Koning Willem-Alexanderkanaal - hotspots

Keien langs het Koning Willem-Alexanderkanaal

Vroeger konden schepen overal in Zuidoost-Drenthe komen om er hun vrachtjes op te halen. Tot de vrachtauto’s die taak overnamen en de schepen deze kant niet meer op kwamen. De kanalen van Zuidoost-Drenthe begonnen dicht te groeien. Toch s er vrij recent nog een nieuw kanaal aangelegd, het Koning Willem-Alexanderkanaal.

De sluis bij Nieuw-Dordrecht trekt altijd veel kijkers (foto Jannes van Echten)

Nieuwe vaarweg

Sinds 2013 kun je via het Koning Willem-Alexanderkanaal weer van Erica naar Ter Apel varen. Ten zuiden van Nieuw-Dordrecht vonden de kanaalgravers de Hondsrug op hun weg. Er moest over een afstand van een paar kilometer een hoogteverschil van vijf meter overwonnen worden. Bij de sluis ligt een indrukwekkende verzameling keien die bij het graven van het kanaal tevoorschijn zijn gekomen.

Halverwege de negentiende eeuw gooide de Hondsrug hier ook al roet in het eten bij het aan snee brengen van het veen. De aanwezigheid van de Hondsrug maakte dat het onmogelijk was om het veen achter Nieuw-Dordrecht op het Oranjekanaal af te wateren.

Polijsten van de keien bij de aanleg van het monument langs het W.A. Kanaal

Fietsroute

De Bargerveen IJstijdenroute (27,5 km) gaat ook langs het W.A. Kanaal (tussen knooppunten 73 en 72). Langs de route staan een aantal Geopark informatieborden opgesteld die de ontstaansgeschiedenis van het kanaal en zijn omgeving toelichten.

Locatiegegevens

Sluis in het W.A. Kanaal

Coördinaten sluis : 52°44’31.8″N 6°59’31.1″E

Koning Willem-Alexanderkanaal