Wandelroute - hotspots

Wandelend over de golfbaan en de oude spoorlijn bij Gasselte

Het gebied rondom buurtschap Kostvlies is best bijzonder te noemen. De naam Kostvlies (Kostverlies) suggereert een armoedig landschap, maar niets is minder waar! Samen met Vereniging de Hamerlanden, het Drents Landschap en lokale ondernemers vertelt de Hondsrug UNESCO Geopark het bijzondere verhaal achter deze plek. Wandel 6,5 kilometer op en langs de Hondsrug met de Hamerlandenroute van Vereniging de Hamerlanden.  Je loopt door een uniek landschap, duizenden jaren geleden gevormd door de ijstijden. Onderweg zie je dat niet alleen de ijstijden hun stempel op het landschap hebben gedrukt, maar ook het resultaat van duizenden jaren menselijke activiteiten in het gebied…

Het Ravijn bij Gasselte (foto Arjen Snijder)

De Hamerlandenroute brengt je langs bijzondere plekken waar de mens resoluut de schep in de Hondsrug heeft gezet. Meer dan een eeuw geleden groef men het Ravijn om bij Gasselte een spoorlijn vanaf de Hondsrug te kunnen aanleggen. Verderop kom je bij het Zandgat, een diep gat in de Hondsrug ontstaan door zandwinning. Loop over het landgoed van golfbaan de Semslanden, verrezen op de rand van zand en veen. Honderden jaren noeste arbeid op de es van Gasselte, balancerend op de flank van de Hondsrug. Ingrediënten voor een enerverende wandeling, waarin je op een kleine afstand alle kernwaarden van Geopark de Hondsrug ervaart. De wandelroute is gemarkeerd met hamertjes.

Zo kom je er:

De route is bereikbaar vanaf twee startpunten:

  1. Parkeerplaats bij De Wiemel, Gieterweg 2, 9462 TD Gasselte
  2. Parkeerplaats De Semslanden, Nieuwe Dijk 1, 9514 BX Gasselternijveen.

Vanaf daar kun je de bordjes met de hamers volgen naar de route. NOTE: De route is niet geschikt voor rolstoelen, scootmobiels en kinderwagens.

Informatiebord en routemarker bij het startpunt Semslanden

Beleef nog meer en wandel mee met app:

De wandeling staat in de Drenthe routes app.

  1. Download de app ‘Drenthe Routes’ op de smartphone vanuit de play- of appstore, maar zet ook direct je GPS aan in de telefoon instellingen.
  2. Start de ‘Drenthe Routes’ app, nadat die gedownload is
  3. Kijk bij ‘Zoek een route… en typ in ‘Hamerlandenroute’
  4. De wandelroute van Geopark de Hondsrug verschijnt bovenaan in beeld, druk vervolgens op de route
  5. Tik daarna op ‘Bekijk op kaart’
  6. Nu volgt je telefoon de approute. Op verschillende bijzondere locaties aan de route kun je nu verdiepende en versassende informatie vinden.

We raden je aan om energiebesparende maatregelen te nemen op je smartphone tijdens een route: schakel wifi en bluetooth uit, sluit andere openstaande apps uit, stel de helderheid van je beeldscherm lager in. De batterijduur zal op deze manier langer zijn, zodat je gerust de route kunt voltooien.

Veel wandelplezier gewenst!

Routekaartje met startpunten

Locatiegegevens

Golfbaan de Semslanden

Deel dit:
Het Ravijn wandelroute