Internationaal Klompenmuseum - musea

Een fraaie collectie van houten schoeisel

Klompendragers vind je niet veel meer. Maar het is nog niet zo lang geleden dat iedereen een paar klompen had. Het Internationaal Klompenmuseum, dat sinds 1990 bestaat, beschikt over de grootste collectie klompen ter wereld. Ruim 2400 paar uit meer dan 40 landen. Ook bezit het museum honderden stuks gereedschap uit verschillende landen, en machines uit Nederland, Duitsland en Frankrijk. Jaarlijks wordt er een expositie ingericht.

Cultureel erfgoed

Selectie van klompen

Misschien ken je de specifiek Nederlandse klompen. In het museum zie je dat er heel veel verschillende soorten klompen zijn. Klompen voor het werk, voor de sier, kunstige klompen, noem maar op. Ze maken deel uit van het cultureel erfgoed.

Met de hand en machinaal

In het museum kun je een film bekijken over het maken van de klomp, met de hand en machinaal. In de werkplaats kun je het gereedschap en de machines uit de film in het echt zien. De collectie van de laatste klompenmakers, de gebroeders Eiso en Egbert Wietzes uit Eelde, is hier te vinden. Zij waren zeer bekwaam in het maken van klompen, en verzamelden klompen uit vele landen. Na een rondje museum kun je een kop koffie drinken en echte Wietzes klompen kopen.

Klompen moeten goed gepast worden

Openingstijden

26 maart t/m oktober 2022
Dinsdag t/m zondag van 13:30 tot 17:00 uur
Op afspraak voor groepen, van 26 maart tot en met 18 december

Contactgegevens

Internationaal Klompenmuseum