Paterswoldsemeer - hotspots

Het veen ging in rook op

Ooit was het Neerwold tussen Haren en Paterswolde een ondoordringbaar veengebied met dichte moerasbossen in het beekdal van de Drentsche Aa, het zogenaamde Neerwold. Hier kon in de afgelopen duizenden jaren veen ontstaan omdat bijna de hele kop van Drenthe naar dit dal afwatert. Lang geleden werd dit deel van de Drentsche Aa vergraven tot het Hoornse Diep. Tegenwoordig is het meeste veen van Neerwold verdwenen, letterlijk in rook opgegaan als turf in de kachels van de Groningers. Op sommige plekken langs het Friesche Veen kun je nog iets van het zompige Neerwold van weleer terugvinden.

Bootjes op het Paterswoldse Meer (foto Jannes van Echten)

Afslag van de legakkers

Geholpen door de wind ontstonden door afslag van de oude legakkers de grote wateroppervlakten van het Paterswoldse Meer en het Friesche Veen. De laatste naam herinnert aan het Friese veenarbeiders die in de negentiende eeuw het zuidelijke deel van het veen van het Neerwold weggespit hebben.

Kaart Paterswoldsemeer 1920
Op deze oude kaart Paterswoldsemeer is de vroegere toestand met restanten van de vervening te zien.

Al snel werd het Paterswoldsemeer een geliefd dagje-uit voor de Groningers. In de loop van de jaren is de stad Groningen tot aan de oevers van het meer opgerukt. Vooral langs de Meerweg bevindt zich een aantal aantrekkelijke uitspanningen. Wil je de beste beleving van het Paterwoldse meer? Ga dan naar de jachthaven en huur een bootje voor ‘meer’ beleving!

Vuurtoren bij restaurant “De Twee Provinciën” (foto Jannes van Echten)

Locatiegegevens

Strandpaviljoen Paterswoldsemeer

Coördinaten: 53,16307° N, 6,57793° O

Paterswoldsemeer