excursies

IJstijden

Onderweg op zoek naar sporen van de ijstijden

Via Hunebedden en Gletsjerkuilen ontdek je wat de gletsjers 150.000 jaar geleden in het Hondsruggebied hebben achtergelaten. Het Hondsruggebied is een prima plek om een dagje te komen fietsen.

Van Hunebedcentrum en Poolshoogte

Deze groepssafari brengt je naar bijzondere plekken op de Hondsrug waar het landschap nog steeds de sporen van de ijstijden draagt.

De zeventien kilometer lange fietstocht begint bij het Hunebedcentrum in Borger. De gids leidt je rond door de Poort van De Hondsrug UNESCO Global Geopark. Daarna fietst de gids de hele tocht met je mee om onderweg het verhaal van de ijstijden te vertellen en bijzondere plekken te laten zien.

De eerste stop is bij het dorp Ees waar je naar de Gletsjerkuil gaat. Stel je eens voor: hier lag in de laatste ijstijd een berg van ijs die enkele tientallen meters hoog was…
Je fietst door de bossen rond Exloo waar op de flanken van de Hondsrug erosiedalen uit de laatste ijstijd liggen. Als het ’s zomers warmer werd, ging de sneeuw smelten en begon het bovenste laagje van de bodem te ontdooien. Met het dooiwater spoelden er grote hoeveelheden modder mee naar beneden. En als dat jaar in jaar uit gebeurde, kreeg je enorm brede dalen.

De volgende stop is Theehuis Poolshoogte bij Odoorn waar je op de uitkijktoren een prachtig uitzicht over de bossen van het Hondsruggebied hebt. In het Theehuis kun je een heerlijke lunch bestellen.

Het laatste stuk van de fietssafari brengt je terug naar Borger. Als je nog niet uitgekeken bent, heb je hier tijd om het Hunebedcentrum te bezoeken.

Programma

10:00         start bij het Hunebedcentrum in Borger met koffie en thee
(Hunebedstraat 27, 9531 JV Borger)

10:15          bezoek Poort IJstijden en Prehistorie in het Hunebedcentrum

10.45          start fietssafari

11:45          lunch Theehuis Poolshoogte voor eigen rekening

14:00         einde safari
facultatief bezoek aan Hunebedcentrum

Opgave en kosten

  • De groepssafari is o.a. bestemd voor bedrijven, scholen en verenigingen.
  • De hele safari staat onder leiding van een gids.
  • Het maximaal aantal deelnemers per gids is twintig.
  • De safari duurt ongeveer vier uur.
  • Het is het hele jaar mogelijk de safari te boeken.

De kosten van de groepssafari bedragen € 20,00 p.p. excl. fietshuur en lunch. Je kunt de safari reserveren door te mailen met Liesbeth Simon van De Hondsrug UNESCO Global Geopark (l.simon@dehondsrug.nl)

Geef in het mailtje s.v.p. een voorkeursdatum en het aantal deelnemers aan. Reserveer minimaal drie weken van tevoren. Na je reservering ontvang je een bevestiging en een factuur.