Fietsen - routes

App route Kunst en Eext

  • 5 km
  • 1,5 uur

Oude tekeningen en verhalen uit een boerendorp

Eext is een bijzonder dorp. Het hoorde al in de Middeleeuwen tot de rijkste en grootste dorpen in Drenthe. Van het oude Eext is veel bewaard gebleven en het is vaak afgebeeld op oude prenten, schilderijen en behang. Sterker, geen Drents dorp werd zo vaak afgebeeld als Eext. Van die prenten en schilderijen zijn er nog 160 bekend.

Portret van J. Oosting, landman te Eext, door Egbert van Drielst

Egbert van Drielst is zo’n kunstenaar die geregeld vanuit Haarlem naar Eext kwam en dan logeerde bij zijn tante Jantje Meursing. Hij was een zogenaamde behangselschilder. In de 17de en 18de eeuw werden in huizen van rijke burgers de muren vaak behangen met behang van goudbestempeld leer en later van doek, beschilderd met landschappen. Mooie rustieke boerderijen onder zware eiken waren geliefde onderwerpen. En die waren er in Eext genoeg. Van de 68 boerderijen uit 1754 zijn er 30 overgebleven. Dat had te maken met de kwaliteit van de huizen en met name van het gebruikte eikenhout, dat in Eext ruimschoots voorhanden was.

Met een beetje goede wil kan je deze boerderij nog terugvinden in Eext

In de voetsporen van Van Drielst kan je een wandeling maken door het prachtige historische dorp; de situatie van toen kunt u vergelijken met nu. Rasverteller Jans Polling leidt u er rond aan de hand van de app-wandelroute.

Wandelroute Eext met hoogtepunten

De wandeling staat in de Drenthe routes app.

  1. Download de app ‘Drenthe Routes’ op de smartphone vanuit de play- of appstore.
  2. Start de ‘Drenthe Routes’ app, nadat die gedownload is.
  3. Kijk bij ‘routes’ en kies een route die je wilt volgen.
  4. Heb je een route gekozen? Druk dan op je scherm op de gekozen route. Download alvast de media. Via Wifi gaat dit het beste.
  5. Nu alle media gedownload is, kun je de route starten wanneer je je binnen een straal van 1 km vanaf het startpunt van de route bevindt.
  6. We raden je aan om energiebesparende maatregelen te nemen op je smartphone tijdens een route: schakel wifi en bluetooth uit, sluit andere openstaande apps uit, stel de helderheid van je beeldscherm lager in. De batterijduur zal op deze manier langer zijn, zodat je gerust de route kunt voltooien.

Veel plezier tijdens je gekozen route!

Startpunt

Start bij café Homan

App Kunst en Eext