Woonkamer in de Kluis
De Kluis - musea

Het verleden van Eext in dorpsmuseum 'De Kluis'

Dit kleine museum in het esdorp Eext is gevestigd in een voormalige diepvrieskluis, gebouwd in 1958. In het gebouw waren 120 diepvriescellen, die gehuurd konden worden voor het bewaren van groenten en vlees. Met de komst van diepvrieskisten voor particulier gebruik verloor het gebouw rond 1970 zijn functie. Nu vind je geen ingevroren etenswaren meer in de Kluis, maar een tentoonstellingsruimte met oude bedrijven zoals een stelmakerij, bakkerij, smederij en kapper. In een gedeelte van het museum is een woonkamer uit het begin van de vorige eeuw nagebouwd met een authentiek plafond en een kastenwand met bedstee.

Woonkamer in de Kluis
Reconstructie van een woonkamer in de Kluis

De maquette van Eext

Centraal in de expositie staat de maquette van Eext. Deze maquette geeft een beeld van Eext in 1754. De maquette geeft de situatie weer die kunstschilder Van Drielst (1745-1818) bij zijn werkbezoek aan Eext aantrof en schilderde. Van de haag die om het dorp liep, zijn nog een paar stukken over. Ook zijn er nog enkele boerderijen en een schaapskooi uit die tijd. Behalve de maquette kun je ook vitrines bekijken met archeologische vondsten van de oevers van de Hunze uit de omgeving van Eext. Het museum heeft ook een uitgebreid archief en een collectie foto’s en video’s.

Eext in de tijd van schilder Egbert van Drielst

Educatie

Het project Op stap met Geessie en Geert vervult een belangrijke rol binnen de leerlijn erfgoededucatie. Met name scholen uit de gemeente Aa en Hunze nemen deel aan dit project. In een paar voorbereidingslessen maken leerlingen uit groep 5 en 6 kennis met hun leeftijdsgenoten uit 1910. Daarna bezoeken zij museum De Kluis. Tijdens dit bezoek kunnen de leerlingen onder andere klompen schuren, luiers wassen, bonen sorteren, hoepelen, steltlopen, sokken stoppen en schrijven met griffel en lei.

Educatieve activiteit tijdens het bezoek aan De Kluis.
In museum De Kluis is voor kinderen van alles te doen.

Openingstijden

Geopend op woensdag, zaterdag en zondag van 14:00 tot 16:00 uur
Juni tot en met september

Contactgegevens

De Kluis