Panorama van het vennetje van Kampsheide
Kampsheide - hotspots

Kampsheide

Aan de rand van het beekdal van het Deurzerdiep bij Assen ligt het natuurgebied Kampsheide. In de prehistorie hebben hier tientallen eeuwen lang mensen geleefd. Tussen ongeveer 3500 v.Chr. en het begin van onze jaartelling blijkt Kampsheide nagenoeg onafgebroken als woonplaats en begraafplaats in gebruik te zijn geweest. Oude jeneverbessen zorgen voor een intieme sfeer. Het terrein van Kampsheide was de eerste aankoop van de Stichting het Drentse Landschap.

Het ven aan de rand van Kampsheide

Boeren van de trechterbekercultuur

Het begon met de boeren van de trechterbekercultuur, die het hunebed van Balloo bouwden om er hun doden in bij te zetten. Dit hunebed ligt net ten noorden van Kampsheide. In de nieuwe steentijd en de bronstijd volgden de grafheuvels midden op Kampsheide aan de rand van het ven. Er zijn ook sporen van Celtic Fields uit de ijzertijd.

De mooiste grafheuvels

Op Kampsheide bevindt zich een groot aantal grafheuvels uit de bronstijd. Door hun ligging, grootte en begroeiing met jeneverbessen horen deze tot de mooiste grafheuvels van Drenthe.

Grafheuvels op Kampsheide
Grafheuvels op Kampsheide

Tumulibos

De meer dan 35 grafheuvels in het Tumulibos bij de weg Assen-Rolde zijn brandheuvels uit de ijzertijd (800-12 v.Chr.). Ze werden opgeworpen op de plaats waar de dode gecremeerd was. Ook in de heide van Kampsheide vind je hele grote grafheuvels.

Het Tumulibos met zijn vele kleinere grafheuvels

Boerderij Kamps

Op een idyllische ligging in het bos ligt boerderij Kamps. Dit was een van de oudste boerderijen in Drenthe, totdat het gebouw in 2010 afbrandde. De boerderij is geheel in de oude stijl herbouwd en er vinden nu culturele evenementen plaats. De geschiedenis van boerderij Kamps is verweven met die van het klooster in Assen, Maria in Campis.

Locatiegegevens

Parkeerplaats Natuurgebied Kampsheide

Coördinaten: 52°59’35.9″N 6°37’24.9″E

Kampsheide