Kymmelsberg - hotspots

De Kymmelsberg, een rivierduin

Aan de rand van het beekdal van de Drentsche Aa liggen op sommige plaatsen zandduinen. Het hoogste duin vind je bij het dorp Schipborg: de Kymmelsberg. Bovenop de Kymmelsberg heb je een prachtig uitzicht over de Drentsche Aa zoals die hier door het landschap kronkelt.

De Kymmelsberg gezien vanuit het beekdal (foto Jannes van Echten)

Rivierduin

Tijdens de Saale-ijstijd woelde een rivier van ijs in het Hondsruggebied om tot lange ruggen en dalen. Aan het eind van die ijstijd sleep het smeltwater tussen de ruggen onder andere het stroomdal van de Drentsche Aa uit, waar je nu staat. Wat ijs en water achterlieten, was een ruig landschap met hoogteverschillen van tientallen meters. Duizenden jaren later tijdens de Weichsel-ijstijd joeg de wind onvoorstelbare hoeveelheden zand over de vlaktes. De laag dekzand streek de grootste plooien in het landschap glad. Aan de rand van het beekdal blies de wind het zand op tot hoge rivierduinen, zoals de Kymmelsberg.

De Steenmannetjesfietsroute met Bello de koe begint bij de Kymmelsberg, een korte fietsroute langs de mooiste plekjes in de directe omgeving.

De Kymmelsberg bij Schipborg (foto Jannes van Echten)

Locatiegegevens

Coördinaten: 53°04’04.7″N 6°40’11.7″E