Onderduikershol - hotspots

Onderduikershol

Tijdens de Tweede Wereldoorlog is in Drenthe geregeld gebruik gemaakt van het bos voor het inrichten van onderduikplaatsen. Veel primitieve onderduikholen, bestaande uit een gegraven gat met bijvoorbeeld een afdekking van hout en gewas, zijn inmiddels weer door de natuur opgeslokt. Bekend is het onderduikershol in het Valtherbosch bij Valthe, waar een aantal Joodse onderduikers de oorlog wist te overleven. Zie ook deze link voor het hele verhaal. Hier is in de jaren ’80 een monumentje geplaatst.

Op de foto is één van de twee verblijven van de schuilplaats te zien

Albertus Zefat

Vanaf het najaar van 1942 verborg Albertus Zefat, de eigenaar van een hoenderpark in Valthe, een aantal joodse onderduikers in het kippenhok achter zijn huis. Omdat dit opviel, werd in het najaar van 1942 in het Valtherbosch een hol gegraven voor de onderduikers. In 1943 werd het hol per ongeluk ontdekt, maar dit bleef zonder gevolgen. Wel werd het hol verplaatst naar de huidige plek. Albertus Zefat zelf werd in juli 1944 doodgeschoten toen hij weigerde te vertellen waar de joden zich bevonden.

Bevrijding

Het verzorgen van de onderduikers in het bos werd door dorpsgenoten voortgezet. De veertien joodse onderduikers overleefden zo de bezetting, maar een aantal van hun helpers in het dorp niet. Bij de bevrijding kwamen in totaal zo’n 20 mensen tevoorschijn. Dit waren joden en andere onderduikers. Het onderduikershol is momenteel in slechte staat en er is een actie gaande om het weer te herstellen.

Locatie van het Onderduikershol

Coördinaten: 52°49’59.0″N 6°52’26.0″E

Onderduikershol Valtherbos

  • Westerweg
  • 7871 Klijndijk
  • Deel dit:
Onderduikershol