Kamp Westerbork - musea

De trieste geschiedenis van Kamp Westerbork

Midden in Drenthe ligt een plek met een trieste geschiedenis. Hier worden de levens van meer dan honderdduizend Nederlandse Joden, Sinti en Roma in herinnering gehouden. In1983 is het Herinneringscentrum Kamp Westerbork geopend, een aantal kilometers ten westen van het kampterrein. In 1992 vond een symbolische herinrichting van het kampterrein plaats. Er zijn slechts enkele restanten van het kamp overgebleven, waaronder de aardappelbunker, de SS-bunker, de woning van de kampcommandant en de waterzuiveringsinstallatie. Kampoverlevende Ralph Prins ontwierp het indrukwekkende gedenkmonument.

Het indrukwekkende monument in Kamp Westerbork, ontworpen door Ralph Prins

Tweede Wereldoorlog

Op een kale vlakte van 500 bij 500 meter werd in 1939 een kamp opgericht voor gevluchte Duitse Joden. Na de Duitse inval in Nederland werden de ongeveer 140.000 in Nederland levende Joden steeds verder geïsoleerd uit de samenleving. Dit was de voorbode van hun deportatie naar de vernietigingskampen in Polen. Daarvoor hadden de nazi’s een doorgangskamp nodig. Dat werd Kamp Westerbork. Vanaf 1 juli 1942 werden de Joden in Nederland hier op transport gesteld. Eerst 24 treinen met 23.700 Joden, en vanaf begin 1943 in een wekelijks ritme: iedere dinsdag een trein van goederenwagons met 1.000 personen. Bestemming: Auschwitz of Sobibor. Het laatste transport vond plaats op 13 september 1944. In totaal vertrokken er 93 treinen met meer dan 100.000 Joden. Onder hen bevonden zich ook 245 zigeuners.

Een impressie van een trein die vertrekt uit Kamp Westerbork

Na de bevrijding

Na de bevrijding op 12 april 1945 werd het kamp gebruikt voor internering van NSB’ers, opvang van gerepatrieerden uit Nederlands-Indië en militairen van Molukse afkomst uit het Nederlands-Indische leger. In februari 1971 kwam er een einde aan de bewoningsgeschiedenis van Kamp Westerbork. Het gebied is nu grotendeels bebost. Op het terrein bevindt zich ook de radiosterrenwacht van Westerbork.

Een zeldzame opname gemaakt in Kamp Westerbork in de oorlog

Herinneringscentrum Kamp Westerbork

In het herinneringscentrum is een museum over de oorlog ingericht. In het museum leer je alles over de geschiedenis van kamp Westerbork. Maar we organiseren ook veel activiteiten, zoals ooggetuigenlezingen, theatervoorstellingen en tentoonstellingen. Ook voor kinderen zijn er regelmatig speciale activiteiten

De Herinnering aan kamp Westerbork Foto: Sake Elzinga / Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 17:00 uur
Zaterdag, zondag en feestdagen van 11:00 tot 17:00 uur
Op 4 mei van 10:00 tot 19:00 uur
Gesloten op 25 december, 31 december en 1 januari
Gesloten van 8 t/m 26 januari 2018

Contactgegevens

Bezoekadres Kamp Westerbork

Kamp Westerbork