Musea - musea

Stedelijk Museum Coevorden, het Arsenaal

Het verhaal over oorlogen en belegeringen in noordelijk Nederland begint in het Stedelijk Museum Coevorden, gevestigd in het Arsenaal aan de Haven van Coevorden. De geschiedenis van deze vestingstad en van de hier geleverde strijd wordt verteld in voorwerpen, afbeeldingen, verhalen en een driedimensionale, bewegende projectie van de oude vestingstad Coevorden.

Coevorden
Het Kasteel in Vestingstad Coevorden

Strategische ligging

Coevorden ligt in het zuiden van het Hondsruggebied en is de oudste stad van Drenthe. De stad was vroeger de toegangspoort tot heel Noord-Nederland. Coevorden was strategisch gelegen aan een belangrijke handelsweg tussen het Rijnland (Duitsland) en de Hanzestad Groningen en de havenstad Stavoren in Friesland. Alleen bij Coevorden konden reizigers veilig de Drentse moerassen oversteken. Hier lag namelijk een reeks ‘koevoorden’, dat zijn doorwaadbare plekken voor vee.

Strijd

Voor de bisschop van Utrecht was Coevorden een gunstige plek om tol te heffen. Ter bescherming van de route naar het noorden bouwde hij een vesting. Het kasteel, het enige in Drenthe, was een militaire burcht op een heuvel, een zogenaamde motte. De burggraven, aangesteld door hun landsheer, hebben gedurende vele eeuwen gestreefd naar onafhankelijkheid. De inning van tolgelden gaf aanleiding tot vele conflicten tussen de heren van Coevorden en hun bisschop. Dit zorgde voor een reeks veldslagen met Coevorden als strijdtoneel, met als hoogtepunt de slag bij Ane.

Slag bij Ane in 1227
Slag bij Ane in 1227, reproductie van een litho van J. Fels in de Nieuwe Drentsche Volksalmanak 1837 (fotocollectie DMA)

Openingstijden

Dinsdag t/m zaterdag van 9:30 tot 17:00 uur
Zondag van 12:00 tot 17:00 uur

Contactgegevens

Deel dit: