of een bruiloft. Het is allemaal mogelijk bij Terras Restaurant Poolshoogte, een unieke locatie in de boswachterij van Odoorn.
Begin 2009 werd de grond uitgegraven voor de bouw van het nieuwe Terras Restaurant. Inmiddels zijn de bouwwerkzaamheden afgerond en staat er een modern gebouw met een knipoog naar het verleden.
In de na-zomer van 2009 heeft het geheel vernieuwde Terras Restaurant haar deuren geopend.
Gelegen in de jachthaven van Midlaren aan de rustige zuidoevers van het Zuidlaardermeer ligt het paviljoen Meerzicht, gebouwd in 1932 met schitterend uitzicht over het Zuidlaardermeer.
Gelegen in de jachthaven van Midlaren aan de rustige zuidoevers van het Zuidlaardermeer ligt het paviljoen, gebouwd in 1932. Vanaf het royale terras kunt u genieten van het schitterende uitzicht over het Zuidlaardermeer met de mooiste zonsondergang. Ook in het Paviljoen is het goed vertoeven wanneer de houtkachel brandt en u in een van de fauteuils heerlijk kunt genieten van een goeie borrel. Bij ons kunt u terecht voor lekkere verse koffie met verschillende soorten gebak, een gezonde lunch, een gezellige borrel of een fijn diner. De menukaart biedt een uitgebreide keuze van verse gerechten op een eerlijke wijze bereid. Een gerecht met een goed verhaal smaakt beter. Niet alleen omdat het beter voelt maar ook omdat de herkomst van ingredienten bepalend is voor de kwaliteit. We maken daarom zoveel mogelijk gebruik van regionale, duurzame, biologische en fair trade producten die beter zijn voor mens, dier en milieu.
We hebben heel veel verschillende soorten pannenkoeken
en ook allerlei lekkernijen bij de koffie, zoals onze beroemde huisgebakken Drentse wafels, met o.a. warme kersen en slagroom.
Voor kleintjes en de kleinere trek kunnen alle pannenkoeken
in een kleiner formaat worden gebakken.
Middeleeuws genieten, gezellig samen in een ongedwongen sfeer. Heerlijke gerechten vers van de grill, ruim aanbod van kindergerechten en ook de vegetariër en de visliefhebbers kunnen hier smikkelen. Bij zomerweer een fijne veranda!
Genieten van die typische Drentse gastvrijheid die bij ons zo heel gewoon is. Ultiem culinair genieten van de buffetten van de Schaopwas waarbij u een ruime keuze heeft uit meer dan 110 gerechten. Huisgemaakte salades en eigen, ambachtelijk, gerookte vis- en vleesgerechten zijn bij de Schaopwas de gewoonste zaak.
Uit eten in de Schaopwas is genieten voor jong en oud. Niet voor niets zijn wij al meer dan 23 jaar toonaangevend in Noord Nederland.
Bovenop de hondsrug ligt ons idylisch 3 sterren hotel. Hier vandaan is het heerlijk om te vertrekken voor een fietstocht door het Drentse landschap. U kunt kiezen uit verschillende afstanden, maar allemaal voeren zij u door de prachtige dorpjes, bossen en uitgestrekte heides. Ook voor de wandelaars zijn diverse routes uitgestippeld, zodat u iedere dag een ander stukje natuur leert kennen.
Op een fantastische locatie midden in het mooie esdorp Exloo bevindt zich Diner-Café Bussemaker. Een grand café van nu, maar met een vleugje stijl van sfeer van toen.
Proef de unieke sfeer:
– Terras met een mooi uitzicht op Exloo
– Stijlvolle serre
– Grand café met een vleugje stijl en sfeer van toen
– Lounge met heerlijke fauteuils en een stoere bank tot 30 personen
IJssalon La Dolce Coevorden vindt u aan het prachtige marktplein in het centrum van Coevorden. Met ruim 40 zitplaatsen binnen en bijna 100 buiten is er altijd plek om lekker van uw ijsje te genieten. Naast ons ambachtelijke Italiaanse ijs kunt u hier genieten van overheerlijke Illy koffie en diverse soorten huisgemaakte taarten
Lilly’s is een jonge keten van ijs & chocolade winkels. Begonnen in 2009 met een pilot-store in groeide het jonge bedrijf uit tot een echte formule met meerdere vestigingen. Lilly’s begon uit de droom van ijs-familie De Jong uit het Friese Gorredijk. Al 65 jaar maakt het familiebedrijf dagelijks vers ijs voor vele afnemers. Begin 2008 maakte Romke de Jong (26) zijn plannen bekend voor een nieuw bedrijf om in 2009 daadwerkelijk met de eerste winkel te starten. De redenatie was simpel. Hij wilde de passie en de liefde voor zijn vak voor een groter publiek toegankelijk maken. Zijn vader en grootvader hadden al tientallen jaren ervaring met het steeds verbeteren van het familie ijsje en de tijd was rijp om dit mooie, eerlijke en verse product in een zeer aantrekkelijke omgeving aan een groter publiek aan te bieden.
In plaats van productgericht te denken wordt bij Lilly’s volledig geconcentreerd op de klant. Met steeds nieuwe smaken & vele acties blijft lilly’s continu vernieuwen. Binnen Lilly’s worden alle producten getoetst aan de drie peilers van de keten. Verrassen, verwennen en vernieuwen!
Bij De Ganzenhoedster kunt u terecht voor een heerlijk kopje koffie, een lunch, een daghap of een ijsje. Gewoon een lekker terrasje pakken in Coevorden? Ook dan moet u bij De Ganzenhoedster zijn. De Ganzenhoedster petit restaurant en lunchroom is midden in het sfeervolle centrum van ganzenstad Coevorden gelegen!
Amerikaans grill restaurant in authentieke westernsfeer. Laat uw beslommeringen achter u – wij brengen u in het land van de cowboys en nodigen u uit voor een gezellige avond in een informele sfeer met overheerlijke maaltijden. De kaart biedt een ruime keuze uit first class steaks & ribs met daarnaast ook vis – en vegetarische specialiteiten en verse zeekreeft. Door het jaar heen kunt u van thema’s genieten als Halloween, Mexicaanse weken, Amerikaanse kerst en verschillende avonden met live entertainment.
Een kopje koffie met een overheerlijk stukje huisgemaakte appeltaart na een wandeling in het bos, een lekkere rosé-wijn op een warme zomeravond, onder het genot van een hapje en drankje genieten van een openluchtconcert, na een vermoeiend fietstochtje genieten van een overheerlijk diner, een compleet verzorgde familiedag, een zakenlunch of een bruiloft. Het is allemaal mogelijk bij Terras Restaurant Poolshoogte, een unieke locatie in de boswachterij van Odoorn.
Begin 2009 werd de grond uitgegraven voor de bouw van het nieuwe Terras Restaurant. Inmiddels zijn de bouwwerkzaamheden afgerond en staat er een modern gebouw met een knipoog naar het verleden.
In de na-zomer van 2009 heeft het geheel vernieuwde Terras Restaurant haar deuren geopend.
Gelegen in de jachthaven van Midlaren aan de rustige zuidoevers van het Zuidlaardermeer ligt het paviljoen, gebouwd in 1932. Vanaf het royale terras kunt u genieten van het schitterende uitzicht over het Zuidlaardermeer met de mooiste zonsondergang. Ook in het Paviljoen is het goed vertoeven wanneer de houtkachel brandt en u in een van de fauteuils heerlijk kunt genieten van een goeie borrel. Bij ons kunt u terecht voor lekkere verse koffie met verschillende soorten gebak, een gezonde lunch, een gezellige borrel of een fijn diner. De menukaart biedt een uitgebreide keuze van verse gerechten op een eerlijke wijze bereid. Een gerecht met een goed verhaal smaakt beter. Niet alleen omdat het beter voelt maar ook omdat de herkomst van ingredienten bepalend is voor de kwaliteit. We maken daarom zoveel mogelijk gebruik van regionale, duurzame, biologische en fair trade producten die beter zijn voor mens, dier en milieu.
Landgoed De Berenkuil is een autovrije camping waar u kunt kamperen tussen jeneneverbes, bos en heide. De kinderjury van de ANWB heeft ons in 2012 uitgeroepen tot Kindercamping van Europa. Naast de speelvijver met […]
Landgoed De Berenkuil is een autovrije camping waar u kunt kamperen tussen jeneneverbes, bos en heide. De kinderjury van de ANWB heeft ons in 2012 uitgeroepen tot Kindercamping van Europa. Naast de speelvijver met de Berenburcht, piratenboot, glijbanen, klimnetten, pontje en kabelbaan, valt er van alles te ontdekken. Bv. in het Berenbos vol stuinnatuur of via het Natuurontdekkingspad. Sportief plezier zijn er op de twee voetbalvelden (gras en kunststof), het basketbalveld, bij de tafeltennistafels en in het zwembad. Speelpret bij de 23 speelplekjes op de veldjes of in de grote – deels overdekte – speeltuin. Het prettig gestoord recreatieteam sluit elke dag af met Berenpret in het openluchttheater. In het Berenvel dat wekelijks uitkomt valt te lezen welk activiteiten er verder zeven dagen per week zijn Elke week heeft zijn eigen thema, zoals Boven en Onderwater, Griezel, Middeleeuwen, Wildwest, Raar is Leuk, Beestenboel en Oosters. Wij hebben een Bommehoes met een groot terras om te lezen, je mail te checken (gratis wifi) te eten en te drinken(geen verplichte comsumptie). Super de Beer is onze ruim gesorteerde kampwinkel en het Berenhol is de ruimte waar o.a. de knutselactiviteiten plaatsvinden. De vier toiletgebouwen hebben vloerverwarming en de kampeerplekken zijn voorzien van 10 ampère stroom, wateraansluting en waterafvoer Door de gevarieerdheid van ons deels heuvelachtige terrein, is zelf langskomen de beste kennismaking met de Berenkuil.
Wij verhuren Berenhutten, Hans- en Grietjehuisjes, trekkershutten, stacaravans en ingerichte tenten.
Op de Hondsrug in de Drentse bossen liggen de vrijstaande accommodaties van Landal Het Land van Bartje. Op dit park kunt u genieten van de prachtige omgeving en veel leuke dingen voor de kids.
Op de Hondsrug in de Drentse bossen liggen de vrijstaande accommodaties van Landal Het Land van Bartje. Op dit park kunt u genieten van de prachtige omgeving en van een uitgebreid Fun & Entertainment-programma voor de hele familie. Leer pony’s verzorgen op de ponyranch of maak een huifkartocht.
Kom binnen of buiten zwemmen en samen spelen in de zandbank van Bartje’s Boerderij. Kortom een perfecte locatie om van een heerlijk relaxed verblijf te genieten.
Achter twee oude, rode beuken vindt u onze -uit de achttiende eeuw daterende- boerderij. De omgeving van dit dorp op de Hondsrug leent zich uitstekend voor fiets-, auto- en wandelroutes.
Achter twee oude, rode beuken vindt u onze -uit de achttiende eeuw daterende- boerderij. De omgeving van dit dorp op de Hondsrug leent zich uitstekend voor fiets-, auto- en wandelroutes.
De boerderij herbergt 3 gastenkamers die ook gezamenlijk gehuurd kunnen worden. De kamers zijn ruim en hebben allen eigen sanitaire voorzieningen. Bovendien is er beschikking over een privé sauna. In de authentiek ingerichte woonkeuken waant u zich terug in de tijd. U kunt in deze ruimte heerlijk ontspannen de dag beginnen met een zorgvuldig samengesteld ontbijt. Of in de avond met een goed glas wijn uzelf verliezen in een boek. Daarnaast zijn er twee kleine aparte appartementjes aan de achterzijde van de boerderij. Deze worden zonder ontbijt verhuurd. Uiteraard heeft u hier de beschikking over een eigen keuken. Kijk op de website: www.bedandbreakfastannen.nl voor meer informatie.
Wat dacht u van een zwerftocht langs de eeuwenoude oevers van de Drentse Aa? Of een tocht door het natuurgebied van de Hunze? Ontdek te voet of per fiets de variatie in het Drentse landschap, waarbij ieder seizoen zijn eigen charme, geur en kleur heeft.
En wilt u iets meer stadscultuur? Ook dat kan! Met aandacht maken wij u wegwijs in de vele bezienswaardigheden in de omstreken.
Bijzonderheden:
• Sauna aanwezig
• Beschikking over een eigen keuken
• Hond of paard welkom.
• Kindvriendelijk
• Boerderijdieren aanwezig
• Draadloos internet
• Mogelijkheden tot fietshuur
• Wandel- en fietsroutes aanwezig
• Afstand Groningen: 25 kilometer
• Afstand Emmen: 25 kilometer
• Afstand Assen: 12 kilometer
• Rolstoelvriendelijk
• Mogelijkheid voor een zwerftocht met gids
• Familiekamer (4 personen) aanwezig
Camping de Hondsrug ligt midden in het natuurgebied de Hondsrug, tegen het Nationaal Park Drentsche Aa en is dé familiecamping van Drenthe. Onze camping met overdekt zwembad biedt voor het hele gezin veel vakantieplezier. […]
Camping de Hondsrug ligt midden in het natuurgebied de Hondsrug, tegen het Nationaal Park Drentsche Aa en is dé familiecamping van Drenthe. Onze camping met overdekt zwembad biedt voor het hele gezin veel vakantieplezier.
Bij ons kunt u niet alleen heerlijk kamperen. Bij ons huurt u ook een stacaravan, chalet of bungalowtent. Vooral is de Hondsrug een gezellige camping waar het hele gezin heel veel plezier beleeft.
Nabij het pittoreske Dalen, omgeven door boerderijen en landerijen, vind je de sfeervolle B&B De Bedstay. Vorzien van de modernste gemakken. Zodra je de Valsteeg in rijdt kun je genieten van het prachtige landschap.
Nabij het pittoreske Dalen, omgeven door boerderijen en landerijen, vind je de sfeervolle B&B De Bedstay. Zodra je de Valsteeg in rijdt kun je genieten van het prachtige landschap. De gastvrije B&B is sfeervol en voorzien van de modernste gemakken. Aly Dijkema zal je hartelijk verwelkomen met een heerlijk kopje koffie of thee met een huisgemaakte versnapering in haar sfeervolle, moderne B&B. Een heerlijke plek om helemaal tot rust te komen. Wanneer je de volgende dag uitgerust wakker wordt, staat er een uitgebreid ontbijt met heerlijke streekproducten voor je klaar.
Specifieke wensen kun je natuurlijk afstemmen met Aly Dijkema.
De B&B De Bedstay beschikt over een ruime, geheel afgesloten tuin met terras, sauna en verwarmd buitenzwembad en is zeer geschikt om voor langere periode te verblijven.
Bent u op zoek naar een veelzijdige vakantiebestemming maar ook wel toe aan wat rust en ruimte? Dan is Vakantiepark Hunzedal voor u de ideale bestemming! Het recreatiemeer is goed voor heel wat uurtjes […]
Bent u op zoek naar een veelzijdige vakantiebestemming maar ook wel toe aan wat rust en ruimte? Dan is Vakantiepark Hunzedal voor u de ideale bestemming! Het recreatiemeer is goed voor heel wat uurtjes waterplezier. Maar ook bij wat minder weer bieden de vele faciliteiten volop vertier. De prachtige omgeving nodigt uit tot heerlijke wandel- en fietstochten. En ‘s avonds komt u heerlijk bij in uw accommodatie.
Hunzedal is door ANWB en ADAC uitgeroepen tot Best Camping. Het maximale aantal van 5 sterren is behaald in de nieuwe, gezamenlijke classificatie van de twee kampeerorganisaties. In totaal zijn er in heel Europa 144 campings met deze titel.
Camping is rustig gelegen in het buitengebied van de gemeente Hoogeveen, Vlakbij recreatiegebied Schoonhoven. De camping heeft 15 ruime kampeerplaatsen gelegen rond een groot veld met zicht op mooie speeltuin met diverse speeltoestellen. De […]
Camping is rustig gelegen in het buitengebied van de gemeente Hoogeveen, Vlakbij recreatiegebied Schoonhoven.
De camping heeft 15 ruime kampeerplaatsen gelegen rond een groot veld met zicht op mooie speeltuin met diverse speeltoestellen. De camping heeft een modern sanitairgebouw van alle gemakken voorzien, met apparte ruimte voor de mindervalide medemens, dat ook gebruikt wordt als familiedouche.
Kinderen kunnen zich vermaken met onze shetlanders, borstellen en er op rijden.
we organiseren regelmatig een barbeceu voor de hele camping. ‘s Morgens zijn er vers gebakken broodjes en voor de lekkkere trek verkopen we ijsjes.
De omgeving is uitstekend geschiks voor mooie fietstochten en er zijn veel molijkheden voor een dagje uit. Attractiepark Slagharen is gelegen op 10 km. afstand.
Voor digene die geen eigen tent of caravan heeft en toch wil kamperen, verhuren we een pipowagenen een caravan met grote voortent,. Beiden zijn geschilt voor 4 personen.
Minicamping Hendriks wijkje is de plek voor een geslaagde vakantie.
Landgoed De Berenkuil is een autovrije camping waar u kunt kamperen tussen jeneneverbes, bos en heide. De kinderjury van de ANWB heeft ons in 2012 uitgeroepen tot Kindercamping van Europa. Naast de speelvijver met […]
Landgoed De Berenkuil is een autovrije camping waar u kunt kamperen tussen jeneneverbes, bos en heide. De kinderjury van de ANWB heeft ons in 2012 uitgeroepen tot Kindercamping van Europa. Naast de speelvijver met de Berenburcht, piratenboot, glijbanen, klimnetten, pontje en kabelbaan, valt er van alles te ontdekken. Bv. in het Berenbos vol stuinnatuur of via het Natuurontdekkingspad. Sportief plezier zijn er op de twee voetbalvelden (gras en kunststof), het basketbalveld, bij de tafeltennistafels en in het zwembad. Speelpret bij de 23 speelplekjes op de veldjes of in de grote – deels overdekte – speeltuin. Het prettig gestoord recreatieteam sluit elke dag af met Berenpret in het openluchttheater. In het Berenvel dat wekelijks uitkomt valt te lezen welk activiteiten er verder zeven dagen per week zijn Elke week heeft zijn eigen thema, zoals Boven en Onderwater, Griezel, Middeleeuwen, Wildwest, Raar is Leuk, Beestenboel en Oosters. Wij hebben een Bommehoes met een groot terras om te lezen, je mail te checken (gratis wifi) te eten en te drinken(geen verplichte comsumptie). Super de Beer is onze ruim gesorteerde kampwinkel en het Berenhol is de ruimte waar o.a. de knutselactiviteiten plaatsvinden. De vier toiletgebouwen hebben vloerverwarming en de kampeerplekken zijn voorzien van 10 ampère stroom, wateraansluting en waterafvoer Door de gevarieerdheid van ons deels heuvelachtige terrein, is zelf langskomen de beste kennismaking met de Berenkuil.
Wij verhuren Berenhutten, Hans- en Grietjehuisjes, trekkershutten, stacaravans en ingerichte tenten.
Op de Hondsrug in de Drentse bossen liggen de vrijstaande accommodaties van Landal Het Land van Bartje. Op dit park kunt u genieten van de prachtige omgeving en veel leuke dingen voor de kids.
Op de Hondsrug in de Drentse bossen liggen de vrijstaande accommodaties van Landal Het Land van Bartje. Op dit park kunt u genieten van de prachtige omgeving en van een uitgebreid Fun & Entertainment-programma voor de hele familie. Leer pony’s verzorgen op de ponyranch of maak een huifkartocht.
Kom binnen of buiten zwemmen en samen spelen in de zandbank van Bartje’s Boerderij. Kortom een perfecte locatie om van een heerlijk relaxed verblijf te genieten.
Achter twee oude, rode beuken vindt u onze -uit de achttiende eeuw daterende- boerderij. De omgeving van dit dorp op de Hondsrug leent zich uitstekend voor fiets-, auto- en wandelroutes.
Achter twee oude, rode beuken vindt u onze -uit de achttiende eeuw daterende- boerderij. De omgeving van dit dorp op de Hondsrug leent zich uitstekend voor fiets-, auto- en wandelroutes.
De boerderij herbergt 3 gastenkamers die ook gezamenlijk gehuurd kunnen worden. De kamers zijn ruim en hebben allen eigen sanitaire voorzieningen. Bovendien is er beschikking over een privé sauna. In de authentiek ingerichte woonkeuken waant u zich terug in de tijd. U kunt in deze ruimte heerlijk ontspannen de dag beginnen met een zorgvuldig samengesteld ontbijt. Of in de avond met een goed glas wijn uzelf verliezen in een boek. Daarnaast zijn er twee kleine aparte appartementjes aan de achterzijde van de boerderij. Deze worden zonder ontbijt verhuurd. Uiteraard heeft u hier de beschikking over een eigen keuken. Kijk op de website: www.bedandbreakfastannen.nl voor meer informatie.
Wat dacht u van een zwerftocht langs de eeuwenoude oevers van de Drentse Aa? Of een tocht door het natuurgebied van de Hunze? Ontdek te voet of per fiets de variatie in het Drentse landschap, waarbij ieder seizoen zijn eigen charme, geur en kleur heeft.
En wilt u iets meer stadscultuur? Ook dat kan! Met aandacht maken wij u wegwijs in de vele bezienswaardigheden in de omstreken.
Bijzonderheden:
• Sauna aanwezig
• Beschikking over een eigen keuken
• Hond of paard welkom.
• Kindvriendelijk
• Boerderijdieren aanwezig
• Draadloos internet
• Mogelijkheden tot fietshuur
• Wandel- en fietsroutes aanwezig
• Afstand Groningen: 25 kilometer
• Afstand Emmen: 25 kilometer
• Afstand Assen: 12 kilometer
• Rolstoelvriendelijk
• Mogelijkheid voor een zwerftocht met gids
• Familiekamer (4 personen) aanwezig
Camping de Hondsrug ligt midden in het natuurgebied de Hondsrug, tegen het Nationaal Park Drentsche Aa en is dé familiecamping van Drenthe. Onze camping met overdekt zwembad biedt voor het hele gezin veel vakantieplezier. […]
Camping de Hondsrug ligt midden in het natuurgebied de Hondsrug, tegen het Nationaal Park Drentsche Aa en is dé familiecamping van Drenthe. Onze camping met overdekt zwembad biedt voor het hele gezin veel vakantieplezier.
Bij ons kunt u niet alleen heerlijk kamperen. Bij ons huurt u ook een stacaravan, chalet of bungalowtent. Vooral is de Hondsrug een gezellige camping waar het hele gezin heel veel plezier beleeft.
aan de rand van Exloo vind je Herberg de Schoapendrift, een kleinschalig familiehotel waar sfeer en service hoog in het vaandel staan. Hier kunt u genieten van de rust, ruimte en de bosrijke omgeving.
Onthaasten in Drenthe
Welkom in onze gezellige herberg aan de rand van Exloo.
Schoapendrift is een kleinschalig familiehotel waar sfeer en service hoog in het vaandel staan. Hier kunt u genieten van de rust, ruimte en de bosrijke omgeving.
Herberg Schoapendrift heeft verder een restaurant met terras dat voor iedereen toegankelijk is.
We hebben een eenvoudige menukaart met Lunch, Happies en/of Vlamm’nkoek (tarte flambée)
Nabij het pittoreske Dalen, omgeven door boerderijen en landerijen, vind je de sfeervolle B&B De Bedstay. Vorzien van de modernste gemakken. Zodra je de Valsteeg in rijdt kun je genieten van het prachtige landschap.
Nabij het pittoreske Dalen, omgeven door boerderijen en landerijen, vind je de sfeervolle B&B De Bedstay. Zodra je de Valsteeg in rijdt kun je genieten van het prachtige landschap. De gastvrije B&B is sfeervol en voorzien van de modernste gemakken. Aly Dijkema zal je hartelijk verwelkomen met een heerlijk kopje koffie of thee met een huisgemaakte versnapering in haar sfeervolle, moderne B&B. Een heerlijke plek om helemaal tot rust te komen. Wanneer je de volgende dag uitgerust wakker wordt, staat er een uitgebreid ontbijt met heerlijke streekproducten voor je klaar.
Specifieke wensen kun je natuurlijk afstemmen met Aly Dijkema.
De B&B De Bedstay beschikt over een ruime, geheel afgesloten tuin met terras, sauna en verwarmd buitenzwembad en is zeer geschikt om voor langere periode te verblijven.
Bent u op zoek naar een veelzijdige vakantiebestemming maar ook wel toe aan wat rust en ruimte? Dan is Vakantiepark Hunzedal voor u de ideale bestemming! Het recreatiemeer is goed voor heel wat uurtjes […]
Bent u op zoek naar een veelzijdige vakantiebestemming maar ook wel toe aan wat rust en ruimte? Dan is Vakantiepark Hunzedal voor u de ideale bestemming! Het recreatiemeer is goed voor heel wat uurtjes waterplezier. Maar ook bij wat minder weer bieden de vele faciliteiten volop vertier. De prachtige omgeving nodigt uit tot heerlijke wandel- en fietstochten. En ‘s avonds komt u heerlijk bij in uw accommodatie.
Hunzedal is door ANWB en ADAC uitgeroepen tot Best Camping. Het maximale aantal van 5 sterren is behaald in de nieuwe, gezamenlijke classificatie van de twee kampeerorganisaties. In totaal zijn er in heel Europa 144 campings met deze titel.
Camping is rustig gelegen in het buitengebied van de gemeente Hoogeveen, Vlakbij recreatiegebied Schoonhoven. De camping heeft 15 ruime kampeerplaatsen gelegen rond een groot veld met zicht op mooie speeltuin met diverse speeltoestellen. De […]
Camping is rustig gelegen in het buitengebied van de gemeente Hoogeveen, Vlakbij recreatiegebied Schoonhoven.
De camping heeft 15 ruime kampeerplaatsen gelegen rond een groot veld met zicht op mooie speeltuin met diverse speeltoestellen. De camping heeft een modern sanitairgebouw van alle gemakken voorzien, met apparte ruimte voor de mindervalide medemens, dat ook gebruikt wordt als familiedouche.
Kinderen kunnen zich vermaken met onze shetlanders, borstellen en er op rijden.
we organiseren regelmatig een barbeceu voor de hele camping. ‘s Morgens zijn er vers gebakken broodjes en voor de lekkkere trek verkopen we ijsjes.
De omgeving is uitstekend geschiks voor mooie fietstochten en er zijn veel molijkheden voor een dagje uit. Attractiepark Slagharen is gelegen op 10 km. afstand.
Voor digene die geen eigen tent of caravan heeft en toch wil kamperen, verhuren we een pipowagenen een caravan met grote voortent,. Beiden zijn geschilt voor 4 personen.
Minicamping Hendriks wijkje is de plek voor een geslaagde vakantie.
Landgoed De Berenkuil is een autovrije camping waar u kunt kamperen tussen jeneneverbes, bos en heide. De kinderjury van de ANWB heeft ons in 2012 uitgeroepen tot Kindercamping van Europa. Naast de speelvijver met de Berenburcht, piratenboot, glijbanen, klimnetten, pontje en kabelbaan, valt er van alles te ontdekken. Bv. in het Berenbos vol stuinnatuur of via het Natuurontdekkingspad. Sportief plezier zijn er op de twee voetbalvelden (gras en kunststof), het basketbalveld, bij de tafeltennistafels en in het zwembad. Speelpret bij de 23 speelplekjes op de veldjes of in de grote – deels overdekte – speeltuin. Het prettig gestoord recreatieteam sluit elke dag af met Berenpret in het openluchttheater. In het Berenvel dat wekelijks uitkomt valt te lezen welk activiteiten er verder zeven dagen per week zijn Elke week heeft zijn eigen thema, zoals Boven en Onderwater, Griezel, Middeleeuwen, Wildwest, Raar is Leuk, Beestenboel en Oosters. Wij hebben een Bommehoes met een groot terras om te lezen, je mail te checken (gratis wifi) te eten en te drinken(geen verplichte comsumptie). Super de Beer is onze ruim gesorteerde kampwinkel en het Berenhol is de ruimte waar o.a. de knutselactiviteiten plaatsvinden. De vier toiletgebouwen hebben vloerverwarming en de kampeerplekken zijn voorzien van 10 ampère stroom, wateraansluting en waterafvoer Door de gevarieerdheid van ons deels heuvelachtige terrein, is zelf langskomen de beste kennismaking met de Berenkuil.
Wij verhuren Berenhutten, Hans- en Grietjehuisjes, trekkershutten, stacaravans en ingerichte tenten.
Op de Hondsrug in de Drentse bossen liggen de vrijstaande accommodaties van Landal Het Land van Bartje. Op dit park kunt u genieten van de prachtige omgeving en van een uitgebreid Fun & Entertainment-programma voor de hele familie. Leer pony’s verzorgen op de ponyranch of maak een huifkartocht.
Kom binnen of buiten zwemmen en samen spelen in de zandbank van Bartje’s Boerderij. Kortom een perfecte locatie om van een heerlijk relaxed verblijf te genieten.
Achter twee oude, rode beuken vindt u onze -uit de achttiende eeuw daterende- boerderij. De omgeving van dit dorp op de Hondsrug leent zich uitstekend voor fiets-, auto- en wandelroutes.
De boerderij herbergt 3 gastenkamers die ook gezamenlijk gehuurd kunnen worden. De kamers zijn ruim en hebben allen eigen sanitaire voorzieningen. Bovendien is er beschikking over een privé sauna. In de authentiek ingerichte woonkeuken waant u zich terug in de tijd. U kunt in deze ruimte heerlijk ontspannen de dag beginnen met een zorgvuldig samengesteld ontbijt. Of in de avond met een goed glas wijn uzelf verliezen in een boek. Daarnaast zijn er twee kleine aparte appartementjes aan de achterzijde van de boerderij. Deze worden zonder ontbijt verhuurd. Uiteraard heeft u hier de beschikking over een eigen keuken. Kijk op de website: www.bedandbreakfastannen.nl voor meer informatie.
Wat dacht u van een zwerftocht langs de eeuwenoude oevers van de Drentse Aa? Of een tocht door het natuurgebied van de Hunze? Ontdek te voet of per fiets de variatie in het Drentse landschap, waarbij ieder seizoen zijn eigen charme, geur en kleur heeft.
En wilt u iets meer stadscultuur? Ook dat kan! Met aandacht maken wij u wegwijs in de vele bezienswaardigheden in de omstreken.
Bijzonderheden:
• Sauna aanwezig
• Beschikking over een eigen keuken
• Hond of paard welkom.
• Kindvriendelijk
• Boerderijdieren aanwezig
• Draadloos internet
• Mogelijkheden tot fietshuur
• Wandel- en fietsroutes aanwezig
• Afstand Groningen: 25 kilometer
• Afstand Emmen: 25 kilometer
• Afstand Assen: 12 kilometer
• Rolstoelvriendelijk
• Mogelijkheid voor een zwerftocht met gids
• Familiekamer (4 personen) aanwezig
Camping de Hondsrug ligt midden in het natuurgebied de Hondsrug, tegen het Nationaal Park Drentsche Aa en is dé familiecamping van Drenthe. Onze camping met overdekt zwembad biedt voor het hele gezin veel vakantieplezier.
Bij ons kunt u niet alleen heerlijk kamperen. Bij ons huurt u ook een stacaravan, chalet of bungalowtent. Vooral is de Hondsrug een gezellige camping waar het hele gezin heel veel plezier beleeft.
Onthaasten in Drenthe
Welkom in onze gezellige herberg aan de rand van Exloo.
Schoapendrift is een kleinschalig familiehotel waar sfeer en service hoog in het vaandel staan. Hier kunt u genieten van de rust, ruimte en de bosrijke omgeving.
Herberg Schoapendrift heeft verder een restaurant met terras dat voor iedereen toegankelijk is.
We hebben een eenvoudige menukaart met Lunch, Happies en/of Vlamm’nkoek (tarte flambée)
Nabij het pittoreske Dalen, omgeven door boerderijen en landerijen, vind je de sfeervolle B&B De Bedstay. Zodra je de Valsteeg in rijdt kun je genieten van het prachtige landschap. De gastvrije B&B is sfeervol en voorzien van de modernste gemakken. Aly Dijkema zal je hartelijk verwelkomen met een heerlijk kopje koffie of thee met een huisgemaakte versnapering in haar sfeervolle, moderne B&B. Een heerlijke plek om helemaal tot rust te komen. Wanneer je de volgende dag uitgerust wakker wordt, staat er een uitgebreid ontbijt met heerlijke streekproducten voor je klaar.
Specifieke wensen kun je natuurlijk afstemmen met Aly Dijkema.
De B&B De Bedstay beschikt over een ruime, geheel afgesloten tuin met terras, sauna en verwarmd buitenzwembad en is zeer geschikt om voor langere periode te verblijven.
Bent u op zoek naar een veelzijdige vakantiebestemming maar ook wel toe aan wat rust en ruimte? Dan is Vakantiepark Hunzedal voor u de ideale bestemming! Het recreatiemeer is goed voor heel wat uurtjes waterplezier. Maar ook bij wat minder weer bieden de vele faciliteiten volop vertier. De prachtige omgeving nodigt uit tot heerlijke wandel- en fietstochten. En ‘s avonds komt u heerlijk bij in uw accommodatie.
Hunzedal is door ANWB en ADAC uitgeroepen tot Best Camping. Het maximale aantal van 5 sterren is behaald in de nieuwe, gezamenlijke classificatie van de twee kampeerorganisaties. In totaal zijn er in heel Europa 144 campings met deze titel.
Camping is rustig gelegen in het buitengebied van de gemeente Hoogeveen, Vlakbij recreatiegebied Schoonhoven.
De camping heeft 15 ruime kampeerplaatsen gelegen rond een groot veld met zicht op mooie speeltuin met diverse speeltoestellen. De camping heeft een modern sanitairgebouw van alle gemakken voorzien, met apparte ruimte voor de mindervalide medemens, dat ook gebruikt wordt als familiedouche.
Kinderen kunnen zich vermaken met onze shetlanders, borstellen en er op rijden.
we organiseren regelmatig een barbeceu voor de hele camping. ‘s Morgens zijn er vers gebakken broodjes en voor de lekkkere trek verkopen we ijsjes.
De omgeving is uitstekend geschiks voor mooie fietstochten en er zijn veel molijkheden voor een dagje uit. Attractiepark Slagharen is gelegen op 10 km. afstand.
Voor digene die geen eigen tent of caravan heeft en toch wil kamperen, verhuren we een pipowagenen een caravan met grote voortent,. Beiden zijn geschilt voor 4 personen.
Minicamping Hendriks wijkje is de plek voor een geslaagde vakantie.