Molen De Wachter - musea

De Wachter

Bij Molen De Wachter kun je veel ontdekken. Deze markante korenmolen uit 1851 maakt deel uit van het museum. Ooit begon De Wachter als oliemolen. De olieslagerij is nog steeds aanwezig. Naast koren en lijnzaad worden er vier soorten specerijen gemalen. Zo’n 200 vrijwilligers onderhouden en runnen het museum. Zij zorgen ervoor dat alles in werking te zien is.

Oorspronkelijke molenaars

In 1851 laat Egbert van Bon aan de Zuidlaarder Vaart in het noorden van Drenthe de molen bouwen. De boekweit- annex oliemolen wordt betaald met de bruidsschat van zijn vrouw Anna Bazuin. De molen komt in 1895 in handen van de Zuidlaarder familie Medendorp, die al snel de beslissing neemt om de olieslagerij en de specerijenmaalderij te mechaniseren.

[caption id="attachment_1436" align="alignnone" width="600"]Bij Molen De Wachter kun je veel ontdekken. Bezoek aan Molen De Wachter[/caption]

Ambachtelijk

Onder het motto ‘Van koren tot ons dagelijks brood’ laat het museum je de authentieke productiewijze zien. In de olieslagerij kun je het complete proces van lijnzaad tot lijnolie bekijken. De specerijenmaalderij maalt nootmuskaat, kaneel, kruidnagel en peper. Ook is er een ambachtelijke bakkerij ondergebracht. De mengmachine voor het kneden van het deeg wordt aangedreven door een stoommachine. Een replica van een bakkerswinkel van toen maakt het geheel af. Ook vind je hier een stelmakerij (houtbewerking), een klompenmakerij, een smederij en het originele beeld van Berend Botje.

[caption id="attachment_51751" align="alignnone" width="770"] Berend Botje[/caption]

Alle producten die hier gemaakt worden, kun je in de winkel van De Wachter kopen.

[caption id="attachment_1437" align="alignnone" width="600"]De mengmachine voor het kneden van het deeg wordt aangedreven door een stoommachine. Stoommachine[/caption]

Openingstijden

Van de laatste zaterdag van april t/m de laatste zaterdag van oktober
Zaterdag van 10:00 tot 16:30 uur
Woensdag van 13:30 tot 16:30 uur

Molen De Wachter

Deel dit:
Molen De Wachter