Wandelen - routes

Internationale wandelroute Hondsrug - Osnabrück

  • 100 km
  • 9 dagen totaal

De Hünenweg is een lange-afstandwandelroute van 325 kilometer, tussen Osnabrück en Groningen. De route is gemarkeerd met gele bordjes met een blauwe ‘H’. In Nederland heeft de Hünenweg, het ‘Hondsrugpad’ als toevoeging in de naam. Het wandeltracé is ontwikkeld om een fysieke verbinding te creëren tussen twee geoparken: De Hondsrug UNESCO Global Geopark in Nederland en TERRA.Vita Global Geopark in Duitsland. De Hünenweg is één van de mooiste grensoverschrijdende wandelroutes van Europa.

Promofilm van de Hünenweg/Hondsrugpad

De route over de Hondsrug is zo oud als Methusalem, met ruimte voor beekdalen, landschapsbeleving, archeologie, cultuurhistorie en natuur. Het landschap van de Hondsrug, maar ook van TERRA.vita, ligt vol met sporen uit het verleden. Het pad volgt middeleeuwse karrensporen, prehistorische veenpaden en imposante hunebedden en voert door heidevelden, uitgestrekte bossen, zandverstuivingen, unieke rotsformaties, akkers en eeuwenoude dorpen.

Paaltje langs de route

De wandelroute bestaat uit 20 dagetappes, variërend van 13 tot 25 kilometer lang (9 etappes in Nederland, 11 etappes in Duitsland). Alle dagetappes starten/eindigen bij een informatiepaneel waarop de lokale bezienswaardigheden en een gedetailleerde kaart te zien is. Langs de route zijn overnachtingsmogelijkheden zoals hotels, hostels en B&B’s. Alle informatie over de Hünenweg vind je op  www.huenenweg.com

Een van de vele hunebedden langs de route

Daarnaast is de route ook beschreven in een kleine, handzame wandelgids. In de wandelgids ‘Hondsrugpad’ van Fokko Bosker wordt het Nederlandse deel van de route in detail beschreven. Dit noordelijke deel van de Hünenweg voert je langs de mooiste plekjes en bestaat uit 9 etappes met elk een lengte van 10 tot 20 kilometer. Alleen de twee zuidelijke etappes zijn ongeveer 30 km lang. Beide gidsen zijn verkrijgbaar bij Toeristische Informatie Punten op verschillende plekken in Drenthe. Je kunt ze ook hier online bestellen.

De Pelgrimskerk te Rulle in het Teutoburger Woud
De Pelgrimskerk te Rulle langs de route in het Teutoburger Woud (foto Arjen Snijder)

Startpunt

NS Station Groningen

Hünenweg/Hondsrugpad