Emmerdennen - hotspots

Emmerdennen

Vlak naast het drukke centrum van Emmen, achter het ziekenhuis, liggen de Emmerdennen: een oase van rust. ‘Klein Zwitserland’, noemen ze het in de buurt. Het is een prachtig bos met oude zandduinen. Het Haantjeduin vormt met zijn 31 meter boven NAP een van de hoogste toppen van de Hondsrug.

De Emmerdennen (foto Jannes van Echten)

Vastleggen Emmerzand

Regelmatig dreigde het stuifzand vroeger de akkers aan de oostkant van Emmen onder te stuiven. In de negentiende eeuw begonnen boeren uit de buurt met plaggen op het zand en met het inzaaien van grove den het Emmerzand vast te leggen. De bomen sloegen aan, de Emmerdennen groeiden en het gevaar van de zandstormen was geweken. De Emmerdennen zijn uitgegroeid tot een prachtig bos. Voor Drentse begrippen mag je het zelfs een oud bos noemen. Onder de bomen voelen mossen, varens en paddenstoelen zich thuis.

Onze Geoparkgids over de Emmerdennen en Haantjebak

Haantjeduin

In de loop van de jaren hebben de Emmerdennen zich ontwikkeld tot een prachtig gemengd bos waar Emmen in de loop van de tijd omheen gegroeid is. Rond Haantjeduin heeft Staatsbosbeheer de voormalige zandverstuiving hersteld. Reusachtige dennen lijken hier op poten te staan. De wind heeft het zand rond hun wortels weggeblazen. In het bos van de Emmerdennen ligt Hunebed D45. De parkeerplaats is bereikbaar vanaf de Boermarkeweg.

Haantje duin. arjensnijder.photography.

Wandelingen Emmerdennen

Staatsbosbeheer heeft een aantal wandelingen door de Emmerdennen die je kan volgen langs hunebedden en andere sporen uit het verleden in de Emmerdennen. De routes zijn bewegwijzerd met rode, gele of grijze paaltjes.

Locatiegegevens

Coördinaten: 52°47’31.3″N 6°54’33.2″E

Emmerdennen