Wandelen - routes

Een internationale wandeling over de mooiste stukjes van de Hondsrug

  • 100 km
  • 9 dagen totaal

De Hünenweg is een nieuwe lange-afstandwandelroute van 325 kilometer lang die begint of eindigt in Osnabrück of Groningen. De route is gemarkeerd met gele bordjes met een blauwe ‘H’. In Nederland heeft de Hünenweg, het ‘Hondsrugpad’ als toevoeging in de naam. Het nieuwe wandeltracé is ontwikkeld om een fysieke verbinding te creëren tussen de geoparken, De Hondsrug in Nederland en TERRA.Vita in Duitsland. De Hünenweg is een van de mooiste grensoverschrijdende wandelroutes van Europa wordt.

Teaser van de promofilm Hünenweg/Hondsrugpad

De route over de Hondsrug is zo oud als Methusalem, met ruimte voor beekdalen, landschapsbeleving, archeologie, cultuurhistorie en natuur. Het landschap van de Hondsrug, maar ook van TERRA.vita, ligt vol met sporen uit een ver en minder ver verleden. Het pad volgt middeleeuwse karrensporen, prehistorische veenpaden en imposante hunebedden en voert door heidevelden, uitgestrekte bossen, zandverstuivingen, unieke rotsformaties, akkers en eeuwenoude dorpen.

De wandelroute bestaat uit 20 dagetappes, variërend van 13 tot 25 kilometer (9 in Nederland, 11 in Duitsland). Alle dagetappes starten/eindigen bij een informatiepaneel waarop de lokale bezienswaardigheden en een gedetailleerde kaart te zien is. Langs de route zijn overnachtingsmogelijkheden zoals hotels, hostels en B&B’s. Alle informatie over de Hünenweg vind je op  www.huenenweg.com

Een van de vele hunebedden langs de route

Daarnaast is de route ook beschreven in een kleine, handzame wandelgids. In de wandelgids ‘Hondsrugpad” van Fokko Bosker wordt het Nederlandse deel van de route in detail beschreven. Dit noordelijke deel van de Hünenweg voert je langs de mooiste plekjes en bestaat uit 9 etappes van 10-20 km lengte. Alleen de twee zuidelijke etappes zijn ongeveer 30 km lang. Beide gidsen zijn verkrijgbaar bij Toeristische Informatie Punten de op verschillende plekken in Drenthe. Of hier online te bestellen.

Startpunt

NS Station Groningen

Deel dit: