Musea - musea

Van Gogh Huis

Het Van Gogh Huis in Nieuw-Amsterdam is gevestigd in de voormalige herberg van Hendrik Scholte. In de winter van 1883 woonde en werkte Vincent van Gogh hier een tijdje. De kamer waar Van Gogh logeerde, ziet er nog precies zo uit als toen. Het bed staat er nog en het verfpalet ligt klaar voor gebruik. De sfeer van 1883 is bijna tastbaar.

Kunstenaars op de Hondsrug

Vincent van Gogh is niet de enige kunstenaar die naar Drenthe ging om te schilderen. Max Liebermann, een bekende Duitse schilder en een groot voorbeeld voor Van Gogh, heeft een tijd in de Drentse plaats Zweeloo gewoond. Al bijna 250 jaar is de Hondsrug door de bijzondere natuur een inspiratiebron voor kunstenaars. Vanaf 1772 trokken schilders te voet met een schetsboek en later in volle bepakking met een opvouwbare schildersezel en kruk, een parasol of paraplu en schilderskist de natuur in. In het Van Gogh Huis vind je de Expeditiepoort Kunstenaars in het Hondsruggebied, het startpunt voor een expositie over kunst op de Hondsrug met in totaal tien ‘hotspots’.
Schilderij van Van Gogh uit zijn Drentse periode, 1883

De Turfschuit (Van Gogh, 1883)

Drentse periode

Door de vele brieven die Van Gogh in Drenthe aan zijn broer Theo schreef, weten we dat hij het gebied prachtig vond. Hij wil er zelfs een kunstenaarskolonie vestigen. Maar de eenzaamheid wordt hem te veel, en hij reist af naar zijn ouders in Brabant. De Drentse tijd blijkt later van belang voor zijn definitieve besluit om schilder te worden. In het Van Gogh Huis kun je reproducties bekijken van zijn in Drenthe gemaakte werken en werken van andere kunstenaars zoals Liebermann. Ook zijn er foto’s te zien van mensen uit zijn leven, citaten, krabbeltjes en allerlei attributen uit die tijd.
Vanuit zijn kamer in de herberg in Nieuw-Amsterdam kon Van Gogh de ophaalbrug zien.

Ophaalbrug in Nieuw-Amsterdam (Van Gogh, 1883). 

Vanuit zijn kamer kon Van Gogh de ophaalbrug zien.

Openingstijden

Dinsdag t/m zondag van 13:00 tot 17:00 uur Gesloten op 1 januari, Eerste Paasdag, Eerste Pinksterdag, 25, 26 en 31 december

Bezoekadres

Deel dit:
Van Gogh Huis