Breevenen - hotspots

Breevenen

Bloemenweelde in de Breevenen

In het dal ten oosten van de Hondsrug ten oosten van Gieten, Annen en Eext ligt het meer dan 250 hectare grote, nieuwe natuurgebied van de Breevenen. Nog niet zo lang geleden was het één onafzienbaar aardappelland. Halverwege de jaren ’90 heeft Waterleiding Maatschappij Drenthe (WMD) het terrein aangekocht en als natuurgebied ingericht.

Duurzame oplossingen

Meer dan de helft van het water dat in Nederland uit de kraan komt, wordt uit grondwater geproduceerd. Overheid en waterleidingbedrijven houden samen in de gaten dat er niet méér water uit de grond gehaald wordt dan de natuur kan aanvoeren. In de Breevenen zoekt de WMD naar duurzame oplossingen door het water zo lang mogelijk in het gebied vast te houden. Vrijwel alle sloten zijn gedempt en het grondwaterpeil is inmiddels een flink stuk verhoogd. Vanaf het fietspaadje krijgt men een mooie indruk van het gebied. Zie ook de informatie op deze link.

Nieuwe natuur van de Breevenen

 

Wandelen vanaf het Zwanemeer

Er zijn verschillende wandel-en fietsroutes door de Breevenen. Eén van de wandelroutes begint bij zwembad het Zwanemeer bij Gieten. In het heuvelachtige eikenbos rondom het Zwanemeer ligt een fraaie verzameling grafheuvels.

Locatie van Breevenen

Coördinaten: 53°01’46.8″N 6°46’22.9″E

Breevenen

  • Oude Dijk 1
  • 9464 TH Eexterzandvoort
  • Deel dit:
Breevenen