Breevenen en Zwanemeerbos - hotspots

Natuur en water in de Breevenen

In het dal ten oosten van de Hondsrug ten oosten van Gieten, Annen en Eext ligt het meer dan 250-hectare grote, nieuwe natuurgebied van de Breevenen. Nog niet zo lang geleden was het één onafzienbaar aardappelland. Halverwege de jaren ’90 heeft Waterleiding Maatschappij Drenthe (WMD) het terrein aangekocht en als natuurgebied ingericht. Natuurgebied Breevenen vormt één geheel met het Zwanemeerbos, waar je veel archeologische resten kunt vinden.

Bloemenweelde in de Breevenen (Foto Jannes van Echten)

Duurzame oplossingen

Meer dan de helft van het water dat in Nederland uit de kraan komt, wordt uit grondwater geproduceerd. Overheid en waterleidingbedrijven houden samen in de gaten dat er niet méér water uit de grond gehaald wordt dan de natuur kan aanvoeren. In de Breevenen zoekt de WMD naar duurzame oplossingen door het water zo lang mogelijk in het gebied vast te houden. Vrijwel alle sloten zijn gedempt en het grondwaterpeil is inmiddels een flink stuk verhoogd. Vanaf het fietspaadje krijgt men een mooie indruk van het gebied. Zie ook de informatie op deze link.

Nieuwe natuur van de Breevenen (Foto Jannes van Echten)

Wandelen en fietsen vanaf het Zwanemeer

Er zijn verschillende wandel-en fietsroutes door de Breevenen. Een van de wandelroutes begint bij zwembad het Zwanemeer bij Gieten. Hier staat ook het SBB informatiebord. In het heuvelachtige eikenbos rondom het Zwanemeer ligt een flinke verzameling grafheuvels. Ook liggen er een paar fraaie meertjes verscholen in het bos. Vanaf hier kun je over een smal fietspad dwars door het Hunzedal naar Eexterveen fietsen. De overgang van heuvelrug naar veengebied is hier spectaculair.

Wandelroutes door het Zwanemeerbos met zijn vele grafheuvels

Locatiegegevens

Breevenen

Coördinaten: 53°00’55.5″N 6°45’40.5″E

Breevenen en Zwanemeerbos