Het kerkje van Zweelo door Vincent van Gogh
E-Toer langs de Boer - routes

Op de electrische fiets langs de mooiste boerderijen van Zuidoost-Drenthe

  • 72 km
  • 4:15 uur

Geopark de Hondsrug heeft een mooie en interessante fietstocht uitgezet voor mensen die op een iets langere fietstocht enkele van de mooiste plekjes van deze regio op de fiets willen verkennen. Langs de fietstocht wordt vooral aandacht besteed aan de oude en nieuwe boerderijen en andere agrarische monumenten. Op verschillende plaatsen langs de route kan je een plekje vinden voor een drankje en/of een versnapering. Voor de fietstocht kun je de ANWB knooppunten volgen.

Monumentale boerderij in Oud-Aalden

Startpunt

Museumboerderij de Nabershof, Noordeind 22, 7815 PB Emmen

www.denabershof.nl

De Nabershof expeditiepoort Boeren op de Hondsrug
Startpunt bij museumboerderij De Nabershof in Emmen (Foto arjensnijder.design)

Knooppunten route

Nabershof naar Weerdinge

Vanaf de Nabershof ga je rechtsaf richting het centrum van Emmen. Bij het kruispunt ga je linksaf naar de Weerdingestraat. Volg het fietspad naast de weg tot je in Weerdinge bent aangekomen. In Weerdinge zie je aan de linker- en rechterzijde van de weg verschillende boerderijen die afkomstig zijn rond de jaren 1860/1870. Wanneer je in het centrum van Weerdinge rechtsaf slaat de IJsspoorweg in kan je de bijzondere achtkantige Windmolen De Hondsrug bewonderen.

76Weerdinge naar Valthe

Na windmolen De Hondsrug keer je weer om richting het centrum van Weerdinge. Bij het kruispunt ga je rechts en volg je de Fietsknooppuntenroute richting knooppunt 76. Bij knooppunt 76 ga je rechtdoor en volg je de route richting knooppunt 39, eerst over de Schapendrift, daarna over de Weerdingerzandweg. Bij knooppunt 39 ga je rechtsaf en volg je de route richting knooppunt 09. Direct na het eerste kruispunt volgen aan de rechter- en linkerzijde twee mooie boerderijen.

39Valthe naar Odoorn

Nadat je de twee tegenover elkaar staande boerderijen hebt bekeken keer je, om opnieuw richting knooppunt 39 te gaan. Hier sla je rechtsaf en volg je de route richting knooppunt 38, over de Odoornerweg en de Valtherweg. Aan het eind van de Valtherweg staat een bijzonder trafohuisje uit 1930 met typerende expressionistische details in de baksteenbouw. Let ook op het met flinten gebouwde koor van de kerk, heel bijzonder in Drenthe. Na het trafohuisje ga je rechts en direct weer links. Aan het einde van deze straat staat aan de linkerkant een boerderij uit de 19e eeuw van het type hallenhuis, met een haaks aangebouwde schuur/schaapskooi. Vervolgens sla je rechtsaf en hier kun je een landarbeiderswoning uit het jaar 1925 zien staan. Dit is het laatste gebouw aan de linkerkant van de straat.

20Odoorn naar Exloo

Aan het einde van de weg sla je rechtsaf, waarna je bij de t-splitsing opnieuw rechts gaat en hierna meteen weer links de Exloërweg op. Deze weg vervolg je tot je in Exloo bent aangekomen. Op een gegeven moment kom je langs knooppunt 20. Hier ga je rechtdoor. Bij de eerstvolgende afslag links staat gelijk aan de rechterkant een 18e eeuw kleine variant van een hallenhuis. Deze boerderij is in 1968 herbouwd met de voordeur in de kopse gevel. Vervolgens keer je om en ga je linksaf tot het volgende kruispunt. Bij het kruispunt sla je rechtsaf, na zo’n 250m zie je aan de linkerkant van de weg de Beukenhoeve; dit is een Oldambster krimpboerderij uit ca. 1885. Iets verderop staat aan de rechterkant van de weg een boerderij met dwars voorhuis die rijkelijk versierd is uit 1879; de fraaie tuin is onderdeel van deze prachtige plek.

24Exloo naar Wezup

Nadat je de twee bijzondere boerderijen in Exloo hebt bewonderd draai je je om en vervolg je de Hoofdstraat tot je uit het dorp bent en parallel aan de autoweg het fietspad op kan. Dit fietspad vervolg je tot je bij knooppunt 24 aankomt. Hier ga je linksaf en dit fietspad volg je tot aan knooppunt 06, waarna je rechtdoor het pad volgt tot aan knooppunt 05. Opnieuw volg je de weg tot je bij knooppunt 59 bent aangekomen. Ook hier ga je rechtdoor tot je bij knooppunt 77 bent aangekomen. Bij knooppunt 77 ga je linksaf en vervolg je deze route tot aan knooppunt 75. Hier sla je rechtsaf en volg je deze weg tot in het dorp Wezup. Bij het verkeersknooppunt tussen de Veendijk en de Wezuperstraat sla je linksaf en ga je tweede straat (Westeinde) in. Aan de rechterkant ziet je het één na het andere hallenhuis verschijnen. De kern van deze boerderijen stamt uit de 18e eeuw. Aan het eind van de weg ga je linksaf. De laatste boerderij aan de rechterkant is een groot 18e-eeuws hallenhuis met een steil en met riet gedekt wolfseind en een langgerekt voorhuis.

92Wezup naar Zweeloo

Na de bewondering van de mooie hallenhuizen van Wezup gaat de route verder naar Zweeloo. We volgen de ANWB-knooppunten route, dus sla je linksaf, om vervolgens de tweede straat opnieuw linksaf te gaan. Volg de Brinkstraat tot je bij het tweede knooppunt 92 bent en je een paar honderd meter verder linksaf gaat richting knooppunt 67. Bij het knooppunt aangekomen sla je weer linksaf. Aan de linkerkant zie je een zwaar gerestaureerde maar mooie 18e-eeuwse boerderij. Het beroemde 13e-eeuwse romaanse kerkje van Zweeloo even verderop is ook het bekijken waard. Voor de volgende boerderijen keer je om richting knooppunt 68. Meteen na knooppunt 67 zie je aan de linkerkant een 18e-eeuws langsdeeltype boerderij met in de 19e eeuw aangebouwde schuren, oftewel schaapskooien

68Zweeloo naar Aalden

Je vervolgt de route richting knooppunt 68. In het laatste gedeelte fiets je Oud-Aalden binnen. Hier kun je genieten van de vele fraaie boerderijen van het Hallehuistype. Het oudste bekende deel is onderdeel van de boerderij op nummer 19 van de straat Oud-Aalden; dit is gedateerd op1654. Oud-Aalden is een beschermd dorpsgezicht. Er staan verscheidene informatieborden langs de weg, waar je meer informatie kan opdoen over dit bijzondere gedeelte van Aalden.

69Aalden naar Meppen

Aan het einde van Oud-Aalden ligt knooppunt 68. Hier ga je rechtdoor om de weg te vervolgen richting knooppunt 69. Aangekomen bij dit knooppunt neem je bij het eerstvolgende kruispunt de linker afslag, de Middendorpsstraat in. Bij huisnummer 2 aan de rechterkant zie je een boerderij zien die gebouwd is in het jaar 1699. Dit hallehuisstype boerderij heeft een voorhuis met vakwerk dat is opgevuld met baksteen. Even verderop aan de overkant van het kruispunt staat zorgboerderij De Adriana Hoeve. Deze boerderij stamt uit 1860 en is bijzonder door het dubbele voorhuis.

88Meppen naar Gees

Vervolg de knooppuntenroute via de Mepperstraat richting knooppunt 88 in Gees. Bij knooppunt 88 aangekomen sla je linksaf de Tilweg op. In deze buurt staan allerlei boerderijen van laat 18e en begin 19e eeuw. Aan het einde van de Tilweg ga je rechtsaf op de Oude Steeg. Gees is rijk aan verscheidende rijksmonumenten. Deze hallenhuizen hebben meestal een achterbaander met onderschoer en kooideuren die naar de weg zijn gericht. Kijk vooral goed rond en neem de tijd om te genieten van de prachtige boerderijen en tuinen van Gees. Voor het vervolg van de route keer je terug naar het knooppunt 88.

70Gees naar Oosterhesselen

Vervolg vanaf knooppunt 88 de Geserweg naar knooppunt 70 in Oosterhesselen. Ga bij het knooppunt rechtsaf naar de Burg. De Kockstraat. Langs deze straat staan allerlei karakteristieke Saksische boerderijen daterend uit de laat 18e en begin 19e eeuw. Hierna keer je om en fiets je terug naar knooppunt 70.

8Oosterhesselen naar Sleen

Vanaf knooppunt 70 vervolg je de route naar Sleen. Je fietst eerst naar knooppunt 71 om vervolgens door te fietsen naar knooppunt 72. Vanaf hier ga je nogmaals rechtdoor naar knooppunt 8 in Sleen. Als je aangekomen bent bij knooppunt 8 zie je aan de rechter kant van dit knooppunt een boerderij uit ca.1890. Deze boerderij is in de jaren 50 van de vorige eeuw verbouwd tot een in tweeën bewoond woonhuis.

19Sleen naar Westenesch

Vanaf knooppunt 8 vervolg je de route naar knooppunt 14, gelegen is in Noord-Sleen. Vanaf knooppunt 14 ga je rechtsaf richting knooppunt 15 via de Emmerstraat. Bij knooppunt 15 aangekomen vervolg je de weg rechtdoor richting knooppunt 19. Hier ga je rechtdoor om via deze weg Westenesch binnen te fietsen. In Westenesch volg je de Westenescherstraat. Bij huisnummer 87-88, gelegen aan de rechterkant van de straat, zie je een dubbele boerderij uit de 18e eeuw. Aan deze grote langsdeel boerderij is op de kopse kant een kleiner dwarsdeel type boerderij aangebouwd. Iets verderop kun je in de bocht rechtsaf slaan waar je aan het einde van de weg een boerderij met dwars voorhuis tegenkomt. Deze boerderij is in de 18e eeuw gebouwd, in 1895 is het voorhuis er nog bijgekomen. Het schilddak van deze boerderij is afgewerkt met een aparte stijl van pannendekking. Ook is het fraai afgewerkt met sierstenen.

Westenesch terug naar Nabershof

Vanaf dit punt zit het gedeelte ‘langs de boer’ erop en gaat de E-tour verder naar het beginpunt bij de Nabershof. Volg de Westenescherstraat tot je aankomt in Emmen bij het verkeersknoopunt met de Hondsrugweg. Hier ga je linksaf, om vervolgens rechtdoor te gaan. Bij het volgende verkeersknooppunt ga je rechtdoor tot je bent aangekomen bij de Nabershof, gelegen aan de linkerzijde. Hier eindigt de route ‘E-tour langs de Boer’ en met een beetje geluk kun je hier van een welverdiend drankje genieten!

E-Toer langs de Boer