Hotspot - hotspots

Molen de Bente te Dalen

Sinds 1814, meer dan tweehonderd jaar, domineert molen de Bente (de Bentermolen in de volksmond) het landschap ten zuiden van Dalen. Eerder stond er ook al een molen op deze plek. Die was in brand geschoten door de Fransen die de vesting Coevorden bezet hielden.

Malen op windkracht

Rogge en boekweit: dat verbouwden de boeren vooral op de arme gronden rond de molen. De molenaar verwerkte dit op windkracht tot meel voor mens en dier. Later kwam er een diesel- en elektromotor bij, om ook te kunnen malen als er geen wind was.

Vanaf de jaren 50 werden er vooral diervoeders in de molen verwerkt. De molen kreeg silo’s en een hamermolen.

Molen de Bente in de jaren ’50.

Restauratie

De gemeente Dalen liet de molen in 1976 restaureren. Omdat de molen geen binnenwerk meer had, plaatste molenmaker Medendorp uit Zuidlaren het binnenwerk van een gesloopte molen (1894) uit het Duitse Großheide en een gietijzeren bovenas (1866) uit Koekange.

De molenaar: bron van verhalen

De mulder was een man van aanzien en een eindeloze bron van informatie voor de boeren die hun koren kwamen laten malen. Ook bij de molenaar van De Bente is er aan verhalen geen gebrek.

De molen kan nog steeds functioneren en wanneer mogelijk demonstreren de vrijwillige molenaars dit.

Als de wieken draaien bent u van harte welkom!

De molenaar bij de wieken

Winkeltje

Onderin de molen is een klein meelwinkeltje waar diverse meelproducten en andere kleinigheden te koop zijn.

Van 100 naar 37

Vrijwel ieder dorp in Drenthe van enige omvang heeft ooit een of meer korenmolens geteld. Op zijn hoogtepunt rond 1850 stonden er in Drenthe naar schatting meer dan 100. Daarnaast waren op tal van plekken houtzaagmolens te vinden. Van die molens zijn tegenwoordig nog 37 windmolens over, met de grootste concentratie in de gemeente Coevorden, namelijk 8. Dalen kent nog twee molens, Jan Pol en de Bente.
De andere molen in Dalen is Molen Jan Pol, een stellingmolen uit 1876. De molen wordt beheerd door de stichting ‘Aold Daol’n’ die in het bezit is van een collectie streekantiek/curiositeiten die ze tentoonstelt in de molen.

Locatiegegevens

Locatie (coördinaten): 52°41’16.9″N 6°45’05.3″E

Facebook.com/Bentermolen

Molen de Bente te Dalen