Het Hondsruggebied is uniek. De ruggen en dalen werden in de ijstijden gevormd. De prehistorische mens liet er ons zijn schatten na. Duizenden jaren lang gaven mensen vorm aan een landschap dat van alle tijden is.
Activiteiten en acties
Maak het mee in de hondsrug
Waar ben jij in geïnteresseerd en wat zou je tijdens je bezoek aan De Hondsrug UNESCO Global Geopark willen doen? Bekijk hier het avontuurlijk aanbod.
De Hondsrug UNESCO Global Geopark is een geologisch en cultuurhistorisch rijk en boeiend gebied. Ontstaan in de ijstijden, met een schat aan archeologie en vele verhalen.
Hou je van wandelen, fietsen, paardrijden of varen? Ontdek dan De Hondsrug UNESCO Global Geopark en maak gebruik van leuke en bijzondere routes in het gebied.
De Hondsrug UNESCO Global Geopark nodigt je uit voor een reis door de tijd. We vertellen je over de ijstijden en de harige mammoet die in het gebied leefde. Doe je mee?
De Hondsrug UNESCO Global Geopark heeft veel hotspots, speciale plekken en locaties in het landschap. Denk aan hunebedden, droogdalen, authentieke dorpen, karrensporen, moerassen en nog veel meer.
De Hondsrug musea maken de verhalen van het gebied zichtbaar. Archeologische vondsten, wapens, gereedschap, sieraden en zelfs een veenlijk zijn hier te bewonderen.
De Hondsrug UNESCO Global Geopark heeft een divers aanbod aan educatief materiaal.
Complete lessenseries met een docentenhandleiding, leerlingenwerkbladen, tips voor excursies, filmpjes, foto’s en puzzels.
Het Hondsrug UNESCO Global Geopark is groter dan de Hondsrug alleen. Het bestaat uit een stelsel van evenwijdig lopende ruggen in het landschap, van elkaar gescheiden door beekdalen. Het loopt van het centrum van Groningen tot de vestingstad Coevorden.
Het dal van de Drentsche Aa is grotendeels gevormd door smeltwater aan het eind van de voorlaatste ijstijd. Grote gletsjers vervormden het landschap. Wat achter bleef was een groot keileemplateau vol zwerfstenen, doorsneden door metersdiepe smeltwatergeulen, waaronder die van de huidige Drentsche Aa.
Hunebedden, boerderijen, dorpen en archeologische vondsten… ze geven ons informatie over de geschiedenis van het schitterende Hondsruggebied.
Het beroemde hunebed D27 bij Borger is met zijn lengte van 22,5 meter het grootste stenen grafmonument van […]
Het gebied rondom Exloo is rijk aan overblijfselen uit de ijstijden. In de laatste ijstijd, het Weichselien, was […]
Tussen Anloo en Schipborg ligt een natuurgebied met een dubbele naam, namelijk De Strubben Kniphorstbosch. De Strubben zijn […]
Na de laatste ijstijd begon zo’n 10.000 jaar geleden het klimaat warmer en vochtiger te worden. In het […]
Het Ballooërveld ligt ten noorden van het dorp Balloo. Op het Ballooërveld heb je de ijstijden echt binnen handbereik: […]
Je kunt op verschillende locaties opstappen. Onderweg ervaar je het prachtige landschap. Het pad voert je langs bijzonder […]
Tijdens deze wandeling brengen we je naar plekken waar je aan de bodem de geschiedenis van het landschap […]
Het Annermoeras bij Spijkerboor ligt sprankelend in het zonnetje. Een groep smienten zoekt een geschikte landingsplaats, terwijl de […]
Vlak in de buurt van Nieuw-Dordrecht kun je een prachtige wandeling van ongeveer zes kilometer maken door het […]
Vanuit het monumentale dorp Oud-Aalden wandel je door het stroomdal van de Aalderstroom en de Westerstroom en kun je met […]
Wil je meer weten over de ijstijden en prehistorie? Begin dan je ontdekkingstocht in het Hunebedcentrum in Borger. […]
De beste plek om je expeditie naar het veen te beginnen, is het Veenpark bij Barger-Compascuum, in de […]
Het Van Gogh Huis in Nieuw-Amsterdam is gevestigd in de voormalige herberg van Hendrik Scholte. In de winter […]
Bij Buitencentrum Boomkroonpad beginnen verschillende fiets- en wandelroutes door het uitgestrekte bosgebied. Als je het bos vanuit een […]
De Homanshof is een achttiende-eeuwse Saksische boerderij in Anloo, een brinkdorp met veel van dit soort monumentale boerderijen […]