Appelbergen - hotspots

IJstijdenlandschap de Appelbergen

Het heuvelachtige gebied van de Appelbergen moet wel een van de mooiste plekjes van de Hondsrug zijn. Het voormalige militair oefenterrein ligt op de Hondsrug ten oosten van het dorp Glimmen. Het eerste stukje van de naam spreek je uit als Appèl (volgens de Groningers). Het herinnert nog steeds aan het militaire gebruik, want dit was de plek waar de troepen zich verzamelden voor de oefeningen in het veld. Het gebiedje rond de Appelbergen heeft een grote dichtheid van overblijfselen uit de ijstijden en andere prehistorische resten. 

Zandverstuivingen

Sinds mensenheugenis voert de route van Coevorden naar Groningen door het gebied. Nog steeds zijn de oude karrensporen herkenbaar als diepe geulen over het veld. Die drukte zorgde er destijds voor dat de heidebodem stuk gereden werd en er zandverstuivingen ontstonden. En daarmee is het tweede deel van de naam Appelbergen meteen verklaard…

Oude karrensporen over de Appelbergen

Pingoruïnes

In de Appelbergen zijn op allerlei plekken sporen van de laatste ijstijd te herkennen. Zo ontstonden er pingoruïnes op de plaatsen waar in die Weichsel-ijstijd grote ijskoepels hebben gelegen. Ze zijn te herkennen als ronde veentjes in de hei. Het zand dat in de zandverstuivingen aan de oppervlakte ligt, is dekzand die poolwinden hier in de Weichsel-ijstijd hebben afgezet op de destijds kale flanken van de Hondsrug.

Pingoruïne bij de Appelbergen (Foto Jannes van Echten)

Wandelingen

Vanaf het theehuis/paviljoen De Appelbergen kun je verschillende mooie wandelingen maken door het glooiende terrein. De wandelingen zijn gemarkeerd met paaltjes of bordjes, of je volgt de instructies van de app. Zie bijvoorbeeld:

Locatiegegevens

Paviljoen Appelbergen

Coördinaten: 53°08’12.0″N 6°38’22.6″E

Appelbergen