Oranjekanaal - hotspots

Het Oranjekanaal doorsnijdt Drenthe en de Rolderrug

Halverwege de negentiende eeuw was het een enorme onderneming om een kanaal dwars door Drenthe te graven om de turf van Zuidoost-Drenthe richting de Drentsche Hoofdvaart te brengen. De kanaalgravers moesten zich een vaarweg door de Hondsrug banen. Hier bij Schoonoord moesten ze door de Rug van Rolde. De hoge kanaaloevers in het dorp onderstrepen de moeite die het hen gekost heeft om het Oranjekanaal aan te leggen.

Het Oranjekanaal snijdt door de Rolderrug (AHN.nl)
Het Oranjekanaal snijdt door de Rolderrug (AHN.nl)

Aanleg van het kanaal

De ‘Drentsche Veen- en Middenkanaal Maatschappij’ begon in 1852 met de aanleg van het Oranjekanaal. De maatschappij kocht veengrond achter Emmen en in het Odoornerveen. In 1854 bereikten de kanaalgravers de plek waar het kanaal de route van Coevorden naar Groningen kruiste. Deze oeroude weg volgde de Rug van Rolde. Hier ontstond uiteindelijk het dorp Schoonoord.

De hoge wal van het Oranjekanaal in Schoonoord
De hoge wal van het Oranjekanaal in Schoonoord (foto AO)

Odoornerveen

Een paar kilometer verderop begon de Maatschappij de turf uit het Odoornerveen te spitten. Regelmatig passeerden de hoog opgeladen turfschepen Schoonoord. Toen alle turf uit het Odoornerveen gehaald was, werd het angstig stil het op het kanaal. Voor de turf van Zuidoost-Drenthe bleek het Oranjekanaal een kostbare omweg…

Oude ansichtkaart met een turfschuit in het Oranjekanaal
Oude ansichtkaart met een turfschuit in het Oranjekanaal

Locatiegegevens

Brug over het Oranjekanaal

Coördinaten: 52°50’46.5″N 6°45’24.9″E

Oranjekanaal