excursies

Sporen van Strijd

Onderweg op zoek naar sporen van strijd

De strategische positie maakten Coevorden en de Hondsrug vanaf de middeleeuwen tot de tweede wereldoorlog het toneel van eindeloos veel strijd.

Bij het Arsenaal aan de haven van Coevorden staan koffie en thee voor je klaar. Samen met de gids van De Hondsrug UNESCO Global Geopark maak je in het Stedelijk Museum Coevorden kennis met de unieke geschiedenis van dit vestingstadje. Gelegen op een zeer strategische plek tussen onafzienbare veenmoerassen was Coevorden eeuwenlang de enige toegangspoort over land vanuit naar het zuiden naar het rijke Groningen.
Deze strategische positie maakten Coevorden en de Hondsrug vanaf de middeleeuwen tot het toneel van eindeloos veel strijd. In het Arsenaal zie je in de Expositie wat er in het Hondsruggebied aan ‘Sporen van Strijd’ bewaard gebleven is.

Na het bezoek aan het Arsenaal is het tijd voor een stadswandeling door het oude Coevorden. Onderweg laat onze gids je tal van bijzondere plekken in het stadje en op de oude stadswallen zien. De wandeling eindigt met een rondleiding door het Kasteel van Coevorden, het enige middeleeuwse kasteel dat Drenthe rijk is.

Na afloop van de rondleiding kun je in het Kasteel eventueel de lunch gebruiken. ’s Middags is er alle tijd om op eigen gelegenheid een bezoek aan de Katshaarschans te brengen. Dit oude verdedigingswerk ligt enkele kilometers ten oosten van Coevorden. Onze gids helpt je graag op weg!

Programma

10:00         start bij het Arsenaal in Coevorden met koffie en thee (Haven 4, 7741 JV Coevorden)
10:15          bezoek Stedelijk Museum Coevorden in het Arsenaal
11:00          stadswandeling
12:15          bezoek aan het Kasteel van Coevorden en mogelijkheid lunch
14:00         einde safari
facultatief bezoek aan Katshaarschans tussen Coevorden en Schoonebeek

Opgave en kosten

De kosten van de groepssafari bedragen € 20,00 p.p. De lunch is hierbij niet inbegrepen.

Je kunt de safari reserveren door te mailen met Liesbeth Simon van het Geopark (l.simon@dehondsrug.nl).
Geef in het mailtje s.v.p. een voorkeursdatum en het aantal deelnemers aan. Reserveer minimaal drie weken van tevoren. Na uw reservering ontvangt u een bevestiging en een factuur.

  • De groepssafari is o.a. bestemd voor bedrijven, scholen en verenigingen.
  • De hele safari staat onder leiding van een gids.
  • Het maximaal aantal deelnemers per gids is twintig.
  • De safari duurt ongeveer vier uur.
  • Het is het hele jaar mogelijk de safari te boeken.