Zwaantje Hans-Stokman’s Hof - musea

Zwaantje Hans-Stokman's Hof

De Zwaantje Hans-Stokman’s Hof is een fraai gerestaureerde, Saksische boerderij in Schoonebeek in het zuiden van Drenthe. Zwaantje Hans, een van de laatste leden van de familie die de boerderij bewoonde, heeft door het ‘zandstrooien’ van deze boerderij een toeristische attractie gemaakt.

Zandtapijt

In veel boerderijen in de provincie Drenthe trof men vroeger een zandtapijt aan. Tot het begin van de vorige eeuw was vloerbedekking een onbekend begrip voor de boer. De vloeren in de verschillende vertrekken bestonden uit grote brokken Bentheimer zandsteen en blauwe en rode plavuizen. Met fijn zand bracht de vrouw van de boer meestal eens in de week een versiering aan op één van die kale vloeren: een zandtapijt. Bij het zandstrooien toonden de boerinnen hun kunstzinnige aanleg. Allerlei figuren werden tot een compleet zandtapijt gestrooid, echte kunstwerken waren het. De boerenkeuken zag er dan op z’n zondags uit.

Met zand bracht de boerin een versiering aan op de kale vloer: een zandtapijt.

Zandtapijt in de boerderij

Historisch gebruik

In Schoonebeek heeft men tot op heden dit historische gebruik in ere gehouden. In de zandstrooiboerderij kun je de kunst van het zandstrooien zien en het ook zelf eens proberen. Op de deel van de boerderij kun je een expositie van de NAM bekijken over geologie en de oliewinning in het gebied.

Met zand bracht de boerin een versiering aan op de kale vloer: een zandtapijt.

Kunstzinnige versiering van de kale vloer

Openingstijden

April t/m september, van 13:00 tot 17:00 uur
Het hele jaar op afspraak
Zondag en maandag gesloten

Zandstrooiboerderij en Museum

Deel dit: