Groningen aan de Aa
Groningen aan de Aa - hotspots

Groningen aan de Aa

De stad Groningen ontstond aan het eind van de Hondsrug langs de oever van een Drentse beek. Hier schuurde de Drentsche Aa langs de Hondsrug om vervolgens via het Reitdiep zijn weg naar zee te vervolgen. Diep in de middeleeuwen lag hier, aan wat nu het Hoge der A en het Lage der A heet, het oudste havenkwartier van de stad.

Een pakhuis aan de Aa (foto Jannes van Echten)

Eb en vloed

Tot 1877 stond de stad Groningen rechtstreeks in verbinding met de Waddenzee en zag je eb en vloed in de grachten van de stad. Dus was het handig een hoge en een lage kade te hebben om de schepen gemakkelijk te laden en te lossen. De hoge kade lag natuurlijk aan de kant van de Hondsrug.

Hondsrughelling

Als je langs het Hoge der A loopt, zie je in de Brugstraat en de Turftorenstraat het hoogteverschil van de westelijke Hondsrugflank. De mooist zichtbare Hondsrughelling in de stad is die in de Heerestraat en de Oosterstraat.

Scheepvaartmuseum

Scheepvaartmuseum

Aan de Brugstraat 24 bevindt zich het Noordelijk Scheepvaartmuseum, waar het verhaal van de scheepvaart in Noord-Nederland en de geschiedenis van de stad Groningen wordt verteld.

Locatie van Groningen aan de Aa

Coördinaten: 53°12’59.9″N 6°33’33.7″E

Noordelijk Scheepvaartmuseum

Deel dit:
Groningen aan de Aa