Industrieel Smalspoormuseum - musea

Karren in het Smalspoormuseum

Dankzij de inspanningen van enthousiaste vrijwilligers worden in dit museum de oude turftreintjes gekoesterd. Vanuit het museum kun je met een smalspoortrein een tochtje over het complex van Griendtsveen maken. Zo kun je met eigen ogen zien hoe de mensen destijds in de turfindustrie werkten.

Smalspoortrein

De rit per smalspoortrein voert door een prachtig gebied, grotendeels over een origineel traject dat vroeger gebruikt werd voor turftransport. Tijdens de rit wordt regelmatig gestopt en uitleg gegeven over het smalspoor en over het gebied. Hier komen meer dan zeventig soorten vogels voor en groeit tegenwoordig ook weer veenmos. Langs het traject staat smalspoormaterieel opgesteld. De trein leidt je ook naar de enige turfstrooiselfabriek die in Nederland overgebleven is, en die nog in de originele staat verkeert.

Het smalspoor

Turfstrooiselfabriek

Toen de turf het als brandstof van de steenkool verloren had, bleken die bruine brokken nog andere handige eigenschappen te hebben. Gemalen turf was bijvoorbeeld prima geschikt als ‘vloerbedekking’ in de paardenstal. Handige ondernemers verkochten hun balen turfstrooisel aan klanten in binnen- en buitenland. Rond 1900 openden ook in Zuidoost-Drenthe turfstrooiselfabrieken. Aan het Dommerskanaal tussen Erica en Weiteveen bouwde de Griendtsveen Turfstrooisel Maatschappij haar fabrieken. Dagelijks trokken diesellocomotieven wagonladingen turf naar de fabriek aan het kanaal. Tot 1983, toen de fabriek haar poorten sloot. In de turfstrooiselfabriek, die je kunt bezoeken, bevinden zich nog de originele productiemachines. Hier krijg je een indruk van het vroegere productieproces van turfstrooisel.

Diesellocomotieven trokken wagonladingen turf naar de fabriek aan het kanaal.
Locomobiel in het museum in de Turfstrooiselfabriek

Openingstijden

Woensdag van 13:00 tot 16:30 uur
Donderdag van 10:00 tot 16.30 uur
Zaterdag van 10:00 tot 16:30 uur
Zondag van 11:00 tot 16:30 uur

Contactgegevens

Industrieel Smalspoormuseum